What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

RQS Critical clones DWC 300w LED

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Strain: Royal Queen Seeds - Critical
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Box: Mammoth light 60x60x140
Light: Roleadro/Galaxyhydro 300w LED
Aerisire: Blauberg bi-turbo 250m3/h + Can-lite 500m3/h
Mediu crestere: 8cm net pot cu hydroton gold label, DWC
Nutriente: Atami b'cuzz Hydro A+B, Hydro booster, bio-bloombastic
Ph test: drop
EC test: Adwa ad-31

Am fost nevoit sa cumpar un box la repezeala, ca sa nu pierd clonele deja radicate in rockwool. Tinand cont de spatiu, am ales un mammoth 60x60x140.

Vasul cu apa e 60x40x22 cu airstones pentru oxigenarea apei. 6 gauri de 79mm in capac pentru net pots.

Primele zile am montat MH-ul de 250, care mi-a ridicat imediat temperatura la 40°. Asa ca am fost nevoit sa trec la LED, si am gasit acest Roleadro (Galaxyhydro) 300w la doar 120€. La inceput am avut ceva dubii, avand doar 4 review-uri pe amazon, dupa ce am descoperit ca se vinde in US sub numele galaxyhydro cu sute de review-uri de 4.5/5. Vanzatorul ofera si garantie 2 ani.

Draw-ul real la priza este de doar 133w, dar pana acum sunt foarte multumit, constatand niste dinstante internodale exagerat de scurte, cum nu am mai vazut pana acum. Temperatura acum ramane la 25-27° deci sunt convins ca o sa mearga mai bine asa decat cu MH/HPS la 40°+, nu credeti si voi?

:tiphat:

[/FONT]
[/FONT]

mike1983

Member
In primul rand succes cu grow-ul.La 120 eur cat ai dat pe panou , 133W este ok zic eu.Eu mi-am confectionat singur 4 x cxb3070 , le-am setat fiecare pe prx 50W , toata treaba m-a costat cam 250 eur.Deci 120 eur pt 133w led cred ca este un pret destul de ok.Acum depinde si ce PAR au aceste leduri , cxb3070 au un PAR foarte bun , dovada a fost ca plantele mele au crescut foarte bushy.

@mike1983
o sa fiu nevoit sa trec si eu la 4 cxb3070 pentru ca imediat ce recoltez din boxul 80x80 trebuie sa-l mut in debara unde nu pot sa pun hps ca s-ar ridica temperatura la peste 40.
Cxb-urile le-am gasit la 35€ bucata, cu tot cu coolere si drivere poate reusesc sub 200€?
Ma poti indruma spre ceva de citit? Doar threadul lui Hempfield l-am urmarit dar s-a pus ceva praf pe electronica invatata la liceu.

Cat despre clonele din threadul asta, revin cu poze imediat ce se aprinde lumina in cateva ore.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
In caz ca ai scapat detaliul asta, si plantele crescute sub leduri au nevoie de ventilatie corespunzatoare.
Reusesti sub 200E fara probleme. Iar ledurile pot fi si mai ieftine de atat, fiind 3070. Doar ca daca vrei sa mergi pe eficienta, la 50-60W / cob, n-o sa ai lumina suficienta cu 4 bucati in 80 x 80. Optim ar fi sa ai 6 astfel de bucati. Sau 4 x 3590 rulate la 75W.

@explo ventilatie corespunzatoare este, dar nu incat sa scoata caldura la 250w HID (mai ales ca incepe vremea calda de acum).

Am mers pe idea ca Hemp vorbea de 6 x 3070 la 1.2mp in acel thread, deci ziceam ca 4 la 0.6mp va fii de ajuns. Pretul de 35€ e la vanzatorul cel mai aproape si rapid cu expeditia, poti sa imi sugerezi alti vanzatori? Cu un pret mai bun poate m-as arunca pe 6-8 bucati direct.
Sa ma uit un pic si de 3590.

21 Februarie
picture.php

Astazi dupa 6 zile
picture.php

Dupa ce am taiat un pic din ele, si am pus 8 clone in rockwool cu clonex pentru grow-ul urmator.
picture.php

Varfurile care se vad arse, sunt din cauza la panoul led prea aproape in primele zile, nu overfert fiin EC la 1.6 momentan.

mike1983

Member
@mike1983
o sa fiu nevoit sa trec si eu la 4 cxb3070 pentru ca imediat ce recoltez din boxul 80x80 trebuie sa-l mut in debara unde nu pot sa pun hps ca s-ar ridica temperatura la peste 40.
Cxb-urile le-am gasit la 35€ bucata, cu tot cu coolere si drivere poate reusesc sub 200€?
Ma poti indruma spre ceva de citit? Doar threadul lui Hempfield l-am urmarit dar s-a pus ceva praf pe electronica invatata la liceu.

Cat despre clonele din threadul asta, revin cu poze imediat ce se aprinde lumina in cateva ore.

Daca ai ceva probleme si nu prea le ai cu electronica te pot ajuta eu cu orice informatie ai nevoie.La electronica ma descurc destul de bine.

