What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

ATELIER - WORKSHOP

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Am gasit in Tehnium o schema electronica de ionizator alimentat la 220v gandit pt 16 m2. Cine e mai dibaci loa montaje electronice? Hemp?

Circuitul ala din Tehnium, daca imi aduc bine aminte, este exact acelasi cu cel realizat si prezentat aici de Mj.Grow si prezentat in detaliu si pe instructables : http://www.instructables.com/id/How-to-Make-a-Negative-Ion-air-ionizer/?ALLSTEPS

Dar nu e cine stie ce montaj - trebuie doar sa legi multi condensatori si diode redresoare, asa cum se arata si in schema, iar la final sa izolezi cat mai bine circuitul ridicator de tensiune - daca ai posibilitatea in rasina epoxidica (desi cred ca merge si silicon sanitar, dar nu stiu sigur) pentru a evita producerea de arcuri electrice pe montaj.

Sa tii cont de faptul ca ionizatorul reduce mirosurile prin atragerea particulelor de aer care poarta 'moleculele' de miros, asa ca e neaparat necesar sa folosesti un ventilator care sa plimbe cat mai mult aer peste grila ionizatorului.
 

gliphy

Member
Nu stiam ca cel de pe instructables se alimenteaz ala 220... Cred ca o sa incerc sa-l fac eu.

L.E. un link cu cel facut de MJ sau discutia? detalii despre randament?
M.L.E. l-am gasit :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Atentie mare in ceea ce priveste testarea si exploatarea - te poate scutura rau de tot chiar daca nu atingi firul 'cald' al montajului.

Recomandarea mea este ca pe cat posibil tot montajul sa fie inclus intro carcasa metalica, impamantata, pentru a preveni orice posibilitate de electrocutare.
 

gliphy

Member
ma gandesc sa il bag intr-un tub de pvc care trage aer din box, problema care cred ca se va ivi este priza cu impanatare... sti cum e cu statul la bloc... sunt aproape sigur ca nu am impamantare la priza aia...
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
si nu ar fi mai sanatos si simplu sa folosesti un filtru cu carbon? eventual ca sa fii sigur ca nu se simte nimic in casa poti da aerul direct afara dupa ce trece prin filtrul de carbon..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Ionizatorul nu e chiar asa de eficient, pentru a permite neutralizarea intregului miros din grow room. E mult mai util sa il lasi sa functioneze in afara spatiului de grow, pentru a neutraliza ceea ce mai scapa din grow room/box. Dar asa cum spune explo, de ce nu dai aerul acolo unde ai vrea sa-l scoti prin ionizator , dar sa interpui un filtru de carbon minimal intre ele.

Recent am gasit la MediaGalaxy filtru de hota impregnat cu carbon activ, coala de 470x950mm, suficient pentru un grow-room de dimensiuni reduse. Chiar daca nu scoti aerul afara din box, un astfel de filtru e foarte util pentru controlul mirosului, chiar daca il lasi sa mearga 'in gol', fara sa evacuezi nicaieri aerul pe care il filtreaza.
 

MJgrow

Active member
Impamantare se poate lua si de la o teava de caldura/gaz, etc. Poti testa cu un bec cel mai simplu.

Ionizatorul era FOARTE eficient cand era in box. L-am bagat de curiozitata sa vad daca intradevar functioneaza, si da nu mai mirosea deloc. Nici macar inauntru. Cu un calcul poti seta un timer fara sa afectezi mirosul/aroma plantei si sa scapi si de miros in sine.

Cu toate ca daca aerul circula destul de bine in box la modul "in -> out" nu ar trebui sa afecteze deloc planta.

Iar daca e atat de panica prefer sa fiu ok fara aroma decat deloc dar la 4 pereti. ;)
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Cam nasol sfatul!
Daca aparatul nu este bine realizat, sau se intampla ceva cu el, poti omora dintre vecini. Sau daca totul merge bine, un copil se poate electrocuta sau lua un shock destul de puternic de la aceea impamantere.
La gaz e si mai grav.. o scurgere de gaz + o scanteie = boom. chiar s-a intamplat odata ceva in genul asta, am vazut la stiri, cateva apartamente zdruncinate din cauza unei improvizatii..

Nu puneti curent unde nu ar trebui sa fie!
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
atentie la mucegai!

atentie la mucegai!

Desi ni se spune de nenumarate ori sa pastram curatenia atat a grow-lui cat si a uneltelor destinate acestuia, uitam cat de important este acest lucru, pana dam cu capul de ceva:

Ce se vede nu asa bine in poze, este putin mucegai sub forma unor pete mai intunecate la culoare. Nu prea imi ies bine pozele, mai am de exersat...
Ideea este ca am folosit furtunul pt transferul apei (la udare) si nu l-am suflat/scuturat/curatat/uscat bine, ba l-am mai lasat si pe calorifer! :wallbash:
Drept urmare... a aparut putin mucegai. Nu stiu ce fel de mucegai este si nici daca a contaminat deja grow-ul, dar aflu asta cat de curand.
Morala este: nu faceti aceeasi tampenie! :tiphat:
Si inca o sugestie ar fi sa folositi pe cat posibil furtune transparente, in care puteti vedea ce se intampla. :tiphat:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Nu este numai mucegai, este posibil sa fie si alge sau colonii de bacterii. Se scapa foarte usor de ele daca pui niste apa fiarta intr-o galeata, niste clor sau Domestos si bagi furtunul acolo si il lasi peste noapte. A doua zi clatesti cu apa fierbinte si rece si o sa fie ca nou (chiar daca aparent devine laptos).

Daca furtnunul nu este foarte lung se poate curata si cu o bucata de carpa legata la capatul unei bucati de sarma rigida.

Am patit si eu cu mai multe furtune si chiar si cu umidificatorul. S-au format chestii negricioase, verde inchis sau mai nou, rosu. Nu stiu ce bacterii sau alge am acum in growroom, insa daca las un recipient sau furtun cu apa la intuneric , in cateva zile se dezvolta o mazga roz-rosiatica, de consistenta unei meduze si habar nu am ce poate fi (si nici nu am un microscop atat de performant incat sa vad ce misuna pe acolo).
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
L-am lasat cateva ore cu solutie 10% clor in el, apoi l-am oparit cu apa fiarta si spalat cu rece si tot n-am scapat de alea, asa ca am dat cativa lei si mi-am luat inca 2m de furtun nou.
Ideea e ca n-am mai patit asa ceva si stiu asta pt ca folosesc doar furtun transparent si-l verific constant.
Sper doar sa nu fie ceva nasol..
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Prea nasol nu cred ca este, mai ales daca e vorba de plante crescute in sol. Eu am patit asa mai ales dupa ce am facut greseala sa folosesc acelasi furtun si la schimbatul apei din acvariu si la schimbatul apei de la plante. Probabil ca din acvariu s-au lipit ceva alge si bacterii pe furtun si s-au dezvoltat in apa cu nutrienti ramasa.

Eu m-am ambitionat si am reusit sa fac ca nou un furtun din asta de plastic de 10mm diametru su 5m lungime, bagand o sarma in el , la capatul careia am legat o carpa mica si un varf de perie, iar apoi rasucind furtunul si tragand usor sarma afara am reusit sa il fac luna. Mentionez ca unele bucati se negreala din furtun se dezlipeau cu totul, precum o coaja, iar in alte locuri trebuia sa insist.

Oricum, daca il ti in apa cu clor/domestos , poti sa fi sigur ca ai distrus 99.9% dintre bacterii :biggrin: (dar oare ce se intampla cu restul de 0.1% ? :chin: )
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
trecere pe hydro

trecere pe hydro

Am de gand sa trec pe hidro, nu mai devreme de iulie-august, pt ca tot atunci as vrea sa proiectez/construiesc/testez si vartelnitza...
A se citi cu accent rusesc. Hemp e nashu'... :D
Acum, hemp mi-a recomandat sistemul DWC, la care am retinut cateva aspecte avantajoase fata de alte sisteme hidroponice, cum ar fi:
- e mai usor de operat pt un incepator intr-ale hidroponicii
- ai o marja de eroare mai mare decat la alte sisteme hidro
- e mai simplu si mai ieftin de construit si operat
- etc
Desi m-am holbat cateva saptamani pe nenumarate thread-uri si posturi, m-am lamurit cam ca matza de calendar... Poate ca nu m-am uitat unde trebuia, de aceea si link-urile pot fi utile.
Am retinut cateva idei elementare, insa am mai multe intrebari fara raspuns decat clarificari, asa ca apelez la cei dintre voi care stiu cu ce se mananca hidro. In principiu DWC-ul, daca nu vine cineva cu argumente mai convingatoare (pt mine).
Sa incepem.
Iau una bucata galeata, dau gaura-n capac si infig in ala un net pot - cumparat sau DIY - pe care-l umplu cu hidroton.
In galeata va bolborosi apa - cu sau fara piatra, ramane de vazut.
Daca incep cu un grow de test, o singura planta (sa zicem o clona de jack herer), cam ce capacitate ar trebui sa aibe galeata? Si de ce?
Inafara de galeata imi mai trebuie si un alt bazin? De ce?
Inteleg ca exista mai multi factori si/sau parametri ce trebuiesc masurati si ajustati constant cum ar fi:
- PH-ul
- EC-ul
- PPM-ii
Care-s restul? Cat de des se masoara/ajusteaza?
Si cam ce echipament ar trebui sa am?
Inteleg sa am un PH meter electronic pe care periodic o sa-l compar cu testul cu picaturi pt acuratete.
EC-ul cu ce se masoara? Imi trebe scula si pt asta sau se gaseste un ph meter care sa aibe si functia asta?
PPM-ul il stabilesc eu prin cantitatea/concentratia de nutrienti sau este o consecinta care trebuie monitorizata cu un instrument? Separat sau exista ph/ec/ppm meter?
Apa se inlocuieste pe parcursul unei etape de grow (pt veg de ex) sau doar se completeaza? Daca da, care ar fi min si care max din volumul galetii?
Etc si altele.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
M-ai facut sa incep saptamana bine dispus ! :tiphat:

Pai sa o luam pe rand, ca sa acoperim toate aspectele cresterii in apa, in special DWC (adaptat in romana - cultura in apa adanca :biggrin:)
Trebuie sa monitorizezi 3 parametrii importanti :
- pH-ul ;
- EC-ul (sau PPM-ul);
- temperatura;

pH-ul

In DWC, plantele cresc OK cu valori ale pH-ului intre 5.2 si 6.2. Eu incerc sa tin intotdeauna pH-ul in jurul valorii de 5.8 (usor acid), avand ca reper graficul de mai jos :

58766d1144470658-cabinet-1000w-hydro-dwc-scrog-white-widow-nutrient_chart-soill-hydro.jpg


Valori peste 6.3 nu recomand pentru ca favorizeaza dezvoltarea algelor si a altor bacterii.

Pentru masurarea pH-ului iti recomand (daca nu ai deja) un pH Meter cu compensare automata de temperatura (ATC) : http://www.ebay.com/itm/Digital-pH-...droponic-Aquarium-Spa-Pool-ATC-/400437086515?

sau a unuia un pic mai 'smecher', cu termometru incorporat :

http://www.ebay.com/itm/Pen-Type-pH...ture-ATC-Backlight-LCD-Aquarium-/200899916777

EC-ul

EC-ul este de fapt conductivitatea electrica a solutiei de nutrienti, masurata in S(Siemens/cm). PPM-ul (parts per million) este o unitate de masura a parametrului TDS (total disolved salts), si de obicei are o valoare de 0.5*EC sau 0.7*EC (in functie de scala de aproximare). In Europa se obisnuieste sa se masoare EC-ul , iar americanii prefera sa se exprime in PPM. Indiferent ce unitate de masura e folosita, parametrul masurat este acelasi.

Nu exista limite clare in ceea ce priveste EC-ul minim si maxim al unei solutii, acesta fiind determinat empiric, in functie de fiecare strain. In general se porneste de la o valoare de 400uS pentru seedlings si fresh cuttings, pana la 1800-2200uS pentru plantele aflate in floare, la apogeu.

De masurat, EC-ul se masoara cu un ... EC Meter. Iti recomand un EC meter cu scala extinsa (peste 2mS) precum acesta : http://www.ebay.com/itm/Digital-EC-...ster-Water-0-19-9ms-cm-Aquarium-/140931478990

$(KGrHqZ,!i!FE!z0jDG,BRCe(6EBBg~~60_57.JPG



Mai jos este o lista de conversie pt diferitele aproximari :

ppm-ec-c-jpg.181763


Temperatura

Unii groweri spun ca o temperatura scazuta a apei din rezervor asigura o mai buna ozigenare a radacinilor, prin dizolvarea unei cantitati mai mari de oxigen in aceeasi cantitate de apa, temperatura ideala fiind de 18-19 grade Celsius. In acelasi timp insa, examinand plantele pe care le am in acvariu, am constatat ca ele cresc cel mai bine la temperaturi de peste 25 de grade Celsius, acelasi lucru fiind sustinut si de cel putin un grower adept al tehnicii SWC (shallow water culture). Atata timp cat nu exista extreme si nu se face exces de nutrienti nu ar trebui sa apara probleme legate de temperatura la nivelul radacinilor.

Daca se constata ca radacinile mor prea repede din cauza temperaturilor ridicate (nu este cazul daca EC-ul este pastrat in limite reduse), se recomanda folosirea unor enzime ce descompun tesuturile moarte (Cannazym, Hygrozyme, etc).

Capacitate
Multi groweri folosesc un singur vas de crestere pentru intreaga perioada de viata a plantei, insa din experienta mai multor runde de DWC pe care le-am avut in ultimii ani, am constatat ca acest lucru nu este tocmai eficient din punt de vedere al economiei de nutrienti.

Pentru a face economie de nutrienti (si chiar si de apa) se poate recurge la un mic artificiu : in vasul mare ( recomand galetile de var lavabil de 15L) se poate baga un rezervor mult mai mic, in care sa stea radacinile plantei pana cand incep sa se dezvolte (2-3 saptamani).

Asa cum ai mentionat si tu, este necesar ca apa sa fie oxigenata permanent. Pentru asta exista mai multe metode : oxigenarea cu ajutorul unei pompe de aer pt acvarii sau folosirea unei pompe de apa submersibile cu tub Venturi (care antreneaza aerul prin aspiratie). Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei, dar ramane la latitudinea growerului pe care o alege. Eu am mers pe o combinatie a celor doua metode : cate o pompa de aer pentru fiecare rezervor, plus o pompa de apa de 2-3W, conectata pe un timer mecanic, care asigura udarea hidrotonului la suprafata in perioada cand radacinile sunt mici si nu ajung in apa.

Fata de un grow in pamant, DWC-ul, ca orice alt sistem hydro/aeroponic, necesita mult mai mult timp pentru mentenanta, mai ales in situatia in care sistemul nu este inca pus la punct si se merge pe un drum necunoscut. Asta presupune monitorizare zilnica a celor 3 parametrii mentionati si ajustarea pH-ului si a EC-ului daca este cazul. Intotdeauna trebuie sa tii cont de regula Less is better.

Cand parametrii pH si EC oscileaza haotic sau au o tendinta clara de crestere sau scadere necontrolata, se recomanda schimbarea totala a solutiei (eventual clatirea radacinilor cu apa chioara, pentru dizolvarea eventualelor sari acumulate la nivelul radacinilor). Daca e sa te iei dupa producatorii de nutrienti, apa ar trebui schimbata saptamanal , insa am vazut ca nu este necesar acest lucru si chiar am de gand sa incerc candva un grow in care sa nu schimb apa de loc, decat atunci cand vine momentul flush-ului final.

Exista cel putin 3 metode de a schimba apa, fiecare cu avantaje si dezavantaje :
- prin adaugarea zilnica de apa (sau solutie de nutrienti) pana la ajustarea nivelului (marcat pe rezervor) ;
- prin adaugarea continua de apa (prin valva cu flotor) ;
- prin schimbarea apei din rezervor cand nivelul scade foarte mult si EC-ul creste.

Mai sunt o gramada de detalii care nu-mi vin insa in minte acum , dar iti voi raspunde bucuros la intrebari.
 

Loky

Member
Poti sa explici putin mai mult ce inseamna SWC (shallow water culture) pentru cannabis? :O
eventual sa arati o mica schita cu un sistem de genul asta..
Multam
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Poti sa explici putin mai mult ce inseamna SWC (shallow water culture) pentru cannabis? :O
eventual sa arati o mica schita cu un sistem de genul asta..
Multam

sa vezi si google cate stie despre SWC..
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
lista de cumparaturi

lista de cumparaturi

Ok hemp, acum voi avea nevoie de un necesar (o lista) ca sa-mi fac bugetul pt DWC. Am tabarat pe tine :biggrin:
Galeata, pompa de aer si piatra (pietrele) le am sub control.
Ca instrumente de masura imi sunt necesare PH metru si PPM/EC metru, corect?
Cum n-am folosit niciodata ebay unde vad ca-s destul de ieftine sculele astea (sau ala-i doar pretul de pornire?)
Ma gandeam sa apelez la bisnitarii locali pt procurarea astora. Sau poate ai alte sugestii?
Nu de alta, dar un ph metru si un ec metru is 150lei buc p-aicea...
Hai sa zic ca mai arunc si un termometru (de 20 lei) de acvariu pt o masurare suplimentara a temperaturii.
Mai am nevoie si de substantele de curatare/intretinere ale aparaturii. Astea cat m-ar costa pt un ciclu de 3 luni de crestere?
Mai precis, ce cantitate (in ml) mi-ar trebui pt 3 luni?
Apoi voi avea nevoie si de o pompa de apa pt a uda hidrotonul pana ce radacinile ating apa. Sa iau una de acvariu?
Pt aceleasi 3 luni, cat nutrient ar trebui sa iau?
Plecand de la premiza ca voi pleca cu ele hydro direct la 12/12, indiferent ca-s din samanta sau clone inradacinate.
Al tau ucenic :tiphat:
 

Latest posts

Latest posts

Top