What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

First indoor

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Tak jak napisałem w 1 poscie, chce zrobic sztywna rame z kantówek podłoge sufit z plyty osb. Miedzy kantówkami przymocuje na zszywki folie scółkowa ktora z zewnatrz jest czarna od srodka biała.Wymiary boxa 80x80 wys. ok 110-120 cm.

To niebieskie cos pod hoodem to szyba bedzie obsilikonowana zeby był leprzy cug. Nei wiem czy wlot i wylot powietrza z boxa sa dobrze rozmieszczone :confused: wlot to tak jak mowilem PAPST 12x12 za wylot beda odpowiadały 2 wentylatory od kompa. Nawiew do lampy to dospel podłaczony do sieci poprzez regulator napiecia tak zebymozna bylo sterowac obrotami i tak samo wspomniany papst odpowiadajacy za nawiew boxa.

Last edited:

Muczaczo

Member
Sie masz Finger!
Moim zdaniem wlot powietrza powinien być umieszczony na dole, a wylot na górze box'a.
Peace

P.s. i tak jak ktoś napisał wcześniej, powietrze powinno być wyciągane z lampy

Last edited:

Fish131

Active member
2 Uwagi
1. Tak jak mowi Muczaczo wylot na gorze wlot na dole powod? Powietrze gorace jest lzejsze i zbiera sie na gorze boxa
2. Z tego samego powodu co wyzej (lzejsze cieple powietrze) rura wylotowa nie powinna tak wisiec tylko koniec rury powinien byc wyzej umieszczony...

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Heh spoko Fish, ta rura to tak tylko mi sie narysowało nieudolnie ;). A co do wyciagania goracego powietrza z lampy to mysle ze wentylator długo nie pociagnie w takiej temp. :chin:. Ok wiec Zrobie wlot na dole wyciag na górze.
Bardziej wydajny ma byc wyciag czy nadmuch do boxa? Bo teraz nie wiem gdzie wsadzic silniejszy wentylator. A moze zrobic bierny wlot powietrza:chin:
Peace :wave:
Edit:Jutro biore sie ostro do roboty :woohoo:

Last edited:

Muczaczo

Member
Na mój prosty, chłopski rozum :D, wyciąg powinien być wydajniejszy, ale to chyba szczegół. Niektórzy gadają, że najlepiej zrobić tylko wentylator wyciągający, a na dole same otwory (że niby lepsza cyrkulacja).
Ja bym zaryzykował i w lampie zrobił jednak wyciąg, a nie nadmuch.

P.s. jak Ci poszło odpalenie hps'a ??

Pozdro

Last edited:

Fish131

Active member
Moj box ma i wentylatory (gora wyciagajacy, dol wtlaczajacy) i rowniez ma kilka otworow.

7983nowy.jpg

Finger

Outdoor grower...
Veteran
@Muczaczo: Udało mi sie sklecic w calosc bebechy od HPS'a, ale jak doszlo co do czego to okzazało sie ze ojciec podprowadził mi oprawke E-40 :bat:. Mam juz nową i jutro podłacze to pod faze, mam cicha nadzieje ze bedzie dzialalo.

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Siema!
Najnowsze wiesci z frontu robót :
-odpalenie HPS'a przebiegło bez problemow, ja pierdziele jak ta 250 daje po gałach :yoinks:
-rama boxa juz zrobiona, własnie jade do centrum ogrodniczego po folie.
Jednak musze zrealizowac swoj głupi plan ruchomej podłogi :pointlaug poniewaz tam gdzie stoi box, takie wyjscie bedzie najlepsze.
Pozdro :wave:

Muczaczo

Member
no właśnie, dlaczego? Zrobisz jak zechcesz i pewnie wtedy będziesz przeklinał konstrukcję z ruchomą podłogą. Jak rośliny się zaczną rozpędzać, będziesz musiał co dzień wszystko wyjmować i podnosic podłogę. To jest zajebiste utrudnienie. Łańcuchy, łańcuchy i jeszcze raz łańcuchy!
Pozdro

polak

Active member
Pozwolcie ze sie wtrace :) Patent z podnoszona podloga jest jak najbardziej OK, aleee tylko w wypadku Micro Growingu. Inaczej nie dasz rady... Naprawde... Kup kilka metrow lancucha o malych oczkach, ale grubych i to wszystko.

