What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

Activeman

Member
A gdyby dodać mniej więcej na środku boxa dodatkowy wentel ? tak do mixowania powietrza? dałoby coś czy ? raczej temp nie spadnie?

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Activeman said:
A gdyby dodać mniej więcej na środku boxa dodatkowy wentel ? tak do mixowania powietrza? dałoby coś czy ? raczej temp nie spadnie?

taki wentyl musi byc tak czy siak ... :spank: juz nie chodzi o temp. ale taki mieszajacy wentyl moze uratowac twoje planty przed plesnia itd. -
Musi byc cos co miesza powietrze w boxie - ja i tak ide po najmniejszej lini oporu i lanczam go tylko jak lampa swieci :spank:

pozdro

Last edited:
V

vod

Ja bym w takim małym boksie pojechał 200W CFL. Mniej ciepła, mniejsze zużycie prądu, bliżej lampy rośliny, lepsze spektrum. Ewentualnie do tego jeszcze dwa kompakty po 20W :D Ale generalnie na kompaktach. Po co HPS? Albo liniowe fluorescencyjne np. T5 - mniej miejsca zajmują i zapłonnik można na zewnątrz umieścić.

Last edited:
K

KuBcUsiK

Witam, kolejne moje pytanie. Jakie nawozy polecacie na całą uprawę. Zastanawiałem się nad zestawem firmy Canna:
connaboost
coco A+B
PK 13/14

Uprawa 4xWW bez treningu, w doniczkach 20l coco+kermazyt. Box 65x55x150
Jeśli jest to dobry zestaw proszę o podanie jakie ilości tych nawozów kupić.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

cardiel

Member
hej Vod :smile:

200 W + dwa kompakty 20 W= 240 W , czyli zuzycie pradu bedzie tylko o 10 W mniejsze od tego planowanego hps'a. Fakt, ze cfly blizej roslin, ale zastanowmy sie dlaczego? Ano dlatego zeby uzyskac taki sam ( chociaz to nie mozliwe, wiec podobny) efekt jak przy hpsie oddalonym o 40 cm od szczytow.

Wiadomo tez, ze hps ma korzystniejsze widmo na flo od cfl...

hehe chyba wszystko

pozdro wam :smile:

Activeman

Member
no to mam dylemat, chociaż może i przystanę na hps150W ewentualnie hps 250W, a na cieple mi zależy bo teraz na stryszku chłodnawo mam.

Last edited:
D

dEv-9

Witam wszystkich po malej nieobecnosci zwiazanej po prostu z nie uprawianiem. :nono:

Planuje indoor, boxik o podstawie 50cm x 30cm i wysokości 70cm.
Odmiany do wyboru white rhino, orangin i to chyba wszystko.
Chyba ze cos kupie.
Nie chcialbym odmiany mocno pachnacej co znacznie zweza wybor.
Jakie odmiany najlepsze, najbardziej nieprzypalowe?

:spank:
Pozdro :rasta:

C

ChaosX

ziel-zielona -> -> ->

Nie mam fot Boxa, bo oczekuje paczki jeszcze. Ale pochwale sie co bedzie w boxie :D

1) Caly box to BudBox XL [1,2m x 1,2m x 2,0m] wersja Silver (od razu wyłożona mylarem, dziala rowniez antydetekcyjnie).
2) Oświetlenie GibLighting HPS 600W Cooltube, na wega dam 400W MH (pierwsze 3 tyg)
3) Filtr węglowy Carboriginal 500m3/h
4) Odmiany to Auto Ak47, Diesel Ryder, auto ak47 x diesel ryder
5) Podloze Canna Coco Plus, reczne podlewanie codziennie bede stosowal. Do tego Guanokalong w plynie, PK 13/14 i na prawdopodobnie coś z AN.
6) Wentylacja w srodku mieszajacy powietrze wentylator 30cm i wyciagajacy z boxa 190-310 m3/h

Niedlugo wszystko zamowione dojdzie i bedzie można się instalować :D Z pewnoscia zaloze topic.

Peace

Last edited:
cardiel said:
hej Vod :smile:

Nie zgodze sie... TEORETYCZNIE mozna uzyc 55w CFL ktore ostatecznie dadza lepsze efekty niz HPS 100w... Za wszystkim stoi widmo swiatla. Lumen to jednostka okreslajaca jasnosc DLA LUDZKIEGO OKA lampa sodowa daje takie swiatlo ktore jest bardzo mocno odbierane przez czlowieka i bardzo slabo odbierane przez rosliny. Aby zapewnic maksymalne odbieranie swiatla ktore podajemy plantom nalezy dobrac odpowiednia swietlowke ktora swieci mocno w okolicach <450nm i 650nm> wtedy nie beda marnowac sie nam cenne waty grzane i swiecone w srodku widma (450-650nm) ktore nie sa potrzebne do fotosyntezy :bashhead:

V

vod

200 W + dwa kompakty 20 W= 240 W , czyli zuzycie pradu bedzie tylko o 10 W mniejsze od tego planowanego hps'a.

10W to już coś nieprawdaż? Poza tym mój HPS 400W jak mieżyłem pobór mocy to brał 500W, a CFL 125W biorą 125W. Hmmm...

Fakt, ze cfly blizej roslin, ale zastanowmy sie dlaczego? Ano dlatego zeby uzyskac taki sam ( chociaz to nie mozliwe, wiec podobny) efekt jak przy hpsie oddalonym o 40 cm od szczytow.

Bzdura. CFL dajemy bliżej bo można dać bliżej (bo chłodniejsze). A im bliżej tym lepiej. Gdzieś była fajna tabelka, ale nie wiem gdzie. Natężenie światła od różnych HPSów w różnych odległościach. Poza tym w takim boksie nie ma miejsca na to, żeby wieszać 40cm od szczytów. Każdy centymentr jest cenny i dlatego CFL a nie HPS.

Jakie widmo jest najkorzystniejsze na flo?
CFL i HPS dają czerwonego dużo. Z tym że CFL daje też trochę niebieskiego. Gdzieś w threadzie o LEDach czytałem o suplementacji dalekiego czerwonego (800nm?) przez halogeny bo ważne z końcem dnia... możnaby poszukać.
Poza tym jak WeedMaster wspomniał. HPSy mają większy pik w okolicach zieleni niż CFL (Nurturlite 2700K), a co za tym idzie więcej energii się marnuje.

Inna rzecz, że rośliny umieją się w pewnym stopniu dopasować do źródła światła.

Generalnie jedno świeci i drugie świeci. Tylko, że jedno oddaje znacznie mniej ciepła. I tym w mikro boksie należy się kierować. A nie minimalnymi różnicami w ilości użytecznego światła. Bez względu na wybór światło na pewno nie będzie czynnikiem ograniczającym wzrost roślin.

Last edited:

Activeman

Member
Vod teraz to będę się musiał tylko zastanowić czy przy cfl 200w albo 150w planty mi nie zamarzną na stryszku biorąc pod uwagę, ze temp poza boxem, może być nawet lekko poniżej 15 stopni. Celowo ściany sklejki robię grubsze :spank: no i jeszcze myślę pomiędzy tym hps 150w a cfl 200w. Bo po zakupie nie będzie już odwrotu :badday:

Tak czy siak, dziękuje chłopaki za zainteresowanie problemem i rady.

V

vod

lekko poniżej 15 stopni

czym ty się przejmujesz mon? świetna temperatura. nic nie zamarznie. zamarza poniżej 0 stopni Celsjusza dopiero.

poza tym świeć lampami w nocy, kiedy temp otoczenia jest niższa, żeby zmniejszyć dzienną amplitudę. Noc roślinom zrobisz jak słońce nagrzeje trochę stryszek.

Last edited:

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
ChaosX said:
ziel-zielona -> -> ->

Nie mam fot Boxa, bo oczekuje paczki jeszcze. Ale pochwale sie co bedzie w boxie :D

1) Caly box to BudBox XL [1,2m x 1,2m x 2,0m] wersja Silver (od razu wyłożona mylarem, dziala rowniez antydetekcyjnie).
2) Oświetlenie GibLighting HPS 600W Cooltube, na wega dam 400W MH (pierwsze 3 tyg)
3) Filtr węglowy Carboriginal 500m3/h
4) Odmiany to Auto Ak47, Diesel Ryder, auto ak47 x diesel ryder
5) Podloze Canna Coco Plus, reczne podlewanie codziennie bede stosowal. Do tego Guanokalong w plynie, PK 13/14 i na prawdopodobnie coś z AN.
6) Wentylacja w srodku mieszajacy powietrze wentylator 30cm i wyciagajacy z boxa 190-310 m3/h

Niedlugo wszystko zamowione dojdzie i bedzie można się instalować :D Z pewnoscia zaloze topic.

Peace

:nono: zestaw 1 klasa , nie ma co ... wszystko powinno chodzic i smigac , zreszta sam wiesz lepiej ...
powiec ty mi brachu o co chodzi z tymi AUTOMATYKAMI...??? czy one sa warte tego boxa ? to raczej na male boxy ? ja bym polecal cos fajnego i pieknego, na taka skrzynie, masz ladna powieszchnie daj skorzystac tez kwiatka z tez przestrzeni...

powodzenia

Last edited:
K

KuBcUsiK

Jakie nawozy polecacie na całą uprawę. Zastanawiałem się nad zestawem firmy Canna:
connaboost
coco A+B
PK 13/14

Uprawa 4xWW bez treningu, w doniczkach 20l coco+kermazyt. Box 65x55x150
Jeśli jest to dobry zestaw proszę o podanie jakie ilości tych nawozów kupić(ile starczy na jedną uprawę).

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

C

ChaosX

wlasnie zabraklo mi kasy na nasiona i to są F2, chcialem wysadzić na poczatek 40 roslin w 2l doniczkach, po selekcji przesadzić do 8l, załozmy ze zostanie okolo 20 zenskich wtedy, ktore rosna sobie pod 600w hps:)

skoro juz jestesmy przy nasionkowym rynku, to ja chce zlozyc zazalenie ;)
irytuje mnie jednym slowem to co sie dzieje, growerzy krzycza za nasionka f2 8zl/szt ;/ kiedy za ta cene mozna miec regular f1 wielu ciekawych odmian wielu ciekawych breederow... ja i tak swoje wyhaczylem tanio za 50 sztuk AF f2 150 zl ;)

[edit]
jakie odmiany nie-af byscie polecali? moje wymagania to:
- w miare mozliwa stabilnosc
- dobre geny z przewaga sativy (haze, skunk..) :D
- moga byc f2
- nie chce femi :p

pozdrawiam

Last edited:
E

Ergonomic

Mam pytanie... Ostatnio na botanice dowiedziałem się, że z tkanki kallusowej poprzez działanie pewnymi hormonami można otrzymać praktycznie każdą tkankę danej rośliny, gdyż jest to tkanka niezróżnicowana - coś jak komórki macierzyste...

Wie ktoś jakie to hormony? Jak tylko dopytam się pani profesor o co tu chodzi to myślę, że gdyby ktoś się postarał i miał dojścia do pewnych specyfików to mógłby wprowadzić całkowicie odmienną formę klonowania, gdzie nie trzeba rozpoczynać nowego grow od razu po pobraniu szczepki tylko przetrzymywać tkankę dowolną ilość czasu i w razie potrzeby zmusić tkankę do specjalizacji na różne komórki i rozpocząć niezależny grow z 100% klonami rośliny matecznej... Takie moje chore przemyślenia...

V

vod

growerzy krzycza za nasionka f2 8zl/szt

:bashhead: daleko posunięta chciwość? o jakie konkretnie nasiona chodzi? ten co je oferuje przynajmniej je przetestował?

@ergonomic
wpisz w google "plant tissue culture".

jakie odmiany nie-af byscie polecali? moje wymagania to: - w miare mozliwa stabilnosc - dobre geny z przewaga sativy (haze, skunk..) - moga byc f2 - nie chce femi :p

np.
The Pure (czyli oryginalny Skunk#1) od The Flying Dutchman za 20euro paczka.
Satori od Mandali też coś koło 20euro. Tylko, że dopiero od nowego roku.

S

Szot

witam mam do was ogromną sprawe bo cos mi sie wydaje ze mi przedziorki atakują planty

co o tym sądzicie czy to napewno przedziorek czy cos innego prosze o szybką odpowiedz

Latest posts

Latest posts