What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

OG Polish Team forumowi breederzy

lob19

Member
Veteran
@Wyrolowany

Mi tez popleśniały kulki MOBf3 x EDxDG, na szczęście szybko sie skapnąłem. Usunąłem pleśń i zasypałem pestki miedzianem. Otrząsnąłem na sitku i jest OK. Pleśń nie wróciła, kiełkowalność 95%.

pozdrawiam

Chwast

Active member
siema wszystkim, przetrzepalem ostatnio ogolnokrajowa sekcje i tam pisali ze rośliny po revegu rosna nizsze i maja mniejszy plon czy to prawda ? -.-
i w ogole po jakim czasie rosliny pokaza mi swoje preflowery ?:tiphat:

dupsq

Well-known member
Veteran
elo ja u siebie nie zauwazylem zeby rosliny po rewegu dawaly mniejszy plon, wydaje mi sie ze plon byl taki sam jak i nie troche wiekszy z racji ze i rosliny byly starsze wiekiem, tak samo pobieram klony od matek po rewegu i klony ida bezposrednio na flo 12/12 i wszystko spoko nie ma lipy :bump: :bump:

ziben

Active member
Veteran
Takie pytania chwastu to lepiej pisać w indoor offtop.

To zależy, czasami po 2-3 dniach, a czasami po ponad tygodniu, a nawet trochę dłużej. Mi się zdarzyło, że czekałem na pokazanie płci dobre 10 dni.

dupsq

Well-known member
Veteran
to jakies mega szybko okreslajace sie masz te planty ziben hmmm u mnie to tak z 14 dni i dluzej

ziben

Active member
Veteran
Oj, teraz widzę, że nie skumałem. Myślałem, że chodzi o zmianę światła z 18/6 na 12/12. Także jakiś mod może deletnąć moje posty. Jeszcze raz sry za bałagan:bow:

Chwast

Active member
ok super o takie cos mi chodzilo
a teraz drugie pytanie te rosliny kiedy juz pokaza swoja plec to odrazu daje 18/6 na ile dni ? bo chyba niestosowne bedzie wyrzucenie roslin odrazu po pokazaniu plci na dwor ? przynajmniej tak mi sie wydaje :tiphat:

Plantator

Well-known member
Veteran
jeśli chodzi o sprawdzanie płci to mozna spokojnie takie roślinki wywalić z kwiatami na podwórko i one zrobią szybko revega. ale jesli wszystko zaplanujesz , na co jeszcze jest czas to pod lampami dasz im te 18 czy 24 h i bądziesz miał ładne spore rozkrzewione planty odrazu na dwór. sprawdzone i u mnie i u znajomego :]

luzione

Member
Hej
Mam pytanko odnośnie posta z outdoor

oni mają OBxM ,a nie MxOB ,a to duza różnica...
hehe tylko zastanawiam się skąd sobie wzieli męskiego maroca?!

Ostatnio pojawiły się w różnych sklepach odmiany w wersji regular gdzie normalnie dostępne są tylko w wersji femi. Czy jest to w ogóle możliwe??

Czy jedyna możliwość to taka, że ktoś sadził fem a wyrósł męski?

pozdro

cheapwine

Well-known member
Veteran
wtedy byloby S1 czyli herma ktora sama sie zapladnia i dalej jest fem ;) albo oszukuja i jest to maroc x wczesne albo maja skads czyste geny maroca... dunno.

edit: jak gadam herezje niech ktos mnie poprawi, i pytanko z mojej strony.. jak sie crossuje to pierwsza nazwa to nazwa babki a druga to faceta? np. white widow x grapefruit (czyli white widow byl zapylany meskim grejpem? dobrze mowie?) czy nie ma to znaczenia? bo co do genow to wiem ze lapie 50/50. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Mendla)

edit2: o dzieki Ci wszechwiedzacy ziel! :) zawsze podzielisz sie madrym i jakze uczacym slowem, a odpowiadajac na Twoje to ja jestem fanem oldschoolu jesli chodzi o muze (rap i nie tylko) wiec moze i jakies oldschoolowe odmiany pod slone (kiedys nie bylo hpsow jak teraz? em aj rajt?) moze jakis ciekawy durban poison(tego ggs jeszcze nie mial)? moze jakies inne BARDZIEJ oldschoolowe odmiany o niekoniecznie stezeniu THC > 10% bo przeciez nie o to tu chodzi... a co do indoroow to nie moja w tym glowa ale mysle ze polaczenie GGS z HC byloby mega rozkurwiste! :D

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Hej
Mam pytanko odnośnie posta z outdoor

Ostatnio pojawiły się w różnych sklepach odmiany w wersji regular gdzie normalnie dostępne są tylko w wersji femi. Czy jest to w ogóle możliwe??

