What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

CHOROBY

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
^^^ to prawda, im dalsze stadium choroby, tym mniej wody rosliny pobieraja, nic dziwnego - glowne liscie uwiedly i nie wyparowywuja juz wody, gospodarka wodna w roslinie sie zalamala - stad problem z ratowaniem rosliny, bo jak probujesz przelewac to wtedy zbyt duzo wody sie w ziemi utrzymuje i korzenie gnija.

Substral osmocote jest ok, ale to ziemia z nawozami o opoznionym uwalnianiu, wiec proby dodatkowego nawozenia kiedy roslina nie wykazuje ewidentnych potrzeb to blad.

A co do dolomitu to ja tez myslalem wczesniej ze warto wmieszac, ale w proporcji 1 lyzeczki od herbaty na 4ltr ziemi. Ale teraz juz mysle ze raczej trzeba objawowo dosypywac troche dolomitu na wierzch lub podlewac w razie wystapienia objawow zakwaszenia. Po prostu dolomit jest dobry kiedy ziemia jest juz zakwaszona w wyniku odkladania sie soli z wody i nawozow a nie wtedy kiedy komopzycja ziemi jeszcze jest ok, bo wtedy, dodajac dolomitu powodujesz ze ziemia staje sie zasadowa i tez jest zle.

pozdr, kov

Azzzzzz

Member
Veteran
A ja odradzam substrala osmo - mialem ta ziemie i tez sameee problemy, zmienilem ziemie - wszystko ok, napewno wlasnie przez te nawozy wolnouwalnialne o ktorych rzecze Kov

V

vod

Jakie macie patenty na powdery mildew?

Nie wiem jak po polsku się nazywa. Chodzi o białe plamki grzyba na liściach.
Wszelkie porady mile widziane :)
A w międzyczasie poszukam jeszcze na forum...

capta

Member
przy pleśni to chyba tylko likwidowanie zarodków, podwyższona temperatura i zmniejszona wilgotność ?

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
vod said:
Jakie macie patenty na powdery mildew?

Nie wiem jak po polsku się nazywa. Chodzi o białe plamki grzyba na liściach.
Wszelkie porady mile widziane :)
A w międzyczasie poszukam jeszcze na forum...

Produkty firmy Target, np Bravo 500 SC, do wygooglowania, ALE... tylko (moim zdaniem) w fazie vega lub bardzo wczesnym flo (2-3tydz) bo to mocna chemia, nie do uzycia na ladnie uksztaltowane szczyty.

pozdr, kov

V

vod

Wczesny veg.
Rozejżę się za tym Bravo 500 SC, jeśli sytuacja się pogorszy.

Prawdę mówiąc liczyłem na jakieś quasi domowe sposoby. Spróbuję wody utlenionej. Mam wilgotność pow. 30% i tylko malutkie plamki na kilku liściach. Mam nadzieję, że w takiej sytuacji, H2O2 wystarczy.

kazuya20

Active member
siema :rasta:
co musze zrobic gdy liście na głównym szczycie jak i kilka bocznych stały się tak jakby bardziej jasniejsze niż powinny być (ciemne zielone) :rasta: :rasta:

Last edited:
Ee tam kazuya nie narzekaj masz piękne zdrowe planty nie wkręcaj sobie niczego przynajmniej ja nic szczegolnego nie zauwazylem na wszelki mozesz dac roslinka zelazo dolistnie.

C

Ca2

kazuya20: jak młode listki żółkną to coś blokuje żelazo.. jeżeli zaś jest niedobór bez zablokowania to dowal ferro-aktiv i szybko zciemnieją. Tak się często robi przy bardzo bujnym wzroście, że czubki są jaśniejsze od wpełni rozwiniętych liści.

kazuya20

Active member
no właśnie rosną jak poje**** dawka nawozów na 10 l to
canna vega 20 mlo A&
canna wega 20 mlo &B
cannazym 15 ml
rhizotonic 10 ml
dziki ca 2

tritexo

Member
siemanko mam problem 1,5h byl piekarnik duzy w boxie i zmizernialy topy jakby pousychaly to dopiero 34 dzien flo a wygladaja jak dojzale przez brazowe wloski bedzie cos jeszcze z tego?

C

Ca2

tritexo: no jasne że coś z tego będzie. To jest niecały 5ty tydzień flow więc teraz zaczyna się największy rozrost.
Zbij temperature.. dobrze karm roślinki (bez przesady) i czekaj na efekty. W 7 zobaczysz duże zmiany i nowe włoski.

cannamaster

Member
a co powiecie o zoltych lisciach zawinietych w dol? kolega mi dzis pokazywal swojego karzaka i tak wlasnie mial liscie dziwnie ukszatlowane?\

Lewar

Member
a kolega spulchnia czyms glebe, keramzyt albo perlit? kiedys spotkalem sie to przez zbyt ubita ziemie, ale nie jestem pewien. mialem tak kiedys w duzej doniczce 25l, zadnego keramzytu badz perlitu i listki byly pozawijane w odwrocona literke "U"

btw. ca2 dzieki za wyjasnienie o tych jasnych listkach bo tez sie z tym spotkalem i kminilem co to moze byc :D

co do preparatow chemicznych firmy Talstar. uzywalem Target'a do przedziorkow w poznym okresie flo, nie zauwazylem zadnej roznicy we wzroscie kwiatkow. jak juz szkodzniki/grzyby wypedzimy pamietajmy zeby jak najczesciej spryskiwac je czysta woda. ca2 mial ode mnie troche tego specyfiku, tez mu pomogl (chyba ;p).

pozdr.

Yarcio

Member
Cannamaster, kolega moze przelewac roslinke. Albo jakis niedobor, ale za cholere sobie przypomniec nie moge jaki. Moze przenawozone, albo za malo fosforu?

Last edited:

kazuya20

Active member
OBJAWY U MASTERR KUSH TO U GURY SZCZYTA MAłE LIśCIER ZACZYNAJą ROBIć
się tak jakby żółte nie wiem moze to jest brak siarki

Azzzzzz

Member
Veteran
Kaz: Mi to wyglada na zlozony objaw - czemu myslisz ze to siarka ?? ciezko powiedziec, ja bym obstawial ze bardziej jest to cos azotowo - siarkowego, albo cynkowego... tego drugiego czlona trudno dojsc wiec skup sie na daniu azotu i czegos ogolno mikroelementowego, ja bym dal lyzeczke dolomitu na glebe i podlal to srednio mocnym roztworem azotowym z domieszka ogolnego nawozu - np woda z saletrzakiem i biohumusem.

Pozdr

kazuya20

Active member
azzz dzieki
dostają
20 ml coco a& b
rhizotonic 3 ml
cannazym 12 ml
pk 13 -14 15 ml

wczoraj nie podlałem już planta pk 13 - 14 tylko dałem mu nawozu troche z wega bo tam jest najwięcej azotu tak zrobiłem lecz krzak wyglada jeszcze gorzej

moze cos blokuje azot

Azzzzzz

Member
Veteran
Kaz: A to sory, jesli to coco to ja nie mam w tym zadnego dosw, pytaj tych ktorzy tez w tym robia, to moze byc cos przez to ze duzo tego stosujesz i rzeczywiscie jak mowisz cos moze blokowac. Ciezka sytuacja.

Latest posts

Latest posts