What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Fetițe crude

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Evapori apa din unt ca sa faci ghee, adica sa arzi toate proteinele din el si sa-l clarifici. Ghee-ul nu e decat unt clarificat.
Dar ca sa faci cannabutter dupa reteta corecta si sa nu iti iasa verde si cu gust de clorofila, trebuie sa ai cativa cm de apa sub unt pentru a prelua clorifila, care este solubila in apa.
pe partea de extracte, da, ar merge o instalatie cu co2 cu recuperare de solvent. dar n-am nici timpul si nici cunostintele necesare sa o fac singur, si e prea riscant sa o comand sa dau de banuit. Poate va veni si timpul ei, totusi.. acum sunt alte prioritati. Iar la ce cantitati fac eu de cateva gr de bho odata nici pompa de vid nu merita momentan. il las la evaporat 1 zi, il bag la congelator pt sublimare si apoi il agit pana la ambering.dar e ceva ramas in el sigur, nici cu pompa de vid nu cred ca scoti acel mic procentaj de impuritati din gaz. alea raman in concentrat.. si sigur nu e ceva sanatos daca abuzezi de bho, se aduna. CO2 e altceva, solventul perfect..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ca sa faci ghee trebuie sa elimini mai mult decat apa din unt, acesta fiind de fapt un amestec spongios (da, untul este de fapt o spuma solida) de apa, grasimi, zer, diverse proteine si cenusa.

Procesul de separare este fie mecanic (asemanator celui prin care se extrage untul din lapte) fie termic, iar produsul final, daca este facut asa cum trebuie, poate fi stocat pe perioade lungi de timp fara a necesita refrigerare.

Intre untul clarificat si Ghee exista insa diferente foarte mari in ceea ce priveste gustul, ghee-ul avand o aroma mult mai complexa (in functie de intensitatea focului, de durata procesarii, etc). Pe langa resturile solide care uneori se caramelizeaza sau chiar se ard, in bucataria traditionala indiana, la prepararea ghee-ului (in special cel preparat in scopuri religioase) se folosesc mirodenii suplimentare, pentru accentuarea aromelor.

Prepararea cannabuterului cu Ghee presupune doi pasi (daca ghee-ul trebuie preparat inainte), procesul cel mai laborios si de durata fiind primul, cel de separare.

Dezavantajul folosirii Ghee vine din faptul ca in aceasta metoda se pierde o cantitate considerabila de ghee prin absorbtia in materialul vegetal daca nu se foloseste o presa de putere mare.

Eu am preparat cannabutter din ghee folosind o oala electrica termostatata, setata pe HIGH, in care am pus un mic recipient de sticla, totul acoperit cu capacul mare. Neavand decat o presa metalica de mana, la sfarsit am ramas cu aprox 75% din volumul initial de Ghee, iar culoarea la cald era ceva intre galben-verzui si roscat-deschis (am folosit bud vechi, nu frunze), cu asptec portocaliu-versui dupa racire.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Avantajul cel mai mare al ghee-ului este ca este mai usor de digerat si poate fi folosit si de cei ce au sensibilitate la lactoza.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Avantajul cel mai mare al ghee-ului este ca este mai usor de digerat si poate fi folosit si de cei ce au sensibilitate la lactoza.


Plus ca poti sa il tii vara pe geam si nu se strica. Am facut-o cand eram student, ca de unde frigider... Atata ca are un gust mai aparte, care poate sa nu placa celor neobisnuiti.

In alta ordine de idei, am masurat temperatura la unt, sa nu zica cineva ca sunt necuvantator.

Unt 80% Horeca (nu stiu daca conteaza, dar mi-a placut smantana de la ei si am zis ca si untu o fi bun). Pus la fiert, foc mitite, la bun simt. Pana s-a evaporat apa, 99 de grade. Dupa aia, a inceput sa creasca gradat, pana pe la 120-125 grade. Cam cand a ajuns acolo (5-15 minute, nu mai stiu, ca nu stateam eu cu lingura in el, doar mai bagam laserul in trecere) si s-a clarificat si s-au caramelizat trasnaile pe fund, a trebuit luat, deci nu stiu daca mai creste si cat.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
In seria experientelor cu caracter medicinal, am incercat un mithbustering pe THC versus CBD.

Am bagat in fripteuza, la o temperatura variabila intre 155 si 170 grade (histerezis-ul termostatului), un amestec decarboxilat in glicerina de CBD si THC si ce o mai fi fost pe acolo.

Dupa ce mi s-a varsat recipientu cu produsul in fripteuza si am facut bucataria numai fum, am mai pus odata si am invatat cum se manevreaza in sus si in jos gratarul fripteuzei. Este esential. In loc de Berzelius am avut un dop metalic de la o sticla de... ceva, cu plasticul scos.

Bun, am pus eu acolo, si l-am prajit la temperatura asta ( cu laserul pe el, desigur), pana nu au mai iesit bule. Am zis ca s-a dus THC-ul atunci, si or mai fi numai urme, si ca atare, preparatul nu mai e nonspihoactiv.
Prima zi 3ml, a doua zi vreo 2.

Ghiciti ce? Nu a fost identic cu cel ne... fractionat, asta nu. Insa a fost suficient de psihoactiv. Sa zicem 80%. Mai lejer oarecum, dar ... 80%.

Acum, parerea mea e ca toti canabinoizii sunt psihoactivi, inclusiv CBD-ul. Acum, fara o cromatografie sa vedem daca s-a fractionat bine, nu se poate ajunge la o concluzie corecta, insa cand ma gandesc sa pun o placa de cromatografie la facut ma apuca o lene...
Totusi: a facut bule la decarboxilare (l-am lasat pana s-a terminat), a facut bule la fractionare (l-am lasat pana s-a terminat, deci principial nu a mai fost THC acolo mult).

Ce concluzie se poate trage de aici? A incercat cineva la vaporizator sa elimine THC-ul si sa ia doar ce e dupa? Dintre voi, ca altminteri stiu ca s-a mai facut cate ceva...

A, si inca ceva, am incercat acceasi figura cu canepa de samanta, care teoretic are raportul CBD/THC ridicat, 10:1 poate. Am vazut numa stele verzi cand l-am papat concentrat (in ulei de data asta): vorba cuiva de pe aici, nu m-am mai miscat din scaun doua ore. Foarte ... nonpsihoactiv.
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Polenizarea, cand?

Polenizarea, cand?

O problema serioasa: cand se poate realiza polenizarea, cel mai tarziu vreau sa spun... Am doua auto care sunt semnificativ inaintea masculului normal.

La Diva, la care i s-au colorat pistilii deja:




Si Northern Lights, cu pistilii inca albi:



Acum, e vreun moment in care nu se mai poate face polenizarea, sau unul in care e cel mai favorabil? Intreb asta pentru ca am vazut ca la un moment dat pistilii se usuca. Cel putin unii dintre ei mai izolati pe tulpina.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
DECARBOXILAREA are loc aproape instantaneu, cel mult cateva secunde iti trebuie s-o tii la temp vizata, si nu cateva ore.
Se tine cateva ore bune pt a atinge ocazional temperaturi ideale (120-160 C)
Dar repet: ULEIUL are temperatura de fierbere 180 C la nivelul solului, la etajul zece poate fierbe la 175 de ex...
Cu cat e mai dens fluidul, cu atat mai multa energie acumuleaza in masa.
De aceea untul are o temp putin mai ridicata de fierbere decat a uleiului, e greu de precizat cat din pricina compozitiei diferite a fiecarei sarje in parte.
Ex: horeca 80% , president 85%, etc.
Acum, daca vrei sa extragi si sa decarboxilezi simultan, pui mai intai materialul (trim, bud, etc) in oala cu ulei sau unt si ridici temp la cat ai tu pe kelie.
Cu ocazia asta vei observa ca, intr-adevar, temperatura sare usor de 150 C pt ca nu mai are apa ca tampon pe fund, care sa preia si sa distribuie energia termica.
Abia apoi adaugi apa pt a dilua si prelua clorofila din amestec. Ma rog, o parte din ea...
Va rog nu confundati punctul de fierbere cu punctul critic; apa de ex, atinge temp critica la 120 C in oala sub presiune, cand i se confunda si se amesteca cele doua stari: gazoasa si lichida.
O ardeam numai in teorii pana mi-am cumparat o oala cu fund capsulat exclusiv pt decarboxilare (1,3 L), cu capac de sticla si un termometru digital de 250 C. Capacul oalei are o gaurica mica prin care intra fest termometrul si de atunci vb doar din experienta si nu din teorie. Am dat 30 lei pe oala si 50 pe termometru si au meritat fiecare banutz. :tiphat:
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Nu stiu daca e o idee chiar buna sa adaugi apa in untul incins, dar probabil nu asta ai vrut sa spui.

Am extras toata clorofila fara apa, adica cu cata apa era in unt. Nu mi-a venit sa cred ce verzaciune mi-a iesit. Hai ca pentru voi mai fac o tura si o poza. E drept, am macinat frunzele inainte.

Da, probabil ca temperatura in unt poate sa creasca mult, eu nu am lasat-o peste 125-130 grade. Daca il lasi prea mult se cam arde si are un gust mai... aparte.


Ramane valabila intrebarea mea cu polenizarea.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
@jym: Polenizarea se face oricand, de preferat in prima jumatate a ciclului de flower. Dat atat timp cat lasi semintele sa se coaca este ok. Asta poate sa insemne ca budul va fi couchlock daca trebuie sa lasi mai mult pentru seminte, de aia trebuie sa stii care e prioritatea, budul sau semintele. (o singura mentiune am aici, ca nu am testat inca auto, posibil dupa ce termina cu inflorirea sa intre mai repede in moarte clinica si atunci ar fi bine sa te grabesti cu polenizarea, daca reusesti sa polenizezi pana in sapt 3 de flower ar trebui sa fie perfect.)

@piramidon: am deja termometru de bucatarie din acela cu tija... de unde iau oala?

@jtm again: de ce n-ar fi o idee buna sa adaugi apa in untul incins? adica nu vad nici o reactie chimica care ar putea rezulta, nu inteleg la ce te referi. Daca diferenta de temperatura te sperie... poti fierbe apa inainte s-o adaugi..
Apoi, zici ca faci ghee, dar acum spui ca ai extras clorofila in apa care era in unt. Pai hotaraste-te omule ca ghee-ul nu trebuie sa mai aiba decat grasime, nici un strop de apa. Apoi, cum sa se arda sa ia gust de ars, cand ghee-ul inseamna din start ca ai ars toate proteinele din lapte, si a ramas doar grasimea, care nu isi schimba gustul daca o "arzi" in continuare dupa separarea precipitatului.
 
Last edited:

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Mersi explo. Pana face masculul polen, La Diva va deceda, clar. Asta daca nu o termin eu intai.

Prioritatea sunt semintele, desigur. Vreau sa fac cadou la toata sectiunea romaneasca, seminte de CBD Crew. Numai sa imi dea adresele...

Pai exact de aia, ca sa nu iti sara in cap apa. Chiar si fiarta, desi marturisesc ca nu mi-a dat prin cap asta.

Mai, am folosit ”tehnologia” de la ghee ca sa fac ... canaghee. Adica am pus pulberea de frunze inca de la inceput, cand era oleaca de apa inca in unt. La sfarsit, era si clorofila extrasa, si apa evaporata :D

Pai da, in prima faza se ard proteinele si ce mai e pe acolo, dar daca il lasi mai mult, o sa vezi ca isi schimba calitatile. Se arde practic, ca orice ulei. Bineinteles, nu instantaneu, dar se vede cum isi schimba gradat culoarea, devenind tot mai rosiatic si desigur capatand si un gust asa ... mai caramel, nu stiu sa il descriu.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Se poate pastra polen si poti germina alte seminte si sa polenizezi o femela cu acel polen in run-ul viitor.
Tocmai de aia se fierbe apa inainte sa o adaugi cand gatesti, ca sa nu iti sara in cap. Dar sunt sigur ca daca o faci cu grija, n-o sa patesti nimic nici daca e rece.
Cand mai e o leaca de apa in unt, inseamna ca mai ai de ars la proteine. Deci ala nu e ghee. Ghee-ul trebuie ars pana nu mai ai ce arde si ramai cu un lichid vascos de culoarea uleiului de masline. Chiar si cam de aceeasi densitate (cand e topit ghee-ul zic).
Daca respecti temperaturile n-o sa arzi niciodata ghee-ul. Te mai si laudai ca ai termometru laser, parca. :D
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Clar punem polen deoparte, dar le planificasem altfel. Din pacate lipsa de experienta si-a spus cuvantul. Sa nu razi, dar abia cand am vazut La Diva inflorind am inteles ce inseamna autoflowering. In prima secunda am crezut ca mi-or luat-o razna. Bai za uei, la congelator polenul?


Nu il ard nici fara termometru.
Si da, asa trebuie sa iasa gheele (gheeul???), cu densitatea in functie de temperatura.
Bineinteles, cu apa in el nu e ghee, gheele nu e gata pana nu s-a ars, ceea ce se vede usor, caci apar mai multe transformari atunci: culoare, reziduurile de pe fund, bulele de fierbere, ca sa nu mai zic gustul. Dupa ce s-a racit, desigur.

Ce dragut ca mai sunt si latini care stiu sa faca ghee... Oricum, ca papa, cica nu mai are colesterol din ala rau dupa ce s-a terminat de facut, in afara de arsul proteinelor. Nush ce legaturi saturate/nesaturate pe acolo, nu intreba, ca ar trebui sa pun mana pe buche pentru raspuns. Eu am constatat insa ca pot sa mananc la greu fara acelasi sentiment de ingreunare pe care ti-l da untul ”normal”.

Spre rusinea mea, tot unt normal mananc cel mai des. Dar de maine, hehe...
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Desigur, in ceea ce priveste digestia, asa e.

In ceea ce priveste colesterolul insa, care nu are treaba directa cu untul sub vreo forma, din cate am inteles, lucrurile se petrec cam asa:

Grasimile mono/polinesaturate (care au si una sau mai multe legaturi duble intre carboni), sporesc HDL-ul si colesterolul si scad LDL-ul.
Grasimile saturate (fara legaturi duble), sporesc HDL-ul si LDL-ul si colesterolul.
Grasimile trans (de obicei prelucrate, ca margarina), sporesc LDL-ul si scad HDL-ul.

Din cauza asta, teoretic, grasimile mono/polinesaturate sunt cele mai sanatoase. Omega-urile parca intra in clasa asta.

In ceea ce priveste ghee, se pare (adica am auzit) ca intr-un fel sau altul, grasimile nesaturate (majoritare, ca is animale) se transforma in nesaturate, si de aici influenta asupra colesterolului, prin modificarea raportului LDL/HDL produs in corp.

LDL/HDL - lipoproteine care cara colesterolul de ici colea. LDL crescut - ateroscleroza, HDL crescut, sanatate.

Asta pe scurt. Pe lung, nu stiu.
 
Last edited:

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Nu stiu daca e o idee chiar buna sa ...
... fac cadou la toata sectiunea romaneasca, seminte de CBD Crew. Numai sa imi dea adresele...
...dar probabil nu asta ai vrut sa spui...
sau chiar asta ai vrut sa spui, pisoi? :kitty:
Cat despre reactiile controlate din oala de bucatarie, n-am ce sa-ti mai spun. Daca te sperie putin fas si zbac din chimia alimentara, roag-o pe nevasta vecinului sa te tina de manuta sau sa te rezolve ea... :biggrin:
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
sau chiar asta ai vrut sa spui, pisoi? :kitty:
Cat despre reactiile controlate din oala de bucatarie, n-am ce sa-ti mai spun. Daca te sperie putin fas si zbac din chimia alimentara, roag-o pe nevasta vecinului sa te tina de manuta sau sa te rezolve ea... :biggrin:

Daaaa, doritorii pot sa imi scrie pe [email protected], si primesc seminte moka.

Buna idee cu nevasta vecinului, o sa tin cont. O sa ma prefac speriat de chimia alimentara ca sa ma ajute. Insa e tanara, blonda, subtirica, si cu sanii mari, nu stiu daca se pricepe...
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu conteaza daca nu se pricepe.. dar daca nu vrea fii pregatit sa-i dai cu cratita in cap! :joint:
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
bah motane, da' ce pusasi la becurile alea si de ce?
pt difuzia luminii?
pt protectie ardere planta de bec? etc?
fa si tu o poza de-aproape la sistemu' cu pricina. ms
 

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@piramidon: Ca sa nu iau piramidoane, de aia.

Sunt ecrane electromagnetice, legate la impamantare. Asta nu era fix necesara, dar las sa fie. Au rost numai la lampi alimentate cu balasturi electronice, si in curent alternativ. La lampi cu balasturi electromagnetice sau alimentate in curent continuu (led-uri), nu isi au rostul. Mai iau din radiatiile electromagnetice emise de led-uri.

Probabil ca sunt singurul de pe planeta cu asa ceva dar na, sunt un pisoi sensibil la radiatii electromagnetice, ca orice pisoi.

Ia si poze:



Sper sa se inteleaga ceva... Oricum, niste plasa zincata, si atat, si o sarma care le leaga intre ele si la pamant. Merge si din aluminiu, cred ca se gaseste si asa si asa la magazine. Daca nu stai langa becuri, nu stiu daca merita, desi am auzit pe cineva care se plangea ca radiatiunile electromagnetice i-au afectat plantele, nu de mult. Io le-am pus pentru mine.
 

sznake

jarhead
jtm.. :).. tu cred c-ai citit o caterinca de text undeva si-ai pus botu'.. stii ca mai sunt si din astia, ii mai vezi si pe la televizor cand pun intrebari pe strada oamenilor ca sa testeze nivelul de inteligenta :).. "Stiati ca apa de la robinet e contaminata cu hidrogen?"..:)

Pai, LUMINA = RADIATIE ELECTROMAGNETICA :) e acelasi lucru, lumina e de fapt o radiatie electromagnetica + o componenta "fotonica" n-as putea sa intru in mai multe detalii
 
Top