What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Magic Mushrooms

Witam
Zakładam ten temat poniewaz mysle ze jest na tym forum jakas mala garstka osób co zajmuja sie grzybkami... Był kiedys juz taki temat ale niestety został usuniety :( z niewiadomych mi powodow
Zamieszczajcie tutaj fotki z uprawy grzybków, porady dotyczace hodowli, porady dotyczace budowy growkitów itp itd adresy stronek na ktorych mozna kupic rozne artykuly do uprawy... odciski itp
Oraz walcie wszelkimi pytaniami...

To Może ja zaczne...
Niedługo bd sie brał za hodowle tych potworków mam juz wszystko upatrzone (wszystko ze stronki procare.nl ) tylko niewiem jak zabrac sie za budowe grow kita <przydaly by mi sie jakies plany>i jaka grzyby potrzebuja temp. i czy trzeba dac im jakies źrodło swiatla w postaci malej zaróweczki philispa?
Pozdrawiam

Kov jesli temat nie pasuje to go usuń ale naprawde myśle ze sie przyda... Ale mysle ze jest wiecej bezsensownych tematów niz ten...
Pozdro Peace

Last edited:

Muczaczo

Member
Siemasz Ogrodnik!
Temacik bardzo fajny i myślę, że sporo osób jest tym tematem zainteresowanych. Niby mamy już forum typowo grzybowe, ale na IC jest fajniej więc czemu nie. Kov chyba nie będzie miał nic przeciwko, prawda Kov? :D Ja ostatnio mam sporą przerwę w uprawie grzybsonów, ale niebawem zacznę bawić się na nowo.
Ogrodnik co chcesz kupować w tym sklepie? Zarodniki mają drogie i kiepski wybór. Jak zawsze polecam nieśmiertelny sklep magicmushroom.org ostatnio obniżyli trochę ceny na niektóre odmiany.
Odnośnie budowy grow kit'u to co masz na myśli? Chodzi Ci o miejsce do uprawy? Od bidy, to i reklamówka wystarczy. Ja jakiś czas temu kupiłem taką szklarenkę do klonowania i myślę, że będzie się super sprawować, ale jeszcze jej nie przetestowałem.
...a tutaj jedna z moich ostatnich upraw. Średnio udana, ale jak dla mnie i dla moich przyjaciół wystarczająca :D.

PES Hawaii

Pozdro
:joint:

Last edited:
Siema Muczaco..
NO interesuje mnie zeby tam kupic jakies zarodniki i nasiona traw i te rozne inne pierodly które mi bd potrzebne... <czyli co? > :D
a co do boxa na te grzybki to mam miejsce w pokoju i zamierzam je chodowac na tacach <chyba tak to sie nazywa> i niewiem jak go zrobix z czego zrobic i co tam dac...
bylbym wdzieczny za jakies plany wykonania :)
pozdro

Muczaczo

Member
Słuchaj, tak jak mówiłem zarodniki kup na magicmushroom.org. Tam można kupić odcisk już od 7 euro. Ja bym na Twoim miejscu nie kupował tam żadnych nasion traw. Resztę możesz kupić normalnie u nas. Jeśli to Twoja pierwsza uprawa, to najlepiej zrobić ciastka. Na tej focie powyżej są właśnie ciastka 0,5 litrowe. Ciastka na początek są najlepsze, bo małe ryzyko spieprzenia czegoś. Ryż brązowy kupisz bez problemu, perlit też. Jako pojemnik na ciacho może służyć zwykła szklanka. Do tego nie potrzebujesz szybkowaru, choć na pewno lepszy. W tej chwili nie mam czasu, ale jak będę miał wolną chwile, to Ci napiszę jak ja bym to zrobił.

Pozdro

Ahaa... No to jednak zrobie te "ciastka" jesli mowisz ze latwiejsze :D
Tylko jak to zrobic?
Jak bd mial czas to tak jak mowisz napisz dokladnie co i jak i nietylko mi sie to przyda zapewne :)
pozdro

A mogbys mi podac sposób jak sie robi z ta tacą? z tego co wiem to chyba sie to ciastko rozdrabnia i miesza z czyms.. ale nie jestem pewny.. sory ale narazie w tym temacie grzybów jestem totalnie ciemny.. pozdrawiam

Last edited:

baltazar

Member
myślę,że to rozwieje twoje wszystkie wątpliwości https://hyperreal.info/node/9193
w sumie to polecam żyto a to jak będziesz uprawiał to zależy na jaką skale bo jak dla siebie to tylko słoik wystarczy albo małe akwarium ewentualnie szklarenka z hemp.pl
pozdrawiam
baltazar

ps bardzo ładne są te Ban Hua Thai ale czy o na pewno Ban Hua Thai ????????????????????????????

Dzieki Panowie za rady... ale tak szczerze? to wszystko mi sie pomieszalo i teraz juz nic niewiem :/
Bylbym wdzieczny za opis od A do Z czyli : "wez to zrob to i to itp itd"
Baltazar no mysle tak zrobic na wieksza skale dla siebie :D hehe

baltazar

Member
hi widzę że masz jeszcze całe nerki i wątrobę bądź człowiek dostałeś wszystko na tacy tylko dokładnie poszukać proszę specjalnie dla ciebie wodzu http://www.psilosophy.info/?nr=7 powiedz sam czy to takie trudne to jest najlepszy najprostszy i najtańszy sposób do uzyskania swoich własnych grzybów polecam te pojemniki po lodach z kauflandu są na styk do plastikowej miski wchodzi takie 5 i jeszcze jest luz :) no chyba że koniecznie chcesz szklanki z hemp.pl
a tu jest fajna galeria http://www.mushmush.nl/?page=begin/gallery/user_gallery

pozdrawiam
baltazar

Blatazar dzieki za link :D
HeHe A co do moich nerek i watroby sie nie wypowiadam :D
HeHe tony szybkowar z kas skoluje :D nieboj nic :D
Pozdro

tomato

Member
Veteran
Tonny said:
Tak tylko ze do tego potrzeba szybkowar a nie kazdy takie cos posiada :p
heh, szybkowar jest idealny, ale na poczatek zwykly garnek tez sie nada...

E:a zamawial ktos odcisk ze strony Free Spore Ring Europe ???
odcisk za 1 euro...ciekawe, ciekawe :chin:

Last edited:

urban

Active member
Odcisk jest za darmo, te 1E wyszyłasz na znaczek ktory musza nakleic na koperte do ciebie.
Chodzi o to ze gdy wyrosna ci grzyby robisz jeden lub kilka odcisków i odsyłasz im, wtedy mozesz zamowic sobie kolejny.
Jesli nieodeslesz im odcisku z grzybow ktore ci wyrosły wtedy juz niedostaniesz od nich nigdy odcisku.

baltazar

Member
hi tomato nie da się dlatego że w garnku nie wysterylizujesz żyta i słoika :) oto chodzi że szybkowarze jest duża temperatura poprzez kompresje pary :) niektórzy używają szybkowaru do produkcji domowego alkoholu tak zwanego bimbru :)
pozdrawiam
baltazar

ps.urban orientujesz się jaki można dostać odcisk za 1 euro ???????????????

Last edited:

tomato

Member
Veteran
baltazar said:
hi tomato nie da się dlatego że w garnku nie wysterylizujesz żyta i słoika :) oto chodzi że szybkowarze jest duża temperatura poprzez kompresje pary :) niektórzy używają szybkowaru do produkcji domowego alkoholu tak zwanego bimbru :)
pozdrawiam
baltazar
hmm, moze zyta sie nie da wysterylizowac w garnku, ale brazowy ryz zmieszany z perlitem powinien dac rade...

baltazar

Member
tomato said:
hmm, moze zyta sie nie da wysterylizowac w garnku, ale brazowy ryz zmieszany z perlitem powinien dac rade...

żeby mówić o sterylizacji trzeba osiągnąć temperaturę 120 stopni C :)
a to musi odbywać sie w idealnie sterylnych warunkach no zastanów sie żeby zaszczepić grzybnie to igle musisz wypalić musisz mieć rękawiczki na łapkach żeby nic się nie przedostało do grzybni z tego co się orientuje i pamiętam z lekcji technologi gastronomicznej to niektóre ustrojstwa giną dopiero przy temperatyrze 115 stopni C fakt faktem nie próbowałem nigdy sterylizacji w garnku no ale po przeczytaniu kilku informacji doszedłem do wniosku iż nikt tego nie stosuje dlatego że nie uzyskał zamierzonego efektu

pozdrawiam
baltazar

kempamc

Member
sluchajcie czy myslicie ze to cos bedzie dzialac?:D znalazlem dzis na lace kolega mowil ze grzybki sa czarne od spodu , i jakos tak podobnie wygladaja. niestety na grzybach sie nei znam dlatego pytam:p prosze o odpowiedz