What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

CHOROBY

A

ares420

mistic mi to wygląda na zablokowanie właśnie cynku miałem w tamtym roku bardzo podobne objawy- początkowo żółkły i brązowiały końcówki liści potem stopniowo zanikały blaszki na liściach aż w końcu liście robiły się brązowe, suche (jakby popalone nawozem). Rośliny się zatrzymały we wzroście a niedobory zajmowały coraz to wyrzsze piętra rośliny...

W moim przypadku pomógł flush z solidną dawką dolomitu i soli epsom. Widzę, że uprawiasz w donicach to większego problemu ze zrobieniem flusha nie będzie ;)
Ja sadziłem w ziemi to chyba z 400l wody poszło wtedy :D

pozdro

B

brembo

@finger
u mnieto samo wyskoczylo kiedy ph ziemi bylo zakwaszone na poziomie 4.0 ..
edit: z tego co rozkminilem u mnie zakwaszenie gleby wynikalo z przedawkowaniem nwaozami.... ale u mnie to in.. warto sprawdzic ph ziemi.. peace!

zeby nie smiecic kolejnymi postami.. u mnie problem raczej ze szodnikiem ;/ ostatnio na lisciach zauwazylem dziury, ubytki itd... z poczatku myslalem ze to z powodu nie uwagi i skutki po "kroplach" wody.. ale znalzlem wiele bardzo malych "szkodnikow"... wydaje mi sie ze to one objdajaa mi panienki ;/ jesli wiece co to bardzo prosze o pomoc jakim srodkiem je poraktowac...
z gory dzieki ;))

B

brembo

to bardzo male biale robaczki;/ nie mam jak dodac zdjec zzalalem lapa..do tego na jednym ze szczytow pojedyncze wloski brazowieja a to 19 dzien 12/12 ;/moze korzenie?

czerwony

Member
@brembo zajrzyj tutaj -> https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=11688 Może tam znajdziesz podobne objawy od szkodników do Twoich. Jakbyś potrzebował tłumaczenia czegoś to pisz.

Ja z kolei po wizycie na jednej miejscówce zmartwiłem się z powodu takich oto zmian na liściach:

picture.php

picture.php

Macie pomysł co to może być? Dodam, że rośliny były nawożone tylko raz (dziś drugi) i to biohumusem, dlatego nie jest to na pewno kwestia przenawożenia.

T

Torek

Przedziorki mendy jebane. Niewiem czy jest sens czyms pryskac bo automatom zostalo z 2-3tygodnie do harvestu co myslicie pryskac czy sie nie oplacaca ??

pozdro

mistaP

Member
Przedziorki mendy jebane. Niewiem czy jest sens czyms pryskac bo automatom zostalo z 2-3tygodnie do harvestu co myslicie pryskac czy sie nie oplacaca ??

pozdro

Nie opłaca sie wprowadzisz tylko chemie, a jeden oprysk niewiele da, a na więcej nie ma czasu

Control_

Member
eh, partyzantka. Miały być rośliny po szyje i pewnie by były, gdybym w pore uzupełnił braki. Rośliny niskie, brakuje im zieleni, tak jakby nadeszła jesień. Azot tak ? Saletra załatwi sprawe ? Bo akurat mam cały worek. Sory za jakość, zdjęcia telefonem robione.

picture.php

MeF-U

Member
Hej

Pytanko. Czego to objaw.

Na pierwszej fotce Grapefruit na drugiej White Widow obie z FemaleSeeds.
Ilość liści z objawami to ok 4-5 liści na rośline,
a zaczęło sie to pojawiać 3-5 dni temu
Roślinkom leci piąty tydzień kwitnienia.
Karmione BioGow i BioBloom (w pełnej dawce od ok 2-3 tygoodni) (oba nawozy razem na kwitnieniu, tak zaleca producent).
Podlewane odstaną wodą z kranu.
Oświetlenie 220W na 0,5m2.
Temp max 29*C, wilgotność 30-50%
Ph gleby 6,8-6,9
Mieszanka: ziemia kwiatowa, piasek, keramzyt, perlit, włókno kokosowe.
Doniczki 12l.
Uprawa ScrOG

Jakieś sugestie?
Brak magnezu, cynku, siarki? ? ?

MeF-U

Member
ironCELL, po raz kolejny dzieki za porady. K++

Edit:
Tak dla potomnych.