Czy jedyna możliwość to taka, że ktoś sadził fem a wyrósł męski?

pozdro

witam
wiadomo ze breederzy zabezpieczaja sie w jakis sposob wydajac tylko wersje feminisowane , ale i to da sie zrobic :D da rade zamienic fem w regular bez zadnych pomylek w gentyce .

wtedy byloby S1 czyli herma ktora sama sie zapladnia i dalej jest fem ;) albo oszukuja i jest to maroc x wczesne albo maja skads czyste geny maroca... dunno.

edit: jak gadam herezje niech ktos mnie poprawi, i pytanko z mojej strony.. jak sie crossuje to pierwsza nazwa to nazwa babki a druga to faceta? np. white widow x grapefruit (czyli white widow byl zapylany meskim grejpem? dobrze mowie?) czy nie ma to znaczenia? bo co do genow to wiem ze lapie 50/50. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawa_Mendla)

uuu herezji nie ma ale zachaczyl pan chyba z 3 tematy w jednym zdaniu :D Domyslam sie ze miales na mysli sposob opisany przez Some , osobiscie znam ten sposob i watpie by cos sie tam hermilo , dobrym przykladem na naszej stronie jest pokoj pana masakratora w ktorym pokazal jak rosnie plant przez samozapylenie ( roslina lisc ) osiagniete nasiona to sa S1 , robi sie to tez w inny sposob , pobiera sie z matki 2 klony A i B klona A zamieniamy na faceta i otrzymanym pylem pylimy klona B powstale nasiona S1 .

to tez dla tego sie pytam WAS nad czym powinienem pracowac , wszelakie propozycje mile widziane :D

np. white widow x grapefruit (czyli white widow byl zapylany meskim grejpem? dobrze mowie?)

dokladnie jak mowisz kobieta wystepuje piersza a facet 2 i jest to bardzo warzne , tak samo jak pisanie pelnych nazw odmian :D

poZZdro

Last edited:

Ergonomic

Member
Próbuję ustalić schemat dziedziczenia kilku cech, więc kilka pytań do hodowców:

1. Przy krzyżowaniu odmian o innych zapachach potomstwo miało zapach:
a) zbliżony do któregoś z rodziców(którego?)
b) pośredni

2. Przy krzyżowaniu odmian o kwiatach purpurowych i zielonych, potomstwo F1 miało kwiaty koloru:
a) zielonego
b) purpurowego
c) pośredniego(bardziej zbliżone do zielonego, różowe, bardziej w stronę purpurki?)
dziedziczenie cechy koloru już znam, ale dzięki za pomoc :D

I pytania czysto użytkowe:
Nie wiem czym się bardziej kierować w swoim projekcie :D
Jaki typ roślin byłby najlepszy dla zwykłego growera:

1. Trochę większy automat, o większym zapotrzebowaniu na wodę i składniki odżywcze, o okresie wegetacyjnym wydłużonym o miesiąc, całkowicie niezdolny do zapylenia, feminizowany, względnie stabilny, o purpurowych kwiatach i liściach webbed, zapach do ustalenia- prawdopodobnie selekcja pod cechy Blueberry, czyli jagodowy, prawdopodobnie minimalnie mocniejszy od obojga rodziców. Uzyskany po 5-6 latach hodowli.

2. Duża roślina, o purpurowych kwiatach, wymagania takie jak większość outowych odmian, zapach czysto losowy, płodny, więc w pewnym stopniu niestabilny w kolejnych pokoleniach. Liście typu webbed. Z tym, że uzyskany po 3 latach selekcji.

Prosiłbym o odpowiedzi na PM jeśli możecie (i chcecie) :D

w33dman

Member
Trochę większy automat? Masz na myśli "półautomaty" ? Jednym z lepszych jakie paliłem i miałem przyjemnośc uprawiac była Blueberry (AF) x Shaman od GGS, bardzo fajne połączenie indica/sativa, purpurowe kolory i plony raczej jak małej indica niż ruderalis, zapach i smak to właśnie połączenie bluba z shamanem, zajebiste, możesz popracowac nad takim crossem bo dla mnie to jedyna odmiana z rodziny półautomatów na którą warto zwrócic uwagę. Pozrawiam i powodzenia.

Ergonomic

Member
Chodziło mi bardziej o automatyczny triploid- jeśli któraś z eksperymentalnych roślin dałaby żywotne potomstwo, to taki triploid mimo genów AF miałby wydłużony weg o jakieś max 30%(jak wynika z badań doktorów na uniwersytetach). Fakt, że takie kombinowanie wydłuża czas otrzymania odmiany i wymusza przeznaczenie wszystkich spotów pod eksperyment. Zawsze można poprzestać na blueberry o kaczych liściach :D

Awareness

Member
Kto zajmuje sie produkowaniem nasion GGS, czy jest to ktos oprocz Grzecha? Bo kiedys czytalem post kogos kto mowil, ze tym sie zajmuje i krzyzowki robi?

Ergonomic

Member
W tym temacie udziela się Grześ, spytaj go na PM zamiast pytać innych użytkowników.

Jak nie wiesz, który z użytkowników to Grzech to raczej nikt ci tego nie powie.

klint

Active member
Veteran
haha dobre Ergo :) i wlasnie ciekawe co na to sam Grzechu? plagiat ? ktos sie podszywa? :D