What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

W plenerze z polak(ami) :D

PioK

Member
zdjecia cykam pentaxem k100+helios 77m-4 + kit + statyw ..... do obrobki uzywam PhotoShopa ale glownie to wywolywuje w nim RAW`y z odpowiednim balansem bieli ... czasem wykadrowuje.... potem zminejszam fote... lekko wyostrzam... i dodaje ramke

autoportret ;]
imgp5775qk0.jpg

Azzzzzz

Member
Veteran
Witam was - Kazuya super foty, tez lubie taka muzyczke, a na zywo to odlot :>
Piok - ty to masz te balansy :>, super sie oglada foteczki

Odemnie zdjatka z tripa na spota, juz dawno mialem to zrobic ale tak jakos wyszlo..., dwie rosliny zostawilem aby dopelnily swoj naturalny cykl i zwiedly, mam nadzieje ze nie sa to zbyt brutalne foty :abduct:

Pamietacie WWxES ?

12505P9170097.jpg

a po zimie wyglada to juz tak:

picture.php

a tu reszta zdechlakow:
picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

dziekuje za uwaga i bacik na zdrowie :joint:

Hera: joke taki, nie mialem z nimi co zrobic to zostawilem matce naturze :>

PioK

Member
Azzzzzz, pozwol ze zacytuje klasyka ;] :

"Kwiat jest piękny, gdy kwitnie
Ileż ma w sobie smutku zwiędły kwiat
Kwiat jest piękny, gdy kwitnie
Trzeba ściąć go, gdy zachwyt budzi w nas"

-Bruce- zarabista fotka. widze tez ze nie byle czym cykana ;] ... dawaj wiecej

imgp5797qg5.jpg

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Moje foty przy waszych wymiekaja no ale...jakis folder stary z wywczasu znalazlem.

I najnowszy nabytek mojej siostry

-Bruce-

Active member
PioK czym robisz foty.... ten efekt sepii uzyskales cyfrowo tak? bardzo przyjemny klimacik na zdjeciu.... :) osobiscie robie fotografie tradycyjna :) cz-b ale powoli przekonuje sie do cyfry... i zdjecia kolorowe robie cyfr. a cz-b oczywiscie tradycyjnie dobry blant i kilka dluuugich godzin w ciemni.....

Finger gdzie zrobiles te foty?

pozdrawiam.....

Last edited:

-Bruce-

Active member
no ja niestety nie bywam w takich egzotykach :( jedyne co znam dobrze z dominikany to liscie tytoniu BluntWrap calkiem niezle smakuja... Za to z naszego szarego otoczenia staram sie wylapywac np takie migawki....
picture.php

....zdjecie nie jest ustawione!!!

-Bruce-

Active member
Thx :) staram sie robic dobre zdjecie a na ile mi to wychodzi.... a na ile wam sie podoba..... tak czy inaczej uprawa ziela dla mnie jest rownie fascynujaca co robienie zdjec.... w jednej dloni aparat w 2 blant i w plener..... pozdro
picture.php

A

adrianmenyo

zaraz zuce tym aparatem :/ chopaki pomozecie? kupilem sony alpha 200 z 18-70 obiektywem moze niema rewelacji ale podobno dobra amatorska lustrzanka , ale ja nawet nie ogarniam tego amatorskiego aparatu!!! pliki zapisywalem w formacie raw od kilku dni i teraz nie moge nic obejzec na kompie, sciagnolem sobie rew shoot essensiall czy jakos tak i on tez nie widzi tych plikow, czym zatem je wywolywac? kurwa a druga rzecz, tym aparatem nie zrobie makra ladnego ? pozdro :(

-Bruce-

Active member
Adobe Photoshop otwiera pliki *.raw i napewno ACDsee 10 PhotoMenager ale ten drugi to bardzie przegladarka choc prosta obrobke tez sie zrobi, Ja osobiscie pracuje na programie nikona CaptureNX2 ale ten prog najlepiej wspolpracuje z plikami z nikona tyle co ja ci moge pomoc pozdro

A

adrianmenyo

a jak z makrem? maksymalne zblizenie jakie moge zrobic jest bardzo male, :( sa jakies ustawienia, czy recznie ostrosc sie ustawia? jakies wskazowki? pare lat ogladam piekne makra i chcialem w koncu sam takie robic a widze ze ciezko bedzie... dzieki bruce...

takie cus wychodzi

picture.php

-Bruce-

Active member
zawsze mozna zwiekszyc glebie ostrosci ale wydlyzy sie czas naswietlania, masz statyw to nie bedzie problemu, jaka miales przeslone jak robiles ta fote powiedzmy ze 2,8 to ustaw 11 lub 22 i zobacz roznice :)

A

adrianmenyo

dupa, hu*, :/ jutro posiedze gdzies na forum dzis niedam rady zabardzo sie skulem? narka

PioK

Member
adrianmenyo, dokup se rynoxa dcr-250 i statyw i przyslony w okolicy 11 w zwyz, do tego dorob dyfuzor do lampy blyskowej... i bedziesz miec w miare zadowalajace macro... druga sprawa ze sprzet sam dobrych fot nie zrobi...

-Bruce-, kilka postow wyzej pisalem czym robie foty ...

imgp5799zo8.jpg

A

adrianmenyo

dzieki piok widac ze sie znasz stary chyle czola, fotografia hobby nie latwe ... no i talent trzeba miec.
A myslisz ze Helioss 44m z odwrotnym mocowaniem wystarczy aby ladnie trchiomy (?) bylo widac ? czytalem o tym gdzies tylko sie zastanawiam czy to wszystko co mi trzeba? Niemam tez statywu ale kupie...

picture.php

PioK

Member
adrianmenyo, generalnie to obiektywu przystosowanego do macro nic nie zastapi, zadne wynalazki... ja uzywam wlasnie odwroconego heliosa i potem lekkie wykadrowanie i calkiem znosnie jest, ale bez szalenstw... w mojej galeri mozesz popatrzyc jak to wychodzi

imgp5757hz7.jpg

Latest posts

Latest posts