Din threadul lui hempfield:
"Sistemul va fi compus din sase module individuale, fiecare functionand la o putere fixa de 50W si va acoperi o suprafata de aproximativ 1mp2."
"Eu folosesc 6 module pe o suprafata de 100x120cm iar cantitatea de lumina emisa de ele este incredibil de mare."

Precizes ca dupa urmatorul ciclu sau doua in 80x80, vreau sa trec la 120x120, cat imi permite debaraua. Pentru asta vreau sa fac totul modular, usor upgradabil cu modulele necesare ulterior.

Daca am inteles bine, hempfield foloseste cele 6 module in 120x100, fiecare cu un driver de 50w, asta insemnand 1400mA din 2.8A max, deci la jumate din putere.
Folosind cxb3590 la 75w precum zici tu explo, ar trebui sa le tin la 2A din 3.6A deci putin peste jumate din putere. Astea cum le alimentez? drivere individuale de 2A la 36V? Unde le gasesc si la cat ma ajunge toata joaca? tinand cont ca 3590 gasesc la 50-70€.

2 x 3590 cu un singur alimentator de 150w, 2A?
2 x 3070 cu 100w, 1.4A?

Poate zic prostii, poate unele drivere nu exista. Sunt un pic pe dinafara, si un pic high :)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu, watti nu conteaza cand alegi driverul. aia doar rezulta la final inmultind V x A.
Tie iti trebuie:

36V pt un singur led, amperii in functie de cat doresti sa le rulezi.
36V x 2 pentru 2 leduri, adica 72V, pentru 2 leduri in serie, la acelasi amperaj precum mai sus, la alegere.
36V x 3 pentru 3 leduri.. etc
Asta este pentru montajul in serie, in paralel oricum nu se recomanda.

In loc de drivere poti merge si pe drivere step-up, folosind o sursa de 12V cu suficienta putere pentru toate ledurile insumate, si regland fiecare step-up la voltajul si amperajul dorit pe iesire. Teoretic poti gasi de astea si pentru 2 leduri, dar trebuie sa le schimbi radiatorul, si e mai simplu si mai eficient ca si concept sa ai un step-up per led. Avantajul aici e ca le poti regla independent puterile. Si ca iesi mai ieftin, evident.
Versiunea cea mai safe, este cu drivere meanwell care insa sunt foarte scumpe. Daca lucrezi frumos, poti scoate ceva bun si cu DIY, numai sa ai grija la conexiuni si sa gandesti de 2-3 ori inainte sa faci vreo prostie.

La 3070 vei gasi drivere care duc 3-4 leduri, la 3590 doar care duc 2-3 leduri. Cum ziceam, scumpe daca le iei de-a gata.

ori nu caut eu bine ori...dar nu gasesc nici pe departe step up-uri corespunzatoare de exemplu Vin 5-15V si Vout 30-38v.
Tot ce gasesc e maxim 35V in out

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pai nu gasesti ca ele sunt 5-24V IN si 25-60 V out sau ceva in genul asta. Neaparat sa aiba CC, ajustabil.

Am gasit 3590 din binul cd la 60€. X 4 = 240€ exact cat m-ar costa pe alibaba cu tot cu led holder, 80 degree lens si expeditie. Fata de 35€ 3070 bin AB. Ce ati zice de 2 x 3070 si 2x 3590?

Imi place idea cu driverele step up, cum ca driverele imi pun probleme in caz de upgrade cu inca 2-4 cob-uri.

Problema este ca inca nu gasesc step-up-urile astea. Care imi linkeaza ceva va rog?? Iar daca vreau sa le dimmez individual? de ce as avea nevoie?

:tiphat:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Asta e rezultatul numarul 2 aparut cand am dat step-up pe ebay:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-600W-...347344?hash=item5d438e2410:g:9gcAAOSwgQ9VuZK1
Uite altul:
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-600W-...ter-Step-up-Module-Power-Supply-/170893208817

Desigur, poti gasi multe alte variante. Dar tine minte ca la toate va trebui sa schimbi radiatorul daca le folosesti peste un anumit wattaj, de obicei in jurul a 100W.
De aceea, eu recomand un step-up pe led, si atunci poti sa le reglezi independent din potentiometrele de pe step-upuri. Daca vrei sa le poti dima digital, 1 sau mai multe odata iti va trebui un generator de semna PWM si niste tranzistori.

Poti lua mai putine 3590 decat ai lua 3070 si sa le tii la amperaj mai mare (cu racire adecvata) pana ajungi de ai suficiente incat sa le tii la 50% din puterea maxima, pentru a castiga eficienta. Plus ca le gasesti si mai ieftin, pe ali. Oricum bin-ul cd nu e cel mai bun.

Pe ali e 50$ 3590 + 50$ DHL. Ma costa la fel sa le cumpar de aici.
Care e logica care spune ca un bin e mai bun ca altul? Ca din datasheet, fiind pe dinafara deduc ca e cel cu fluxul luminos mai mare.

