What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Orangin's 2nd GROW :D

orangin

Member
Witam w Nowym Roku,
kolejna miniaktualizacja ma charakter podjudzajaco - reklamowy :D
Od wczoraj roslinki rosna pod hps 400w 12/12. Na wegu byly, liczac od wykielkowania, 4 tygodnie. Niektore planty zaczynaja pachniec. Temperatura bez wiatraka ok. 25 stopni.
Dzieki Ca2 za rade, faktycznie moglem zaczac wczesniej je nawozic. Tymczasem wczoraj dostaly pierwsza dawke chemii: TotalGro z GHE.

Zdjecia z mojego telefonu, nastepne beda lepsze (i bardziej zielone, hehe)

Oto moja niemieckoprecyzyjna Barad-Dur. Ze az musialem sie wdrapac na taboret. Pierwsza zauwazona wada to glowny zamek: powinien zasuwac sie od gory do dolu i na odwrot. Chcac sobie nacieszyc oko musimy rozsunac caly zamek. Jesli bylaby mozliwosc otwarcia go z gory, mozna by tylko rozsunac tyle, zeby mozna bylo glowe wsunac :D. To tyle z luznych mysli, hehe.

A lampke mam taka. Moze bobki wyjda grubsze niz ostatnio, hope so. Niby ze 58 tys. lm i flower spectre. Szkoda tylko, ze tak glosno bzyczy. Za to zasilacz tej samej firmy nie bzyczy prawie wcale :D

Edit:
dzis sie wyrobilem i zdazylem pstryknac kilka fotek tego, co wlasciwe :D Widac nawozy zadzialaly, kolor lisci jest widocznie ciemniejszy. Jak tylko dowiem sie plci, robie akcje przesadzania. w sumie juz by sie to przydalo, ale meskiego chce dac do mniejszej donicy.
Do rzeczy:

pozdro

Last edited:

orangin

Member
Witam,
Wreszcie skompletowalem uklad wentylacji i eliminacji zapachu.
Szybki montaz i juz powietrze czystsze :D. Szkoda tylko, ze nowy wentylator tak halasuje ; klekocze jakby mial sie zaraz rozleciec. Gleboko sie zastanawiam nad wymiana na setke (turbo 100, a teraz mam turbo 125), poki jest jeszcze nowy.

Aha, i jeszcze pytanie. To juz wiem, zeby nie przeszkadzac roslinom 'w nocy' (chociaz dzis musialem zamontowac chybcikiem filtr, bo mimo odswiezaczy zapach gandzi przebijal sie coraz bardziej). Ale czy moge np. zrobic cos takiego, zeby ktoregos dnia (albo w ktores dwa dni :D) poswiecilo godzine dluzej i w tym czasie bym je przesadzil? Z gory dzieki za fachowe rady.

@bogusik, normalnie czuje presje :D. niestety, chyba przedobrzylem w dwoch przypadkach z nawozami: na kilku dolnych lisciach pojawilo sie cos w rodzaju rdzy... od teraz nawozy podaje co drugie podlewanie.
Wczoraj roslinki pierwszy raz dostaly stymulator biobloom (GHE) w przepisowej dawce.

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Mozesz poswiecic godzinke dluzej przez dwa dni bez problemu. Aha i wiesz o tym ze w tym wentylatorze masz dwie predkosci wiatraka? Moze warto sprawdzic glosnosc i czy temperatura jest ok przy tej mniejszej?

pozdr, kov

orangin

Member
Witam,
same problemy :/
Po pierwsze zdjec nie bedzie. Po drugie dwie roslinki zostaly sciete w sobote ze wzgledu na przypalowe atmo, ktore tworzylo sie w otoczeniu mojego boksa. Stwierdzilem, ze bezpieczenstwo najpierw. Nie przesadzalem tez poki co pozostawionych 4 roslinek, zeby nie urosly za duze. W tej chwili stoja w doniczkach ok 1,5l i wykazuja olbrzymie niedobory gl. potasu (brazowiejace i schnace liscie). I tu jest problem, dawke nawozu zwiekszylem, ale nie chce ich przelac... A czy jest sens dawac cos dolistnie?
Jedyne co pociesza, to fakt ze za decyzja o scieciu dwoch NL poszla nastepna o kielkowaniu 4 COB. W sobote wlozone do ziemi, do dzis otwarly sie wszystkie.

Wymienilem tez wentylator turbo 125 na turbo 100. Roznica w przeplywnosci jest 10m3 na niekorzysc turbo 100, ale jest on ZNACZNIE cichszy. Polecam.

