What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

Pune o intrebare,primeste un raspuns

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am urmatoarea problema : am inceput sa refac growbox-ul pe care nu l-am mai folosit de ani de zile si nu prea stiu cum sa-l izolez fonic. Inauntru am 8 CFL-uri a cate 18W, care ridica temperatura foarte repede peste 28 de grade. Pe evacuare am montat astazi 2 ventilatoare de 12cm (12V, 0.14A) iar pe intrare 4 ventilatoare de 7.5cm (12V, 0.18A). Daca le alimentez la 12V vajaie aerul pe acolo fara probleme dar si zgomotul e pe masura, cu toate ca ventilatoarele testate individual abia daca se aud. Cutia fiind facuta din placaj (OSB) are o rezonanta teribila si amplifica orice sunet produs in interior. Am coborat tensiunea de alimentare la 8.8V, zgomotul s-a mai redus dar tot poate fi auzit de la 3-4m departare. Nu stiu cat mai pot scadea tensiunea fara sa afectez randamentul ventilatoarelor, dar asta voi determina empiric maine cand voi construi un mic regulator de tensiune.

Ceva sugestii ?

Sa nu-mi spuneti sa o imbrac in mocheta sau vatelina, ca numai de boxe nu am chef sa ma apuc sa construiesc :biggrin:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu as lua un vent mai puternic si l-as folosi la o turatie redusa, care sa nu faca zgomot. (pe exhaust, si pe intake nimic)
ai incercat doar cu ventilatoarele de pe exhaust? e la fel zgomotul?

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am incercat pana acum asa :

- doua ventilatoare centrifugale de 12cm la 12V, cu rulmenti - galagioase ca naiba si fara efect ;
- un ventilator PAPST de 15cm la 12V, (300mc/h) - am facut ieri o improvizatie si vibra mult prea tare chiar si cand era alimentat la 5V ;
- azi am pus doua ventilatoare de 12cm pe iesire si 4 ventilatoare de 7.5cm pe intrare, alimentate la 8.8V. Cred ca din cauza ca au lagare si nu rulmenti, in momentul cand sunt fixate ferm de cutie (cu surubele) se aude un zumzet. Temperatura sta acum la 27 de grade la nivelul plantelor, acceptabil sa zicem.

Mai am o solutie la care m-am gandit mai demult, si anume sa folosesc tot un ventilator PAPST de 15cm de 300mc/h, caruia sa ii fac chiar in box un fel de enclosure (asa cum am facut pentru cel din growroom, care abia daca se aude).

Ce ma mira si mai tare e ca desi am atatea ventilatoare care sufla atata aer prin cutia aia, temperatura creste prea mult dupa parerea mea.

In growroom am tot un ventilator PAPST de 300mc/h si imi asigura fara probleme ventilatia (nici nu mai e nevoie de filtrul de carbon la cat de repede e ventilat spatiul respectiv - doar de multa apa pentru ca plantele beau ca nebunele din cauza asta), cu toate ca acolo luminile consuma 400W.

Cred ca maine o sa dau jos folia aia reflectorizanta de pe peretii boxului si o sa pun niste panda film. E posibil sa fie si asta un factor.

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Am urmatoarea problema : am inceput sa refac growbox-ul pe care nu l-am mai folosit de ani de zile si nu prea stiu cum sa-l izolez fonic...
...Sa nu-mi spuneti sa o imbrac in mocheta sau vatelina, ca numai de boxe nu am chef sa ma apuc sa construiesc :biggrin:
Pai atunci despre ce mai vorbim? :D
Ma gandeam la izolatie fonica de parchet pe osb, dar intre osb si izolatia propriu-zisa lasi un spatiu, o perna de aer dak vrei, in care sa ricosese sunetul pt a fi absorbit. Asta o realizezi cu bucatele mici de izolatie (banuti, patratele, etc) lipite de placa izolatoare si apoi de osb. Bineinteles, cele mai eficiente tot vatelina sau pasla raman.. :laughing:
Alta varianta ar fi sa-ti pui abilitatile tehnice la incercare si sa incerci sa concepi un sistem de ventilat gen evantai sau aripi... ;) La asta ma gandesc serios de vreun an incoace, dar ca si vartelnita, e in stadiu de idee bruta. :tiphat:

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Mai e o solutie dar n-am nici timp si nici chef sa gauresc pereti , sa trag o tubulatura de la growbox pana afara, iar exhaust-ul sa il pun undeva pe parcurs , bine antifonat. Insa vegbox-ul asta nu e o chestie de viitor asa ca nu vreau sa fac prea multe modificari. Astept cu nerabdare sa vina driverul ledurilor XM-L, ca sa scap de caldura CFL-urilor.