3500k
@85° @25°
CB 11,000 12,134
CD 12,000 13,237
BB 9,500 10,479
BD 10,000 11,031

Chiar acum eram pe ebay si ajunsesem la ce mi-ai linkat..cat despre "step up pe led" la ce te referi mai exact? ceva link?
Cu cele din link-uri, ducand 3590 la 36v 2A, 75w, chiar zici ca trebuie schimbat radiatoru? Tot pentru ca sunt pe dinafara as zice ca e mai mult ca suficient, chiar as fii zis ca merg 2 3590 in serie

Last edited:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
BIN-ul BD are CRI de 90, fata de 80 al CD, si 3000K, in loc de 3500K. Asta se traduce in mai mult PAR. ca banuiesc ca pentru flower faci ledurile astea, nu pentru veg..

Ma refeream sa pui un singur step-up per led. Merg si 2, dar e foarte posibil sa fii nevoit sa schimbi radiatorul de pe step-up. Daca citesti atent la descriere o sa vezi ca peste 10A se recomanda treaba asta. Daca vrei sa aiba si viata indelungata ar trebui facut chiar si la amperaj mai mic. Daca intrii cu 12V in el, 10A = 120W. 2 x 3950 inseamna minim 150W.
Daca decizi sa intrii cu 24V in el, atunci e mai ok, dar tot e posibil sa decoperi ca iti va trebui ori un vent puternic care sa raceasca acel radiator, ori un radiator mai mare.
Oricare varianta e buna, dar trebuie sa o gandesti bine. Cu 2 leduri per step-up nu le mai poti dima independent direct din step-up, si in functie de distanta intre leduri, pot aparea pierderi pe fire. Adica apar sigur, dar vor deveni sesizabile.
Dupa cum vezi mai sus am zis ca pe la 100W ar trebui schimbat radiatorul de la step-up. Cu un singur led poti scapa fara sa il schimbi, sau doar adaugi un cooler pe el. Aici depinde si de temperatura mediului.

Am dat o tura si prin magazinele de profil, si nemernici vor 30€ circa per step-up identic cu cele despre care vorbeam, care le pot platii 10$ fiecare, dar am de asteptat pana ajung din HK, shenzen sau mama lor.
Insa ce ar fii daca le alimentez cu astfel de drivere? Le pot gasii tot la 10€ in apropiere.

UT8LkeAXXtaXXagOFbX0.jpg

Si eventual, cum aleg aceste drivere? Am inteles ca trebuie sa scoata 1500ma (cred ca voi merge pe cxb3070), dar vad diferite range-uri de Vout: 17-42, 30-36, 30-38, 30-35;
Cu un 30-35 e posibil ca cob-ul sa nu se aprinda? Cu un 30-38 sau 17-42 e posibil sa se arda/e necesara o rezistenta?

Cat despre grow, revin cu poze mai tarziu.:tiphat:

Asa arata azi, dupa 2 saptamani de cand au intrat in dwc.

M-am gandit ca mai am 10 zile in care pot sa trimit panoul chinezesc inapoi sa-mi iau 120€ de investit in:
2x cxb3070 70€
2x coolere 20€
1x mean well lpc-100-1400 (72v, 1400mA constant) 30€
alimentator coolere..

mi se pare foarte convenabil ca schimb. Daca maine dau comanda, in 10 zile il am gata de pus in locul la chinezarie, si bag fetele direct la inflorit.
Eventual in curand as putea sa cumpar si niste cob-uri adecvate pentru veg.
Tinand cont de timpul strans, si de faptu ca step-upurile sunt 30€ bucata aici, sau 10€ aduse de departe, imi convine sa le alimentez cu mean well-u de 30€.

Dau comanda? :D

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Suna bine sa il dai inapoi, dar vezi ca de obicei astia nu-s prosti. Asa ca verifica cat te costa shippingul sa-l trimiti inapoi, si ce costuri de inspectie/uzura se scad din suma returnata. Ca de obicei asa merge treaba..

Deci...ieri am primit ledurile si suporturile ca cele folosite de Hempfield in threadul lui, cu un meanwell lpc-100-1400 (72v, 1400mA), si azi am trimis inapoi panoul Roleadro fara costuri de shipping sau inspectie.
Intre timp am montat MH-ul de 250w, sperand ca maine sa montez Cree-urile sa trecem la inflorit.
Saptamana trecuta am primit si 2x arctic alpine 11 plus.

picture.php

Urmeaza sa pun si al doilea led, si sa le dau drumu ca sunt prea curios sa vad lumina lor cu ochii mei.

Urmeaza sa inteleg cum sa leg coolerele: aceste arctic alpine vor 12v si 0.24A. Inteleg ca pe un alimentator simplu de 12V 1A pot sa leg 4 in paralel. Ce se intampla daca leg doar 2? e riscul sa se arda?

Pe langa asta, au 4 fire. Cum procedez? folosesc doar rosu si negru nu?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu stiu cum lucrezi cu led-uri daca ai intrebari legate de niste amarate de DC fans.
Poti sa legi si doar 1. Bobina din cooler va consuma doar cat are nevoie, in raport cu voltajul la care este alimentata. Doar rosu si negru. restul sunt pentru PWM si SPD.