I jeszcze pytanka do kokosowcow, odpowiedzcie z laski swojej: w donicy 10l co ile trzeba podlewac? Czy nie ma problemow z recyklingiem (w sensie: co robi sie ze starymi korzeniami)? Czy ma ktos z Was jakas autopodlewaczke?

orangin

Member
OGLOSZENIE

OGLOSZENIE

Niestety, kolejny tydzien przyniosl decyzje o likwidacji kolejnej NL.
Postanowilem dac jej szanse, jesli ktos z Was chcialby ja wziac, to przezyje :D
Wysokosc ok. 40cm, 100% kobitka, wlasnie wypuscila pierwsze wloski. Propozycja: paczuszka idzie w calosci, ale nie recze czy listonosz nie bedzie sie dziwnie patrzyl na odbiorce :D. Drugi wariant, to pociecie panny na kawaleczki, niestety: jak to sie robi, widzialem tylko na zdjeciach. Poza tym nie wiem czy nie jest juz za pozno (mysle, ze nie :D). Wiec jesli chodzi o porobienie klonow, to ktos by mnie musial poprowadzic za reke, ale mogloby to zaspokoic wieksza ilosc potencjalnych chetnych :) Poza tym wysylka bylaby mniej przypalowa...

Ps. jakbym wiedzial, ze juz do konca zimy beda takie temperatury jak dzis, zaraz wzialbym planta na outa :D
pps. akcja aktualna do wtorku. Jesli nikt sie nie zlituje, to zrobie ciastka :D
pozdr

orangin

Member
Czesc,
to calosc:

Cinnamony maja juz powyzej metra, wieksza nl 0,5m, mniejsza ok 30cm.

Problemem jest w tej chwili odzywianie. Mysle, ze to przez za male donice, ktore maja ok. 1,5l pojemnosci. Nawozy dostaja z kazdym podlewaniem (5ml planton k + 10ml total bloom + bio bloom na 1l)
Skutkiem za malych korzeni sa niedobory (najpierw fosfor, teraz gl. potas), a skutkiem przenawozenia jest palenie sie koncowek mniejszych listkow. Jakies rady co do tego?

W duzych donicach COB

hodowca85

Member
Orangin teraz po fotkach to widac ,ze je przenawoziłes.
Ewentualnie brakuje magnezu- nie potasu.

Niedobrze tez ,ze masz takie roznice w wysokosci roślin - proponuje ponaginac najwyzsze szczyty do poziomu reszty - lepiej rozprowadzisz swiatło i bedziesz mogl obnizyc lampe.
Wez w palce lodyge , pomietos ja troszke i poprostu zegnij na dół (tylko ostroznie zeby nie zlamac)
Na nastepny dzien szczyt odbije w kierunku swiatła.
pzdr. :wave:

orangin

Member
No wlasnie zapomnialem dopisac, ze jednego cinnamona zlamalem specjalnie (ups, troche mniej delikatnie niz proponowales, w dodatku chyba i tak za wysoko). Jutro zrobie to z nastepnym i obnize lampe. Czy tym oranginom nic nie bedzie? Sa wlasciwie po 1,5 tygodniowym wegu pod swietlowkami. Chodzi mi o rodzaj swiatla, czy beda prawidlowo sie rozwijac pod hps po takim krotkim wegu?

hodowca85

Member
kurcze wiesz co....te oranginy widac są bardzo malutkie ,a ty masz 400W i to w dodatku z widmem bardziej na flower.
Na twoim miejscu wyjął bym je z teo boxa i dał pod swietlowki energooszczedne- beda rosły jak kapusta.
Bo takie widmo i mocne swiatło jest niepotrzebne tym małym....mozesz je spalic.

orangin

Member
Witka,
w moim ogrodzie wesolo i nie: wstrzymalem sie z podawaniem nawozow, od tygodnia jada na wodzie.
COB przenioslem z powrotem do malego boxa, pod swietlowki, ale okres pod hpsem wyrzadzil szkody (tak mi sie wydaje, ze to od swiatla - prosze o poprawienie, jesli sie myle)

calosc COB:

NL blizej i blizej:

Cinnamon, zblizenie, choc temu to brakuje z 70 dni:

Panorama na duzy box:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
hej Orangin, bardzo fajnie rosnie :yes:

To nie swiatlo wyrzadzilo szkody, raczej jakis genetyczny zakretas, czesto sie to pojawia na roslinkach, zwlaszcza w mlodosci. Gdyby swiatlo bylo winne to najpierw zobaczylbys wyblakniecie z zieleni do jasnej zolci na gornych czesciach roslinek.

