What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Flying Dutchmen+Citral+Fruit Bowl+W.Snow under 250 hps

Amnnesia

Member
No niestety i tak bywa czasami jesli nie masz planow pestkowych tnij plus z tego taki ze reszta bedzie miala wiecej miejsca

mistic

Member
hej.

Dwie rośliny pokazały jaja. Obie to automaty White Snow - trzecia też wygląda jakby miała dżondra...
:
...tutaj to chyba akurat mój błąd, bo nie dopisałem, ze ta trzecia to też W.Snow / tez już pokazała jaja i poszła w niepamięć...

Poza tym, tylko automaty mogły pokazać tak wcześnie płeć...

Śmieszne to trochę, że akurat jedyne 3 automaty, które dostałem w gratisie to kolesie. [innych auto już nie ma - dla jasności :)]
Myślę że to "zbieg okoliczności" bo chyba nie mam podstaw by wysnuwać wnioski, ze ktoś wpadł na świetny pomysł, iż na gratisowe nasiona przeznaczy sobie kilka hermów hehe. Podkreślam - zapewne tak nie jest ale gdyby tak, byłaby to nieźle sprytna bezczelność...
W sumie dosyć nieweryfikowalne ... no chyba że wiele postaci kupiłoby seed'sy akurat z tego samego sklepu i do wszystkich dostaliby taki sam gratis w postaci WS no i wszystkie pokazywały by jaja. [heh- takie tam offtopowe gdybanie]

P.S. Wszystkie kwiaty już przesadzone do docelowych donic-jak rośliny będą miały dzień to pyknę jaką fotę....

pzdr

mistic

Member
Witam.

Po przesadzeniu, rośliny doszły do siebie szybko. Mieszanka jaką sporządziłem to gł.kokos wymieszany jednak w małym stopniu z ziemią compo sana i perlitem.
Wiem, wiem.... zaraz pewnie pojawią się głosy, że dużo lepsze efekty osiąga się na samym kokosie...;
cóż gł. zrobiłem to ze względu na to, iż nie wiem czy będę w stanie zapewnić wszystkie odżywki potrzebne do poprowadzenia prawidłowej uprawy w kokosie dlatego dodałem ziemi, która w przeciwieństwie do jałowego kokosa ma wiele potrzebnych mikro i makro elementów.

LST rozpoczęte - choć jeszcze nie na wszystkich kwiatach.
Podlałem rośliny biohumusem ekstra, co jakby poprawiło ich ogólną kondycję jednak największą dogodnością dla krzaków było zapewne ich przesadzenie.

Dżeneralnie krzuny mają się dobrze:

Citral:

picture.php

Flying Dutchmen:

picture.php

Fruty Bowl:

picture.php

Anada FD:

picture.php

Anada FB:

picture.php

kilka:

picture.php

Przykładowe nowe odrosty:

picture.php

P.S. Wilgotność od czasu przesadzenia zajebista [logiczne] - w granicach 53-75 %
Temperatura: Dzień/Noc 22-26/17-18
Acha ! No i po prawie 3 tyg. właśnie skróciłem im dzień do 12h
Właściwie to powinienem chyba zmienić tytuł tego growloga bo już nie (...) under 250 (...), tylko under 400 W. :smokey:

pozdrawiam i miłego dzionka życze
Fire!

mistic

Member
witam.

Nie wrzucam za dużo fot bo i zmian wielkich ni mo...
[wciepnę za to kolaż z kilku szybkich fot, żeby poglądowo było wiadomo co się u krzaków dzieje...]
Póki co kobity dużo energii puszczają w nowe odrosty więc za szybko nie rosna [tak ogólnie]- trochę delikatniej zaczynam je stresować więc myślę że przyspieszą.

Na dolnych trzech zdjęciach widać sympaticznego kwiatka co to sobie począł wyrastać wcale nie siany :)
...niestety było to w doniczce mena, który to już był przysechł, wyrwany ze stada dziewic kilka dni temu...

