What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

PC Grow

Witam wszystkich. Chciałbym zaprezentować mój skromny indoorek. Chodziło mi głównie o dyskrecje, dlatego wpadłem na pomysł jaki znalazłem na forum. Uprawa w komputerze to chyba dobra opcja:). W środku świeci HPS 70W. W środku zbiłem cienkie płyty wiórowe pomalowane na biało. Na pewno nie wyciągnę z tego dużo, ale chcę z niej mieć trochę palenia :rasta:

Z tyłu zamontowałem 2 wentylatory komputerowe 80x80mm, na dole wdmuchujący, a u góry wyciągający. Z przodu dałem wdmuchujący 40x40mm.

Wymiary to 37x18x48cm.

Moge regulować napięcie, dzięki czemu mam małą kontrole nad temperaturą i hałasem.

Pozdroooo

Last edited:

g1enek

Member
Bardzo ladny boks , wydaje mi sie ze o wszystkim pomyslales :)

Co zamierzasz uprawiać :) ? Polecam Ci coś z linii lowryder , male i szybkie kszaczory . Szybko bedziesz mial w miare dobre jaranko :)

Sam mialem dwie pestki Lowryder#2 x WW ale nie wykielkowaly ; |

hodowca85

Member
hehe fajnie to wygląda ...tylko ja bym ci polecił jakiś inny zasilacz bo ten daje małe natezenie i te 3 wiatraki nie bedą miały swojej pełnej mocy i wentylacja na tym ucierpi.
Kupuj jakąs zajebistą indikę-małą szybką i mocną daj 10 dni vega ,prostokątną doniczkę i rób LST i jazdaaa ..powinno sie udać POWODZENIA
pozdro

baku

Member
ładnie wszystko zaplanowane i wykonane nic tylko pogratulować :D coś duża ta obudowa takiej jeszcze nie widziałem he :D

pzdr :wave:

Sadamesko

New member
Bardzo podoba mi sie ten box czekam tylko az cos znajdzie sie w srodku :D Wyglada jak calkiem normalny komputer chyba zastanowie sie nad taka uprawa:) jak narazie dzialam tylko na oucie bo nie mam zabardzo mozliwosci uprawy indoor mozesz w przyblizeniu podac koszty tego boxa ? Tez preferuje Żubra :D Pozdro

bandzior

Member
Mr.Bongowsky bardzo dobry pomysł uprawiać w komputerze napisz ile wydałeś na konstrukcje tego boxa może sam sie skusze :) pozdr

Ikser

Member
Bardzo zajebista konstukcja.. Mam tylko sygestie o lampie.. Nie mozesz schować oprawki do lampy w zasilacz? wtedy lampa bylaby na srodku boxa. tak roslinki moga sie troche wyciagac do lamp z drugiego konca.. Ogólnie +++!!!!!!!! Gratulacje.. jak chcesz moge ci wslac kilka LR ale nie gwarantuje ich kielkowania.. Pozdro!!

Witam. Dzięki wszystkim za pozytywne komentarze! Pozdro dla was! :wave:
Zamierzam posadzić tam WhiteRussianXAfghani albo BlueberryXAfghani, pominąć wegetacje i od razu przełączyć je na kwitnienie.

Hodowca85, zasilacz moge ustawić na 12V, czyli tyle ile wentylatorki pobierają maksymalnie, więc nie ma problemu.

Baku, to obudowa serwerowa, więc jest trochę większa od normalnej, sie nadaje:)

Sadamesko, zależało mi na dyskrecji bo też nie mam warunków, ale jak widać zawsze coś da się zdziałać:)
Co do kosztów to wszystko kupiłem na allegro, więc zależy jak trafisz. Obudowa ok. 50zł, HPS ok. 70zł, a reszta jakoś się znalazła:)

Ikser, oprawka niestety nie zmieści się już do obudowy, ale zamontuje szybkę zaraz pod lampą, więc roślinki będę mógł wziąć trochę do góry bliżej lampy.

