What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Passion 1 indoor?

G

Guest

Ja stosuję zwykłą szybkę 5mm i niczym nie chłodzę. Szyba taka u szklarze to chyba drobny wydatek... hmmm... nie wiem bo mam znalezioną gdzieś w piwnicy i dociętą na wymiar. Tylko że u mnie lampa jest nad szybą ok 10 cm a pod nią jest przepływ powietrza...

kaja

New member
Witam ponownie. Sytuacja opanowana :) Szyba zdała egzamin. Temperatura przy szczycie roślinki 30 stopni. Lampa oddalona o 10 cm. Dzięki Retbatler ;) Nie wiem tylko czy moja mała jest w normie....

Jakoś bardzo wolno rośnie. Jakby chciała a nie mogła.... Na zdjęciu ma około tygodnia od momentu pojawiania się poszarpanych listków. Macie może jakieś pomysły dlaczego tak słabo mi rośnie??? Może jak dojdą kolejne liście to ruszy ze wzrostem......
Pozdrawiam

kaja

New member
Nie ma takiej opcji. Ziemia jest pulchniutka. Dodam, że do ziemii kwiatowej ph 5,5-6,5 dodałem opakowanie krowieńca i po 1 łyżce dolomitu na 1 kg ziemii. Może coś nie tak z tą mieszanką? Stosowałem się jednak do wskazówek z forum więc chyba ziemia jest ok....
Pozdro

R

retbatler

Może w dupę dostała przez te temperatury i przesadzanie. Wygląda jakby trochę przesuszona była. Podlewać ostrożnie i powinna się zebrać.

Potem jak bujnie to z dnia na dzień będziesz widział różnicę, jak przesadzałem white widow to też stanęły na parę dni a potem w tydzień tak wyjebały:

good luck, wrzuć jakieś fotki jak trochę podrośnie

kaja

New member
Witam po przerwie :) Wiem, że mój maluch nie jest za wielki, ale za to ważne, że rośnie. Już myślałem, że wzrost został zachamowany także każda różnica w wielkości sprawia mi frajdę ;) Dziewczynka ma dwa tygodnie. Myślę, że za tydzień osiągnie normalne rozmiary. Najwyżej potrzymam dłużej na wegu, w końcu mam 150 cm boxa :) Napiszcie mi Panowie kiedy ją przycinać? Po którym pietrze i czy to piętro ma być pięciopalczaste? Wszędzie piszą różnie. A może zależy to od wielkości planta? Jak myślicie stresować ją czy dać jej rosnąć normalnie? W tym boxie jest strasznie mało mniejsca.... 35x35 cm....
Zamieszczam fotki

Jeszcze jedno. Kiedy zacząć podlewać ją biohumusem i jak często, bo chyba nie codziennie...?
Pozdro for all growers!

G

Guest

@kaja - nie jest jej tam przypadkiem troche zamokro ?
ladnie wyglada
przycinaj po 3-4-5 pieterku - jak uwarzasz

:wave:

L&M

Member
biohumus przy kazdym podlewaniu po 4 tygodniu życia, podcinanie po 3 piętrze liści właściwych, jeżeli ma 2 tyg to znaczy że kiepsko rośnie, prawdopodobnie ma za zimno albo taka jej uroda ze na wegu kiepsko a na flo wystrzeli do góry

kaja

New member
Chyba będę musiał jeszcze poczekać na to 3 piętro właściwe.... ;) Za zimno nie jest bo temperatura się wacha w granicach 30 stopni celcjusza. Co do podlewania to nie ma za mokro. Chyba.... Podlewam ją dwa razy dziennie, rano i wieczorem po szklance wody. Nie ma bagna bo to duuuuża doniczka ze 25 litrów. Za często podlewam?? Może raz dziennie tylko?. Jednak na ty etapie wzrostu chyba nie trzeba jej przesuszać??? Sam już nie wiem jak ją podlewać. Każdy pisze co innego. Pomóżcie!

L&M

Member
aaa, 2 razy na dzien to zdecydowanie za dużo!! ja moje em do 16 dnia życia podlewałem 2 razy:D i rozną zajebiście, oczywiście w boxie panuja inne warunki niz na parapecie ale w ziemi w tak dużej doniczce zachodzą procesy podobne do tych zachodzących na większą skale powszechnie w pedosferze, na pewnej głębokości Twojej doniczki zalega woda niczym wody gruntowe w Ziemi, na powierzchni jest sucho, ale głębiej jest błotko, zaprzestań podlewania i sraszaj górne warstwy od czasu do czasu, dla tej rośliny zdecydowanie wystarczy raz podlać na 2 dni.

chlodek

Member
Wg. mnie przesadziłeś z podlewaniem, 2x po szklance wody codziennie to jest ok. 0,5l na dzień... na 25l doniczke, przeciez taka doniczka może przetrzymać wodę przez kilka dni....

