ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Nie ma takiej odmiany która poradziłaby sobie bez światła,ale ludzie kombinuja jak mogą.Na dobrą sprawę dobrze przygotowanego indorka nie wykryją starzy,można np w kolumnie głośnikowej itd.Zawsze troche bakania będzie.
Dr.CoX , no dobrze. Co myslicie, zeby zrobic tak: dacie mi spis rzeczy (wraz z linkami najlepiej), ktore musze nabyc do hodowli 1 planta w glosniku, a ja poprostu wszystko zdobede i zrobie jak mowiecie. Fajna rzecz, zaloze wirtualna hodowle, hehehe.
Tylko musialbym wziac skads dla picu jakis stary sprzet (do masywnych starych glosnikow np. gramofon) i drugi taki sam glosnik ktory by sprawnie dzialal. Wtedy bedzie bez problemu. To sie jakos zalatwi na Allegro, widzialem takie cuda, z reszta jakis rok temu sprzedalem swoj sprzet, jak widze niepotrzebnie. Gramofon Adam + 2x drewniana Unitra, cholera, mialem pod nosem a teraz bede szukal po ludziach.
Jakiego sprzetu bede potrzebowal, tj. oswieltenie, jakis wiatrak, nie znam sie na indoorze, nie wiem jak to wszystko zminimalizowac...moze jeszcze jakis filtr, zeby nie smierdzialo albo jakas w 100% bezzapachowa odmiane, jest taka?
Pozdrawiam
gelowas
Ps. Madixx, przed moimi starymi latwo ukryc rozne cuda, zwazywszy ze sa przyzwyczajeni do glupich pomyslow. Przez miesiac rosly sobie konopie, pojechalem na oboz i matka wyrzucila dopiero jak jej cos zaczelo smierdziec w domu. Z glosnikiem moze wyjsc, jestem dobrej mysli.
no to oprawki e27, troche kabla, koncowki zeby podczepic jakos to do pradu, zarowki energo oszczedne niewiem ile zalezy jaki bedzie ten glosnik
wetylatorek wyciagajecy powietrze na gorze, dziury wlotu na dole, swierze powietrze bedzie wlatywalo za darmo, doniczka lopata ziemi i jedziesz
@ nikomu niezycze reumatyzmu....
grrrrrrr ale to boli...
Dzieki, ale wiatraczek to jest akurat jedyna rzecz, ktora posiadam.
Madixx, a jakie sa minimalne sensowne wymiary pudelka?
Pomyslalem przed chwila, ze Tabaluga robil jakies cuda z obudowa do komputera, moze to jest nieglupi pomysl...
Za chwilke popatrze na jego galerie.
Będę ogromnie wdzięczny za odzew innych userów.
w kolumnie mozna wszystko skitrac ale tam bedzie naprawde malo miejsca,
bardzo dobrym rozwiazaniem jest szafa z wieszakami na ubrania, mozna zrobic ze jest to nie wykrywalne, jesli masz mozliwosc zrobienia tego w szafie napisz i podeslij zdjecie szafy, pomoge ci wszystko zaprojektowac i powiem co i jak wykonac.
ponad to latwo zamknac, mozna nawet korzystac z drugiej polowy szafy, latwo ukryc wyloty powietrza itd...
Niestety u mnie w pokoju nie ma szafy na wiszące ubrania.
Potrzebuję kolumny wymiarów ok wys. 100cm, dł 40cm, szer 40cm. Zrobię w ten sposób, że kupię jakąś starą Unitre na Allegro i powiem starym, że mi to potrzebne do discmana tylko wystarczy przejściówkę kupić na mini-jack. Oczywiście to nieprawda, a głośnik siłą rzeczy będzie stał bezużyteczny. Odmaluję, postawię w pokoju i będzie do siedzenia w sam raz, a w środku niespodzianka, hyhyhy.
Będę wdzięczny, jeżeli pomożecie mi szukać takiego głośnika.
fjk, jakie są minimalne sensowne wymiary?
Hehe. czy ktos z was pamieta kolumny ALTUS? Wy gogluj sobie gelowas te kolumny, to byly najwieksze kolosy, i cudowne owoce Polskiej Mysli Technicznej juz za czasow komuny. Jestem pewien ze znajdziesz takie gdzies na allegro za grosze.
Kto inny jak nie Kov senior mogl pamietac tak zamierzchle czasy...
Są Altusy, ale cena to ok 150zł/szt i koszt przesyłki z 5 dych pewno.
Wcale nie tanio bym powiedział.
