ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
mi by wystarczyło 0,5 g z Wata - taki wynik chce osiągnąć, nie mniejszy. Będę fimował rośliny itd.... Zrezygnuje z soga z dużą ilością roślin. Sprubuje zrobić coś pomiędzy tradycyjną metodą a sogiem. (oczywiście to wszystko są plany, jestem podatny na wasze sugestie). A tak poza tematem... od wczoraj mam szczeniaka - świetna sprawa hehe
PeAcE
Witam, mam pare pytan co do efektywnosci wiekszych upraw: moze tutaj sie "wcisne" jak mozna ;]
Patronuje uprawe osobie ktora pierwszy raz sadzi...ja sam mam doswiedzczenie kilku mniejszych indorow....
box to 1,2m2, oswietlenie 400w plus 6x swetlowki na veg dla lepszego widma,
rosliny to 9x mix graepfruit, cinamon, ww z fs...rosliny maja 5tyg, niestety dwie rosliny wyraznie odstaja cinamona i jedna ww/ chyba wina genow...plus jedna wpadka, przez grubsza omylke dalismy nawoz bloom na vega, przez koncowki roslin od dolu zaczely wiednac, zzolknac wykrecac, palic...2krotny flushing pomogl troche ale rosliny dalej(wolniej) ale dalej zzolky, przesadzilsmy wczesniej do koncowych doniczek 14l (w sumie dzis)
dodatkowo planujemy zrobic klony z dolnych odrostow, ustawiac bo bokach oraz na doniczkach matek, obcianac dolne odrsoty by poszly w gore,
matki sFIMowalismy na 7-8 pietrze
ja bym robil lst jeszcze do tego, grubsza sprawa z scrogiem ale juz zapozno(raczej)...ale znajomy nie za bardzo jest za "fizycznym" trenowaniem roslin , ja rzadko mam fiz wglad bo co 2 tyg
planujemy jeszcze ok 2-3 tyg vega i poprawic pare rzeczy, zmiana zarowki na lepsza, dodatkowe co2
kilka pytan:
dalej fimowac? czy juz wystarczy
usuwac lisciem giganty ktore bede zaslanialy dolne odrsoty? na vegu?
patrzac na to o co do tej pory i na plan co do przyszl uprawy jak to oceniacie i czy mozna bylo by cos zmienic czy dodac..
jak taka nawalanka nawozow ionici, terry, hydrotops, mam jeszze adcenced natural power(final solution) i utaj pytanie bo pisze na ulotce "not to be used combination with Enzymes+ and/or nutrient solution" chodzi ogolnie z innymi nawozami czy jak to ruzmiec...mialem zamiar to sprawdzic moze ktos bardziej doswiadczony i biegly w ang wie o co chodzi...
jeszcze lezy mi ga-spray(kwas giblercynowy) z poprzednich upraw nie wiem czy go uzyc hm troche podkrecil plon, przynajmniej tak mi sie wydaje co do mocy ciezko to stwierdzic...nie chcemy zeby wyszedl przesadny chemik albo cos jeszcze innego lol
czy doniczka 3l wystarczy na klony z jedno tyg vegiem?
Hej Koyote, co do twojego pytania o podłoze do upraw hydroponicznych SERAMIS to spokojnie możesz kupować jest bardzo dobre z tego co pamietam to glinka ma kilka rodzajów grubości możesz wziąć jakąś nie za grubą, kilka lat temu można to było kupić w castoramie np. w wawie, kup nawozy do hydroponiki i stosuj w/g zaleceń producenta, mam pytanie czy na ostatnim linku są 5 tygodniowe rośliny?
powodzenia.
siema toptopganja, z tym linkiem do hydrotops mialem na mysli specyfik "TRIPLE F Nutrient Bud Booster" nie podloze do upraw hydro ale dzieki za info ;]
tak to 5 tyg rosliny na fotce, troszku wolno rosna, nieco wyciagniete to z powodu wyzej umieszczonej hps a to zas z powodu wysokiej temp, na dniach bedzie dawany drugi wentylator
Troche odświerze temat. Mam 5 paczek nasion skunk special fem Lampa 600W w drodze. Zamierzam wystartować z indoorem na począdku marca. Na flo po 2-3 krotnym fimowaniu mam zamiar przełączyć w maju.
To ile wyciagniesz zalezy od tego jak umiesz hodowac a nie od tego jaka metode stosujesz, niewiem jak chcesz hodowac czy w ziemi czy w hydro, niewazne jak ale zeby zajac sie tyloma roslinami na raz uprawe raczej musisz miec opcykana. Wiesz juz jakich nawozow/podloza bedziesz uzywal, jaka masz wode itp ?, to jest bardzo wazne ! to tez znacznie wplywa na plon. miales juz kiedys stycznosc z uprawa ?
SOG to moim zdaniem wlasnie bardzo dobry sposob na uprawe dla poczatkujacych jak i zaawansowanych. napewno latwiej jest uprawiac niskie rosliny niz chrzanic sie i wyginac wielkie krzaczory ktore przerastaja ci lampe. Moj znajomy w SOG wyciaga 450g z jednego m2 pod lampa 400W co 2 miesiace w hydro. Polecam ci wlasnie zrobic to takim sposobem. sadzisz 16 roslin na 1m2 w doniczkach 5-7L, po 30 dniach wega przestawiasz na flo i tyle, z tym ze takich roslin juz w tedy nie przycinasz bo nie ma na to miejsca.
Jedyny mankament to ze koles ktory to robi zawsze startuje z klonu i ma wyselekcjonowany taki ze zawsze mu rosna niskie rosliny i daja zajebiscie dobry plon i dokladnie tyle samo czasu kwitna. Jak bedziesz to robil z nasion moze byc wiekszy problem bo napewno beda roznice we wzroscie i dlugosci kwitnienia, wystarczy popatrzec na moje WW z Female seeds, wszystkie rosly inaczej. Dlatego wazne zebys posadzil tylko nasiona tej samej odmiany na jeden grow, nie wiem jaka masz powierzchnie ale to pozwoli ci wyselekcjonowac najlepszy fenotyp do nastepnej uprawy, potem juz pojdzie lekko. zycze powodzenia
Kupie ziemie uniwersalną, troche torfu odkwaszonego, troche dolomitu, troche perlitu i zrobie mieszanke. Na wierzch granulat ceramiczny. Woda twarda.
Co do nawozów to przez pierwsze 2 tygodnie wegu nie chce używać żadnego nawozu, albo bakteriala troche. Potem coś z organicznych. Może biohumus, może guano. Na flo jestem podatny na sugestie forumowiczów. Rozmyślałem troche nad eksperymentem z ekolistem w mniejszych dawkach niż zalecana (wiem że ekolist to raczej na out, ale spróbować można). Jeśli będzie kasa to kupie sobie coś z canny. Co do doświadczenia z roślinami to mam nikłe, dużo czytam, kumpel u którego to robie miał małego indoora, on ma troche doświadczenia w praktyce, a ja w teori. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A co do SoG'a to może go zrobie na jesień, wtedy keidy będę miał klony ze wszystkich roślin i znajde odpowiednią matke.
Wiem, że robienie tak dużego indoora na pierwszy raz to troche przesada jest, ale chce spróbować. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Każda wasza uwaga jest dla mnie ważna, jeśli pisze o czymś co mogło by zaszkodzić moim rośliną to piszcie.
Big Up