What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

SLN Project

GrowBoy

Active member
SLN jesli mogłbym ci cos doradzic to jak masz tam w poblizu krzaki borówek to ja bym poszukał innego miejsca... moga tam ludzie lazic za borówkami i odkryc twoje maleństwa w dodatku ze to las to obawiał bym sie grzybiarzy... ale mysle ze obczaiłes tamten teren i niebd miał takich problemów...
pozdrawiam

SLN

Member
To stok południowy - zatem sucho, a grzyby nie przepadają za skwarem, słońcem ani niską wilgotnością.

Z tymi borówkami trochę racji jest... ale lepszego miejsca nie znajdę - jeśli ktoś odkryje i zrujnuje miejscówkę, tym bardziej zrobi to gdziekolwiek indziej... za dużo w okolicy ludzi po prostu... wlezą wszędzie. Na łąkach - znajdą spoty amatorzy kań, albo zwykłe młodociane gnojki, na polanach - grzybiarze, amatorzy borówek, jeżyn i innych owoców leśnego runa, albo leśnicy - choć teraz sezon zwózek drzewa z lasów dobiega końca i liczę na to, że największy ruch z tym związany już miną.
Natomiast racjonalnie patrząc - największe jagodowe pole jest poniżej - więc nie przypuszczam, aby ktoś zadawał sobie tyle trudu, by włazić wyżej w upale, pchać się w młodniki świerków, mając pod nosem wręcz nieprzebrane zatrzęsienie borówek... :wink:.
Poza tym, wydaję mi się, że cały tamten teren to, poza leśnictwem drzewnym, bardziej rejon turystyczny. Turyści mają szlak i raczej rzadko kombinują w obcym miejscu z pakowaniem się głębiej w chaszcze niż wymagałaby tego potrzeba fizjologiczna :D, zwłaszcza kiedy mają wytyczoną marszrutę, cel podróży i określony czas na jego osiągnięcie.
A ryzyko... cóż - bez niego cała przygoda nie miałaby smaku, heh... najwyżej pozostanę z niczym...
Zawsze mam jeszcze 11 automatów, które nawet na balkonie w szafliku z ziemią dojdą i wydadzą wiele nowych nasion :D.

SLN

Member
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!
3 młode sadzonki zaczynają żółknąć.
Czy to zakwaszająca się gleba?
Jutro w końcu lecą do na miejscówkę pod Słońce, więc dostaną Biohumusa na start i jeszcze wapienia na odkwaszenie ziemi.

P

PolishBoyfriend

Z wapnem uważaj. Jedną uprawę zabiłem właśnie wapnem. Niestety takie wapno ogrodnicze nie za bardzo nadaje się do odkwaszania zaraz przed sadzeniem, odkwasić powinno się na jesieni, a po jakimś czasie zmierzyć miernikiem pH. Przeholować jest łatwo. Wydawało mi się wtedy, że nie nasypałem za dużo, tylko zgodnie z przeznaczeniem. Ja sypałem na ziemię od góry, Ty mieszałeś, więc niby powinno być lepiej (równomierna dystrybucja). Rośliny nie przeżyły chyba 2 tygodni :(.
Jeżeli chodzi o sadzonki w kubeczkach - najbardziej prawdopodobne, że dolne liście zaczynają żółknąć z powodu użycia za małych pojemników (nie ma miejsca do swobodnego rozrostu korzeni i roślina "rezygnuje" z dolnych liści na rzecz wzrostu tych bliżej słońca - ale to dotyczy - przy kubeczkach 250ml - sadzonek z conajmniej jakims 4-5 pietrami wzrostu), zniknie po przesadzeniu. Ziemia nie "zakwasza się" od tego, że przez parę tyg. są w niej sadzonki.

Napisz najlepiej:
- jakie pojemniki z sadzonkami (pojemnosc, czy jest dobry drenaż)
- pH gleby
- jaka woda (kran, odwrocona osmoza etc.)
- czy ziemia zawiera nawoz (np. terra osmoconte + sadzonki = popalenie), napisz jaki gatunek ziemi, producent
- ile pięter liści mają sadzonki
- jak często podlewane
- czy zolknieciu towarzysza inne objawy (opadanie lisci, spowolniony wzrost etc.)

im więcej informacji tym lepiej

... i nie panikuj, coś się wymyśli. ja bym nie dawal zadnych nawozow teraz.. i przez 3 tyg od przesadzenia, poniewaz np. biohumus forte jest skondensowany, pol-naturalny... to nie to samo co zwykly, nieprzedawkowywalny, ktorego nawet nie trzeba rozcienczac

SLN

Member
- Pojemniki to takie małe brązowe kubeczki do napojów;
- Drenaż w dnie 10mm;
- Ziemia do wysiewu i rozsadów na włóknie kokosowym;
- pH podane na opakowaniu 6-7, ale nie mam pH-metru, więc nie sprawdzę;
- Producent: BIOVITA;
- Woda przegotowana + odstana - całkiem możliwa odwrotna osmoza;
- Sadzonki mają już 22 dni i dopiero ledwie kształtuje się 2 piętro liści;
- Podlewane są wtedy gdy kubeczki robią się lekkie - więc przelanie odpada;
- Spowolniony wzrost raczej tak - 22 dni i ledwie to to 2 piętro wysuwa;

Tak czy siak jutro lecą już do ziemi - więc zobaczymy...