Sincron

Member
Salut, au aparut pe frunze niste pete mici maroni doar la o planta imi puteti spune de la ce este??aaa si dc se fac varfurile la frunze galbui?? au 1 sap si 1 zi .. temperatura imi ajunge undeva la 28.5 max..ms

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pozele ajuta, poti completa si chestionarul de la probleme cu plantuta ca sa fii mai sigur ca avem toate informatiile la indemana pentru un diagnostic corect.

Sincron

Member
cu pozele pot reveni maine...azi mi-au aparut acele pete doar pe 1 planta..(aseara nu le avea) k lumia aprinsa este in jur de 28.5 iar stinsa 20...folosesc apa de ploaie de la inceput...nu am folosit nici un nutrient pana akum...dak nu poti sa imi dai nici un verdict o sa revin k pozele maine...ms

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
lipsa de nutrienti nu prea poate fi dupa 1 saptamana, cel mai probabil nu e ok ph-ul. ai verificat ce ph are ploaia aia?

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Apa de ploaie ar trebui sa fie neutra (ph 7~7.1 ) sau cel mult putin acida (ph ~6) si concentratia de saruri este foarte mica (EC sub 10uS, sau 5ppm pe o scala de conversie de 0.5)

Ce pamant ai folosit ? E posibil sa fie prea multe ingrasaminte in pamantul respectiv iar plantuta sa fie un pic sufocata. Daca ai udat curand incearca sa nu mai uzi pamantul o vreme si sa o hranesti foliar, stropind-o de 2-3 ori pe zi cu apa - dar nu in exces , si sa ti si un dom de umiditate pe ea - un pahar transparent de plastic sau un fund de sticla.

pagabboy

Active member
Are dreptate hemp e pamantul prea "bogat" in nutes . Am si eu aceiasi problema si le dau foliar si le tin la umiditate mare pana mai cresc .

JonMalus

Member
dupa ce celalata planta pe care am avut o s a dovedit a fii mascula. acuma dupa 1 luna si 3 saptamani( de 18 cu 6) planta( are aceeasi varsta ca si masculul) a ajuns in stadiul acesta, doar ca nu stiu daca ii femela sau mascul.. a aparut ce pare a fii o floare feminina dar ii acolo de vreo 2 saptamani, si nu a iesit nici un firicel alb din ea si este singura de pe toata planta..
PS: primul meu grow, am citit inaite de a incepe tot ce se poate citii de aici..

Attachments

• P2130983.jpg
    P2130983.jpg
    87.3 KB · Views: 19
  • P2130991.jpg
    P2130991.jpg
    56 KB · Views: 18
  • P2130979.jpg
    P2130979.jpg
    51.8 KB · Views: 15
  • P2130987.jpg
    P2130987.jpg
    56.6 KB · Views: 16

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
mult prea devreme pentru a vedea sexul. dar ce voiam sa te intreb, chiar merita sa pui o singura samanta odata? 4 seminte ti-ar da mai multe sanse sa te alegi macar cu o femela, sau chiar mai multe. Ca sa ai de unde alege..

JonMalus

Member
am pus 5 sau 6. seminte , 2 mi au germinat rpd(masculul si aceasta) iar 2 destul de tarziu. mai am inca 2 plante dar sunt micute

PS: la mascul exact dupa 4 saptamani a inceput sa isi arata sexul... cum arata planta? ii destul de ok ptr varsta ai? nu i am dat nici un supliment..doar apa cam o data la 2 3 zile, apa de la robinet tinuta o perioada ca sa iasa clorul

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
arata bine, a stat la geam din cate vad. deci e ok pentru ce soare e acum. masculii arata sexul mai repede, iar unele specimene nici nu arata preflowers.. ziua e in crestere deja, si s-ar putea sa intarzie inflorirea.

JonMalus

Member
nu la geam.. la cfluri..dar sub ea a fost pus doar unu singur de 23w.pana de curand am pus 2...

cate cfluri sa mai pun..si cat sa o mai tin in vegetatie..?nu ma grabesc

Si inca ceva: am pus intr o parte a plantei un cfl "albastru" si in celalata unul "galben".. oare o stresez?

Last edited by a moderator:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e ok.

depinde de spatiu, daca ai loc, poti sa umplii toata suprafata canopiei cu becuri. eu as spune cel putin 4 daca vrei sa faci ceva care sa merite munca. in vegetatie nu ar mai trebui tinuta prea mult, 2 sapt, cam asa, becurile cfl nu penetreaza mult, asa ca nu ai de ce sa o lasi sa se inalte sau extinda prea mult.