Gdybym zdecydował się jednak zrobić zwykły box wymiarow ok 80, 40, 40 na 1 roslinke i powiedzial starym, ze to dla ozdoby takie pudelko, na chinskiej prowincji popularna ozdoba, orientalny klimat, dziewczynie sie spodoba i znajoma artystka namaluje mi jakies ciekawe smoki, symbole itp to gdzie takie cos zamowie przez neta lub gdzie materialy znajde? Nie jestem jakims tam majstrem klepką, myslicie ze to trudna sprawa zmontowac takie cudo? Jak zrobic, zeby mozna bylo caly bok zdjac, srobki odpadaja bo budza podejrzenie?
Aha, takie pudelko mogloby rowniez sluzyc do siedzenia.
No tak, nie pomyslalem ze altusy moga ostatnio zyskiwac na cenie. Albo ludzie wyrywaja stare glosniki i montuja nowe, albo juz inni wpadli na pomysl wsadzania tam roslinek.
jakbys chcial budowac to 1 m kw sklejki 12mm = jakies 25zl.
Ale....kompletnie sobie nie wyobrazam zebys bez wiedzy rodzicow takiego boxa mogl trzymac.
Trzeba zeby rodzice byli kompletnymi idiotami zeby czegos takiego nie zauwazyc od razu. Raczej na pewno nie sa (szacunek wszystkim rodzicom, ktorzy to czytaja).
Kov, dobrze mowisz, ale rodzice Grzesia (moi) jak to mowia znajomi to są rodzice Grzesia. W tym roku przez 2 miesiące nie obczaili, że trzymam kilka ganji na oknie, choc sąsiad z dołu już na batona chciał się wkręcić (zapomniałem przed wyjazdem na obóz żaluzji przysłonić). Byłem prosze Ciebie no 2 tygodnie poza domem, babce zleciłem podlewanie plantów, wszystko good. Dopiero jak zaczęło zdecydowanie śmierdzieć to podobno stara nie mogła zasnąć i wyrzuciła na śmietnik.
Cóż, w pudełko uwierzyli, światła przecież nie widać na zewnątrz, wiatraków komputerowych nie słychać (mam obecnie Thermal Master z diodami, dobry sprzet, znajomek za korka splacil bo kasy nie mial, drugi to miedziany Titan za 3zł bo komus brakowalo, taaakie sa uroki mojego osiedla hyhyhy), kable prądowe no problem postawie mini-boxa obok biorka, pod nim jest rozgaleznik zupelnie nic nie bedzie widac, z przelacznikiem czasowym podobna sprawa - rozgaleznik jest centralnie niewidoczny i jest wiele wolnych miejsc, dzwieki? jakie dzwieki? rosliny wydaja odglosy? zaglądanie luuuz stary ostatnio byl u mnie podczas przeprowadzki (1,5 roku temu), stara ma stale godziny pracy i jak w nocy nie wale w klawisze to w ogole nie ma po co sie pokazywac. Jeden problem - zapachy. Ale ktos mowil, ze sa odmiany o bardzo subtelnym zapachu (LR?). Jezeli filtr weglowy nie jest strasznie drogi to jestem "za". Jak zacznie mocno smierdziec to szybko kupie na Allegro jakas miesozerna rosline czy cóś i powiem, że to od niej. Stara zawsze mowila, ze takie dziwadla smierdza, jednak skoro legalne to poki zyje nic nie wyrzuci z pokoju.
Zdaje mi sie, ze sa szanse na powodzenie. Tak wlasciwie to co ryzykuje? Mam naprawde ciezko w domu, jesli stara zobaczy ze sie nie opuszczam w nauce to jest minimalna szansa, ze nawet pozwoli to zachowac, a jak nie to chwast pojdzie na smietnik a sprzet sprzedam na Allegro, takze guzik strace.
Moge przeznaczyc na dobrze wykonany box 100zl , 150zl osprzet, 50zl za 2 pestki malego indoorka female jak znajde kogos. Ogolnie 3 stowy, tyle co 15g ziola, jednak plon bedzie pewno cos kolo tego, takze sie zwroci, a box starczy na wiele razy.
Podjalby sie jakis grower-senior-majsterkowicz zrobic dla mnie takiego boxa i skompletowac dobry sprzet, taki co by sie nie nagrzewal i dal duza szanse na powodzenie???
Aha, co mozna zrobic, aby zamaskowac dziurki wentylacyjne i otwierany bok pudelka, moze zrobic calosc na nozkach i wszystko umiescic od spodu?
Jakie proponujesz Kov minimalne sensowne wymiary, 80 40 40 ?
Pozdro i sorry, ze przynudzam, ale mowie o wszystkim calkiem serio
gelowas
Hmm, nie wiem co powiedziec. Nigdy nie mialem do czynienia z takimi malutkimi boxikami. No ale dobrze kombinujesz. Tyle kaski co myslisz to chyba wystarczy zeby taka skrzyneczke zbudowac.
Tyle ze taka rzecz to trzeba raczej samemu zbudowac. Powiekszajac grono ludzi wiedzacych o tym, niepotrzebnie sie narazasz.
Wiem o czym mowisz Kov, mimo ze jestem malolat i totalny amator hodowli.
Taaak, Tabaluga najwyrazniej nie jest w humorze, bo pierwsze co zrobilem to kilka dni temu wyslalem PM w tej sprawie. No cóż...dla niektórych mam za mało gwiazdek, aby być poważny, tak mi sie wydaje.
Nie sposób zachować pewnych rzeczy poza forum, skoro inaczej nie mogę dowiedzieć się niczego konkretnego.
Dzięki za link, już to kiedyś widziałem, ale to troszkę inna akcja niż moja.
hehe kov, w tym sezonie hodowalem po cichaczu i nikt sie nie dowiedzial hehe... z tym ze nie bylo wiatrakow i ciagle zapominalem wylaczyc swiatlo w boxie... gelowas w boxie 40 40 80 da sie hodowac ale czy ci wyjdzie 15g to watpie.... a gdyby tak low ryder?
pozdro
Stary ja mam szafeczke 50x50x80cm i wychodzi z niej kolo 150g
Więc z szafki o 40x40x80cm wyjdzie niewiele mniej przy dobrym ScrOG i światełku będziesz miał całkiem sporo jarania i inwestycja ci się zwróci nie w 100% lecz w 500%.
Po pierwsze najważniejsza jest Lampa HPS 150W będzie idealny.
Po drugie niejebaćw ziemi tylko w HYDRO
Po trzecie do takiej małej szafeczki to trzeba mieć Feminizowane pestki albo klona płci żeńskiej.
Po czwarte musis między lampa a ogródkiem zmątować szybe.
Jak masz jakies pytanka to ja ci chętnie poradze doradze jak tylko będe mógł.
Sluchaj Kosciol no.
Ze sprzetem poczekajmy jeszcze, bo poki co boxa nie mam i tu jest najwiekszy bol.
Sam nie potrafie tego skonstruowac i nie znam osoby, ktora zna sie na majsterkowaniu. Z pestkami to tak samo myslalem, nie ma co ryzykowac, potrzebny pewniak. To nie problem, jak bedzie pudelko to pesteczki zamowie pakiet 4szt Female Seeds z Dr Chronic. O hydro ostatnio czytalem w ksiazce mojej mamy o uprawie kaktusow. Daloby rade. Cholera no co z tym pudelkiem zrobic
Pamiętacie takiego autora jak Adam Słodowy ?
książki pt. "sam zrobię" czy cos takiego, tam było pełno banalnych i dziecinnie wytłumaczonych patentów jak zrobic meble , szafki itp. jeżeli nie umiesz zmontowac sobie szafki to proponuje takie książki. Płyty wiórowe czy sklejkę mogą ci w sklepie na wymiar wyciąć, tylko zmontowac.
Gelowas masz problem ze znalezieniem koncepcji zrobienia boxa "na szybkiego" czy ten głośnik nadal jest aktualny?Ciężko Ci doradzić bo wiele zależy od tego jak wygląda Twój pokój.Mój box jest zrobiony ze szafy na ubrania.60x60x220.Musialem zrobic dwie dziury zamontowac wentyl na wlocie.Hak na lampe ,dziure na kable.Za pułapkę swietlną(słabą) robi stary karton.Wokół drzwi jest gąbka uszczelniajaca.Mniej i szybciej się nie da.Co prawda box jest w miarę cichy ,ale nie ma mowy o jakimkolwiek stealth.Jeśli ktoś do mnie przychodzi całość musi być wyłączona.Niestety troche bedziesz musial popracowaac i radze ci aby nikt o tym nie wiedzial.Jesli chcesz to daj zdjecia pokoju może zrobimy jakiś koncept plan.Acha myślę,że damy radę zrobić boxa tak aby nikt o nim nie wiedzial nawet jak będzie włączony.Jedynym problemem może być podwyższona temperatura w pokoju.Ja co prawda nie mam stealth ,ale narazie takiego nie potrzebuję.
Głośnik raczej nie z prostego powodu - odpowiednich wymiarow w rozsadnej cenie nie moge znalezc. Ponadto bardzo wysoka waga, a co za tym idzie koszt przesylki.
Dr.CoX nie ma takiego oswietlenia, ktory by sie nie nagrzewal?
Jutro postaram sie pozyczyc aparat, takze bedzie foto, podam wymiary wszystkiego. Jestem przekonany, ze bez przypalu to moze stac, problem jedynie z konstrukcja. Sam w zyciu tego nie wykonam, nawet jezeli bede mial material to trzeba skleic, zamontowac nozki aby ukryc wiatrak na dole, pomalowac, zrobic jakos zamykany otwor do srodka, ChurcH pisal zeby szybe zamontowac, a w miedzyczasie to musi gdzies stac. Mam coraz mniej entuzjazmu.