What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

To co? Jedziemy z konkursem?

Status
Not open for further replies.
A

AsiaSrasia

Przygotowalam wstepnie regulamin... mam nadzieje, ze Wam sie spodoba. Wciaz mozna go zmienic, jesli Wasze sugestie okaza sie godne zmiany :)

Ten thread jest tylko do zglaszania zdjec nominowanych do konkursu.

Zasady konkursu, podobne do tych co w POTM, ale dotycza tylko uzytkownikow polskiego forum.

Zasada #1: Nie mozna nominowac swoich zdjec i to jest chyba logiczne.

Kazdy uzytkownik moze nominowac dowolna fotke dowolnego innego uzytkownika (z min. 30 postami*), ktora znajduje sie w dowolnym poscie i dowolnym threadzie (z galerii/albumu na ICM). Moze byc nominowanych kilka zdjec od jednego uzytkownika, ale tylko jedno zdjecie moze wziac udzial w konkursie, w danym miesiacu.
Fotka musi byc podpisana przez zglaszajacego.
Pamietajcie o temacie konkursu kazdego miesiaca.

Zgloszenia sa przyjmowane do ostatniego dnia miesiaca (bez wyjatkow).
10 nominowanych finalistow zostanie wybranych na podstawie "pozytecznosci posta" - (opcja na dole postu: Did you find this post helpful? YES)

Po wybraniu najciekawszych zdjec, przechodzimy do glownego glosowania, ktore bedzie otwarte przez 10 dni.

Wygranym bedzie osoba, ktorej zdjecie zdobedzie najwiecej glosow.
Zwyciesca nie moze byc ta sama osoba 2 miesiace pod rzad. Jesli tak sie stanie, kolejne osoby otrzymaja nagrody.
Musimy dac szanse kazdemu!

Przejdzmy do nagrod... niezmienne nagrody przyznawane raz w miesiacu:

Za I miejsce proponuje kredyt w wysokosci $100 do wykorzystania tutaj
Za II miejsce kredyt w wysokosci $75 do wykorzystania tutaj
Za III miejsce kredyt w wysokosci $50 do wykorzystania tutaj

Dodatkowo na poczatku kazdego miesiaca bedziemy informowac o dodatkowych nagrodach - wyroznieniach sponsorowanych przez innych uzytkownikow naszego forum :)

*zasada minimum 30 postow jest po to, by stali uzytkownicy ICM mieli szanse wygrywac, a nie kazdy, kto sie zaloguje i wrzuci przypadkowo fajna fote...

Zaczynamy od marca (br.)!

Moze byc? Chcecie cos zmienic? Cos dopisac, cos usunac? :)
Jestem otwarta na wszelkie propozycje...

Last edited:

Ghonox

Member
Mi się podoba bardzo, wysokość nagród jest zacna, napisane prosto i na temat!
Ale mam 2 ale :p
1. 'dowolną fotkę' czyli tematyka nie musi być związana z konopiami?
2. Wygrać można raz na dwa miesiące - i tak trochę często. Nie liczę na to, że wygram chociaż raz III miejsce, ale na forum jest kilku ludzi z zajebistymi fotami i pewnie będą tworzyć 'grupę trzymającą władzę'. Nie chodzi mi o to, żeby podkładać innym kłody pod nogi i jak pies ogrodnika 'skoro ja nie mogę, to inni też', tylko jak jest napisane wyżej "by stali uzytkownicy ICM mieli szanse wygrywac" a nie w kółko te 10 osób :p

stempol

New member
30 postów ma określać stałego użytkownika? ICM przeglądam już ładnych parę lat, zarejestrowałem się w ubiegłym roku i jak widać nie mam z byt wielu postów bo nie piszę postów nic nie w noszących do tematu, moja propozycja zamiast 30 postów zrobić okres zarejestrowania (6-12 miesięcy). A po za tym inicjatywa z konkursem to świetna sprawa!:tiphat:

A

AsiaSrasia

1. 'dowolną fotkę' czyli tematyka nie musi być związana z konopiami?

Zalezy, jaki bedzie temat miesiaca... zbliza sie wiosna, powinno sie pojawic mnostwo pieknych zdjec.

2. Wygrać można raz na dwa miesiące - i tak trochę często. Nie liczę na to, że wygram chociaż raz III miejsce, ale na forum jest kilku ludzi z zajebistymi fotami i pewnie będą tworzyć 'grupę trzymającą władzę'. Nie chodzi mi o to, żeby podkładać innym kłody pod nogi i jak pies ogrodnika 'skoro ja nie mogę, to inni też', tylko jak jest napisane wyżej "by stali uzytkownicy ICM mieli szanse wygrywac" a nie w kółko te 10 osób :p

Mozemy zmienic do 3 miesiecy :)

Pamietaj tez, ze beda tez przyznawane wyroznienia w formie nasion sponsorowanych przez innych uzytkownikow PL ICM, za np. kolejnych 3 lub 5 miejsc...

30 postów ma określać stałego użytkownika? ICM przeglądam już ładnych parę lat, zarejestrowałem się w ubiegłym roku i jak widać nie mam z byt wielu postów bo nie piszę postów nic nie w noszących do tematu, moja propozycja zamiast 30 postów zrobić okres zarejestrowania (6-12 miesięcy). A po za tym inicjatywa z konkursem to świetna sprawa!:tiphat:

Rozumiem, ze nie jest latwo naklepac 30 sensownych postow, ale sprobuj... jesli zmniejsze do 25 poprawi Ci to humor? :)

No to ide wyczyscic sobie lustro w aparacie :D

Byle nie za bardzo...

:artist:

Amnnesia

Member
AsiaSrasia;5614348[B said:
][/B]

Ten thread jest tylko do zglaszania zdjec nominowanych do konkursu.

I słusznie :) proponowała bym albo zrobić osobny thread na ewentualne ustalenia co do regulaminu albo kontynuować ten w którym rozmowa o konkursach wystartowała czyli Ludzie to się w głowie nie mieści... klepanie tu niema sęsu bo zrobi się bałagan i będzie mało przejrzyście Pozdrowionka

xy1

Member
Sama idea bardzo fajna, ale nie rozumiem dlaczego nie można nominować swoich fot?? Taka zasada przyczynia się przecież do powstawania grupek wzajemnej adoracjii. O ile na samym forum to nie przeszkadza i jest nawet jest pozytywnym zjawiskiem, o tyle w konkursie powinno się unikać tego typu sytuacji. Wiem że nie da się do końca takich sytuacji uniknąć, ale warto próbować.
Poza tym jeśli zgłasza się cudze fotki to tak na prawdę Asiu udział w tym konkursie jest zupełnie przypadkowy a nie podyktowany chęcią wzięcia udziału w nim.

hodowca

Active member
Veteran
Sama idea bardzo fajna, ale nie rozumiem dlaczego nie można nominować swoich fot?? Taka zasada przyczynia się przecież do powstawania grupek wzajemnej adoracjii. O ile na samym forum to nie przeszkadza i jest nawet jest pozytywnym zjawiskiem, o tyle w konkursie powinno się unikać tego typu sytuacji. Wiem że nie da się do końca takich sytuacji uniknąć, ale warto próbować.
Poza tym jeśli zgłasza się cudze fotki to tak na prawdę Asiu udział w tym konkursie jest zupełnie przypadkowy a nie podyktowany chęcią wzięcia udziału w nim.

za przeproszeniem ,ale co Ty pier..... ?! Wiesz co to jest konkurs POTM(photo of the month) na icmagu? Tu panują podobne zasady i bardzo dobrze ze nie mozna nominować swoich zdięć to chyba zrozumiałe. Widze ze ludzie tutaj niezabardzo wiedzą o co chodzi i zamiast cieszyć się z konkursu to już zaczynają mieć jakieś "ale"
Dla mnie konkurs jest ZAJEBISTĄ INICJATYWĄ i pozdrawiam szczodrą i mądrą pannę Asię za ingerencję w Polski rozwój konopny i udostępnienie Wam możliwości nabycia bardzo zajebistych genów za darmo!

xy1

Member
za przeproszeniem ,ale co Ty pier..... ?! Wiesz co to jest konkurs POTM(photo of the month) na icmagu? Tu panują podobne zasady i bardzo dobrze ze nie mozna nominować swoich zdięć to chyba zrozumiałe. Widze ze ludzie tutaj niezabardzo wiedzą o co chodzi i zamiast cieszyć się z konkursu to już zaczynają mieć jakieś "ale"
Dla mnie konkurs jest ZAJEBISTĄ INICJATYWĄ i pozdrawiam szczodrą i mądrą pannę Asię za ingerencję w Polski rozwój konopny i udostępnienie Wam możliwości nabycia bardzo zajebistych genów za darmo!

Masz rację nie wiem do końca czym jest konkurs POTM tzn nigdy się w to nie zagłębiałem już chociażby dlatego że nie znam angielskiego i dlatego niewiele o nim wiem. Wiem że to fotka miesiąca i tyle.
Zamiast obrażać mnie i umizgiwać się do Asi, lepiej powiedz mi lepiej dlaczego twierdzisz, że nie mam racji. To że mam "ale" nie znaczy że nie szanuję pracy i zaangażowania Asi, wręcz przeciwnie - doceniam jej zaangażowanie i pracę ale nie znaczy to że nie mogę mieć jakiegoś "ale".
Być może zmienię zdanie - przekonaj mnie.

Proponuję dyskusję przenieść do tematu:
Ludzie, to sie w glowie nie miesci! Musze TO tutaj napisac... by nie zaśmiecać tutaj już więcej.

masakrator

Well-known member
ICMag Donor
Veteran
Zwyciezca Konkursu nie moze zostac Adam Malysz ktory skoczyl najdalej i otrzymal najwiecej punktow poniewaz rok temu skoczyl on takze najdalej - musimy dac szanse kazdemu - Zwyciezca zostaje Apoloniusz Tajner i on stanie na podium :D

Myslalem ze nie wybieramy osoby a prace - zdjecie . I co z tego ze zdjecia jakiegos autora wygrywaja co miesiac i zgarnia on nagrody ? Uwazasz ze nieuczciwie on wygra ? ze inni maja mniejsze szanse ? Szanse sa takie same dla kazdej pracy i zadne przesuwanie nagrod nie zwieksza niczyich szans . Najwieksza nagrada jest poprostu 1 miejsce - wygrana i tyle a nie talony .
A wspominajac potm to wygralem tam chyba 2x foto roku i jedyna nagroda jaka otrzymalem to duzo wiadomosci z gratulacjami do was (dziekuje ) i Wywalczone przez ZZ (dziekuje brachu ) tytul ICMag Photographer na ktory nie zasluzylem ich zdaniem .

stempol

New member
*zasada minimum 30 postow jest po to, by stali uzytkownicy ICM mieli szanse wygrywac, a nie kazdy, kto sie zaloguje i wrzuci przypadkowo fajna fote...

Asiu gdy się sprężę jestem w stanie naklepać wiele więcej postów, ale jak w/w cytat mówi by stali użytkownicy mieli szanse wygrać, zasada 30 czy tam 25 postów tego ci nie zagwarantuje, sam nie jednokrotnie widziałem jak użytkownicy na rożnych forach w ciągu doby nabijali znacznie więcej postów, co nie świadczy ze byli stałymi użytkownikami danego fora. Jesteś otwarta na propozycje zmian, tez taką zmianę zaproponowałem by nie ilość postów a okres rejestracji świadczył o statusie użytkownika, i dla mnie naprawdę nie musisz zmieniać ilości postów gdyż i tak nie liczę na udział w konkursie, samą inicjatywę popieram :)

Amnnesia

Member
Ja uważam że Asia jako przedstawiciel SB i fundator nagród oraz pomysłodawca konkursu powinna ustalic sztywny regulamin wedle własnego uznania bo prawda jest taka że zawsze znajdzie się ktoś komu regulamin się nie spodoba w tym czy innym punkcie a wszystkim dogodzić się nie da. Ja choć osobiście na żadne nagrody nie liczę, jestem wdzięczna Asi za to że w tak wspaniały sposób wspiera rozwój Polskiej Sekcji Pozdrowionka

Ergonomic

Member
Opowiadam się za stempolem. Ilość postów nie jest miarodajnym wskaźnikiem stażu. Każdy głupi jest w stanie napisać "zajebiste rośliny bracie" na każdym możliwym threadzie ogólnym. To nie jest żadna sztuka zrobić to w ciągu jednego dnia. Chyba, że w konkursie chodzi o przyciągnięcie nowych użytkowników to ok.

Lepiej byłoby patrzeć po czasie rejestracji. Ewentualnie jezeli ktos jest znany od dłuższego czasu jak piterrr, który pisze posty nie wiem w jaki sposób. Dodatkowo mam pytanko. Bo jeżeli ktoś wstaw zdjęcia nie swojego autorstwa a znalezione gdzieś w necie to też może dostać nagrodę jeśli znajdzie dobre foto. Dlatego proponowałbym, żeby znalazł się ktoś( a najlepiej kilka osób) kto będzie sprawdzał czy nadesłane zdjęcia nie latają gdzieś po necie(nawet jeśli były postowane na innym forum można dociec kto jest faktycznie autorem). Zgłaszam sie na ochotnika do tego procederu

oczywiście pro publico bono, nieodpłatnie. To sprawi, że wygrywać będą faktycznie osoby, które na to zasługuja a nie jakies cwaniaczki z bąblem w nosie

pozdrawiam. Ergo

A

AsiaSrasia

Jestem za, a nawet przeciw! :biggrin:

@Amnesia: na konkurs otworzymy innny thread, gdzie beda tylko nominowane zdjecia. Tutaj pozwolmy ludziom naklepac troche postow poprzez sugestie i pomysly :)

@Stempol, Ergonomic: staz. Sa ludzie co zarejestrowali sie 5< lat temu, ale wogole na ICM nie przesiaduja. Teraz nagle moga sie pojawic, bo konkurs... Wydaje mi sie, ze 30 (sensownych) postow jest odpowiednia liczba. Jesli ktos zacznie klepac byle jakie posty, byle nazbierac ich 30, obiecuje, ze zaczne usuwac wszystkie typu "zajebiste rośliny bracie". Skonczy sie babce sranie i wtedy nie bedzie, ze boli. Tylko ostrzegam :]

@masakrator: masz calkowita racje, zajebiscie podoba mi sie to Twoje porownanie :)
Jednak wolalabym pozostac przy tej opcji, ze przynajmniej dwa razy z rzedu nie moze byc ten sam zwyciesca...

w33dman

Member
Witam,

Regulamin jest w porządku, skończcie narzekać i cieszcie się że po angielsku sensownych postów nie trzeba pisać :) Aby pogodzić wszystkich to proponuję limit od 30 postów + minimum 3 miesiące na forum.

Co do tematyki zdjęć to ja jestem jednak za konopiami, nie chodzi mi o same rośliny, ale żeby był ten motyw cannabis.

Wartość nagród jest bardzo duża i ogromnym plusem jest możliwość wyboru swojej nagrody.

Schemat nominacji jest dobry i sprawdzony, nic tylko czekać na rozpoczęcie konkursu, ładujcie fotki aż do przeciążenia serwerów, pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia.

Peace.

ziel-zielona

Medicine Grow
ICMag Donor
Veteran
Witam szanowne grono .

Tutaj poprowadzimy dyspute na temat regulaminu , a posta AsiaSrasia przenioslem do warznych ogloszen -

powiem skromnie bo padam na pysk po calym dniu tyrania ...

Wygrana to lepiej jak by byla namacalna ;) bo kupony to sie mie z kolejkami za paliwem kojarza ... albo talony i balony to juz byl by ziemski raj ...

Amnesia - sztywny regula.min hehe dobre ;)kobiety tylko o jednym ... moze tego nikt nie dokonal , ale my to zrobimy i dopracujemy idealny regulamin .

Nikt nie bedzie spamowal ja juz tego dopilnuje .

Ergo kochany Ergonomic , zawsze docenialem twoj zapal do wspolpracy...

Przypominam ze glownym celem tego konkursu bylo/jest i bedzie zgodne z regulaminem zdobywanie unikalnych genow za darmo .

masakrator dobrze pamieta , a mi swita jeszcze ze nie widzialem twojej foty na pierszej stronie IC mag a to byla tez jedna z wygranych , sprostuj jak sie mylo bo pamiec mam dobra ale krodka ...

dogadajmy szczeguly i zaczynamy konkurs .

ZZ

cardiel

Member
Oczywiście, że jedziemy! Na początku chciałbym podziękować Ci Asiu za Twój wkład w rozwój polskiej sceny cannabis! :) To co robisz dla nas, jest naprawdę wielkie.

Teraz kilka uwag odnośnie kwestii poruszanych w tym temacie:

1. Warto rozważyć dodanie do regulaminu punktu w stylu "Zdjęcie musi być wykonane przez nominowanego użytkownika". Niby oczywiste, ale różnie to bywa...

2. Wydaje mi się, że oprócz minimalnej ilości postów można również dodać określony staż. (Żeby nie było sytuacji, że ktoś rejestruje się na forum specjalnie dla konkursu- no chyba, że konkurs ma też na celu rozpromowanie tego forum na polskiej scenie, co swoją drogą może być ciekawe ;) )

3. Pisząc do nas z zagranicy Asiu, system z którego korzystasz gubi polskie znaki diakrytyczne (ą, ę, itd.) a regulamin będzie wydawał się bardziej profesjonalny (i może nie będzie raził niektórych). Poniżej jest wyedytowany regulamin z pierwszej strony, nic nie dodawałem od siebie, oprócz polskich ogonków, i poprawienia literówek. :)

Ten thread jest tylko do zgłaszania zdjęć nominowanych do konkursu.

Zasady konkursu, podobne do tych co w POTM, ale dotyczą tylko użytkowników polskiego forum.

Zasada #1: Nie można nominować swoich zdjęć i to jest chyba logiczne.

Każdy użytkownik może nominować dowolną fotkę dowolnego innego użytkownika (z min. 30 postami*), która znajduje się w dowolnym poście i dowolnym threadzie (z galerii/albumu na ICM). Może być nominowanych kilka zdjęć od jednego użytkownika, ale tylko jedno zdjęcie może wziąć udział w konkursie, w danym miesiącu.
Fotka musi być podpisana przez zgłaszającego.
Pamiętajcie o temacie konkursu każdego miesiąca.

Zgłoszenia są przyjmowane do ostatniego dnia miesiąca (bez wyjątków).
10 nominowanych finalistów zostanie wybranych na podstawie "pożyteczności posta" - (opcja na dole postu: Did you find this post helpful? YES)

Po wybraniu najciekawszych zdjęć, przechodzimy do głównego glosowania, które będzie otwarte przez 10 dni.

Wygranym będzie osoba, której zdjęcie zdobędzie najwięcej głosów.
Zwycięzcą nie może być ta sama osoba 2 miesiące pod rząd. Jeśli tak się stanie, kolejne osoby otrzymają nagrody.
Musimy dać szanse każdemu!

Przejdźmy do nagród... niezmienne nagrody przyznawane raz w miesiącu:

Za I miejsce proponuję kredyt w wysokości $100 do wykorzystania tutaj
Za II miejsce kredyt w wysokości $75 do wykorzystania tutaj
Za III miejsce kredyt w wysokości $50 do wykorzystania tutaj

Dodatkowo na początku każdego miesiąca będziemy informować o dodatkowych nagrodach - wyróżnieniach sponsorowanych przez innych użytkowników naszego forum :)

*zasada minimum 30 postów jest po to, by stali użytkownicy ICM mieli szanse wygrywać, a nie każdy, kto się zaloguje i wrzuci przypadkowo fajną fotę...

Pozdrawiam wszystkich,

Cardiel :tiphat:

A

AsiaSrasia

Oczywiście, że jedziemy! Na początku chciałbym podziękować Ci Asiu za Twój wkład w rozwój polskiej sceny cannabis! :) To co robisz dla nas, jest naprawdę wielkie.

Teraz kilka uwag odnośnie kwestii poruszanych w tym temacie:

1. Warto rozważyć dodanie do regulaminu punktu w stylu "Zdjęcie musi być wykonane przez nominowanego użytkownika". Niby oczywiste, ale różnie to bywa...

2. Wydaje mi się, że oprócz minimalnej ilości postów można również dodać określony staż. (Żeby nie było sytuacji, że ktoś rejestruje się na forum specjalnie dla konkursu- no chyba, że konkurs ma też na celu rozpromowanie tego forum na polskiej scenie, co swoją drogą może być ciekawe ;) )

3. Pisząc do nas z zagranicy Asiu, system z którego korzystasz gubi polskie znaki diakrytyczne (ą, ę, itd.) a regulamin będzie wydawał się bardziej profesjonalny (i może nie będzie raził niektórych). Poniżej jest wyedytowany regulamin z pierwszej strony, nic nie dodawałem od siebie, oprócz polskich ogonków, i poprawienia literówek. :)

Pozdrawiam wszystkich,

Cardiel :tiphat:

Sluszne uwagi! Dzieki! :)

JAcHoo

Member
Witam Ogrodników.
Bardzo fajna inicjatywa z tym konkursem. Też uważam, że staż jest istotniejszy, niż posty przy dopuszczaniu do udziału. Bezwzględnie powinien pojawić się zapis, że wysyłamy na konkurs tylko swoje zdjęcia. Pozostaje kwestia tematu. Jestem za tym, żeby temat nawiązywał do naszego hobby, ale wtedy trudno będzie raczej oczekiwać, żeby foty nawiązywały do pory roku, chyba że...
Pozdro

flpflp

Member
Veteran
super inicjatywa, tak trzymac panno Asiu :D juz nie moge sie doczekac tematu marcowego konkursu.

jedyny problem jaki dostrzegam to fakt ze 90% fot w naszej sekcji to foty o tematyce stricte konopnej, z innej beczki zostaja tylko foty z tematu w plenerze z polakami, wiec moze sie zdarzyc, ze ciezko bedzie znalesc foty pasujace do tematyki konkursu, tym bardziej ze nominowac mozna tylko czyjes zdjecie.

choc jestem pewien ze i na to panna joanna znajdzie rozwiazanie :D

Status
Not open for further replies.