BTW. Nie jestem jedynym uzytkownikiem Polanda co sklada boksa :) Pokaz jakies fotki jak mozesz...

bialy_mis

Member
Sluchaj sie chlopakow bo to madre bestie sa mowie ci :p

I nie rob tego boxa tak na :pierwszy raz to nei musi byc wszystkiego" ja tak myslalem i zawsze sie cos nieudawalo. Trzeba skonczyc boxa w 100% i dopiero brac sie za kielkowanie.

Z podloga ruchoma tez kombinowalem... i u mnie bylo tak, ze rosliny sie zblizaly do lampy i musialem obnizyc ale jak obnizylem to znowuz byly za nisko. A pomysl, o ile mniej roboty jest z zawieszeniem na lancuchu niz wbijaniem palikow:p

U mnie ruchoma podloga sie sprawdzila zajebiscie gdyz byla to mala powierzchnia

Polak ma racje ze sprawdza sie to tylko w przypadku microgrowingu. W wiekszych boxach bedzie to malo wygodne. Ruchoma lampa bedzie o wilele wygodniejszym sposobem... Jesli juz naprawde musisz zastosowac ruchoma podloge moglbys zrobic cos takiego

nie wiem czy ten projekt ma prawo bytu ale mysle ze przy odpowiednio grubych lancuchach i odpowiednim ich przytwierdzeniu do gory boxa i ruchomej podlogi dalo by rade.
pzdr

Fish131

Active member
BGW siema ziom :D Wreszcie dotarles na IC ;]

Nie no podloga na lancuchac... ABSURD!!!!

A skoro paluch daje 250W to raczej nie ma micro grow ;]

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Ok ja mam pojecie jak narazie jak i co robiz z plantami na out, wy starzy wyjadacze pewnie wiecie lepiej wiec stosuje sie do waszych porad :bow:, kminie łancuch i robie ruchomeho hps'a. POwiedzcie mi tylko gdzie wtedy umiescic wyciag powietrza z boxa? Bo tak jakby był na stałe zamontowany (hps) to wiatrak wyciagajacy byłby 15 cm ponizej szyby od HPS'a, a w takim wypadku jak rozkminic ten wyciag?:confused: Zarzuccie w miare mozliwosci szkicem, wielka prośba!
Ale do rzeczy: wczoraj zjezdzilem cale miasto za folia, i lipa nie znalazłem jej. Kolo powiedzial ze nikt tego szajsu nie kupuje dlatego nie sprowadzaja. Kupilem wiec w huj gruba folie czarna, ktora bedzie robila za bariere swietlna od srodka pojdzie kocyk ratunkowy :chin:.
@bialy-mis: spoko mam wszystko co jest potrzebne :tongue: ,no moze poza szyba pod hpsa, ale to nakminie ze starego okna.
Zarzuce fotami jak bedzie skonczone wszystko, niestety nie mam cyfrówki bo mi utoneła foty beda z tel.
Dzieki wszystkim growerom za zainteresowanie i pomoc bezwas niedałbym rady :wave:
Pzdr

Last edited:

Fish131

Active member
Paluch ja mam tak. Tylko ja mam 150 W a Ty chcesz 250W wiec bedziesz potrzebowal z 2-3 takie wentylatory wyciagajace na gorze. Bedziesz musial sie pobawic na sucho...

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Noi spoko Fish zrobie podobnie wiesz bede mial mniejszy problem z temp bo HPS air cooled bedzie, pozatym wyciagajacy wentylator to went nie od kompa tylko porzadny metalowy wicher :joint: hehe.Pozatym zarzuce dwa wentyle do nadmuchu i jeden zeby wiał na planty. Takze przeciag niezły bedzie ;).
Pzdr.

Latest posts

Latest posts