pozdr, kov

orangin

Member
Aktualizejszon

Aktualizejszon

Witam wszystkich!
Co nowego? Ano Fidel Castro zdaje wladze w rece brata, w hemp.pl sezonowa obnizka na homeboxy, a donosny klangor powracajacych w okolice zurawi wiesci, ze zimy juz nie bedzie. Mimo tego w moim boksie od kilku dni utrzymuje sie temperatura ponizej 20 stopni; postanowilem jednak nie dokupywac juz w tym sezonie grzewczym ani welny mineralnej, ani styropku.
Do rzeczy:
nl feno wolniejsze:

a tu szybsze: ...+ makro:

Dwa zblizenia szybszego cinnamona:

...i calosc:

Kurtka,
roslinki z jednej strony maja popalone koncowki lisci, a z drugiej strony liscie bledna wskazujac na niedobory pozywek... co robic?
pozdr.
o

hodowca85

Member
Zauwaz ,ze tylko starsze liscie im zółkną....wszystko jest OK! Poprostu....zbliza sie koniec i zajadają azot...,ktory byl im porzebny do wzrostu.Teraz jak jedziesz na nawozach na flo -to normalne ,ze po czasie zaczelo go brakowac...,ale spoko masz go jeszzce troszke zmagazynowanego w srednch i mniejszych ,do konca powinno im starczyc: bo roslina juz nie bedzie rosla tylko puchła ,a do tego raczej porzeba P,K i Mg.

orangin

Member
Jak pewnie część z Was już wie, postanowiłem zakończyć swoją karierę jako palacza, growera, gracza komputerowego; dzięki Światłu które otrzymałem zrywam wszelkie stosunki z Bestią tego świata i uzbrojony w Krzyż Chrystusa zaczynam nowe życie. Tak, dopiero teraz zaczyna się prawdziwy "Orangin's 2nd GROW". Zastanawiając się przez kilka dni, jak najlepiej ująć to co mam w sercu, aby Wam przekazać, dostałem dzisiaj gotowe słowo, które najlepiej oddaje moją sytuację:
Flp 3,8-14
Wszystko uznaję za stratę ze względu na najwyższą wartość poznania Chrystusa Jezusa, Pana mojego. Dla Niego wyzułem się ze wszystkiego i uznaję to za śmieci, bylebym pozyskał Chrystusa i znalazł się w Nim - nie mając mojej sprawiedliwości, pochodzącej z Prawa, lecz Bożą sprawiedliwość, otrzymaną przez wiarę w Chrystusa, sprawiedliwość pochodzącą od Boga, opartą na wierze - przez poznanie Jego: zarówno mocy Jego zmartwychwstania, jak i udziału w Jego cierpieniach - w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych. Nie [mówię], że już [to] osiągnąłem i już się stałem doskonałym, lecz pędzę, abym też [to] zdobył, bo i sam zostałem zdobyty przez Chrystusa Jezusa. Bracia, ja nie sądzę o sobie samym, że już zdobyłem, ale to jedno [czynię]: zapominając o tym, co za mną, a wytężając siły ku temu, co przede mną, pędzę ku wyznaczonej mecie, ku nagrodzie, do jakiej Bóg wzywa w górę w Chrystusie Jezusie.
oraz
Łk 12,35-40
Niech będą przepasane biodra wasze i zapalone pochodnie! A wy [bądźcie] podobni do ludzi, oczekujących swego pana, kiedy z uczty weselnej powróci, aby mu zaraz otworzyć, gdy nadejdzie i zakołacze. Szczęśliwi owi słudzy, których pan zastanie czuwających, gdy nadejdzie. Zaprawdę, powiadam wam: Przepasze się i każe im zasiąść do stołu, a obchodząc będzie im usługiwał. Czy o drugiej, czy o trzeciej straży przyjdzie, szczęśliwi oni, gdy ich tak zastanie. A to rozumiejcie, że gdyby gospodarz wiedział, o której godzinie złodziej ma przyjść, nie pozwoliłby włamać się do swego domu. Wy też bądźcie gotowi, gdyż o godzinie, której się domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie.
Szaweł spadł z konia na drodze do Damaszku, ja w swojej podróży natrafiłem na Orędzia Prawdziwego Życia W Bogu, przekazane przez Pana Jezusa za pośrednictwem Vassuli Ryden. Nie mogę pozostać głuchym na to wezwanie do przebudzenia. Polecam wszystkim!

S

Slabywh*j

Szkoda takiego growera :badday:, w każdym bądź razie życzę Ci powodzenia na twojej nowej życiowej drodze.

G

Guest

Jesli zostaniesz ksiedzem to daj znac. Odwiedze cie w zakonie i moze pokazesz mi ogrodek za zakrystia.
:muahaha: