ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
czesc, przez ostatnie dni cos sie dzieje z roslinami, 4 tydzien veg zaczolem nawozy stosowac wiec moze za duzo? czy przenawodnienie czy moze za malo nawozow??\
hej
masivo z tego co widac to 3 posty napisales nadaremno,niewiadomo co jak, oprucz tego ze 4 tydzien veg i zaczeles uzywac nawozy.sprawdz ph podloza.powodzenia
Metrop MR1 grow fertilizer/growth fertilizer NPK 10-40-20.
kurwa co to za nawozy,40 20 na weg,kolega ,co to tam masz ,keramzyt ,folia drenazowa,a co to czarne ,ziemia
aj to takie pisanie.nierozumiem jednego,dlaczego napisales ze od niedawna zaczeles dodawac nawozy,w hydro zawsze dajesz nawozy.dobra ,moim zdaniem to masz cos nie tak,obniz ph do 5.5-5.6 potrzymaj tak je z 3 -5 dni,niewiem jakie masz ec,jezeli masz miernik ,to nie przekraczaj 1.1,jezeli masz wiecej,to je przeplucz.co z nawozami,sa bardzo skoncentrowane,zadko sie spotyka taka chemie,bardzo szybko mozna zrobic auuuuuuuuuuuua takimi stenzeniami.powodzenia
ok zrobie tak i zobaczymy i chyba wymienie wode i zrobie im porzadnego flusha..
ostatnio jak dodalem nawozow po 2 tygodniach to bylo za bardzo wiec mozliwe ze te jebane nawozy tak nagle je spalily... jakie sa dobre nawozy do hydro??
flush 24h ,nastepnego dnia nowa woda z odzywkami i bardzo ostroznie,jakie nawozy,hm to jest pytanie ,mysle ze powinienes sie rozejzec po forum ,zobacz co uzywaja ,ghe ,atami,advanced Nutrients,canna.umnie sie sprawdzaja 3 part ghe , b52.pk 1413 ,znajomy uzywa atami i tez sobie chwali,inny ma wiecej kasy i an sobie kupuje i nazeka,ja powiem tak na wszystko trzeba miec oko,bo to tak jak pisze producent nie dokonca jest zgodne z prawda.pozdro
twoje nawozy moga byc zajebistymi nawozami,ale poprostu trzeba bardzo uwazac
sprawdzilem EC i teraz mam 0.3 a w poprzednim roztworze bylo 2...
wiec bylo tak najpierw lecialem bez nawozow i zaczelo sie cos rypac to dodalem tyle ile trzeba a ze choroba sie rozprzestrzeniala bardzo szybko to dodalem jeszcze wiecej no i potem bylo jeszcze gorzej.. mam nadzieje ze rosliny wyjda z tego bo przeciez marja jest wytrzymala. zapodam fotki za kilka dni
Czego to niedobor lub nadmiar? Dodam ze nie u wszystkich roslin wystepuje problem, jakis tam ulamek ma takie plamy jak na zdjeciu ktore pojawily sie po ostatnim nawodnieniu roslin. Temperatura dzien 24-25, noc 22. Wilgotnosc okolo 40%. Lampy to hps 600w. Podlewam co 5 dni woda filtrowana odwrocona osmoza z wyregulowanym ph na poziomie 6.4-6.6
W wodzie laduje biohumus sypki, okolo 5-7 litrow na 80litrow wody. Alga grow w proporcjach jakie zaleca producent 2ml na 1l. Ostatnim podlaniem dodałem dolomitu, kilka garści na 80-90l beczke. To jest jedyna zmienna ktora wprowadzilem podczas ostatniego podlewania, nie wiem czy tu szukac przyczyny w anomaliach.
Porownywalem z "encyklopedia" chorob icmag'a ale tam padlo w moim odczuciu kilka typow i ciezko mi samemu sprecyzowac. Bede wdzieczny za pomoc.
hej
mam takie pytanko odnosnie wody osmotycznej,pwiedz zawsze uzywasz taka wode ,nigdy nie korygowales ec magnezem i wapnem(tak tak ,dolomit,ale czy sprawdzales jakie ec uzyskujesz ).jakas deskalibracja nawozow,tak mi sie wydaje(blokada niektorych skladnikow),jak uzywasz humusu sypkiego to dodawaj go do ziemi przy robieniu mieszanki ,i posypuj po wieszchu 2 lyzki na miesiac,ja jak kiedys robilem herbatki z humusa to dawalem 2 lyzki na szklanke,zalewalem je ciepla woda i dodawalem do 20 litrow wody.humus podnosi ph w podlozu.pzdr
Nigdy nie sprawdzalem ec, z wody osmotycznej korzystam juz od poltora miesiaca, podlewalem nia okolo 8 razy w takiej konfiguracji jak podawalem wczesniej z biohumusem i alga grow w polowie gdziesz doszla. Ph takiej mieszanki na wstepni ma wartosc okolo 9-10. Musze zbijac roztworem ph minus. Wszystko szlo jak "po masle" az do dolaczenia dolomitu z nadgorliwosci. Co poskutkowalo widocznymi objawami. Wczoraj wykonywalem podlewanie i wlasnie zauwazylem zmiany w wygladzie ale nie mialem zbytnio czasu na analizy i znowu dodalem dolomitu, pewnie sie im oberwie jeszcze bardziej.
Co do biohumusu, recznie robiony na gospodarstwie. Stosuje go zgodnie z zaleceniami pomyslodawcy. Wiem iz mozna bylo przemieszac z ziemia, a nawet byla by to lepsza opcja ale nie mialem go pod reka sadzac planty. Przydomowy producent zaleca jako jedna z mozliwosci rozpuszczenie go na kilka dni w wodzie i pozniej podlewanie takim roztowrem bezposrednio rosliny.
nieweim jak z dolomitem,kiedy on zaczyna wplywac na zmiane ph,jest to skala zmielona ,wolniej sie rozpuszcza w wodzie.spruboj zmierzyc ph ziemi.niewiem dokonca nie jestem pewien,ale to wygladana problemy z wchlanianiem magnezu i moze wapna,potas .przy zapalonym swietle one tez w ten sposb ukladaja liscie do swiatla,tak podkurczone sa
Mam, na moje oko podobny problem co virus. Z tym, że z tygodniowymi siewkami lemon shaman x (EDxDG). Niby jest ok, rosną szybko i generalnie ładnie, ale na liściach pojawiły się brązowe plamki. Na zdjęciu roślina, której się najgorzej dostało, zwolniła wzrost, ale nowe liście wydają się być ok.
Trzymam je w boxie pod świetlówkami rurowymi (oldschool hehe) 24/0, od dzisiaj 18/6, w "podłożu do siewu i pikowania z dodatkiem włókna kokosowego", pH po przelaniu ok 6,5, podlewane sama wodą, temp min 17'C maks 22'C, wilg +-40%
- niby wszystko ok(choć trochę sucho), ale mi to przypomina niedobór K lub Mn...
W sumie to podłoże było bardzo suche i sporo wody przez nie przelałem, czy to możliwe że się za dużo składników wypłukało tak szybko?
Dzisiaj podlałem je delikatną dawką ghe (3part flora +bio boostersy roots i protect, ale dosłownie po kilka kropli wszystkiego na litr) o wyrównanym pH 6,5.
Witam. Mam 5 9-dniowych dziewczyn. 7 dnia dolne liście u jednej z nich zaczęły żółknąć. Wczoraja ten sam objaw pojawił się u 2 kolejnych. 2 pozostałe mają się dobrze. Ph ziemi ok. 6,5, temperatura w boxie 25-29 stopni. Myśląc, że mają za małe doniczki(rosły w kubkach po jogurcie) wczoraj przesadziłem je do większych donic, lecz dzisiaj zauważyłem że żółknięcie postępuje. Czy po tak krótkim czasie mógł wystąpić niedobór azotu? Nie podawałem im jeszcze żadnych nawozów.
To zdjęcia największej:
Przepraszam za jakość, ale mam nadzieję, że zdj wystarczą do okreslenia problemu.
bamboleeo
mialem ten sam problem jakis czas temu ale zapodalem biohumus extra do roslin zielonych .
do ratowania roslin 5/6 nakretek pod rosline .efekty są rosliny dostaly kopa na wegu.