What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

Lo$

New member
ja mam pytanie, mowia ze farba biala jest lepsza od folii, czy kartka papieru podwoja jak bym wykleil nimi boxa to bedzie lepiej ? prawie jak farma tylko ze matowa powierzchnia...

cheech and bong

Active member
Lo$ said:
ja mam pytanie, mowia ze farba biala jest lepsza od folii, czy kartka papieru podwoja jak bym wykleil nimi boxa to bedzie lepiej ? prawie jak farma tylko ze matowa powierzchnia...

tak biała farba odbija od 90-95 % swiatla zas folia aluminiowa ok 75% biale kartki jak najbardziej ale to bardzo nietrwale rozwiazanie wilgoc ktora panuje w boksie szybko zniszczy ci ten bialy kolor tak wiec farba jest lepszym rozwiazaniem :chin:

Lo$

New member
:/ chodzi o to ze szafka po czasie uprawy ma byc normalna szafka bez wzbudzania jakichkolwiek podejrzen, biala farba w szafce napewno zostalaby zauwazona jako cos nietypowego. jedyne rozwiazanie jakie tu widze to wykleic szafke folia i prysnac szprajem. jakies lepsze pomysly.. ?

alarec

Member
dodam tylko że używałem flora bllom, i przestałem uzywać, zacząłem podlewać samą wodą, czasami biohumusem na kwitnienie, i liście pożółkły niektóre z góry topów pousychały, ale to raczej normalne zjawisko, bo roślina pobiera substancje odrzywcze z liści, jeszcze 80% włosków nie jest brązowych, w tygodniu zamieszcze lepsze foty bo narazie jeszcze nie nauczyłem się focic nowym aparatem.

natural_sensi

New member
czesc wszystkim!
mam podobny problem co Lo$.wynajmuje mieszkanie w ktorym mam znakomita szafeczke i co z tym idzie nie moge jej w drastyczny sposob zmienic tj.pomalowac.od weekendu zaczynam uprawe w boxie wyklejonym kartkami wiec z czasem dam znac czy taka opcja sie sprawdza.mam jeszcze pytanko co do skunk#1 i south african durban poisonXskunk#1(obydwie od sam the skunkman).ktora z nich bedzie mniej smierdziec?
mam wielką ochote na czystego skunka po tym co pisal o nim cheech ale boje sie jej zapachu.tak wiec jesli ktos mial do czynienia z obydwoma odmiankami to prosze o jakies info..

Fish131

Active member
W takiej sytuacji gdy szafka nie moze zostac zmasakrowana a swiatlo musi byc odbijane proponuje olac te kartki bo tak jak cheech mowi szybko je cholera wezmie i zakupic folie ktora z jednej strony jest czarna a z drugiej biala... I ta wlasnie folie przymocowac czyms do wnetrza szafy (np zszywaczami czy pineskami). Napewno jest to lepsze rozwiazanie i efekty tez powinny byc lepsze...

Fish131

Active member
Wiadzialem ja kiedys na allegro ale aktualnie jej nie ma. Powinna byc w jakims ogrodniczym a jak nie to w jakims wiekszym sklepie budowlanym typu castorama, praktiker itp.

57fun

Member
natural sensi
Skunk#1 pachnie słodko ładnie :] ale tylko jak ja dotkniesz, ogólnie pachnie troche w pokoju ale za dom nie powinien wychodzić przy dobrej wentylacji pomieszczeń...tzn od czasu do czasu przewietrzyć w pokoju :] smiało mozesz dawać #1

Finger

Outdoor grower...
Veteran
natural_sensi said:
@fish Nie wiesz moze gdzie mozna taka folie kupic?
Sensi szukaj czego ci sie nazywa folia do sciółkowania po ogrodniczych albo folia "panda". Powodzenia.

natural_sensi

New member
dzieki za odzew chlopaki!i mam jeszcze pytanko co do tego skunka.ze wspollokatorami nie mam zadnych problemow ale mieszkam na parterze tak wiec przy kazdym wietrzeniu i wychodzeniu z domu ten zapach moze sie ulatniac na zewnatrz.czy w takiej sytuacji warto inwestowac w filtr weglowy i jaki moze byc jego koszt?? (na swojego indoora planuje dac 2 skunk#1 3 top44 i 3 PPP)

G

gelowas

Na Allegro ostatnio sprzedaja zajebista rzecz na dziale akwarystycznym - a propo.
Nazywa sie odblysnik samoprzylepny (czy jakos tak) i to nakleja sie na pokrywe akwa nad jarzeniowkami. 1 pas o dl 1m x 20cm kosztuje 2zl obodaj, tanio to nie wychodzi jak sie chce boxa calego oblepic, ale podejrzewam, ze gosc co to sprzedaje przy tak duzej ilosci i bez precyzyjnej docinki opuscily z 50% cene.

Sam to stosowalem i najwyrazniej skuteczne, bo globy rosly bardzo intensywnie od czasu naklejenia. Ostatecznie zdjac musialem po miesiacu bo sie bajzel zrobil straszny...

natural_sensi

New member
Bedac wczoraj Praktikerze w poszukiwaniu foli widzialem tez okleine odblyskowa ale mysle ze ten patent z allegro moze byc lepszy.Jednak mysle ze najlepszym dla mnie rozwiazaniem bedzie ta folia do sciolkowania i jutro rusze w tour po ogrodniczych.w ostatecznosci zastosuje kartonowy patent Lo$a.w przyszlym tyg. postaram wam sie pochwalic tym co stworzylem..pozdro

castlevania

Member
a teraz amatorskie pytanko:) czy na flo lepiej odlaczyc wiatraczek wiejacy na rosliny czy nie, gdzies cos czytalem ze na flo lepiej jak jest troszke wyzsza temperatura itp. ale zapewne sie myle :)
tu po lewej widzimy jedna WW ktora jest na straty, sie trafila cos ala mutant bo nie puchnie wogle i widac ze cos z nia nie tak(ale zawsze pare g moze bedzie), wogle jedna WW i NL szybcjej kwitna od reszty:-/, zapodam tu kilka fotek dla przykladu:) pozdro

12071DSC01600-med.JPG

12071DSC01599-med.JPG

12071DSC01598-med.JPG

Last edited:

rberciol

Member
Witam, tworzę growbox w obudowie od komputera. Box ten mam podzielony na dwie części za pomocą szyby. Nad szybą jest wiatrak i wąż ogrodowy połączony w rolką od papieru. Teraz mam pytanie, jak zrobić u góry osłonkę, by nie wypadała światło, a wiatrak mógł wyciągać ciepłe powietrze. Jeżeli nie wie o co mi chodzi niech luknie na http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=49242&page=3&pp=15

cardiel

Member
Jezeli dobrze ciebie zrozumialem ,to nie chcesz aby swiatlo uciekalo przez wentylator tak?

Musisz troche pokombinowac z pulapka swietlna zrobiona z jakiegos kartonu. Ma polegac na tym ze bedzie tam wiele zalaman i swiatlo bedzie mialo problem zeby ja opuscic, mozesz tez pomalowac w srodku na czarno ta pulapke, co tez bedzie pochlanialo jakas tam ilosc swiatla

http://img136.imageshack.us/img136/900/polyq4.jpg
taki uproszczony schemat, mam nadzieje ze wiesz o co chodzi hehe

pozdr :smile: