What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

NAWOZY/PODLOZA/SRODKI OCHRONNE

Finger

Outdoor grower...
Veteran
W tym sezonie testuję tańszy zamiennik Substralowego Ślimakolu o nazwie Ślimax.
slimax.gif

Substancja czynna ta sama co w ślimakolu, różni sie tylko nośnikiem...no i ceną :).
Dobra alternatywa dla masowych Outdoorowców, za 3kg zaplacilem u siebie ok 65 pln.
Nie rozmaka tak szybko jak Bros, ostatnio sporo u mnie padało i pomimo tego dalej ładnie zabezpiecza mi spoty. Na chwilę obecną Polecam :D

Plantator

Well-known member
Veteran
Do kolegi co założył temat o biohumusie :] TU Jest już spory temat o nawozach . Jak dlamnie to nawozy mineralne musisz oceniać po składzie i samemu dobrać. Jeśli wiesz oczywiście co potrzebne jest akurat roslinie. Jak nie wiesz , to bulisz więcej za nawozy specjalnie "do ganji" heh te specyfiki oczywiście mają super poukładane proporcje , mogą miec też jakieś stymulatory , hormony i inne cuda . Twoja wola co chcesz potem palić . Jak wolisz organiczne to jest Więcej zabawy , ale efekt może być nawet lepszy niż przy mineralnych jesli dobrze polecisz , patrz na uprawy kilku starych wyjadaczy na tym forum:] Jak chcemy rozkminiac szczegóły to zajmie to trochę czasu :] Polecam lektury o nawożeniu itd

BlinD

Active member
siemanko
Ostatnio w dobie wiosennych porzadkow w ogrodzie wymienialem wode w oczku wodnym (jest tam kilka ryb) i dochodzac juz do samego dna woda a raczej szlam byl konsystencji naprawdę gęstej zupy... interesowal sie moze ktos czy taki szlam z dna oczka moze byc dobrym nawozem ?

D

darek648

według mnie lepszy jest ślimax bo jest bardziej trwały nisz ślimakol nie rozpuszcza sie tak szybko przetrwa kilka dni deszczowych a działa tak samo

Plantator

Well-known member
Veteran
siema blind , jak dla mnie to tak , nada się to na nawóz , tylko sprawdź ph , ważne żeby syfu jakiegoś nie było w tym oczku w stylu chorobotwórczych mikroorganizmów , można by to przefermentować z efektywnymi mikroorganizmami , pomieszać z kompostem czy coś:] w takiej wodzie żyją glony które potrafią syntezować azot z powietrza , więc coś tam gratis może być. jak dawałeś coś tym rybom , to będzie to bogaty nawóz organiczny , napewno wpadły tam jakieś liście itd , to też coś doszło ...

Finger

Outdoor grower...
Veteran
według mnie lepszy jest ślimax bo jest bardziej trwały nisz ślimakol nie rozpuszcza sie tak szybko przetrwa kilka dni deszczowych a działa tak samo

Niema juz co się rztrząsac co jest lepsze a co gorsze.
Slimax to to samo co Slimakol, w zesżłym sezonie Substral robił spore promocje zeby sie pozbyc Ślimakolu...bo go wycofali. Dzisiaj kupilem Slimakol (w tym sklepie nie mieli slimaxu) i napis Slimakol był zaklejony naklejką Slimax. Otwieram i co widze...200 g Ślimaxu za 17,50 :mad:gdzie za 3kg z innej firmy zabulilem ok 70 pln. Kolor,zapach i gramatura identyczna jak Slimaxu.
Konkluzja jest prosta...chuj w dupe Substralowemu Slimakolowi :nanana:

Pzdr.:fsu:

S

shot-retep

Ja używam zestaw Hesi, a te witaminki to super sprawa i mysle ze za te 2 dychy to warto je wziac. W ogole te nawozy to jakies radioaktywne sa bo jak otwieram boxa to oczy przecieram. Za niedlugo pokaze moje PP, Euforie i SLH tylko niech przerosną siatke.;)

S

shot-retep

Wczoraj chcialem uzyc cannaboost ale jak odkrecilem butelke to zaczelo sie kurzyc smierdzacym syfem, a do butelki przyczepil sie osad. Data waznosci do paźdz. 2009. Czy jest on zdatny do użycia? Ponizsze zdjecie przedstawia srodek zbiorniczka butelki.

Silas

Member
Veteran
Ja mam pytanie odnośnie przechowywania HESI Power Zyme...
Swoją butelkę chowam w ciemnym miejscu jak radzą aczkolwiek temp mam typowo pokojową...21-30*C w upały... i ostatnio środek chyba zmętniał...i wali gnojówką! Naprawde jebuci niesamowicie...
Zepsuł się?

A

adrianmenyo

ja tez bym chcial o cos zapytac, bo zglupialem, mam biohumus forte, i mam biohumus extra uniwersalny, ktory to jest ten biohumus ktory mozna dawac nawet nierozcienczony pod rosline i nie przenawozi sie? wydaje mi sie ze ten uniwersalny, moge isc z nim na spota i rozlac litr na 20 roslin ? bez rozcienczania? bo bede musial niesc z 20 L wody a mi sie nie usmiecha hehe. pozdro

P

passionman

a mi popalilo rosliny jak podlalem bez rozcienczania. troche wiecej tego bylo niz 3 nakretki. chyba lepiej uwazac. jakby nie patrzec to tez ma strasznie duzo azotu

V

vod

Siemka MrP i ktokolwiek jeszcze się zna.
Mam pytanie co do stosowania preparatu Teldor firmy Bayer (Fenhexamid 500g/kg).
Na opakowaniu mam napisane 1-2 torebki na 5l wody i 2-4 opryski zależnie od tego co pryskamy, ale oczywiście konopii nie ma opisanej :smoke:
Zamierzam opryskać z początkiem kwitnienia i potem jeszcze ze dwa razy w odstępach dwutygodniowych.
Dla winorośli podany jest najdłuższy okres karencji (14 albo 21 dni zależnie czy na wino czy nie) więc ostatni oprysk będę starał się na 3 tygodnie przed zbiorami wycyrklować.
Czy takie podejście jak wyżej jest właściwe i czy powinienem na coś zwrócić uwagę z tym preparatem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

mistaP

Member
Siemka MrP i ktokolwiek jeszcze się zna.
Mam pytanie co do stosowania preparatu Teldor firmy Bayer (Fenhexamid 500g/kg).
Na opakowaniu mam napisane 1-2 torebki na 5l wody i 2-4 opryski zależnie od tego co pryskamy, ale oczywiście konopii nie ma opisanej :smoke:
Zamierzam opryskać z początkiem kwitnienia i potem jeszcze ze dwa razy w odstępach dwutygodniowych.
Dla winorośli podany jest najdłuższy okres karencji (14 albo 21 dni zależnie czy na wino czy nie) więc ostatni oprysk będę starał się na 3 tygodnie przed zbiorami wycyrklować.
Czy takie podejście jak wyżej jest właściwe i czy powinienem na coś zwrócić uwagę z tym preparatem?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

witam

jest to dobry preparat na szarą pleśń
zalecane stężenie 0,1-0,15% czyli 10-15ml/10l

plan masz dobry ja bym poczekał, aż topy zaczną się już troszkę formować, bo to one łapią pleśń
a później jeszcze jeden lub dwa opryski co 10-14 dni w zależności od pogody

karencją nie musisz się tak przejmować, jest to preparat bardzo szybko się rozkładający, a dla winogron ma taki długi czas bo pozostałości mogły by zaszkodzić drożdzom i nie powstało by wino
myslę że 10 dni w zupełności wystarczy

pozdrawiam

Edit(do pytania ze spodu): ja bym jednak nie trzymał takiego rozrworu dłużej jak kilka dni, obawiam sie że może stracić swoje właściwości, ale to moje skrzywienie z produkcji innych roślin na trochę wiekszą skalę

V

vod

Dzięki za szybką odpowiedź!

Rozrobiłem 5g proszku z 1l wody, a potem 100ml tego roztworu + 400ml wody. to powinno być to samo co 10ml/10l o ile się nie mylę. (brązowa pieniąca się ciecz. wygląda groźnie). Mogę taki roztwór 5g na 1l wody trzymać w pokojowej temperaturze prez parę tygodni? % litrów oprysku będzie mi trudno wcześniej zużyć.
Idę pryskać, bo część krzaków zawiązuje topki i formuje kwiaty, a w lesie 100% wilgotności i 30C. Z resztą poczekam jeszcze, aż będzie co pryskać.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!

Plantator

Well-known member
Veteran
witam , dobre masz podejście , też bym tak pryskał jak bym pryskał:] albo podobnie , puki co zobaczę jak z pogodą będzie , w sumie nasiona w większości mam , i też grzyb jest nie mile widziany . ale to tak jak mówię , czas pokaże

quakemind

Member
vod, a moze przemyslec opryski i zrobic je raz? z reguly plesn nie pojawia sie zaraz przy poczatkowym kwitnieciu tylko przy bardziej zaawansowanym. ja osobiscie jesli pryskam to robilem to tak ze kwitnienie zaczynalo sie dajmy na to 1 wrzesnia, zbiory datowalem na 10-15 pazdziernika, wiec topy pryskalem raz ok 15 wrzesnia. Tak zrobilem dwa lata temu i pleśni nie znalazłem, w zeszlym roku na tej samej miejscowce 30 % plonu wywalilem poniewaz było zapleśniałe a nie pryskałem.

zielonylasss

guerilla grower
Veteran
Ej chłopaki, jakiej używacie melasy, jeśli używacie :D i gdzie ją kupujecie?
Powiedzcie też jak ją podawać do stołu panienkom hehehehh...
Efekty są zauważalne?
Z góry dzięki za odpowiedzi :joint: