What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Multa...

M

metsäkana

kyl ne linkit toimii ku kopioit sen linkin ite etkä vaa klikkaile sitä

toi tekee aika usein noin en jaksa tapella sen kaa ku se ei ota sitä alleviivausta pois vaikka yrittäs mut kyl ne linkit toimii käyttäjässä vika xD
 
S

scai

Keskustelu olis mielenkiintoista.
Muistelen että silloin 2012 jolloinka tuossa ketjussa juttelin nimimerkillä Shark Attack, olisin ottanut kuvia juuristoista kasvihuoneella.
Niitä otettiin Aceakin varten..Vaan enpäs nyt sitten löytänyt niitä enää mistään.
Se juuriston kasvu oli kyl melkoista ja on tietty vieläkin, jos vain jaksaa kaikkia noita omia "ihmeaineita" valmistella.
Siinä kesä menee kyllä puuhaillessa.
Tuolla Acen ketjuissa on aika hauskoja veijjareita, niillä koko kasvuympäristö on huolella mietitty orgaaniseksi ja se toimii.
Kasvihuoneen keskellä on komposti, joka siinä lämmittelee, on kaikenlaisia pikku asuntoja koppakuoriaisille, perhosille ne...
Ja sitähän se luonnonmukainen viljely olis, pitäis saada koko ympäristö toimimaan maksimaalisen hyvin yhteen.Että yksi laji hyödyttäs ja tukis toistaa ja lisäis elämän viihtyvyyttä.
 
S

scai

Löysin tuosta Humironista enkunkielisen käännöksen, saksa kun taipuu vähän...kankeesti

FOR SOIL AND FOLIAR APPLICATION
Iron Humate with 6% Chelated and Complexed Iron
DESCRIPTION
HUMIRON® Fe WSP water soluble iron humate is an iron micronutrient fertilizer containing 40% bioactive humic acids and 6% iron in chelated and complexed form. It is available for plants and can be used for prevention and correction of iron deficiency. It may either be used as a soil application or as a foliar spray. On soils, HUMIRON® Fe WSP can be applied by irrigation or injection directly into the soil. It can also be used in hydroponic culture. The presence of humic acids positively impacts on plant growth and health as well as on plants' resistance to stress.

ORIGIN
HUMIRON® Fe WSP water soluble iron humate is obtained through extraction from German leonardite (highly oxidized lignite) with addition of a mineral iron salt. Besides iron it provides a very high content of humic and fulvic acids and natural biologically active trace elements. The raw materials of HUMIRON® Fe WSP are benign and guarantee an ecological first quality chelated iron product.

BENEFITS
Iron plays a key role in formation of chlorophyll, a vital component for plant health. In cases of iron deficiency the plants suffer from interveinal chlorosis with leaves staining light green to yellow.

HUMIRON® Fe WSP water soluble iron humate is complexed and chelated with humic acids that make iron available for plants in a wide variety of problem soils. It can be used for prevention and correction of iron deficiency and can be applied to all agricultural and horticultural plants. It can enhance the performance of fertilizers, especially in saline soils, and it reduces input costs.



Increases iron and nutrient uptake through the roots
Economic source of iron as opposed to traditional chelated sources
Direct uptake of iron, prior conversion not needed
Rich in humic and fulvic acids, which protect iron and other micronutrients from oxidation
Physically fixed in soils, improves water retention capacity and reduces leaching
Environment-friendly
Increases nutrient uptake
Acts as a natural chelator for microelements in alkaline and calcareous soils
and increases their availability for plants
Decreases stress by drought and/or application of pesticides
Reduces the residues of herbicides and toxic substances in the soil
A natural product, in contrast to synthetic chelates, which often contain excessive amounts of sodium (e.g. some types of EDDHA)
 
metsis, Joo kyllähän ne toimii kun manuaalisesti käyttää, ajattelin vaan sanoa jos haluat korjata, sillä monet eivät laiskuuttaan päädy sivulle johon osoittava linkki on rikki :)

Tarkotatko scai Acella sitä siemenpankkia? Toi mitä sanoit veijareista joilla pitkälle menneet kelailut luonnonmukaisuudesta... jotenkin aina hieman huvittaa kun tietty piste ajatuksissa tai toteutuksessa ylitetään. Tuntuu että kasvatusnörtit toisinaan ei mahda omalle putkinäölle mitään ja lopulta ollaan tilanteessa jossa on suunniteltu niin paljon kaikkea että ei muisteta luonnon tarjoavan kaiken sen ja paljon enemmän (mikä tahansa greenhouse- ja sisäkasvatus kalpenee luonnon vierellä). Vielä huvittavampaa tietysti on kun tehdään toteutus käytännössä. Meillä on kesän valo-olosuhteet sellaset että kunnon lajikkeita on käytännössä pakko kasvatella sisällä, joten jos superluomu kiinnostaa on tehtävä jotain asian eteen. Muissa paikoissa missä syksyn pimeätä riittää, varmaan kannattaa kasvatella ulkona, siellä on ekosysteemi valmis ja sellasella tasolla ettei ihmisen ymmärrys riitä. Eli varmaan kaikki bakteeri ja sieni inokulaatiot voi suoraan unohtaa täysin turhina... puutarha saattais olla sellanen paikka jossa hyötyä ei tule yhtä paljon noista ympeistä sun muista kun sisäkasvatuksessa, mutta kuitenkin jotain (puutarha on mitä on koska se on osittain pidetty erillään luonnosta). Toisaalta mikässiinä näitä miettiessa sisällekin jos ei ole parempaa tekemistä! On sitä turhempiakin asioita maailmassa toki... :)

Triakontanoli... njoo. Sinimailanen tietysti tunnettu lähde, ja jostain muistelisin että tosiaan iduissa on pitoisuus korkeimmillaan. Kai sitä karkulaisena löytyy Suomestakin, mutta ei todellakaan kuulu natiiviin kasvistoon. Tästä johtuen itse suosisin Jaakontaikaa, se on ainakin hyvää ja toimivaa, mummotkin voi todistaa. Ehkä sisällä voisi idätystä kokeilla mielenkiinnosta, mutta noin niinku yleisellä tasolla scaikin muistaa sitten että vierasperäisten eliöiden kanssa pidetään järki kädessä ettei paikallinen luonto ota proverbiaalista hernettä nenään. Tiedätkö scai onko missään paikallisessa kasvissa trikontanolia?

Humus, humus, humus... Saahan sieltä duengerexpertiltä tosiaan sitä. Siellä taitaa olla eri tuotetta tarjolla kun toi mistä postasit (joka vaikuttaa etupäässä olevan rautavajareiden hoitoon tarkoitettu ainakin ton mainospuheen perusteellä). Jossain päin foorumia tykätään BioAg -nimisen firman humushappotuotteista, ovat myös pitkään säilyvää jauhetta. Googleen BioAg europe niin löytyy. Postikulut on nihkeet, eikä ole halpaa. Mutta laadusta joutuu yleensä maksamaan kuten tiedätte. Ehkä se pitää haukata luotia vielä.

...tulipas taas tekstiä paljon. Hauskaa alkanutta viikkoa :)
 
S

scai

Muttaku, muttaku? Jaakontaian vaikuttavin aine on triakontanoli? Eli sama kuin alfalfan ja kyl minusta tuntuu että luonnollisempaa se on alfalfassa? Sehän on vähän kuin tekis noita teejuttuja muistakin kukista?
Alfalfaa voi ostaa netistä siemeninä, on aika halpasta. Ja helppoo idättää.
En kyllä tiedä että missään paikallisessa olis, hernekasvihan tuo on mutta olisko sitten missään palkokasvissa?