EDIT:

Przyznam się, że zaufałem intuicji i rano widząc co się dzieje, po przemyśleniu dolałem odrobinę biohumusa do każdego kubeczka i opryskałem wodą...
Efekt - roślinki po ponad 5 godzinach jakie minęły od aplikacji podniosły się i liście się zazieleniły :). Azotu im brakowało... a że mało im miejsca w kubkach to inna sprawa - duszą się w nich już trochę. Tydzień temu powinny już wylecieć na spoty - moja wina... moja wina itd :D.
Co do wapna - postanowiłem iść na kompromis i nie używać go jutro. Odwiedziłem w ciągu dnia ogrodniczy i kupiłem kredę pastewną - zawiera jedynie węglany wapnia (kreda) i magnezu (dolomit). Myślę, że wymieszana z ziemią nawet tuż przed wysadzeniem nie spali roślin, jak zrobiłoby to wapno - wodorotlenek wapnia jest silną zasadą i dlatego jest niebezpieczny dla korzeni zanim zareaguje z glebą.
Trzymajcie kciuki Ludkowie :D.

SLN

Member
Wczoraj cała roślinność zielona trafiła na miejsce docelowe.
Patrzcie co się tutaj dzieje...:woohoo:
picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Ziemia została wcześniej raz jeszcze spulchniona oraz wymieszana z kredą pastewną. ANTI-BISSAN rozpylony wokół.
Trzymajcie paluchy :D!

P

PolishBoyfriend

Cieszę się że wszystko idzie dobrze. Trochę się dziwię, że tak małe roślinki i niedobór azotu. Osobiście nie spotkałem się żeby wystąpiły w fazie sadzonki. Tak czy siak - powodzenia :).

Ile masz tych pierników małych?

SLN

Member
Właśnie ripsta...? Jaki...?
Jeśli masz użyteczną teorię - po prostu napisz. Ja nie jestem specjalistą, więc wszelka wiedza się przyda - dużo bardziej niż stawianie retorycznych pytań.

Pierników jest 18 sztuk :D.

P

PolishBoyfriend

Czegoś musiało brakować, skoro po daniu nawozu od razu się polepszyło. Ale mógłby to równie dobrze być magnez, bo biohumus zawiera MgO.

Ale to tylko moje domysły.

orangefreak

Member
Powodzenia SLN :) DAJESZ DAJESZ!!! co do sadzenia w lesie, zastosowałbym jakiś preparat zwiększający PH ziemi. Tak ja bym zrobił. Czekam na jakies info dotyczące tych malunków :) A jak poprostu nieumisz go znaleść, to ok, zaden problem. POWODZENIA!!!! :woohoo: :yeahthats

SLN

Member
No witajcie!
Posiedziałem sobie kilka dni w terenie i przywiozłem trochę aktualnych zdjęć z "ogródka".
picture.php

picture.php

picture.php

A tutaj weteran, który został stratowany szyszką :D...
picture.php

picture.php

- jak widać, mimo iż się położył, łodyga nie wydaje się być uszkodzona, będzie tak "na leżąco" rósł ;-).

Oczywiście te białe plamy na listowiu to odblaski od wody a nie zaawansowana chloroza :D...

A tutaj skiełkowane AutoFlo - moja duma :D - 11/11, więc jestem pod wrażeniem statystyki :D.

picture.php

SLN

Member
Witam po dłuższej przerwie.
AutoFlo powędrowało pod Słońce...

Tutaj ostatnie dni w kubkach...

picture.php

picture.php

A tutaj już siedzą na spocie tuż po zasadzeniu

picture.php

Niestety... z Big Budami sprawy nie mają się tak dobrze...
Ostatnie 3 tygodnie nie były łaskawe i pokazały, że prawo selekcji naturalnej jest bezwzględne. Zimno, mało słońca i bezustanne opady deszczu sprawiły, że 2 rośliny utopiły się w potokach wody spływającej ze zbocza. Kulawy "weteran" trafiony szyszką utonął w pierwszej kolejności. Na "zwłokach" zalęgły się mszyce i inne robactwo, które zaczęło też atakować resztę plantów. Dostały natychmiastowo oprysk przeciw pasożytom, ale mimo wszystko niepokoją mnie zażółcenia na liściach...