Dodalem po 3 łyżki dolomitu na donice, jak sie okazuje niepotrzebnie.
Dziś zaopatrzyłem się w tester pH od GHE http://allegro.pl/ghe-testy-do-pomiaru-ph-miernik-ph-ph-metr-i2522849932.html
i okazuje się, że Ph wody wyciekającej z donic miałem grubo koło 8 (aż sie niebiesko robiło)
A ja kilka dni temu zamiast pH zbić to jeszcze je dolomitem podwyższyłem.
No ale porzepłukałem donice wodą o pH ok 5,5-6 (po ok 50l na donice)
Zobaczymy co to da.
Pytanie tylko gdzie leży przyczyna aż tak wysokiego pH?
Wprawdzie woda (kranówa odstana) u mnie ma Ph może nawet 7,5
ale po dodaniu BioGrow i BioBloom (w sugerowanych dawkach)
pH ładnie spada do ok 6,5.
Regulować pH wody przed dodaniem odżywek?

uho667

Active member
najlepiej zaopatrzyc sie w wode z odwroconej osmozy np ro5 i wtedy woda ma ph bliskie idealnemu jak na ziemie, d druga sprawa ja jak uzywam organicznych nawozow i mam dobra wode to na ph nawet nie zagladam , na poczatku mierzylem i widzialem ze miala po dodaniu np ph 3 roztworu ,ale w organicznych uprawach ph nie mka wiekszego znaczenie bo nie jest w stanie zbuforowac ziemie, a nastepne podlanie idzie i tak sama woda lub jakis boosterek i jak widac u mnie kwiatki rosna zdrowe

Ktos pomoze zdiagnozowac przyczyne? Uprawa indoor, aktualnie tydzien na wegu, od 3 dni zaczely sie jakies plamy pojawiac i zaczyna leko skrecac liscie. Obok rosna siostrzyczki i zadna nie marudzi tylko ten okaz w szczegolnosci i jeszcze jedna roslina ale ona jest na tym etapie co ta fotografi 3 dni temu, zobacze jak sie to potoczy dalej. Ph ziemi odpowiednie, woda tez jest regulowana pod katem ph przed podlaniem. Wentylacje maja odpowiednia, nawet jest spory zapas. Jedyne co mnie nie pokoi, to temperatura 33-35 stopni ale z tym nic nie umie zrobic bo za oknem jest 29-32. I tak wentylator robi kawal dobrej roboty.

picture.php

picture.php

uho667

Active member
te pierwsze listki z dolu to tez kiedys tak mialem takie lekko plamiaste z lekko zielonym kolorrem na zmiane poszukam foto to ci podesle, dzialo mi sie tak na jackach , ale dawalem sama wode bez papu i nastepne liscie rosly juz zdrowe, wiec moze tez byc wina po stronie ziemi a jaka gleba?

Wyglada to doklanie tak jak piszesz, lekko plamiste liscie z jasno zielonym kolorem.

Ziemia uniwersalna do kwiatow i warzyw z ogrodniczego - zmieszana z perlitem, biohumusem sypkiem, bat gauno i dolomitem. Ale wszystko w rozsadnych dawkach. Poprzednim razem dawalem 50% wiecej nawozow i nic sie nie dzialo. Moze to koncentracja nawozow w jednym miejscu pali lokalnie rosline, teoretycznie dobrze wszystko bylo wymieszane ale biore pod uwage wszelkie ewentualnosci. Ciagle ciagnie mnie przeczucie w strone zbyt wysokiej temperatury, chociaz mialem juz rosliony w czerwcu w +40 stopni przez 2 tygodnie i nic sie z nimi nie dzialo, jedynie zahibernowalo ich wzrost. Poobserwuje kilka dni rozwoj wydarzen i ewentualnie wrzuce kolejne foty, moze sie cos wyjasni na dniach.

lovik

Member
Witam mam problem nie moge ogarnąć czego im brakuje magnezu czy azotu czy może czegoś innego czekam na waszą pomoc bo roślina strasznie wygląda
Rośliny podlewane nawozami hesi

picture.php

picture.php

Big Top

Member
Ktos pomoze zdiagnozowac przyczyne? Uprawa indoor, aktualnie tydzien na wegu, od 3 dni zaczely sie jakies plamy pojawiac i zaczyna leko skrecac liscie. Obok rosna siostrzyczki i zadna nie marudzi tylko ten okaz w szczegolnosci i jeszcze jedna roslina ale ona jest na tym etapie co ta fotografi 3 dni temu, zobacze jak sie to potoczy dalej. Ph ziemi odpowiednie, woda tez jest regulowana pod katem ph przed podlaniem. Wentylacje maja odpowiednia, nawet jest spory zapas. Jedyne co mnie nie pokoi, to temperatura 33-35 stopni ale z tym nic nie umie zrobic bo za oknem jest 29-32. I tak wentylator robi kawal dobrej roboty.

View Image

View Image

To nie jest choroba, ani zła ziemia, ani nawozy, roślina tak rośnie i ma skazę, puść ją dalej i zobaczysz że będzie ok, nie przejmuj się jak na liściach będą skazy to nie ważne, jak chcesz się przekonać to posadź w takiej samej ziemi inne rośliny i zobaczysz że będą rosły dobrze, rośliny są zdrowe bez niedoborów, pozdro :tumbleweed: