Det er netop disse to linier der skærer dybt i hjertet:
Til gengæld kan man ikke længere se, at hashhandelen er adskilt fra hårde stoffer.
Desuden er forbruget af hash det samme som før rydningen af Pusher Street.
Stadig masser af hash på Christiania
07. feb. 2011 00.45 Indland
Næsten syv år efter, at politiet ryddede hashgaden Pusher Street på Christiania, er omsætningen på hashmarkedet i hovedstaden fortsat på omkring en milliard kroner om året.
Dermed er salget ikke faldet, men blot rykket rundt til flere salgssteder end fristaden, hedder det i en ph.d-afhandling fra Aarhus Universitet.
Hos Københavns Politi erkender chefpolitiinspektør Jørn Aabye, at markedet fortsat er enormt.
- Vores indtryk er, at hash er ret frit tilgængeligt i København. Det er ikke noget problem at købe, siger han til Jyllands Posten.
Han fremhæver, at hashmisbrug er et samfundsproblem, hvor mange andre instanser end politiet skal sikre et lavere forbrug.
Hashrygning er lige så udbredt som før rydning
03. feb. 2011 11.50 Indland
Det er ikke så mærkeligt, at rockere og indvandrerbander kæmper en drabelig kamp om hashmarkedet.
I tiden efter lukningen af Pusher Street på Christiania har det sorte marked for hashhandel bevaret en værdi på over en milliard kroner, skriver Videnskab.dk.
Omsætning på en milliard kr.
Tallet stammer fra en ny ph.d.-afhandling om hashmarkedets udvikling fra 2000-2009.
I den periode har myndighederne forsøgt at øge kontrollen med hashmarkedet i forhold til de glade dage i 1990'erne, hvor handlen på Christiania stort set fik lov at være i fred.
- Vi har ingen præcise tal for, hvor meget hashhandlen er værd i dag, men på baggrund af alle politiets dokumenter fra videoovervågning af Pusher Street, oplysninger fra politiagenter, som har købt hash og vores viden om forbrugets omfang, så kan man forsigtigt gætte på, at omsætningen i København alene løber op i omkring en milliard kroner på et år. Nogen har tjent - og tjener - vanvittigt mange penge på det her, siger Kim Møller, ph.d. fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.
20 ton hash om året
Vores forbrug af hash ligger ifølge afhandlingen på samme høje niveau, som det gjorde for ti år siden, da det toppede efter en lang stigning op gennem 1990'erne.
Derfor køber vi også lige så meget hash, som vi gjorde, da den centrale handelsgade Pusher Street blev ryddet i 2004 - det vil sige op mod 20 ton om året i hele Danmark.
Siden rydningen er sælgerne rykket ud i de københavnske gader, hvor risikoen for at blive fanget eller få en hård straf er relativ lille i forhold til anden kriminalitet.
Kim Møller vurderer risikoen til at være omkring en promille pr. handel.
Bandekrig sat i gang af mere kontrol
- Bandekrigen var formentlig brudt ud alligevel, men lukningen af Pusher Street sparkede de underliggende konflikter om markedet hurtigere i gang og fik dem til at bryde ud i lys lue, siger Kim Møller.
- Det er klart, at når man fra den ene dag til den anden fjerner det største, bedste og billigste marked i København og sætter sig på den fysiske lokalitet, så skubber man køberne andre steder hen, hvor der skal være nogen til at sælge.
- Det har givet en ekstra indkomst til indvandrerbanderne, der har været villige til at tage en risiko, og så er bandekrigen formentlig eskaleret derfra og har siden fået sit eget liv i form af gengældelser osv., forklarer Kim Møller.
Mindre fortjeneste ved hash
På plussiden tæller dog, at hashhandlen er blevet mindre åbenlys, end den var på Christiania i 2004.
Desuden er fortjenesten ved handel er blevet mindre, og det er blevet mere risikabelt at sælge hash.
Konklusionerne bygger på et væld af materiale fra politiet, der har givet Kim Møller adgang til arkiverne over aktionen mod Pusher Street i 2004.
Offentliggjort 12.02.11 kl. 21:00
Nordjyllands Politi har anholdt en 23-årig mand for at skænde Vor Frelser Kirke i Aalborg. Skader for 500.000 kr.
Et maleri var skåret i stykker, blyindfattede ruder var smadret og en orgelpibe ødelagt, efter en 23-årig mand tilsyneladende gik amok lørdag og kastede med inventaret i Vor Frelser Kirke i Aalborg.
Påvirket af skunk
Nordjyllands Politi har anholdt den 23-årige, som nu skal afhøres om motivet til skændingen af kirken.
- Det er en gal mands værk. Han har formentlig været påvirket af skunk og har teet sig åndsvagt inde i kirken, siger vagthavende ved Nordjyllands Politi.
Skaderne i kirken ventes at løbe op i omkring 4-500.000 kroner. Den 23-årige har til gengæld ikke væltet gravsten, som det er set ved andre hærværk på kirker.
Kendt af politiet
Den 23-årige er ukendt af politiet. Efter afhøring skal han tilbringe natten i arresten, hvorefter jurister skal vurdere, om den 23-årige skal fremstilles i grundlovsforhør søndag.
Ritzau
21. feb. 2011 10.24 Indland Opdat.: 21. feb. 2011 10.35
Hotel afviser hashmesse
Landets første hashmesse i Århus bliver tilsyneladende ikke til noget alligevel. Messen skulle ellers foregå i Scandinavian Congress Center, men nu afviser Radisson Blu at lægge lokaler til arrangementet.
- Som det ser ud nu, kommer der ikke til at være nogen messe hos os. Det vil vi slet ikke lægge lokaler til, siger salgschef hos Radisson Blu Casper Bock til DR Nyheder.
Det vil vi ikke røre ved
Besøgende på messen ville kunne købe alt til fremstilling af hash og andre euforiserende stoffer. Der ville for eksempel være plantegødning, varmelamper, piber og hashpapir. Men efter, at Radisson Blu blev klar over messens indhold, siger de nej tak til at lægge lokaler til.
- Vi er blevet kontaktet for lang tid siden af en arrangør, der ville lave en messe. Det er klart, at når vi finder ud af, hvad den her messe skal indeholde, så er det jo slet ikke noget vi vil røre ved, siger Casper Bock.
Opbakning fra politikerne
Det konservative byrådsmedlem i Århus, Marc Perera Christensen ser det som en fornuftig beslutning at sige nej til en hashmesse.
- Det er et forkert signal at sende at ville lave en messe om et euforiserende stof, der er forbudt, siger han til DR Nyheder og fortsætter:
- Det er vigtigt ikke at opfordre til at indtage euforiserende stoffer, samtidig med at vi bruger en masse energi på at forklare folk, hvor tåbeligt det er bruge euforiserende stoffer.
Det er mindre men større risiko...??!!??? eller hvad??!! Mon ikke den 'ærlige' gade pusher har lidt nemmere ved at pushe en nold på 0,8g for en 1g nold.....og kvalitet osv.....så de tjener sgu nok en del mer der Hr. politimand........loool atter ignorante...atter beviser de intet fatter.....(rimer hehe)Siden rydningen er sælgerne rykket ud i de københavnske gader, hvor risikoen for at blive fanget eller få en hård straf er relativ lille i forhold til anden kriminalitet.
Kim Møller vurderer risikoen til at være omkring en promille pr. handel.
På plussiden tæller dog, at hashhandlen er blevet mindre åbenlys, end den var på Christiania i 2004.
Desuden er fortjenesten ved handel er blevet mindre, og det er blevet mere risikabelt at sælge hash.
Konklusionerne bygger på et væld af materiale fra politiet, der har givet Kim Møller adgang til arkiverne over aktionen mod Pusher Street i 2004.
Aarhus huser landets første hashmesse
Mens politiet beslaglægger flere og flere partier stærk hash i Østjylland, er der fremskredne planer om at afvikle en international hashmesse i Aarhus. Det bliver i givet fald den første herhjemme nogensinde, skriver Århus Stiftstidende.
Quickpoll:
Er det i orden at afholde en hashmesse, når hash er ulovligt herhjemme?
Ja,46%
Nej, 41%
Jeg er ligeglad, 12%
Ved ikke, 1%
Der er 1113 stemmer i alt
I weekenden 24-26. juni inviteres gæster fra ind- og udland til smilets by for at studere og købe legale ingredienser til ulovlig fremstilling af hash, skunk og andre forbudte euforiserende stoffer fra hampplanten.
Der vil for eksempel være plantegødning, varmelamper, dyrkningssystemer og piber.
Hash og andre cannabis-relaterede produkter er forbudte at dyrke og handle med herhjemme. Men de remedier, som vil blive udstillet og solgt på messen til hashfremstilling, er hver for sig lovlige.
Chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen fra Østjyllands Politi er betænkelig ved arrangementet.
"Enkeltvis er varerne nok ikke forbudte. Men det samlede resultat kan betyde et endnu større opsving i antallet af de hash- og skunklaboratorier, som kriminelle tjener penge på og som vi lukker på stribe. Under alle omstændigheder er det moralsk forkasteligt," siger chefpolitiinspektøren til Århus Stiftstidende.
13-14 skarpe skud blev tidligt tirsdag morgen affyret mod en bygning i Trekronergade 147 i Valby i København.
Ingen er formentlig blevet ramt af skuddene mod det, der af politiets efterforskningsleder Claus Vinther karakteriseres som en hashklub.
Politiet blev alarmeret kl. 02.20.
»Der opholdt sig flere mennesker på stedet, da der blev skudt mod trappen til indgangen til klubben i en baggård. Men næsten alle var væk, da politipatruljer nåede frem. Der er fundet flere patronhylstre fra skuddene«, fortæller Claus Vinther.
Tre personer, som var på vej væk, da politiet ankom, blev anholdt og er til afhøring tidligt tirsdag.
ritzau
DF kræver justitsminister ind i sag om gråzone-hash.
Et par hundrede kroner og tre solrige måneder. Mere skal der ikke til, før man kan dyrke sine egne hampplanter hjemme i vindueskarmen. De kan bruges til at lave pot og hash.
Frøene og udstyret til dyrkningen sælges lovligt i flere butikker rundt om i landet og på nettet. Men så snart frøene er kommet ned i jorden og spirer, bliver det ulovligt. Planterne udvikler nemlig stoffet THC, som blandt andet giver hash sin euforiserende virkning.
Dette misforhold i lovgivningen får nu DF til at kræve justitsminister Lars Barfoed (K) på banen.
»Jeg synes, der er grund til, at vi beder justitsministeren om i Retsudvalget at svare på rimeligheden i, at det er fuldstændigt lovligt at købe de frø, der skal til for at dyrke det, vi ikke kan lide«, siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.
SF: Vi skal have en hash-kommission
I den anden side af Folketinget mener også SF, at lovgivningen er ulogisk, men er dog betænkelig ved at kriminalisere salget af de omstridte hampfrø.
»Jeg er stærkt bekymret ved, at vi har et stigende hashmisbrug herhjemme. Det er en kurve, som vi ikke har knækket med mere politi, straf og kriminalisering, og derfor er det SF’s ønske at nedsætte en kommission, som kan komme med nye løsningsforslag til at nedbringe misbruget,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt, retsordfører for Socialistisk Folkeparti.
Danske lunger fyldt med hash-røg
Halvdelen af alle danskere mellem 16 og 34 år har prøvet at ryge en joint og mærke effekten af THC på egen krop i løbet af deres liv.
Når det kommer til regelmæssig rygning, er tallet dog noget lavere. Kun 4,8 procent, svarende til hver 20. dansker i samme aldersgruppe, har røget hash eller pot inden for de seneste 30 dage. Det viser tal fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug.