What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Offtopic Thread

GReen dreAM

Well-known member
Veteran
Spin Pro, lekko przerobiony...

zainteresowany ktos ?

gd

Attachments

• DSC03399.jpg
    DSC03399.jpg
    49.9 KB · Views: 24
  • DSC03402.jpg
    DSC03402.jpg
    24 KB · Views: 24
  • DSC03400.jpg
    DSC03400.jpg
    68.4 KB · Views: 27
  • DSC03401.jpg
    DSC03401.jpg
    64.2 KB · Views: 26

klint

Active member
Veteran
Witojcie ;) dzi¶ przyszed³ mi miernik Watt. Co siê okaza³o panel Led 300w pobiera tylko 90w. Tak ¿e dla ludzi obawiajacych siê du¿ego zu¿ycia pr±du jak najbardziej polecam Ledy :)
picture.php

tomram

IC Mag Supporter
ICMag Donor
Veteran
semka
to chyba cos nie tak,300w to znaczy ze zre 300wat plus cos tam straty

ironCELL

ironRULES
Veteran
Już nie chciałem wczoraj pisać żeby cię nie dołować ale to jest po prostu fake. Panel składa się ze 100 - 1W diod napędzanych dla bezpieczeństwa troszkę mniejszym napięciem a 300W to jest tylko taki chwyt marketingowy. Mamy panel co ma dać efekty takie jak konwencjonalne źródło o mocy 300W. Miernik raczej się nie myli, zresztą możesz dla porównania sprawdzić coś innego. Jak zależy ci na plonie około 200 to lepiej zostaw samego HPSa albo jak się uda odpal HPSa razem z tym panelem w tym samym czasie. Będziesz miał trochę ponad 300W.

klint

Active member
Veteran
Dziêki Iron w³a¶nie tak przypuszcza³em ze mnie w konia zrobili :) w weekend co¶ pokombinuje :) dziêki bracie

cheapwine

Well-known member
Veteran
@tomram, niekoniecznie, ja mam marsa ktory jest 300W (60x5W LED) ale ledy sa stratne... takze spada zuzycie wattow... 300W LED ciagnie ok 130-150W (tak mowi producent) (nie mam miernika to nie sprawdze). klint, co to za led, w sumie wychodzi efektywnosc ponizej 1/3... troszke malo...

edit: wyglada bardzo podobnie do tego marsa tylko naklejki nie ma z przodu no i 100 ledow 3W... przez straty robi sie z tego 90W ale i tak slabo wychodzi IMO.
5W ledy sa mocniejsze, wieksza penetracja dla lisci etc. ale niestety zmniejsza sie powierzchnia oswietlenia.

jak patrzylem na 300W marsa ale na ledach 3W (juz ich nie ma - teraz tylko 5W) to pobieraly ok 190W, wiec strata mniejsza. ale u Ciebie jest 90W i to mnie zastanawia...

klint

Active member
Veteran
Ten panel zamówi³em z Chin :D kosztowa³ oko³o 100€ nazywa siê DIAMOND czy jako¶ tak. Teraz dla porównania powiesi³em obok niego oryginalne ufo i nawet widaæ ró¿nicê w barwie ¶wiat³a. UFO daje bardziej nasycony fiolet ni¿ ta chinszczyzna. Tak to jest cz³owiek siê polasil na nisk± cenê i masz. Ale mniejsza o to. Poczekam jeszcze trochê ¿eby zapelnily ca³± powierzchniê boxa zak³adam screena i montuje hpsa :)
picture.php

Mój panel jest identyczny.
http://m.ebay.co.uk/itm/GreenHydro-...light-For-Medical-Flower-Plants-/171260201496

Last edited:

ironCELL

ironRULES
Veteran
@tomram, niekoniecznie, ja mam marsa ktory jest 300W (60x5W LED) ale ledy sa stratne... takze spada zuzycie wattow... 300W LED ciagnie ok 130-150W (tak mowi producent) (nie mam miernika to nie sprawdze). klint, co to za led, w sumie wychodzi efektywnosc ponizej 1/3... troszke malo...

edit: wyglada bardzo podobnie do tego marsa tylko naklejki nie ma z przodu no i 100 ledow 3W... przez straty robi sie z tego 90W ale i tak slabo wychodzi IMO.
5W ledy sa mocniejsze, wieksza penetracja dla lisci etc. ale niestety zmniejsza sie powierzchnia oswietlenia.

jak patrzylem na 300W marsa ale na ledach 3W (juz ich nie ma - teraz tylko 5W) to pobieraly ok 190W, wiec strata mniejsza. ale u Ciebie jest 90W i to mnie zastanawia...
A możesz dać zdjęcie naklejki znamionowej na tym swoim panelu? LEDy są jednymi z najbardziej efektywnych źródeł światła, straty są ale minimalne.

To co tutaj zostało poruszone to zwyczajne oszustwo jest. Jak się ma wsadzone prawdziwe diody 5W to one pobierają nawet troszkę więcej niż 5W bo faktycznie są stratne ale w drugą stronę (konwersja energii do ciepła). To samo z 3W, 2W, 1W. klinta panel zdradza oprócz odczytu miernika właśnie etykieta z panelu GW-KNGS100. Chińczycy bardzo oszukują na LEDach bo w brew pozorom zrobić dobry chip, który jest w stanie utrzymać dany watarz przez cały swój prognozowany cykl życia wcale nie jest tak łatwo. Dobre chipy są po prostu drogie. Do ciebie cheapwine kieruje dwie prośby: - pokaż nam naklejkę znamionową swojego panelu, - podłącz go pod miernik i podaj realny odczyt. Wtedy obnażymy co tam na prawdę w nim siedzi.

Jest to oszustwo tej technologii ogólnie. Robi się nam growerom przez to wodę z mózgu. Niejeden test pokazywał, że diody faktycznie dają około 1,4 GPW ale watarz musi się zgadzać tak jak w przypadku HPSa dla diod średniej klasy. Nie ma tak, że dobrze dobrane spektrum barwowe zastąpi moc na takim poziomie jak się nam próbuje to wmawiać. Jasne, mega dobrze dobrane spektrum złożone z bardzo dobrych diod i przy mega super kontrolowanych warunkach i braku błędów połączone z odpowiednią techniką uprawy (hydro, areo, coco) da rezultaty lepsze od 1,4 ale popatrzcie jak dużo czynników wymieniłem. Z tymi LEDami i osiągami można zastosować analogię zaczerpniętą z kulturystyki. Owszem są maszyny, które pozwolą nam osiągnąć lepsze rezultaty ale nie ma tak, że osiągniemy mega rezultaty stosując jakieś techniczne sztuczki z pominięciem całego wachlarza innych czynników.

Nie poruszyłem tutaj kompletnie szeregu innych rzeczy takich jak np. penetracja pod LEDami. Żebyście mnie źle nie zrozumieli nie deprecjonuje przy tym tej technologii kompletnie. Znajduje ona swoje zastosowanie, ale nie ma co z niej robić technologii magicznej, mega lepszej od konwencjonalnych źródeł światła. Jest oszczędniejsza energetycznie i możemy pod nią o wiele lepiej dobrać spektrum barwowe ale to tyle.

klint

Active member
Veteran
Siema. Iron po cichu jako¶ liczy³em w³a¶nie ze Ty mo¿esz to logicznie wyja¶niæ i siê nie pomyli³em :) dla mnie to czarna magia ale wiem przynajmniej ze mnie zrobili w ch... dziêki kolego :)

cheapwine

Well-known member
Veteran
@ironCELL, tak jak prosiles ;) fotki porobilem, wattomierz zamowilem ;) hehehe... takze za pare dni podam wyniki

ironCELL

ironRULES
Veteran
Obstawiam 163,2W dla samych LEDów (zdradza to wartość obciążenia podana w amperach 0,68A)patrz jak się wycwanili :). Już nie podają mocy w wierszu Item/Model :) ja obstawiam, że masz panel 60x3W czyli nie powinien mieć więcej jak 180W dla samych ledów. Dodaj do tego pracę zasilacza i wentylatorka... Jak wyjdzie poniżej 180W w sumie znaczy, że 3W nie są w pełni obciążone aby wydłużyć ich żywotność, ale obym się mylił. Czekamy :)

LiveGreen

Member
Sorry Panowie ,że wtrącę , ale nie lepiej kupić diody (w ilości i barwach dostosowanych do własnych potrzeb , wizji ) dobrego producenta , radiator , zasilacze , złapać za lutownicę i sklecić panel , może nie piękny i estetyczny za to odpowiadający własnym oczekiwaniom ?

klint

Active member
Veteran
LiveGreen mo¿e dla Ciebie to ³atwizna ale nie wszyscy s± ogarnieci na takim poziomie z elektronika. Ja najwy¿ej mogê wsadziæ wtyczkê do kontaktu :) za to w majsterkowaniu jestem dobry. Widzisz ka¿dy ma swoje mocne strony :p pozdro

BlinD

Active member
czy ktoś wie gdzie można nabyć drogą zakupu namiot prostokąt 60x80 ???
poszukuję 60x80 lub 60x60 jeśliby ktoś coś to pm