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Myślę poważnie nad zmianą miejsca i przesadzeniu podlotków w pobliże AutoFlo - dużo lepsza ziemia, więcej światła i znacznie dalsza droga do pokonania. Nie będzie łatwo przesadzić ale chyba będzie trzeba spróbować...
Oj czerwiec nie jest przychylny w tym roku...
WSZELKIE POMOCNE RADY I SUGESTIE DOTYCZĄCE PLAM I PRZEBARWIEŃ NA LIŚCIACH MILE WIDZIANE!

SLN

Member
Z wizyty 27 czerwca A.D. 2009:D...
Świeże krowie gówienko rozniesione po spotach.

picture.php

picture.php

picture.php

picture.php

Spot najbliżej lasu, który ostatnio padł ofiarą "potopu" i przeżyły jedynie 2 rośliny obecnie już nie istnieje - dziki dokończyły dzieła. Zastałem ziemię skopaną, wyżarte korzenie a łodyżki wraz ze zwiędłymi liśćmi nie ruszone.
Całe szczęście - nie ważyły zapuścić się głębiej, gdzie oprysk ANTI-BISSANEM był bardzo gęsty.
Przetrwało na dzień dzisiejszy 5 sztuk BB i 6 sztuk TLxBB. Myślę, że Jah już będzie łaskawy.

picture.php

Za tydzień z kolei zanoszę gówno moim Automatom.
Powodzenia wszystkim!

jahman

Active member
Veteran
:wave:

Hehe sln grubo pojechałeś z tym kupskiem hehehehe Nie ma to jak dobre świeże gówno heheheh... Powodzenia!!!

+
:wave:

Azzzzzz

Member
Veteran
Hej kolego, no z ta kupa to ostro, ale chyba jakos ja przekopujesz, czy zostawiasz zaschle klocki ?

A moze te dziki wyczuly poprostu krowi kal i chcialy na hamburgera a tu surpajs, to sie wkurwily i rozjebaly....

Powodzenia z ocelalymi

SLN

Member
Heh :D!
Nie nie - dziki zryły ten jeden spot zanim nawiozłem gównem.
A klocki po prostu przelewam lekko wodą na koniec i wystarczy.
Podczas ostatniej wizyty poprzycinałem dolne liście u najbardziej wyrośniętych krzaków.
Jak widać Twilight x Big Bud'y są drobne - miały trochę mało światła, więc wyciąłem 2 młode iglaki, które zacieniały spot... szkoda choinek - wiem... zżymałem się kiedy zabierałem się do tej "rzezi", ale nie mogłem nic innego poradzić. Wokół na szczęście dużo młodych drzewek rośnie - więc strata nie będzie bardzo bolesna dla lasu.
Wiesz Azzzzzz - nie nastawiam się w tym roku na żadne poważne zbiory. To mój debiut, więc najbardziej koncentruję się na tym aby sezon zakończyć z "pełną garścią" przesianych, zdrowych i dojrzałych nasion :dance:.
Planuje pozostawić na powyższej miejscówce tylko jednego płoskuna BB żeby zapylił wszystkie kobitki obu odmian.
Odwiedziłem też spota z Automatami, ale nie zdążyłem zrobić zdjęć, bo po rozrzuceniu gówna :)D) wziąłem nogi za pas i zmykałem w podskokach przed nadciągającą burzą... bo nie miałem specjalnie ochoty czekać na szczycie góry aż jakiś "łaskawy" piorun usmaży mi dupę lub połamie mnie za pomocą powalonego drzewa :D.
Automaty mają się w miarę dobrze, choć 3 niestety prawem naturalnej selekcji zostały wyeliminowane z gry.

Pozdrowienia dla Rolników!

Plantator

Well-known member
Veteran
Witam kolegę rolnika , ja jak zawsze polecam Efektywne Mikroorganizmy , pokarze potem efekty żeby nie było że tylko gadam heh , przydało by się zaszczepić te kupy emami . mają też zastosowanie w wielu dziedzinach rolnictwa/ ogrodnictwa a nawet pszczołom mogą pomagać , a co najciekawsze potwierdzają to badania sggw , isk i innych instytutów. moim śliwkom też pomogło , jak damy rade to się coś przepędzi i wypije z kolegami z forum :]

aha , i jeszcze tak patrzę to ta ziemia jest w iglastym lesie?? jeśli tak to ph może za niskie być , posyp dolomitu trochę czy coś , będzie lepiej:] jeszcze mamy sporo czasu , i podoba mi się że nasiona robisz , jak się wymienimy to będzie trzeba pola szykować , nie małe spoty:]

SLN

Member
Obstawiam, że ten największy to chłopiec... zobaczymy czy trafnie :D.

picture.php

Tu nieco spóźnione TLxBB:

picture.php

Urokliwy szczyt BB:

picture.php

Dostały jeszcze trochę gówna - tym razem w koktajlu z dolomitem dla odkwaszenia...

picture.php

Myślę, że azotu im już wystarczy - mają go teraz wręcz z nawiązka... zachciało mi się ekologicznej uprawy :D.

picture.php

picture.php

picture.php

Latest posts

Latest posts