Last edited:

kaja

New member
Witam ponownie :)
Jak widać roślinka ma się nieżle. Rośnie b gęsta. Listków na górze roślinki jest tak dużo i gęsto, że nie wiem czy dam radę ją przyciąć ;) To jest 19 dzień życia roślinki. Etap zachamowania wzrostu jest już za nią. Przestałem podlewać ją codziennie. Teraz daje raz a dobrze co 3 dzień. Martwi mnie tylko jedna sprawa. Listki na samym dole ( te 3 listne też) mają brązowe plamiki. Wstrzymałem się z jakimikolwiek zabiegami wspomagającymi bo nie chce przedobrzyć. Podpowiedzcie co to może być i jak temu przeciwdziałać. Roślinka rozwija się naprawdę bardzo dobrze ale te brązowe plamki mnie dołują. Boje się, że roślinka padnie. Zapewne ma za mało jakiegoś pierwiastka tylko nie wiem jakiego... Nie odsyłajcie mnie do działów pod tytułem" choroby roślin" bo już tam byłem. Wszystkie objawy wyglądają podobnie a za każdym razem brakuje tylko jednego pierwiastka. Jesrtem zakręcony w tym temacie. Może ktoś z was też miał taki problem? Pomóżcie!!! Jak ta roślina mi padnie to się chyba ku**wa poddam..... Przypomnę. Mieszanka ziemii kwiatowej 5,5-6,5 ph 10 litrów + jeden worek 2kg krowieńca granulowanego + 1 łyżka dolomitu na 1 kg ziemii. Z góry dzięki za pomoc. Nie piszcie "chyba", niech się wypowiedzą tylko doświadczeni hodowcy co mieli podobny problem. Nie będę eksperymentował na moim maleństwie na podstawie niepewnych wypowiedzi. :)
Pozdro

Last edited:
G

Guest

Jak widać roślinka ma się nieżle. Rośnie b gęsta.

musze cie zmartwic ale twoja roslinak powiedzialal by gdyby mogla:
"ku...wsko daleko od o.k."
ona zaczyna umierac... jak jej nie odpuscisz z ta powadzia to sie jej stanowczo polepszy, dal bym jej azotu troche bo malo soczysta zielen .. ale narazie podsusz mokradla..

Last edited:

kaja

New member
Od paru dni susza. Potrzymam ją jeszcze bez podlewania pare dniu a następnie przygrzeje nawozem. Kupiłem taki: Nawóz dla roślin zielonych ZIELONY DOM. Zaqwiera on pełen zestaw makro i mikroelementów. Pierwiastki - azot 7,7%, fosfor 3,0%, potas 5,1 %. Czy taki nawóz będzie ok?
zami4eszczam fotki. Malutka ma 22 dni

Pozdro

Last edited:
G

Guest

Nie jak czytałem ile podlewasz szczena mi opadła :D dodaj stary na wierzch kamyków lub karmezytu roślinka będziesz musiał jeszcze miej podlewać 9niebędzie nic parowało prawie ) jak włożysz palec w ziemie na 6 cm i będzie sucho podlewaj nawóz nie wiem co o nim sądzić jeśli ci ładnie wyjdzie powiem super ale poco tak ryzykować jest taki jeden sprawdzony nawóz na bank dobry BIOHOMUS :joint: więc jeżeli nie chcesz ryzykować lej go ps niechcesz mieć długiego badyla podetnij roślinkę nieczytałem jakie masz plany w związku z tym ale roślinka podcięta to więcej możliwości Nie łam sie nie poddawaj działaj :wave: pozdro

Kaja hmm... wyglada ladnie tylko jak na 22 dni to ona nie jest za mala :|
oto moje krzaczki w 21 dniu :

A to juz 28 dzień :

Mysle ze cos jest zjebane ze tak slabo rosną... moze lipną ziemie masz?? albo cos??
Pokombinuj cos jak mowia inna
pozdro

G

Guest

Specem nie jestem, ale mysle ze powinienes zeczywiscie rzadziej podlewac (powiedzmy raz na 6 dni), dac wieksza porcje dolomitu i kupic Biohumusa. Nie ma co - jak wszyscy leja tym nawozem i go chwala to mysle ze pomoze.

Moj znajomek mial podobna roslinke co marnie mu wygladla, ale tydzien po przesadzeniu od razu powrocil jej wigor i znow zrowo wygladala. Mysle wiec ze mozesz tez sprobowac przesadzic hehe :chin:

A tak w ogole to cos dziwnie wyglada twoj plant - jakis taki .... pomarszczony :p

G

Guest

ja miałem identyczną sytuację z WW też mi tak dziwnie rosła podlałem 1,5 zalecanej dawki biohumusa i wszystko ładnie odrzyło i jest gites

kaja

New member
29 dzień życia roślinki. Rośnie, ale wygląda beznadziejnie. W porównaniu z waszymi plantami to jakaś kaleka :) Liście są suche i zawijają się pod spód, lekko pomarszczone. Nie wiecie co może jej dolegać. Chciałbym aby troszkę odżyła na starość ;) Wszystko robiłem zgodnie z zaleceniami od początku, no może poza podlewaniem.... ale czy podlewanie a inaczej mówiąc przelanie może mieć tagże wpływ na póżniesze życie rośliny do tego stopnia?? Poradżcie cosik chłopcy. Od dzisiaj podlewanie raz na tydzień humowitem (podobno to to samo co biohumus tylko zmieniło nazwę - co o tym myślicie?) Czy może kupić ten biohumus....? Dzisiaj roślinka została przycięta jest trenowana - sznurki i inne takie.
Zamieszczam fotki

Pozdro for all growers