Eikö tuo ollut Humironin sisältö ja samaahan ne sakemannitkin myy? 6% rautaa ja 40 humiccia? Lisäks toi on kyllä riittoisaa kun se on jauheena.Olen vuodessa saanu pussista meneen ehkä muutaman desin ;)

Joo, veijareilla on oma maailma. Mutta onhan se niinkin että jos tuohon meinaa kunnolla paneutua, niin se haukkaa koko elämän.Ei ole ihan pikkupuuhaa vaan melko työlästä, kunnes kaikki on valmista.
Sieniympit on liian kalliita puutarhaan kylvettäväksi ja onhan siellä omat populaatiot, joita voi vahvistaa hakemalla metsistä sitten rihmastoja.Ainoa ongelma että voi tulla hyväkin tattiviljelmä ;)
Puutarhajuttuihin kuuluis just noi teet ja EM ja bokashi kompostin lisänä.Kompostikiihokkeissa on yleensä vaikuttavana aineena maitohapot eli just EM.

Ai niin, ebaysta humicit
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_dmd=2&_nkw=humic+fulvic&_sop=15
 
Teejuttuja muistakin kukista? Todellakin! Keväällä nopeasti kasvavat kasvit antavat varmaan kaikki jotain hyötyä jos noita alle 24h teitä tekee. Hyvin tiedetään rohtoraunioyrtti, nokkonen, peltokorte ym.

Niin idätettynä sisällä sinimailasta, kyllä vaan. Edellinen postaukseni viittasi siis enemmän ulkona sen kasvattamiseen ja nuorien kasvien käyttöön. Silloin suosisin paikallista, on aika ongelma jossain paikoissa toi alfalfa kun leviää tehokkaasti. Mutta eihän se pakko ole kenenkään liialti piitata luonnon tilasta jos ei halua, tiedän että itselläni aika jyrkät käsitykset vieraslajien viljelystä ilman perusteellista tietoa. Mitä triakontanoliin tulee, niin samaa molekyyliä on Jaakontaiassa ja sinimailasessa, mutta olet sillä tavalla oikeilla jäljillä että kasviperäinen vaihtoehto saattaa tarjota synergistisiä apuaineita tai jotain muuta hyödyllistä (kasvihormoneja, sokereita, kasviravinteitakin vähän).

Ainakin joissain palkokasveissa on triakontanolia myös, esim soija muistaakseni. Varmaan siis muissakin. Enempää en tiedä just nyt.

Humikkia ebaystä, joo olen searchannu jo. Paljon tulee nestemäisiä vastaan, ja vain muutama epäilyttävä jauhe, ja sitten sitä BioAgin tuotetta joka ilmeisesti tunnetaan hyväksi. Jenkkimyyjiltä tota bioag-kamaa ebayssä, saa Euroopastakin kuten ylempänä sanoin. Jauhe olis parempi: säilyy, eikä jäädy kuljetuksessa. Jäätymishuolet on kyllä pian ohi. Mut silti jauhetta kiitos.

Ja kyllä se on pakko myöntyä että voishan erilaisten kasvien kasvattelu olla vaikka koko elämä. Oli miten oli, tällä veijarilla on sen verran monta harrastusta että mikään ei oikeen saa yliotetta. Sehän on äärettömän vertauskuvallista tämänkin threadin aiheeseen: ei siellä mullassakaan saa mikään yksi elementti/teema/laji ottaa valtaa, muuten ei homma toimi. Ei me ihmiset sen kummallisempia olla kun muutkaan biologiset systeemit ;)
 