Niebawem, jak tylko zamontuje szybę, bo jest trochę za gorąco, ruszam z koksem, więc lada moment:)

Pozdrooo

C

Ca2

Mr.B GooD JoB!!!
Micro box to jest to!

Jeżeli często bywasz obok PC boxa kiedy światło jest włączone...zaopatrz się w coś takiego:
http://allegro.pl/item195945832_plantis_butla_co2_3x1l_2_dyfuzory_sklepmalawipl.html
Pod lampę obowiązkowo szybe. Szczególnie mając na uwadze LATO :D
Odmiany, które będziesz oświetlał mam na out ;) BbxA zapowiada mi się na zacną indyje. Liście jak kapusta ;)

Będę śledził ten wątek ;) Pozdrawiam i życzę powodzenia:D

Last edited:
G

Guest

pisze z trasy wiec krotko.
sadzac po rodzicach tych mixow zly pomysl pomijac veg. np afgani potrzebuje kilka tygodni na vegu inaczej plon jest tragicznie maly.

box zaje... fajny

G

gelowas

trzymam kciuki za ten projekt, dobrze, ze zdecydowales sie na hps, a nie jakies kompakty...

Sadamesko

New member
Czytaj dokladniej "Zamierzam posadzić tam WhiteRussianXAfghani albo BlueberryXAfghani, pominąć wegetacje i od razu przełączyć je na kwitnienie."
Ja uwazam ze duzo lepiej miec hps'a jezeli poradzisz sobie z temperatura !!!

hodowca85

Member
Mr.B nie dawaj odrazu na 12/12 ,rośliny pierwsze 10 -14 dni i tak i tak idą w wega.

Mi chodziło o natęzenie(moc) ,a nie o napięcie.Wiem ze ten zasilacz jest do 12V ,ale
prawdź sobie jak kręcą sie 2 wiatraki przyłączone do tego zasilacza...a po chwili podłącz jeszcze 3 i wtedy zobaczysz ,że wszystkie minimalnie zwolnią...
używałem kiedyś takiego samego(piszą na nim że daje 1000mA ,ale to gówno prawda)
i zmieniłem na normalny zasilacz komputerowy.

Moja rada: zmień zasilacz, kup 4 wentylator,zamontuj go tak by wysysał gorące powietrze z roślin - naprzeciwko tego co jest na dole albo ciut wyżej.

p.s. jaką miałeś temp. w testach tego boxa ?

update & upgrade

update & upgrade

Witam.
Dzięki wszystkim za pozytywne komentarze, cieszę sie, że się Wam podoba, hehe. Nareszcie udało mi się załatwić szybę, którą przed chwilą zamontowałem:

Możecie zauważyć w niej otwór, gdzie w razie potrzeby, zamontuje wentylator wdmuchujący powietrze z roślinek do góry. Albo po prostu ją załatam:)

Boxa trzymam w szafie dla większej dyskrecji. W szafie jest cieplej. Teraz temperatura z włączoną lampą to około 30 stopni, jak myślicie, może być?(z otwartą szafą jest oczywiście dużo mniejsza:))

Ca2, ciekawa opcja, daje to znaczne efekty?

hodowca85, tyle ile daje ten zasilacz wystarcza, bo i tak jak biorę na max to jest troche za głośno. Wentylacja wydaje mi się dobra, jak coś to zamontuje wentylator na szybie, a po drugie po drugiej stronie jest otwieranie i panel przedni, nawet nie miałbym tam gdzie zamontować wentyla. Mimo wszystko wielkie dzięki za dobre rady:)

A co do roślinek to już mają wega na parapecie, hehe:

Muszę się jeszcze zdecydować co w ogrodzie będzie rosło mi, ale to najmniejszy problem :rasta:

Pozdrooo

Last edited:

Latest posts

Latest posts