Poza tym leje jeszcze przez moment biohumusa do kwiatów kwitnących; to wczesny flo, po krótkim vegu więc nie chce na razie dziewczyn traktować twardymi dragami typu planton K czy też innymi narzędziami rozkoszy

Finalnie pozostało pięć dziewczyn, reszta to zboczeńcy, wykolejeńcy, reproduktorzy... - niektórzy siedzą jeszcze w pierdlu; dogorywają, czekając na wyrok... :)

[zdjęcia robione +/- 16 lutego]

picture.php

P.S. niebawem konkretniejszy upload

pozdrawiam
i fire!

mistic

Member
Fakt że za dużo na tych fotkach nie widać, ale jak tak teraz na nie patrze to wydaje mi się ze te krzaki są kurewnie małe jak na 24-ty dzień swoje go życia ...
Co o tym myślicie ?

pozdro

L

lob19 v.2

Może nie są wielkie, ale karłowate też nie. Na flo się jeszcze wyciągna

Bubbles84

Member
Czesc.

@ Mistic - jak twoj kolega zauwazyl predzej rosliny po LST zpierniczaja rowno wszystkimi odrostami, tj mozesz tak nie widziec przyrostow aczkolwiek skoro twierdzisz ze niema przyrostow to podejmojj kroki, pisze nie dlatego zeby cie wkowric tylko akurat sam rozwiazalem problem "nierosniecia" moich roslin, myslalem ze ph myslalem ze lampa wszystko myslalem, az mierzylem ph wody z podstawki (runoff test) i zmierzylem wczoraj 1 raz zasolenie EC wynosilo od 3.5 do 6.0 w roslinach! Odrazu plukanie w wannie! jesli masz mozliwosc posprawdzaj ph i ec i ja Ci powiem ze sam nie lalem odywek ponad norme jechalem rowno z napisami na opakowaniach albo i mniej a tut takie zasolenie, hmmmm przyczyny nie znam ale od wczoraj rosliny widocznie odzyly! moje staly w 4 tyg kwitnieniu i przez tydzien nie urosly / spuchly nic a nic. pozdro zycze szybkiego rozwiazania problemu.

@Mistic - sry dopiero teraz doczytalem, Ty je dopiero co przesadzales, poczekaj rusza z kopyta tylko nie lej odzywek zaraz bo ta sol zabija. pozdro

LDV

Active member
Temperatura: Dzień/Noc 22-26/17-18

taką temperaturę osiągnąłeś pod 400W? Na starym systemie chłodzenia czy jakieś innowacje wprowadziłeś?

Poza tym leje jeszcze przez moment biohumusa do kwiatów kwitnących; to wczesny flo, po krótkim vegu więc nie chce na razie dziewczyn traktować twardymi dragami typu planton K czy też innymi narzędziami rozkoszy

Jak już Ci mówiłem: Dowalaj sporo fosforu na początku kwitnienia. Później zmieniaj stosunek na coraz większą ilość potasu.
Oczywiście jeśli masz taką możliwość ze względu na posiadane nawozy.

Koledzy dobrze mówią. Co do EC to ja się nigdy tym nie przejmowałem, ale pH jest bardzo ważne o czym się dowiedziałem na własnej skórze.
Z drugiej strony jeśli Twoje rośliny mają ładny zielony kolor bez przebarwień to raczej jest wszystko w granicach normy.
Bądź co bądź przydałby ci się jakiś tester ph (może być dla akwarium) i jakiś środek do podnoszenia i obniżania PH. Ten PH+ i PH- nie musi być środkiem dedykowanym dla konopek. Poczytaj po necie to kupisz tego typu substancje znacznie taniej w sklepie z odczynnikami chemicznymi.

Ja pH wody badałem (i ewentualnie korygowałem) zawsze po dodaniu nawozów!

Bardzo dobrze jest gdy podlewamy wodą odstałą (przynajmniej 24h) i dopiero do takiej tuż przed podlaniem dodajemy nawozy. Jeśli tak nie robisz to warto nad tym pomyśleć jeśli masz gdzie trzymać wiadro z wodą

Pozdro i powodzenia!:wave:

PS: Bardzo jestem ciekawy jak FrutiBowl będzie wyglądał... Kiedyś bardzo się najarałem na tą odmianę, ale nie miałem okazji spróbować.

mistic

Member
Bubbles84 Co by nie być zbyt pochopnym - poczekam jeszcze kilka dni i wtedy podejmę ewentualne kroki bo być może to wynik mojego przewrażliwienia...

@LDV
taką temperaturę osiągnąłeś pod 400W? Na starym systemie chłodzenia czy jakieś innowacje wprowadziłeś?

Żadnych innowacji nie było. Wcześniej żarówka 250 po prostu grzała b.mocno przy za dużym balaście. Dawała więcej ciepła nic "mocy". Teraz 400 chodzi piknie [odpukać :) ]

dzieks i pozdro
Fire!

mistic

Member
Dobry wieczer.

Niestety zapomniałem położyć jakikolwiek przedmiot dla skali porównawczej :-( sorry

Finalnie w boxie zostało 5 roslin; 3xFlying Dutchmen, 2x Fruity Bowl;

-rosną....
-niektóre liście nieco dziwne

Drugi tydzień kwitnienia:

pozdrawiam
fire!

L

lob19 v.2

Strasznie skomplikowany ten trening :d śmiesznie wyglądają te gumki :)

B

BioPart

W sumie to niezłe rozwiązanie, bo nagina łodygi, oddziela listki, aby nie zasłaniały i w ogóle wszystko ładnie i schludnie. I zawsze można na szybko jakiś listek pod gumkę aby nie przeszkadzał.

Dobre rozwiązanie i popuchną te panie.
Pozdrawiam.

mistic

Member
jol.

Nie jest zbyt dobrze. Dolne[ale nie tylko] liście zaczęły żółknąć. Podejrzewam zasolenie [ale tylko może, bo bazując na podobnych doświadczeniach u innych] lub przenawożenie.

Ph jeszcze nie mierzyłem - muszę w końcu zakupić jakiś ph meter...

-woda zawsze odstana
-podlewam na noc +/- co 3 dni

Liście [niektóre] już wcześniej zaczęły trochę żółknąc ale traktowałem to raczej jako naturalny bieg rzeczy lub mały niedobór azotu...

To co mogło wpłynąć na ostatnie przypadki to:
-przy ostatnim podlaniu dodałem nawóz z substrala NPK 10-30-20 w zalecanej, a nawet ciut mniejszej dawce wymieszany z biohumusem do kwitnących.
-powierzchnie donic obsypałem syto keramzytem [może on był bydlak zasolony ? choc nie sądzę]
Topy niby rosną powoli bo powoli ale rosną.

-temp. dzień/noc 22-24,5/17-18
-wilgoć dzień/noc 38-55/45-62

foty:

picture.php

pozdro i fire!

mistic

Member
Pomimo, że daleki jestem od panikarstwa to zaczynam się trochę martwić....

Mogę już wrzucać foty - przyjrzyjmy się więc proszę nieco bliżej:

Proszę o pomoc !!!

Co do moich sugestii:

-nie mam na razie opcji zakupu kwasomierza - uczynię to jednak jak tylko będzie taka możliwość
-jutro przed "nocą roślin" planuje im zrobić flush'a
-zastanawiam się czy by nie sypnąć dolomitem [na czuja wydaje mi sie że ph jest za wysokie, przede wszystkim ze względu na nawozy miało się prawo podnieść]

Acha... no i ewidentnie objawy [te wzmożone] wystąpiły po tym ostatnim nawożeniu...więc może rzeczywiście roślina jest zasolona i nie przyswaja....
Bez kwasomierza to trochę gdybanie....
Czekam jednak na rady doświadczonych.

pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie konstruktywne odpowiedzi
fire!

Bubbles84

Member
przerabialem to ostatnio, blakniecie jest objawem blokady a plamy przez ph, dajesz z tym dolomitem, jak ziemia to niema prawa zaszkodzic dawno powinien byc posypany, masz nosa Ci powiem.

tak u mnie wygladaly plamy :
picture.php

picture.php

tylko ja mialem za wysokie ph w kokosie i ciezko zbic ale dalem rade, trzymam kciuki pozdro

Latest posts

Latest posts