What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Foarte interesant fenomenul ce-l povestesti tu. Asa de mult mi-ar place sa am spatiu sufficient sa pot sa fac tot felul de experimente din astea vegetale. spor :)

Tot spatiul meu de grow nu depaseste 3-4mc, cu o suprafata totala de cel mult 2mp, din care 1mp il folosesc pentru flower, 0.3mp pentru veg si restul ... ca sa ma pot misca :biggrin: .

Din cauza asta si eu sunt nevoit sa imi fac experimentele la scara mica (mai ales ca sunt limitat pe inaltime), insa desi inghesuit, spatiul de grow este sanctuarul meu in care imi gasesc linistea.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
WTF ? 9$ pentru 100W ???

http://www.ebay.com/itm/100W-Warm-White-High-Power-LED-Panel-9000LM-100-Watt-Lamp-Light/380515680644

$(KGrHqV,!qcFHRnk5tG1BR4Rz-CjQ!~~60_57.JPG

jtm

Some kind of shaman
Veteran
Bun pontu, da tre vazut cum se comporta. Par leduri de 34V, deci trebuie vreo 8-9 pe faza, daca nu faci sursa de curent, radiator, redresor, filtru bun si, nu in ultimul rand, un stabilizator de tensiune, ca fara sursa de current nu ai cum sa ii pastrezi iluminarea constanta. Plus, sunt cam warm, daca sunt prin 4500K... Nu vad datasheet-ul, mde...

Ia uite tot asa>

http://www.ebay.com/itm/100W-White-High-Power-LED-Panel-9000LM-100-Watt-Lamp-Light/380471977704?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222003%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D20643%26meid%3D5321242655130812987%26pid%3D100005%26prg%3D9209%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D380515680644&rt=nc&tfrom=161194721396&tpos=unknow&ttype=price&talgo=origal

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
si totusi, nu-i cam prea multa lumina concentrata intr-o suprafata prea mica? pana la urma si panourile mici pe care le am de 120w, cu diode de 1w ard plantele, si alea au 100w pe o suprafata de zeci de ori mai mare decat in cazul astora din link..

jtm

Some kind of shaman
Veteran
au o anumita dispersie, am vazut un datasheet de la un producator. evident ca nu le tii aproape de plante in situatia asta. in plus, se poate, si e bine, sa se puna un dispersor. pna la urma, te ajunge ca si cand ai lua un panou cu led-uri de 1-3 W, de gata. eu as zice ca e mai bine dar...

o optiune mai fiabila e, pentru cine poate, sa isi ia cateva sute de led-uri de 1W, si sa le lipeasca pe o placa de test. se arde unul (si se va arde), il schimbi si te costa putin. eu personal, doar asa cred chestia aia cu zecile de mii de ore de functionare. desigur, asta presupune sa stii sa faci asta.

adica din astea>

http://www.ebay.com/itm/100pcs-High-Power-1W-Warm-White-LED-Lamp-Bead-Chip-100-110LM-Light-3000-3500K/141211675035?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222003%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D20643%26meid%3D5321242655130812987%26pid%3D100005%26prg%3D9209%26rk%3D0%26rkt%3D6%26sd%3D380515680644&rt=nc&tfrom=161194721396&tpos=unknow&ttype=price&talgo=origal

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
eu le am pe cele de 120w de vreo 4 ani, sunt alimentate la 0.75-0.80W/bucata si nu s-a ars nici unul. 2 dintre panouri au functionat cel putin 2 ani (poate chiar spre 3) continuu daca adun la cate grow-uri le-am folosit. ce s-a ars a fost o sursa, dar din 12 surse sa se arda una in 3 ani+ cand vorbim de chinezisme ieftine eu zic ca e acceptabil. la cele de 300w nu s-a ars nimic in 2 ani+ (folosite aproape non-stop pe 12/12).
urmatoarele cred ca vor fi diy cu leduri de 10-20W (sau poate 3W daca consider ca am rabdarea necesara la montaj). si cred ca le fac si cu control electronic al spectrului, macar sa simt ca le-am facut ceva in plus fata de ce puteam cumpara daca tot muncesc la ele.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
De cand lucrez cu leduri de putere (>4 ani) nu mi s-a ars nici un led chinezesc , in afara de unul care din intamplare s-a dezlipit de radiator si s-a prajit dupa aproape o zi de mers fara racire.

In schim la leduri CREE XML tinute la 2400mA mi s-a ars unul din 10.

Ledurile de 100W consuma cam 68-75W si au putere de penetrare destul de buna, dar pentru ca sunt surse de lumina aproape punctiforma cu unghi de dispersie mare, intensitatea luminoasa variaza destul de mult de la centru catre margine, iar asta ar presupune o tehnica mai speciala de grow.

Am tot exerimentat cu leduri colorate si albe si din ce in ce mai mult sunt tentat sa afirm ca spectrul ledurilor alb cald sunt cele mai potrivite pentru un raport bud/leaf cat mai mare. Cu cat temperatura de culoare e mai mica ( <2700K), cu atat mai bine.

In viitorul apropiat o sa incerc sa schimb luminile actuale din flower room doar cu leduri CREE CXA de 45W fiecare, la 2700K , 9 bucati pentru un metru patrat. Daca fac rost de leduri promit sa fac un grow bine documentat, cu strainuri pe care le-am crescut deja sub actualele lumini (toate DIY).

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: uite, eu nu am montat vreodata led-uri de putere (adica odata, acum cativa ani da nu mai stiu cum mergeau, erau 1-3W). Au mers fara radiator? Ca daca e asa, e absolut minunat.

Adica iti iei led-uri "9 band" si le driverezi pe fiecare?

@hemp&explo: incurajator. Deja ma gandesc la 100000 lumen sau peste urmatorul grow. Si de jmekerie, dar si pentru ca, asa cum spunea si explo, nu vrea nimeni o planta mare sub CFL de 60-70W in flower.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Cum sa mearga fara radiator? Orice led de peste 0.5 w are nevoie de radiator zic eu. Cu atat mai mult cele de mare putere.
Nu imi trebuie 9 band, 4 sau 5 ajung. Inca nu m-am decis daca bag albul din leduri sau il suplimentez cu t5-uri in continuare. Controlul spectrului va fi ori prin PWM ori pur si simplu relee care sa opreasca anumite siruri de leduri taiand curentul de la sursa. Ramane de vazut asta.
Si.. Nici la leduri nu iti trebuie plante mari daca vrei sa le folosesti eficient.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ledul care a mers fara radiator s-a ars la propriu, inclusiv firele se maronisera, cat su gelul siliconic care acoperea chipurile.

Fara radiatoare potrivite ledurile nu au viata lungă , iar o data ce creste temperatura fluxul luminos scade considerabil. Cu cat mai mare radiatorul, cu atat mai bine.

@jtm: Nu m-am referit la leduri '9 band', ci la leduri albe, de putere mare. Am spus 9 pentru ca e suficient un led de 45W pentru 1sqf (adica pe o suprafata de 33x33cm), si pentru 1mp sunt de ajuns 9

Nu contest rezultatele obtinute cu sisteme multiband sau doar dual band (rosu si albastru), insa dupa atata timp de stat cu ochii in rozul ala mi s-a cam luat, mai ales ca nu am vazut absolut nici o diferenta notabila intre mugurii crescuti sub roz fata de cei crescuti sub alb cald (poate doar o coacere mai rapida sub alb).

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu contest rezultatele obtinute cu sisteme multiband sau doar dual band (rosu si albastru), insa dupa atata timp de stat cu ochii in rozul ala mi s-a cam luat, mai ales ca nu am vazut absolut nici o diferenta notabila intre mugurii crescuti sub roz fata de cei crescuti sub alb cald (poate doar o coacere mai rapida sub alb).
Dar nu se sta cu ochii in leduri de mare intensitate, fie ele albe sau roz.. Aici e greseala. O bara de neon sau un cfl sunt numai bune pentru cand ai de verificat plantele.

jtm

Some kind of shaman
Veteran
@explo: intrebam doar. in principiu, ele au un pad metalic dedesubt, astfel incat sa li se poata face o lipire cu pasta pe un plan comun pe cablaj, deci intrebarea era oarecum superflua, si era vorba de leduri de pana la 3W.

pwm-ul te seaca la paraziti, dar daca nu te deranjeaza e ok,mai ales ca pastrezi totul aprins si ai lumina uniforma. desigur, ai varianta sa faci pwm cu tot ce trebe si sa iasa sursa in curent, adica cu driver dedicat, si atunci nu mai exista comentarii. mie mi s-au parut cam scumpe driverele de 100W facute gata, iar cand extrapolezi la 1000W, iti vine sa pui pe un cablaj un driver propriu. acum, nu stiu unde ajungi ca si costuri daca le faci singur si le pui cap la cap...

aia cu stat cu ochii in led-uri cred ca a fost un fel de a zice a lui hemp...

@hemp: da, am inteles ca era vorba de 9 led-uri. interesanta observatia cu luminile colorate si albe. mersi.

oricum, se cam contureaza: 9 cefeleurii sunt bune pentru viitoarea camera de vegetatie, daca nu le gasesc altceva mai bun de facut.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Eu cred ca am inteles si eu ce a vrut sa zica el si el ce am zis eu. Adica nu e nevoie de translatori.
Pana la urma, daca le stingi cand umblii la plante (cum eu unul fac, si cred ca e cel mai corect pentru cei ce vor sa isi pastreze vederea cat mai buna), nu are cum sa te mai deranjele roz-ul. Nu trebuie sa te uiti direct in ele sau ceva. E suficient sa te uiti spre ele..
Si am aflat asta dupa ceva timp de privit catre ele, the hard way, cum s-ar zice. vedeam mai bine acum cativa ani.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Melodia mea preferata! :D

[YOUTUBEIF]s31rfaHQ_kk[/YOUTUBEIF]

..cand umblam prin munti si vai..

marean

New member
Am dat mail la vanqled, răspunsul lor:

"Due to the plant lamp upgrading, our 200w LED growing lamps are stopped producing. Please understand!

As your needs, I select two types of our popular LED grow lamp 150w&300w in replace of it. Here enclose you the detail pricelist for your reference.

150 w = 156$ - 1 pcs + 151$ shippg for 2 pcs!

300w = 285$ -1 pcs + 165$ shipping for 2 pcs "

no, deci de două de 150 sau de 300 ?:)

Ai mai comandat ceva de la astia in final ? Daca da, ne poti da niste detalii te rog ? Am si eu un spatiu de aproape 1,5 m2 si ma gandesc la 2 X 150 W.

Mersi mult

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
145 EUR pentru 30W ? Mult prea scump dupa parerea mea

In manualul de utilizare se mentioneaza ca pentru o suprafata de 40x40cm, in perioada de flower sunt necesare 2-3 astfel de module, iar pe 1mp 9-12 bucati.

Te cam aduce la sapa de lemn daca faci un calcul sumar ...

IMG_8989_1250px.jpg

hempfield

Organic LED Grower
Veteran

Latest posts

Latest posts