S

scai

Ne on kuule kiehtovia jutut siitä miten kokonainen metsä on yhtenäinen ekosysteemi.Tutkivat sitä kastelemalla isoa puuta radioaktiivisella aineella ja seurasivat sitten aineen leviämistä.Erikoisinta oli kun huomattiin että isot puut antoi sienirihmastojen kautta radioktiivisuutta pikkutaimille ja oletettavaa oli että siinä meni mukana muitakin ravintoaineita auttamaan pieniä, jotka muuten ei olis pärjänneet. Miten rihmastot ovelasti levittäytyy ja eniten sinne missä on ravinnetta, köyhän maan kohdalla se vähentää kasvua ja satsaa rikkaampaan paikkaan, noitakin tutkivat ja ohjelmat on kiinnostavia.
(Miettivät Englannin rautatieverkostoa ja tieverkostoa uusiksi ja päättivät huvikseen kokeilla miten sienirihmasto homman hoitaisi.Rihmasto meni aina lyhyintä mahdollista reittiä ja antoi hyviä ideoita insinööreille :D )
Ja ne meni just sienirihmastojen avulla maaperässä kasvilta toiselle.Vois olettaa että hyvä rihmasto ja mikrobit tasaa lannoitehuippuja ja edistää kaiken eläväisen vointia.
Joo jos olis aikaa ja voimia niin olis hienoa keskittyä tuollaiseen, nykyisin ainoa joka säteilee olen minä :D.
Nuo apuaineet on niin harkinnanvaraisia.Sitä voi vaan kertoa mistä itte hankkii ja mistä tykkää, jokainen sitten valitsee oman kombonsa
P.s. en minäkään mailasta kylvä ulos, vaikka talvi sen hoiteliskin myöhemmin.Siellä on muita legumeja ;) apilat ja muut hernesukuiset, luontaiset pihakasvit
 
toim huom apuaineista (huono termi tähän väliin myönnettäköön): tarkoitin sellasia ei-niin-harkinnanvaraisia [apuaineita], eli siis muita aineksia mitä on kasveista tehdyssä vesiextraktiossa, kun verrataan esim Jaakontaikaan. Jaakontaian "kemiallinen diversiteetti" on todella vähäistä verrattuna mihin tahansa botanical tea -tyyppiseen vesiuutteeseen. Toisin sanoen: Jaakontaiassa voi varmasti omilla sormilla laskea eri molekyylit mitä se sisältää; jos sinimailasesta tekee vesiuutteen, alkaa siinä olemaan tod näk useita satoja eri molekyylejä...
 
S

scai

Piti oikein vuorokausi miettiä mitä tuolla tarkoitit?
Kun ...kun...minä ainakin toivotan ne kasvihormoonit sun muut luontoperäiset "apuaineet" tervetulleiksi.

Ihminen keksi puhtaat suolat lannoitteiksi ( typpi, kali jne..) ja sit huomasi, ettei se ollutkaan hyvä ratkaisu.Jäi puuttumaan liian paljon niitä apuaineita jotka edisti imeytymistä j aauttoi terveyden kanssa..
Pelkkä lannoite, pelkkä hormooni, pelkkä suola, ei riitä kasville saati sit koko ekosysteemille.Se tarvitsee toimiakseen kaikenlaista muutakin.
Ja kuka meistä osaa annostella juuri oikeita aineita-jotka yhdistettynä siiihen mitä mullassa on jo-antaa maksimaalisen tuotoksen?

Vähän kuin ihminen, kalkkia mainostetaan hienosti ja kovaa...Eikä kukaan kerro, että pelkkä kalkki ei tee asiaansa, vaan tarvitaan d-vitamiini sen imeytymiseen.

Minä nimenomaan etsisin niistä teejutuista ja maitohappobakteereista, sieniympistä jne...niitä muitakin aineita, joita on luonnossa ja joista me ei aina tiedetä mitään, miten ne vaikuttaa ekosysteemiin ja ylläpitää sitä.
Ihminen ei kertakaikkiaan käsitä mikä vaikuttaa mihinkin ja miten ja karsimalla luontaiset jutut ja keskitymällä "vaikuttavaan aineeseen" ohitetaan liian paljon jotain elintärkeää?
 
Päivän vielä kun olisit miettinyt niin olisit huomannut mun postauksesta #127 että olen samaa mieltä siitä että kasviuutoksen tarjoamat muut aineet ovat erittäin tervetulleita. Jaakontaiasta puhuin koska se on monelle paljon helpompi ja mieluisampi vaihtoehto, ja tiedän että se toimii kuten mainostettu. Itse en ole sinimailasta käyttänyt mutta tiedän tapauksia jossa on siirrytty takaisin Jaakontaikaan sinimailas-kokeilun jälkeen koska lisähyöty ei ole ollut vaivan arvoista.

