What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Flying Dutchmen+Citral+Fruit Bowl+W.Snow under 250 hps

mistic

Member
Może i racja... aczkolwiek brzmi bardzo logicznie. Z doświadczenia z innymi roślinami wiem, że wypada to raczej lipnie kiedy podlewasz/zraszasz w słońcu. "Popalić" to pewnego rodzaju przenośnia....
Tutaj raczej tez chodzi o temp. - gdyby była zajebista to większe prawdopodo. ze "popali" - kiedy masz niską wiadomo, że nie.
U mnie nie jest teraz za wysoka w całym tym mokrym otoczeniu wiec tak czy srak ze zraszeniem powinno być lussss.....

Mimo wszystko dzięki

BTW; Nie wspomniałem o pewnej sprawie; jak rozwiązać problem wilgoci czy to zraszaczem czy ręcznikami czy whatever... skoro u mnie w boksie "dzień to noc a noc to dzień " ? Ręcznik wystarcza tylko na jakiś czas, podobnie zraszanie, a nie będe przecież wstawał o 3 rano żeby wrzucić ręcznik czy zraszać..... Jak przestane utrzymywać wilgoć to podskoczy temperatura....
Ma ktoś może jakieś pomysły w tej sprawie [poza nawilżaczem powietrza] ??? Kolejny problem to niska temp. w trybie nocnym; zdaje się że właśnie przez pojemniki z wodą...
o Dża Dża... jak ktos ma jakieś patenty... byłbym wdzieczny

[sorry że może przymarudzam z tą wilgocią ale chyba też po to jest forum - żeby sobie pomagać wwpierać lub konstruktywnie krytykować...]

pozdrawiam

Mundek

Member
mistic , moim zdaniem zasysanie mrozu z podwórka do szafki jest problemem(zimno i sucho).
spróbuj zasysać z piwnicy,lub strychu lub z pokoju:).
miłego łyk-endu!
miau.

mistic

Member
mistic , moim zdaniem zasysanie mrozu z podwórka do szafki jest problemem(zimno i sucho).
spróbuj zasysać z piwnicy,lub strychu lub z pokoju:).
miłego łyk-endu!
miau.

Stary, zrobiłem tak tylko dlatego ze byłem zmuszony- w fazie testów temp. była w granicach 35,38 stopni; po wielu kombinacjach, przestawieniach etc. stwierdziłem ze pierdole to i pociagne właśnie z zewnątrz. W sumie okazuje się to niezłym rozwiązaniem [ zwłaszcza że rura wypuszczona na zewn. ma raptem fi 40, póżniej dopiero przechodzi w 75 fi].
Ręczniki mogę moczyć kilka razy dziennie i wilg. jest w +/- 40,50% . Jednie problem stanowi noc roślin [ czyli w moim przypadku 6 godzin na vegu]. Gdybym wiedział to co wiem teraz chyba bym trzymał na 24 albo 20/4 [chociaż chodzi tu o kwestie oszczędnościowe, nieprzypałowe i po części eksperymentalne a także intuicyjne -dlatego 18/6]. Będę po prostu "na noc" wyciągał reczniki i jedna kuwetę z boxa i myślę ze temp powinna być luz... Wczoraj najniższa jaka odnotował temp to 14 .6 - wiec kurwać ciut za nisko'. Powalcze dzisiaj i zobaczymy - w koncu dojdę do rozwiazania - nie ma bata ! [Oby tylko rośliny na tym nie ucierpiały- jednak ten chwaściorex wytrzymać potrafi dużo! heh]

Jakby co to załączam na szybkiego sporządzony rysunek poglądowy wentylacji w boxie :

picture.php

{napisy trochę nieczytelne, wszystko robione na szybciorasa ale chyba wiadomo ocb na rys. Jakby co [w firefoxie] "ctrl +" żeby powiększyć}

pozdrawiam i również miłego łyk-endu życze

mistic

Member
Veg - day 1

Veg - day 1

Dobry dzień.

Początek vega zaczynam liczyć od dzisiaj ponieważ dopiero teraz wszystkie rośliny są na powierzchni.

Fotosów poranny upload:

VEG STATE ; day 1:

1. All bro & sis... [hopefuly mostly sis heh]:

picture.php

picture.php

2. Łan of de ferst czmpijan:

picture.php

nieostry czampijan:

picture.php

anada nieostry czampijan:

picture.php

3.Anada łan:

picture.php

i na koniec....
4.El mutante:

picture.php

pozdrawiam i dzionka miłego zycze
Fire!

E

Ergonomic

:lurk:
Zanosi się na profesjonalkę więc zarezerwowałem miejsce w pierwszym rzędzie i trzymam kciuki za roślinki

W

Wariat

Co do tego nawilżacza wszystko spoko, jednak posiada on jeden mankament a mianowicie :

- głośność 105 dB

Więc raczej do przyczajonych projektów się nie nadaję....

BlinD

Active member
no w opisie ktos musial sie jebnac bo 100db to tyle co mlot pneumatyczny a to chodzi podobnie do kompa i mozna przy tym spac spokojnie

Bubbles84

Member
no ja mam w weg boxie non stop tkai nawilzacz, jego wogole nie lsychac, jedynie czasami jak woda sie przelewa ze zbiornika do nawilzacza to slychac bul bul i tyle spokoj na pare godzin :D jakie 100 db tyle to ja w aucie niemam hehe pozdro

luzione

Member
ja stawiam plytkie miseczki z woda gazowana i styka co dwa dni uzupelniam
albo podsyp z gory keramzytem - trzyma wilgoc

lob19

Member
Veteran
czy sucho?? przy -14 stopniach wilgotnosc pokazuje na 75%
Powietrze o rożnej temperaturze ma różną "pojemność" pary wodnej.(gradient higroadjabatyczny to się chyba nazywa) Im zimniejsze powietrze, tym "pojemność" mniejsza. Powietrze które przy -14'C ma wilgotność 75% po ogrzaniu do 23'C będzie bardzo suche.

powodzenia w dalszej uprawie

mistic

Member
Witam.

Rośliny sobie rosną i to chyba całkiem ok...
Nawilżacza ani generatora mgły póki co sobie raczej nie kupie bo nie mam pengo.... Dzięki jednak za rady. Jako tako z wilgocią sobie radze - więc jest lusss.

Zapodaje upload ale tylko ze względu na to [bo to przeca raptem 4 day vega], że ciekaw jestem waszej opinii a mianowicie;
-czy już w tym stadium mogę rośliny przesadzić ?

Generalnie to nie wiem dlaczego się uparłem na te małe doniczki - mogłem od razu wsadzić je do dużych [to chyba jakieś niepotrzebne reminiscencje z poprzedniej uprawy].
Po prostu chodzi o to że od dołu widać już korzenie - które zapewne chcą się dalej rozrastać, a ja im chce to umożliwić :) Nie wiem czy przesadzenie w tym stadium jest bezpieczne- a jak pisałem wcześniej na vegu bede trzymał jakieś 2 max. 3 tyg.

picture.php

picture.php

picture.php

i tutaj niestety trochę niewyraźnie:
picture.php

pozdrawiam i miłego dnia życzę.

QKI

Member
jak planujesz tak krótkiego wega to dawaj je do docelowych donic. tylko bądź mega ostrożny przy przesadzaniu :) żeby nie uszkodzić korzonków.
Powodzenia!
PS: Bardzo ciekawe geny sobie tam zapodałeś.

Hemps<3

New member
mozesz poczekac troche do momentu kiedy pokaza plec
i wtedy je przesadzic dopiero
i i trzeba bardzo uwazac!

mistic

Member
Nie ma to jak super odpowiedzi....esz

Nie ma to jak super odpowiedzi....esz

mozesz poczekac troche do momentu kiedy pokaza plec
i wtedy je przesadzic dopiero
i i trzeba bardzo uwazac!

Po pierwsze - wyglada mi to tak jakbyś sobie chciał tylko posta
:tumbleweed:nabić...no ale nic - trzeba być tolerancyjnym i wyrozumiałym ech...

Po drugie zależy mi żeby roślinie zdążyć zrobić główny stres jeszcze na vegu....
Bo widzisz ja mam pewien plan ale chodzi mi o to żeby go porównać z tym co potencjalnie ktoś mi doradzi- przemysleć i ewentualnie wykorzystać. Kwestia typu, że mogę poczekać, przełaczyć na flo, i uważać przy przesadzaniu jest raczej hehe oczywista i banalna wiec nic to nie wnosi...
W tym wszystkim jest pewien zamysł i nie pytałem kiedy przesadzić ogółem, tylko czy mogę bezpiecznie przesadzić w tym konkretnym kontekście...;a generalnie to wiadomo że korzeń jest jeszcze delikatny i brak w tym wszystkim zwartej bryły wiec raczej chodziło mi o odpowiedzi kogoś, kto ma doświadczenie w przesadzaniu tak młodych roślin, lub chociaż wiedzę popartą doświadczeniem...[ja po prostu takich młodzików nie przesadzałem wsześniej]
A w ogóle to jeszcze tak "po pierwsze pierwsze" [odnosząc się do twojego pytania]to nic poza moim małym automatem WS nie pokaże mi raczej płci zanim nie zmienię fotoperiodu...

No nic - może moje pytanie było naiwne lub może na tyle nie ciekawie ujęte, że przyciąga raczej powyższe odpowiedzi heh...

No hard feelings man !
Progress no regress:witch:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
hej mistic, te roślinki zupełnie nie muszą być teraz przesadzone. Te pojedyncze korzonki, które widzisz na dole szukają sobie miejsca ze swojej natury, natomiast pozostała część bryły korzeniowej czyli to co idzie na boki, jeszcze się nie wykształciło. Większym stresem dla młodej roślinki będzie przesadzenie teraz a nie w późniejszym vegu, ponieważ bryła korzeniowa nie wykształciła się jeszcze i nie związała sobą ziemi w doniczce.

Jak będziesz próbował teraz je przesadzać to ziemia z doniczki się rozsypie i zostawi wątły korzeń na wierzchu. Nie musi się to wiązać ze śmiercią rośliny, są tacy którzy tak robią ale to nie ma sensu, roślina musi na nowo zacząć wiązać ziemię w doniczce.

Bardzo dobrze zrobiłeś wrzucając roślinki do małych doniczek na początek. Powodów jest wiele, nie mam siły się rozpisywac nad nimi. Natomiast teraz na luzie te doniczki wystarczą ci na co najmniej 10dni. I wtedy spokojnie możesz je przesadzać do większych doniczek, będą miały jeszcze kilka dni na zaaklimatyzowanie się w nowych doniczkach zanim je wrzucisz na flo. Zresztą z mojego doświadczenia, przesadzanie w późnym vegu nie stresuje roślin w zupełności, wręcz przeciwnie, przecież dostają nowe tereny dla wzrostu korzeni.

Jeszcze raz na koniec, te korzonki pokazujące się na dole doniczki to dobry znak że roślina się rozwija, natomiast nie ma zupełnie potrzeby denerwować się tym ze może roślina potrzebuje teraz więcej miejsca, bo nie potrzebuje.

pozdr, kov

mistic

Member
@Kov dzięki za konstruktywna odpowiedź.

Generalnie wcale się nie "denerwuje",:) próbuje po prostu to wszystko rozplanować w czasie i kontekście mojego hybrydowego boxa. Mój plan po głębszej analizie [tribute także do pana m. -on wie hehe] jest taki, że; chce właśnie poczekać jeszcze z +/- 5 dni- wtedy przy przesadzaniu pierwszej będę widział jak wygląda korzeń i ewent. jeżeli jest ok rozrośnięty na boki, a nie tylko gł. pęd w dół, to przesadzę wszystkie. Jakies 3, 4 dni na aklimatyzacje, wtedy "LST główne" i akurat po jakiś 15, 16 dniach życia rośliny przełączam na kwitnienie, a wtedy dalsze lst stopniowo i mniej agresywnie. Jeżeli wszycho pójdzie dobrze to myślę, że właśnie tak powinno być spox.

dzięx serdeczne i pozdrawiam

mistic

Member
Pytanie techniczne odnośnie przesadzenia...

Pytanie techniczne odnośnie przesadzenia...

Witam.

Za jakieś dwa dni będę przesadzał "krzaczki" do większych donic i w związku z moim boxem - hybrydą, zastanawiam się nad "donicami do pelargonii". Wysokość na uprawę to 60 centów [ od podłogi do szyby przed lampą].Według mnie korzeń będzie rósł zawsze tak aby znaleźć sobie drogę wiec nie powinno być chyba problemu z kształtem donicy. Zastanawiam się nad takowymi donicami właśnie ze względu na ich wysokość [+/- 11 cm]. Jedyny problem stanowi litraż takich donic- szukam po necie i nie zbyt znalazłem coś wystarczająco pojemnego, o wymaganych przeze mnie wymiarach...
Wydaje mi się, że minimum to jakieś 7 litrów, a takie właśnie donice; np. produkcyjne mają wysokość ok.20 cm wiec na uprawę zostało by mi tylko 40 cm - przy takich warunkach każde 5 centów sie liczy.
... Ale właściwie przy LST-owanych krzakach przy takim "obszarze roboczym [hehe]" na uprawę może donice piątki[5l] w zupełności wystarczą ? Na czuja, wydaje mi się, że powinno być luz
proszę jednak o wsparcie bardziej doświadczonych w tej kwestii...

P.S. Wstępny "pelargoniowy" projekt [gdybym znalazł odpowiedni litraż] mógłby wyglądać mniej więcej tak:

picture.php

przynajmniej we wstępnej fazie, przed selekcją płciowa [chwile było by w sumie trochę ciasno heh] ...

[Na rys. widok z góry / juz zeLeSTowane wstępnie krzaki. Jak teraz patrze na ten rys. to troche mnie miażdzy hehe ale mam nadzieje że wiadomo ocb]

FIRE !

Latest posts

Latest posts