What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Wszystko co wiem jest tutaj, hehe

Flo

Member
nie no hc tylko pogratulowac takiego aero clonera. pelna profeska. ach pewnie też coś podobnego będę sobie musial zbudować, oczywiście w pomniejszonej skali. hehe... tak więc super, że opisaleś wszystko dokladnie po polsku.

jeśli chodzi o wysokość zraszaczy(końcówek) to widzę że są dość nisko. czyli rozumiem że woda nie poiwinna pryskać na lodyżki klonów a o wiele niżej? czy dobrze kminie?

pozdr.

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Fridrich said:
Witam, nie wie ktos gdzie mozna dostac " misters " w polsce. pozdrawiam

Fridrich bylem dzisiaj w Obi u siebie w mieścinie i specjalnie popyrałem za tym na dziale ogród i było cos co moze nie wyglada jak te u HC no ale działąnie zblizone. Pakowane po 10 sztuk.
Pzdr.

Zrobilem wlasnie taka maszynke do klonow i klony sie nie pojawiaja nie mam pojecia czemu lodyga na dole sie zrobila twarda jak drzewo a klon nawet nie puscil malego korzenia.
Pomorzcie bo nie potrafie konowac co robie zle ???

O

oddworldDormé

Daj im czasu ,jak łodyga bedzie zgluciała i zgniła to wtedy do dupy

nie jest zlguciala jest taka biala na dole ale korzeni nie puszcza i temp wody mam 29 C zbijam lodem zimnym
dodalem 1 ml ukorzeniacze GHE bio roots i 0,5 ml klonexu

aha i klony moje maja 8 cm nie za niskie obcinam ??

Jak robilem w ziemi ksiazkowo to:
uciolem klona kat 45
zamoczylem szybko w Clonex tak przez 10 sek ok 1 cm -1,5 cm
i wsadzilem do ziemi (torfowa wysoko cos tam pH 6)
wsadzilem do takiego pojemnika przezroczystego specjalnego do klonow i pryskalem woda z kranu z neutralnym pH 3-4 razy dziennie zeby byla wilgoc temp tam byla 25 C
i nic roslinki po opadaly jak by nie mialy czym oddychac 5 dni patrze a korzeni nie ma nie wiem o co chodzi z tym klonowaniem teraz poczekam z tym ez-clonerem wlasnej roboty no ale 7 dni jak nie weim co powinny puścić
zobaczymy

Last edited:
G

Guest

Meryjanepl said:
Zrobilem wlasnie taka maszynke do klonow i klony sie nie pojawiaja nie mam pojecia czemu lodyga na dole sie zrobila twarda jak drzewo a klon nawet nie puscil malego korzenia.
Pomorzcie bo nie potrafie konowac co robie zle ???

aha i klony moje maja 8 cm nie za niskie obcinam ??

:wave:

Po pierwsze poka fote :D to zobaczymy czy cos z tego bedzie:smile:
Po drugie jak dlugo trzymasz je w takich warunkach i dlaczego az w tak duzej temperaturze? :chin:

Tu masz klona(ok 10cm) ktorego ukorzenialem ok 12-14 dni na parapecie, co jakis czas wymienialem tylko wode...

Jedynie co pozostaje to cierpliwie czekac... :D

Edit:

ca2 nacinam ja w spak? tak to sie pisze?heheh i delikatnie zdrapuje ta 'pierwsza warstwe' wiesz... aha i jeszcze jedna sprawa...minimum swiatla dla przyszlych korzeni...
pozdr!

Last edited:
C

Ca2

alijah: a nacinasz łodyżkę?
Częsta wymiana wody to podstawa... im czystsza im bardziej natleniona tym lepsza i klon szybciej ogarnie system korzeniowy. W sumie teraz tylko klonuje we wodzie...najlepszy sposób na parapetowe warunki:D.

allijah nie mam czym zrobic zdjecia
ty tez ukorzeniales to w aero clonerze wlasnej roboty ?? jak tak to dodwales jakichs preparatów ??

Moj klon wyglada tak jak twoj ze zdjecia ale nie ma korzenia a dokladnie tak samo.
trzymam je normalnie w tym aero klonerze caly czas wlaczony jest i mam pompe 3500 l/h dlatego ciepla woda sie robi do 30 C
i trzymalem 7 dni i zrezygnowalem a ty mowisz ze 12-14 dni czekales to chyba musze poczekać
aerocloner mam taki sam jak HC te "misters" to moje tylko 8 pryska w 2strony tylko i 2 pryskaja dookola obkrecaja sie pod cisnieniem

taka pompke powietrza

http://www.ubasseta.com.pl/showProduct.do;jsessionid=8ACC9B1DE1CC2F3EAE81E3C826F0C5E9?id=54

Last edited:
G

Guest

@Meryjanepl@ kurwa piszę bo nikomu się niechce, bo chłpakom ręce poopadały, jak masz wodę 30 C to padasz, max 18-19C a nawet zalecane heheheee pozdrotop

C

Ca2

Dokładnie TTG! Z akwarystyki już wyczytać idzie, że im woda cieplejsza tym mniej w niej tlenu...bez tlenu proces ukorzeniania/kiełkowania jest totalnie upośledzony.

3500 litrów na godzine to jest konkretna pompa ogrodowa i przez nią sie tak wszystko grzeje. Kup jakis malutki filterek akwarystyczny co ma 2.4-3.5W i zaiwań konkretne napowietrzanie to z klonowaniem problemu nie będzie.

kupilem nowa pompe 8 W 500l/h podlaczone jest tylko male 2 "mister" co sie kreca do okola i pryskaja. Mam 2 pompy powietrza jeden 200l/h i 30-90 l/h bombelkuje tam niezle. Dolewac tam jakies prepearty czyli ukorzeniacz i clonex ?? czy sama woda niech tam w pojemniku sobie pluska ?? i czy ma tam pluskac 24h czy ustawic czasomierz ?

trzbea zmieniac wode co 2 dzien (pH okolo 6) i tak jest dobrze woda moze miec nawet 27 C w ciagu 5 dni juz widac korzenie
pozdro

Ghonox

Member
Witam!

Mam jeszcze nabskie pytanie odnośnie kiełkowania...

Chciałem dziś spróbować kiełkowania metodą Hot Cargo i porównać z tradycyjnymi wacikami na talerzu.

Wrzuciłem kilka nasion (siejki z karmy, używam jej do różnych testów, zabawy, dla sportu...) na wacik i kilka do szklanki, ale... Poszły na dno... Zostawiłem je na parę minut, ale jakoś nie pali im się wypłynąć... Zrobiły się czarne etc.

Z tego co wiem, nasionka potrzebują oprócz wody i ciepła, także dostępu powietrza, aby wykiełkować i nie zgnić... Zostawione w tej wodzie wypłyną? O co chodzi? Przymierzam się na paczkę 10szt. low ryderów ;p ponoć ciężko kiełkują, więc szukam najlepszej metody na to. Czasami nie mogę podlać nasion, dlatego myślę, że metoda ze szklanką, w której jest na tyle wody, że w 24h nie wyparuje bez podlewania, jest najlepsza, jednak coś nie działa na przemysłówce, więc na LR też może nie działać... Podpowie ktoś coś?

G

Guest

ja zawsze robie 'crack' w zebach (z wyczuciem az 'pyknie') potem do wody...(z kranu) np: w kieliszku zawsze mialem kielki do dwoch dni... a jak peknie to od razu do ziemi...i czekac, czekac...! cierpliwie!!!!!!!!:D ciemnosc i 'przyjemna' temperatura sprzyja...

Last edited:
ja tam nie wiem kto tak robi z woda
1.Bierzwsz recznik papierowy albo papier toaletowy
2.Pryskasz go woda (ja mam taki spryskiwacz jak z plynem do okien kupiony w ogrodniczym)
3.kladziesz nasionka kolo siebie tak 0,5 cm od siebie
4.Zakrywasz to druga czescia papieru i pryskasz na to znowusz
5.Wsadzasz do worka i szczelnie go zamykasz
6. 48-72 h i masz juz kielki

aha i woda co ja pryskam ma pH obojetne

Ghonox

Member
Jak wsadzisz do worka i szczelnie zamkniesz, to będziesz mieć kiszonkę, a nie kiełki -,-

@Down \/
I kto to mówi ;s

Last edited:

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Meryjanepl, jeszcze jedna taka agresywna akcja w twoim wykonaniu, dostaniesz bana i nigdy wiecej sie tu nie pojawisz.

ok sorki panowie nie bede komentował juz akcji kowa.
Ghonox
dlaczego sadzisz ze skisna i nie wykielkuja prubowałeś ??
<ladnie panowie ladnie >

Latest posts

Latest posts