What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Gone HYDRO!

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Daca cumva tu pui direct ph down-ul concentrat in rezervor, cred ca faci o greseala. ar trebui sa iti faci o solutie ph down cu el, mai diluata, pe care apoi sa o folosesti in grow. asa eviti si accidentele pe viitor.
si scaderea ph-ului trebuie sa o faci treptat. sa zicem maxim 0.5 PH per week. la o schimbare brusca plantele vor avea reactii adverse. si nu uita sa agiti bine solutia in rezervor inainte sa plece la plante.

niste nutrienti buni de hidro n-ar trebui sa se depuna pe furtune. trebuie sa fie o problema acolo. si ar trebui sa folosesti tuburi negre, pe astea se pot forma alge din cauza luminii.
later edit: acum am vazut ca furtunele sunt cele care aereaza rezervorul, nu cele care merg la plante. acela cred ca e slime. exista solutii care pot sa repare problema. sper ca in rezervorul tau nu ajunge lumina, totusi. de asemenea, asigura-te ca temperatura ape in rezervor este sub 20-21 grade.

nutrientii de ii folosesti contin fier? problema ta cel mai probabil este ca fierul nu este disponibil plantelor peste PH6. asa ca se va rezolva pe parcurs..
iti recomand hraniri foliare pana atunci ca se te asiguri ca nu mor plantele.. si nici nu pierzi timpul cu ele. data viitoare nu baga plante in sistem pana cand nu ai ph-ul solutiei reglat.
 
@explo despre treaba cu fierul, te referi la faptu ca sunt palide sau vorbeste de acele mici pete care se vad in poze? zilele care vin o sa adaug ph- diluat in apa sa scad treptat ph-ul in rezervor.

Lumina in rezervor nu intra absolut deloc, dar dimpotriva in tavile in care sunt ghivecele, ramane tot timpu un pahar doua de apa din cauza la fittingurile de 2-3mm inaltime. Inafara de tavi, nu m-am gandit sa acopar perfect toate cuburile de rockwool, si pe unu am observat chiar azi primul verde de alge, precum si pe fundul tavilor.
Am luat imediat masuri acoperind totul cu aluminiu, si maine voi spala tavile sperand sa scap de ele rapid, altfel voi cumpara ceva produs anume.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
da. ingalbenirea frunzelor indica o deficienta avansata de fier. si fierul e unul dintre micronutrientii care nu sunt disponibili cand ai ph-ul prea ridicat.
ai putea sa pui hydroton si in tavi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Salutari baieti!
Revin cu update, ceva poze si mici dubii.
Au trecut doua saptamani de la start, si am facut primul schimb de apa.
Saptamana care a trecut am avut constant un EC de 1.4 circa. Fetitele par un pic palide, asa ca dupa ce am clatit bine rezervorul, am pus 30L de apa cu EC 2-2.1, care dupa cateva ture de irigatie s-a stabilizat la 1.9.
PH ramane inca prea inalt, in jur de 7 dupa ce am adaugat deja 2 ml de PH- (41% p2o5). As vrea sa-l cobor undeva la 5.5-6.

1) Dupa parerea voastra, pot sa mai adaug ceva PH- sau risc sa se adune prea mult si sa stric treaba? La ce concentratie poate sa devina periculos pentru fete? Apropo m-am ars un pic cu el azi :biggrin:

2) Pe tuburile care duc aerul la pietre, s-a adunat ceva depunere. Presupun ca sunt doar nutriente solidificate? Sa-mi fac griji sau e de ajuns sa le spal cand schimb apa in rezervor?

3) Pe cateva frunze sunt cateva pete albe iregulare, dar nu vad nici o vietuitoare sub lupa 30X pe sau sub frunze. Nu-mi aduc aminte sa fii vazut ceva asemanator cand eram in sol, sau nu am dat importanta. Cam ce vi se pare?

Tu spui ca apa cu care ai pornit solutia are EC de 2~2.1 ? Dar ce fel de apa folosesti ? Cu siguranta e vorba de o apa foarte dura, cu foarte multe saruri (probabil) de calciu dizolvate in ea. Cand mai adaugi si nutrienti la cat se duce EC-ul ? Orice EC peste 2.4 le da mari batai de cap plantelor si le poate arde.

Cand am crescut in hidro pentru a combate problema asta foloseam doar apa filtrata RO, cu un EC initial de 0.01~0.05 si niciodata nu urcam EC-ul solutiei de nutrienti peste 1.8 pentru ca apareau probleme de fluctuatie mare a pH-ului. Apa de la robinet are un EC de 0.3~0.7 si poate fi folosita pentru culturi hidro cu conditia sa stea cel putin 24 de ore la declorinat (prin aerare cu o pompa de acvariu).

Nutrientii pentru faza de vegetatie nu cauzeaza salturi de pH foarte mari, insa odata ce ai trecut la faza de inflorire asteapta-te sa vezi variatii de pana la 3 unitati, asa ca trebuie sa gasesti metode de a-l pastra cat mai stabil.

Un element care m-a ajutat sa tin pH-ul in frau a fost Silica (hidroxidul de siliciu). Este un agent de tip 'pH up' cu puternice proprietati de buffering. Siliciul este foarte benefic pentru plante , le ajuta sa-si intareasca structura, insa este un element ce odata asimilat devine indisponibil (adica nu mai poate fi extras din propriile tesuturi de catre planta) si trebuie administrat pe toata perioada growului.

In legatura cu depunerile de pe furtune, ele sunt cat se poate de normale si se datoreaza diferitelor micro-organisme care se dezvolta acolo si se hranesc cu exudate eliminate de planta, precum si cu tesuturi. Atata timp cat se pastreaza in cantitati modice nu sunt o problema, dar trebuie sa fi atent sa nu se dezvolte excesiv. Pompa de aer nu trebuie sa se opreasca niciodata, pentru ca altfel te vei trezi ca pietrele de aerare se infunda cu respectiva mazga. Daca se intampla asta le poti desfunda lasandu-le peste noapte intr-o solutie de enzime sau le poti fierbe un sfert de ora intr-un ibric, dar cu grija sa nu li se topeasca partea de plastic.

Iti tinem pumnii in continuare si nu uita o regula de aur a hidroponiei (si a gradinaritului in general) : LESS IS BETTER ! (in traducere libera, daca ai un EC de valoare X si observi cea mai mica problema la plante, coboara-l cat mai repede la X/2 , observa cu atentie cum reactioneaza planta si apoi urca-l incet incet, fara salturi bruste).
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
cred ca se refera la solutia de nutrienti.. cu tot cu EC-ul apei, care ori a uitat sa-l mentioneze ori n-a reusit sa il masoare inca.
 
Imi pare rau, am uitat sa mentionez ca apa la robinet are EC 0.9 constant, si cu tot cu nutrienti ar trebui sa fie inca pe la 1.8. Am lasato sa stea 2-3 zile, dar nu m-am gandit la aerare prin pompa.
Revin mai tarziu dupa ce se aprinde lumina cu poze si date!
 
Solutia are un EC 1.9, 23°C, PH 7 circa care incerc sa-l scad treptat.
Foile de aluminiu sunt solutia temporara sa evit algele in tavile de scurgere. Le-am luat o secunda sa se observe irigatia, pentru care am adaugat cate un inel la fiecare planta din care curge apa din 4 puncte.
In poza cu aluminiu frunzele apar galbene din cauza luminii reflectata de aluminiu.

 
Am ajuns azi din intamplare, pe un thread cu comparatii de gpw intre useri.
Am vazut de la 0.6-0.7 gpw pana la 2+ daca nu ma insel in cazul la un nene pe nume MR. X.
Ziceti sa-mi f*t o palma, tinand cont ca eu sub 250w nu am scos niciodata mai mult de 50g, adica 0.2?? Asta bine inteles cu probleme gen spider mites, sau temperaturi de 40-45°C in unele momente.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
La 40-45 grade nici nu ma astept ca ai avut probleme asa nasoale. Dar sigur gresesti undeva, pentru ca 0.5 e usor de atins chiar si de un incepator, daca nu omori plantele inainte de recolta. Deja la al 2-lea grow, as zice ca 0.5 e obligatoriu. Cred ca o singura data am scos sunt 0.5, cu cfl-uri si lumina putina si fara experienta. Dar.. dupa parerea mea daca nu poti tine growroom-ul sub 28-30 grade mai bine nu te apuci de grow. Fotosinteza nu tolereaza bine caldurile mari, si devine lenesa..
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
1. Ce bine ca vine iarna, nu mai ai problema racoririi :D
2. Cu spideri si asemenea temperaturi nu te mira ca ti-o iei. Cu temperaturile vara e mai simplu, daca ai conditii sa inversezi noapte cu zi, asta daca nu ai aer conditionat. As opta pentru aer, inversarea doar le ajuta sa nu moara, vara.
3. Lasa bai, bine ca nu sunt singurul care scoate 0,2gpw. Concluzia, citit mai mult, experiente mai... cu mila, muzica clasica (nu le place hip-hopul), ghivece generoase.

Si oricum e mai bine decat 0gpw ai lui pitbulica. Nu ca l-as ataca...
 
Ce v-a facut pitbulica asta de tot aveti ceva cu el? :))

fetele au crescut imens in ultima saptamana, cum era de asteptat dupa switch-ul la hps facut luni. Revin cu poze mai tarziu.

Intre timp o intrebare OT. Am avut o planta mama de aproape un an in grow-urile trecute, care am omorat-o din cauza la spider mites. As vrea sa fac alta, si am 5 bucati de Pineapple Chunk cumparate direct de la Barney's in Amsterdam. Doar ca citesc de la altii ca au depasit si 110-120 de zile de flowering de la switch, asa ca o sa mai stea un pic in sertar. Din experienta voastra, ce ati recomanda care sa aiba timp de flowering decent, randament bun si calitate atat la fum cat si la vedere? Incep sa-mi fac o idee sa caut ceva sa am clonele pregatite pentru urmatorul grow.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Are o chestie genetica vis a vis de batut campii, altfel e baiat bun. Chiar daca e la al treilea cont pe ICMag :D
 

baranga

Member
Solutia are un EC 1.9, 23°C, PH 7 circa care incerc sa-l scad treptat.
Foile de aluminiu sunt solutia temporara sa evit algele in tavile de scurgere. Le-am luat o secunda sa se observe irigatia, pentru care am adaugat cate un inel la fiecare planta din care curge apa din 4 puncte.
In poza cu aluminiu frunzele apar galbene din cauza luminii reflectata de aluminiu.

[URL=https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=63495&pictureid=1504380&thumb=1]View Image[/url] [URL=https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=63495&pictureid=1504381&thumb=1]View Image[/url] [URL=https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=63495&pictureid=1504382&thumb=1]View Image[/url]
Chiar daca le cresti hidro , iti recomand sa scazi PH ul cu zeama de lamaie , Si iti explic ce se intampla... Nu exista o valoare a PH ului ideala , orice ai alege 5,5-5,8-6,1 ... tot v a exista un element indisponibil sau greu asimilabil .. In cazul folosirii acidului citric , ca PH minus , o sa uzi cu un PH sa zicem 5,5 ( scazut cu acid citric sau zeama de lamaie) , dar in 5-6 ore PH ul o sa se stabilizeze si o sa urce probabil la o valoare de 6,2 ( difera in functie de apa si nutrienti) .. in tot timpul asta (5-6 ore) cat PH ul se stabilizeaza , planta v a avea acces la absolut toti nutrientii .. plus de asta nu afectezi planta pentru ca acidul citric in combinatie cu moleculele de carbonat de calciu formeaza citratul de calciu , care este o forma solubila a calciului si usor asimilabila .. si probabil nici nu precipiteaza ....
 

baranga

Member
Si pentru un SCROG perfect pentru spatii mici , plasa cu ochiuri de 5 cm , si planta tinuta sub plasa pana in saptamana 3 de 12/12 apoi in saptamana 4 se face curatenie sub plasa , tot in saptamana 4 se face si polenizarea (cine doreste ) .....:p
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran

Combinatia de hydro+SCROG nu e cea mai comoda metoda de grow daca nu dispui de un spatiu suficient de mare incat sa te poti invarti pe langa plante in voie. De indata ce vor creste tufisurile iti va fi foarte greu, daca nu aproape imposibil sa mai ajungi in centru sa lucrezi la ele. Fiind vorba de un grow hidro, ramurile vor impinge cu o forta incredibila in plasa de parca ar vrea sa fuga de acolo cu tot cu ea. Va fi distractiv si enervant in acelasi timp sa le tii sub control.

Ca si metoda de training si de a le tine inaltimea sub control, dar si pentru a le inmulti numarul de topuri iti recomand combinatia toping+super cropping. Pierzi cateva zile dupa fiecare operatiune de toping (ca sa isi revina planta in urma socului), dar de fiecare data se dubleaza cel putin numarul de topuri. Iar in saptamana de dinainte de a trece la 12/12 si in urmatoarele doua le poti face zilnic super cropping ramurilor care isi iau avant prea mare si cresc de nebune, indoindu-le alternativ spre centrul si exteriorul plantei, pentru o canopie cat mai omogena, avand grija ca varful ramurii indoite sa ramana intotdeauna pe perioada de regenerare (formare a nodului pompa) sub nivelul nodului imediat urmator varfurilor de crestere de la ramurile neindoite (sper ca n-am folosit o expresie prea alambicata). In felul asta se reduce dominanta apicala cauzata de hormonii generati in varful ramurii indoite si din ea se vor dezvolta vertical ramuri noi.

:2cents:
 
A inceput si a 6ea saptamana...aproape 40 de zile de la seed, zici ca au luat-o razna fetele. Cresc cum nu ma asteptam chiar daca am fost avertizat. Efectiv au umplut box-ul. Probabil ar fii trebuit sa tin niste lumina rece dupa switch-ul la HPS. In 5 zile au baut 20L de apa.
Combinatia hydro+scrog nu e cea mai buna, poate e chiar cea mai proasta.
Am dat jos plasa acum o saptamana, si i-am largit ochiurile. Azi am pus-o inapoi.
Incep sa-mi fac griji la cat de dese si sanatoase cresc...
Daca as fi invatat si eu de toping/supercropping etc ce bine ar fii fost acum...

 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Inca nu este timpul pierdut. E foarte important sa faci curat sub canopie, ca sa ai o circulatie a aerului cat mai buna. Frunzele de jos vor muri oricum curand din cauza lipsei de lumina.

In ce zi de 12/12 esti ? Eu le fac supercropping la ale mele pana in saptamana a treia de 12/12 (de fapt pana cand constat ca tulpinile incep sa devina lemnoase si dau semne de vindecare mai lenta).
L.E. Acum am recitit threadul de la inceput si am vazut ca e vorba despre un strain AUTO. Nu stiu cum reactioneaza astea la supercropping, dar poti incerca mai intai pe o ramura si vezi cat de repede se recupereaza.

Ca sa iti iasa bine supercroppingul, inainte de indoi ramura, strange-o usor intr-un clestisor pe falcile caruia ai pus niste banda adeziva sau cate o bucatica de furtun moale. In felul asta zimtii de pe falcile clestelui nu vor face leziuni in stratul exterior. Strangi usor pana simti ca paraie, apoi rotesti clestele un pic si mai strangi o data, pana ce constati ca ramura incepe sa se indoie singura sub propria greutate. Daca ramura inca se tine bine, supercoppingul nu va fi asa de eficient si planta va gasi puterea sa repare la loc ramura si sa o ridice la verticala.
Daca din intamplare ai strans prea mult si ramura atarna in jos , poti folosi un mic artificiu ca sa o sustii : iei un pai de baut suc (cele cu diametru cel mai mare sunt cele mai potrivite), tai o bucata de 3-4cm, o tai intr-o parte pe lung , o desfaci si apoi o pui in jurul ramurii, ca o teata de protectie. Paiul trebuie sa fie cat mai larg pe ramura, nici sa nu o atinga atunci cand ti ramura dreapta. Se vor face trei puncte de sprijin care vor impiedica ramura afectata sa atarne prea tare, iar mediul inauntrul paiului atmosfera va fi un pic ma umeda, permitand vindecarea ranii (in 2-3 zile rana ar trebui sa fie vindecata complet). Dupa cel mult 3 zile bucata de pai poate fi eliminata (cand vezi ca ramura se sustine singura).

Si da, in spatii mici si aglimerate SCROG+Hydro = nightmare :biggrin:

Succes in continuare !
 

baranga

Member
pana in saptamana 3 de floare poti sa i faci bondage .... tot pana atunci poti sa o ti sub plasa daca doresti un screen jos si uniform ....
 
Top