Ottaen huomioon ketjun aiheen ja viimeaikaiset postaukset, taidat scai aika pitkälti "saarnata kuorolle" parin viime sivun postauksillasi ;) Hienoa että olet oppinut luonnon ja maaperän edistyneestä ekologiasta, mutta mieluummin kun mainita asioita joita useimmat jo tietää, voisit ehkä mieluummin kertoa esim. itse hyväksi havaitsemiasa tekkejä niihin liittyen (siis jos käytännön tiedot riittää). Miten esimerkiksi tuotat Lactobacillusta? Oletko vertaillut geneettisesti identtisiä kasveja samoissa oloissa sieniympillä ja ilman? Ja niin edelleen.
 
S

scai

Pois saarnaaminen minusta.
Jokainen kokeilee juttuja ja mikä toimii minulla ...ei ehken toimi muilla.
Koska niin paljon on muutujia on jokaisen kasvatuksessa .Yksikin muuttuja heittää häränpyllyä lopuille muille tekijöille.
En yritä muuttaa myöskään mielipiteitä, koska se ei onnistu, omani voi hyvinkin olla väärä.

Pahoillani jos annoin sellaisen/väärän kuvan.

Ne maitophappobakteerin teot oli siinä yhdessä "saarnassa", erittäin helppoa riisivedestä tehtynä.

Taidan ottaa pois noi saarnat, niin kellekään ei sit tule paha mieli ;)
Hyvää kevättä ja upeita kasvatuksia.
 
Toivottavasti on vaan kevätmasennusta ilmassa, ettet nyt sentään loukkaantunut kun sanoin. Ei sun tarvitse mitään ottaa pois, kyllä tänne mahtuu. Tullut vain hieman sellainen kuva että yrität välillä sillai vähä alakätisesti antaa ymmärtää että puhutaan niin monimutkaisista asioista että turha meidän muiden yrittää edes ymmärtää.

Tarkoitus oli tässä ketjussa jakaa tietoa multakasvatuksen saloista rajatuissa sisätiloissa, mutta nyt tulee sellanen tunne että olet siinä määrin ottanut itseesi edellisen kommenttini johdosta että et kerro enää mitään. Eikä täällä hirveesti muita näytä liikkuvan. No, ei kai se auta kun itsekin ottaa tappiomieliala-asenne ja päättää että mun tekniikat ja tiedot ei toimi muilla. :)
 

Mr Orange

Member
Tekeekö kukaan/onko joku tehnyt pelkällä vedellä (tai lähes) alusta loppuun? Tuolla orgaanisella puolella on noita miksejä esim:

50% turve tai kookos
30% perliitti
20% madonpaska
4dl kalkkia per 50l.

+

2dl verijauho per 50l
4dl luujauho per 50l
2dl merileväuute per 50l (suomesta kun tätä ei saa niin vaikka pullo biobizzin merilevää)

Tähän lisäks biobizzin bloomi jos näyttää siltä, sienet, bakteerit ja ruuat niille, diamond nectar (humic ja fulvic...) ja melassi.

Onko kellään mitään kokemusta asiasta ja jos on niin reseptit jakoon kiitos. Tarkotus olis selvitä pelkällä vedellä ilman mitään säätöjä mahdollisimman pitkälle.
 

Mr Orange

Member
Recipe:
8 - 1.5 cubic ft bags of high quality base soil
1 33lb. bag of Worm Castings
2.5 lbs. Fish Bone Meal
5 lbs. High Phosphorus Bat Guano
5 lbs. Blood Meal
2.5 lbs. Bone Meal
3 cups. Oyster Shell
3 cups. Kelp Meal
3 cups Alfalfa Meal
3/4 cup Epsom Salt
1 cup Dolomite Lime
2 cups Azomite
2 TBS powdered Humic Acid

Täs on kyl niin hyvä esimerkki siitä mitä meillä suomessa ei ole tai ehkä on jos omistaa vitusti kissoja ja koiria.
 
Sama idea mulla että ei tarvitsisi muuta kun vettä lisäillä niin pitkälle kun mahdollista. Paitsi tietty mikrobien buustailu "teetä". Itsellä muita kasveja kun tuota humalansukuista, mutta mun teorian mukaan hampulle hyvästä mixistä on hyvä aloittaa, ja leikata sitä sitten esim. kylvö/kaktusmullalla tai jopa savella/hiekalla, riippuen lajista.

Olis tarkotus että kukin vuorollaan on kissan ja koiran roolissa tässä threadissä. Kelp meal eli merilevärouhetta saa kyllä Suomesta, Neko-niminen firma tekee sitä. Ehkä jos tosta Itämerestä keräis itse? En tiedä onko samaa Ascophyllum nodosumia mitä yleisesti tuntuvat käyttävän.

Madonpaskaa saa "alan" liikkeistä Suomestakin nykyään. Guanoja jo pidemmän aikaa myös. Veri- ja luujauhoa saa vaikka mistä, Plantagen ja Bauhaus ja Kodin Terra ja sellaset ainakin (samoista paikoista dolomiittikalkkia). Osterinkuoret voi vaihtaa kananmunankuoriin eikä taida hirveesti menettää. Epsom salt eli karvassuolaa saa apteekista, valittelet vatsaoireita ja esität vähän nolostunutta vaan :) Ja halvemmalla varmasti netistä. Azomiten voi vaihtaa esim. sellaseen kun zeobas (zeoliittiä ja basalttia jauhettuna) jota saa Viidakkotohtori-nimisestä lafkasta. Googleen zeobas niin löytyy. Humushappoja saa pullossa kuten sanoitkin, vielä haussa jauhemuodossa Suomesta. Koivutuhka vois olla (kai) melko nopeatoiminen fosforia ja kaliumia sisältävä vaihtoehto (jos haluaa pyrkiä Biobizzistä pois). Fish bone meal onkin sitten eri juttu, ei ole tullut vastaan. Toisaalta Itämeri ja järvet täynnä kalaa, ja netistä löytyy ohjeita "fish hydrolysate" -valmisteen tekemiselle, vaatii tosin vähintään Lactobacillusseerumia (olikohan ehkä viidakkotohtoreilla?). Eli joo noita saa monia netistä tilaamalla, tai sitten aika peruskaupoista mitä on joka paikassa.
 

Mr Orange

Member
Tullu kyllä tutuks mitä saa ja mistä. Laitoin helpfulia siks että vaivaa on nähty. Kiitos siis, mutta avut jäi vähäisiksi.

KISS. Ei teetä, ei kikkailuja, ei hippeilyä. Vettä ja sillon tällön ruokaa sienille ja bakteereille. Se kiinnostaa.

Onko tosiaan niin että kellään foorumia selailevalla ei ole kokemusta esilannotetusta mullasta vaikka metsäläisiä on kesäfoorumi täynnä? Kokeilun kautta sitten.
 
B

Bongi

Täs on kyl niin hyvä esimerkki siitä mitä meillä suomessa ei ole tai ehkä on jos omistaa vitusti kissoja ja koiria.
Kylä noita itellä ainakin on vaikka en omista kuin rapuja ja ne syö vain akvaariosta löytyvää levää.
Ainoa mitä ei löydy on Fish bone meal ja oyster shell meal. Vinkkinä että Alfalfaa ja merilevää saa hevostarvikeliikkeistä halvalla isoissa paketeissa. Ainoat tuotteet tossa listalla mitä ei saa Suomesta on juurikin nuo mitä minulta puuttuu Azomiten lisäksi.
Nykyään käytän Cootin reseptiä hieman modifioituna niin en noita kaikkia tarviikkaa. Korvasin madonapskan hevosenpaskakompostilla ja crab shell mealin insect frassilla sekä lisäsin alfalfaa.
 

Latest posts

Latest posts

Top