Καλη συνεχεια Γκερτ....
Εχεις βαλει τον πατο του φιλτρου στο εδαφος και εχεις συνδεση κατεθειαν το cool tube σωστα??
Εχεις Προβλημα με την θερμοτητα στα πλαινα???
όλο πειράματα και κόλπα είσαι...μια βέρτικαλ, μια σίτες...
Εγώ θα σταθώ σ' αυτό που βλέπω σε όλους, που βάζετε δηλαδή το φίλτρο μέσα στο γκρόου ρουμ. Και πες ΟΚ ο Γκερτ Λας δεν μπορούσε να βρει καλύτερη βάση για το Κούλτιουμπ πέρα από το φίλτρο, ή βαριότανε να κρεμάσει το κουλτιουμπ "έξυπνα" από το ταβάνι ώστε να είναι πάλι βέρτικαλ.
Αφού υποτίθεται ότι τον ζεστό αέρα πρέπει να τον βγάζουμε όξω από το δωμάτιο με το φίλτρο για να μην ανεβάζουμε θερμοκρασίες μέσα, γιατί δεν τραβάτε το φίλτρο έξω, παρά το έχετε μέσα, άρα ξαναβάζετε τον ζεστό -μα φιλτραρισμένο πλέον- αέρα πάλι μέσα στο γκρόου ρουμ; Παραπονάκια για θερμοκρασίες puc1c1?Βλέπω πολύ κόσμο να το κάνει κι αναρωτιέμαι αν είμαι εγώ ο λ@λ@κας τελικά, που έχω κάνει ολόκληρη μόντα ώστε να ζεσταίνει το σαλόνι ο ζεστός αέρας από το γκρόουρουμ προς το φιλτροκούτι και μετά προς το φίλτρο που βρίσκεται σε άλλο χώρο ^^
το φίλτρο κατά βάση μπαίνει μέσα στο room ώστε να ρουφάει πρώτο τον αέρα για καλύτερη απόδοση μιας και το φίλτρο κόβει σχεδόν τα μισά κυβικά του εξαερισμού. αν το βάλεις τελευταίο χάνει πολύ. αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν ξαναμπαίνει μέσα ο αέρας. που το είδες αυτό εσύ?
ρε παιδί μου άκου εγώ πως το έχω κάνει για να καταλάβεις: έχω το κουλτιούμπ και από την μια μεριά είναι κενό για να ρουφάει τον αέρα του γκρόουρουμ και ταυτόχρονα να κάνει "παθητική" φρέσκου αέρα από τις κάτω κ πάνω τρύπες της ντουλάπας, που έχω εξωτερικά επενδύσει με μύλαρ.
ΑΦού η μια μεριά του κουλτιούμπ είναι κενή για ναρουφάει, η άλλη τι έχει; ΤΟ σωλήνα που πάει στο μηχάνημα εξαερισμού που ρουφάει αέρα και που στέλνει με τη σειρά τον αέρα στο φίλτρο. Το φίλτρο βρίσκεται κρυμμένο κάπου στο σαλόνι και λειτουργεί σαν σόμπα μιας και διοχετεύει ζεστό αέρα, οπότε δεν χρειάζεται να ανάβω καλοριφέρ το χειμώνα. Κι έτσι το σπίτι κρατάει θερμοκρασία, και μπορώ να διατηρήσω "νορμαλίτες" τις θερμοκρασίες στο γκρόουρουμ.
ΤΟ σούπερ ιδανικό θα ήταν έναν ανεμιστήρα να φέρνει με δύναμη σχετική 125μ3 τον φρέσκο αέρα μέσα. Ένα άλλο 250άρι αυτόνομο που θα ρουφάει αέρα από το δωμάτιο προς το φίλτρο το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο γκρόουρουμ. Και ένα 3ο το κλασσικό βεντιλατέρ που θα τραβάει σωλήνα απ'έξω, θα μπαίνει στο γκρόουρουμ κατευθείαν στο κουλτιούμπ με τη λάμπα κι από κει συνδεδεμένο με το βεντιλατέρ και πάλι έξω. Πολλά μαζεύονται ~!
Για όσους αναρωτήθηκαν για θερμότητα, ιδίως στα πλάγια:
Βασικά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, γιατί όπως είπε και ο tjo, η ζέστη ανεβαίνει, και την ρουφάει η τουρμπίνα.
Οπότε το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι η ακτινοβόλος θερμότητα, που καίει αρκετά στους 3-4 πόντους από το γυαλί του κουλτούμπ, αλλά μετά πέφτει απότομα, και αν δεν αφήσεις τα φυτά να πλησιάσουν τοοοόσο κοντά δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν κανένα άτυχο φύλλο αγγίξει το γυαλί, καίγεται σε < 1ώρα, αλλά αυτό αποφεύγεται εύκολα.
Κάνω κι εγώ μαλάκια που βάζω 8 ρίζες, γιατί οι τέσσερις στην μέση είναι πιο ευάλωτες λόγω μικρότερης αποστάσεως. Αν έβαζα μόνο τέσσερις, στις γωνίες, δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα, πιστευώ, μιας και η διαγώνια απόσταση είναι λίγο πιο μεγάλη. Από Σεπτέμβρη θα δοκιμάζσω βερτ (με 600αρα) και στην 1μ x 1μ, εντελώς άλλες παράμετροι εκεί μέσα...
Σ'ευχαριστώ Legacy, ὲχω ήδη τρόπο να ανεβοκατεβάζω τη λάμπα στο κατάλληλο ύψος, χρησιμοποιόντας διαφορετικά μήκη λαιμού για να συνδέω τη λάμπα με το φίλτρο.
Ναι, η λάμπα θα καλύπτει άνετα 4 φυτά στις γωνίες, το πρόβλημα είμαι... εγώ , που θέλω να δοκιμάζω πολλές ποικιλίες.
======
Παρεμπιπτόντως, για όσους δεν το ξέρουν, το icmag έχει πολύ δυνατο subforum με τα βερτ, όχι κουτσουλιές σαν το 80x80 μου, πολλοί μεγάλοι growers (αρχίζοντας από 2 kW και... βάαααλε) την προτιμούν την μέθοδο. Μου κάναν και παρατήρηση που χρησιμοποιώ κουλτούμπ, «τί το θες;» μου λένε - χάνεις τα 15% των λούμενζ σου.
Γενικά στα μεγάλα βερτ δεν χρησημοποιούν καν κουλτούμπ (για όσους ρώταγαν για θερμότητα) σχεδόν πάντα γυμνές οι λάμπες. Πολλές πατέντες για το ύψος. Βέβαια αυτούς τους ενδιαφέρει κυρίως η μεγάλη απόδοση, εμένα με ενδιαφέρει η ΑΝΕΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑΣ και η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ακόμα και να σκάσει η λάμπα (λέμε τώρα), δεν θα υπάρχει κίνδυνος. Ρίξτε μια ματια αν ενδιαφέρεστε, αξίζει, έστω από πλευράς εγκυκλοπαιδιακής μόρφωσης...
Το σλόγκαν είναι: «Once you vert, you won't revert!».
Καταλαβαίνω γιατί το λένε.