What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Suszenie plonów/curing

Lewar

Member
ja wieszam poobrywane gałązki normalnie w boksie z wyłączoną lampą a działającą wentylacją. ziółko od 3 do 5 dni jest gotowe do kurzenia ;)

ktoś z powodzeniem testował water curring? ja próbowałem na liściach, woda zmieniana codziennie, strasznie waliła zielskiem. po tygodniu wysuszony stuff gryzł jeszcze bardziej :badday:

xxx2sd.jpg

rogin

Member
jungle dzieki za linka ale nieiwem jak mam sie za to zabrac :/ tzn taka duza miske i siatke to luz ale ten wegiel aktywny to niewiem gdzei mam go zamatowac i jak w tyg bede scinal roslinki a niemam jeszcze zrobionej suszarki a musze ja miec bo w calym bloku bedzie jebac nimi a to mi sie specjalnie nie widzi :/
peace

castlevania

Member
po wysuszeniu plonow i zamkieciu ich np. w słoiku ile ziołko moze tak lezec?? ile moze tak lezakowac zeby było jeszcze dobre do spozycia:) pozdro

Tomu

Well-known member
Veteran
castlevania said:
po wysuszeniu plonow i zamkieciu ich np. w słoiku ile ziołko moze tak lezec?? ile moze tak lezakowac zeby było jeszcze dobre do spozycia:) pozdro
Moze długo lezec to zalezy od warunków ale optymalne warunki to ciemne suche i nie zaciepłe miejsce thc ginie pod wpływem swiatła i temperatury.
Tak przy okazji ogladałem kiedys krotki filmik reklamowy szkoleniówki DVD o growingu i zastanawia mnie jedna rzecz albo mi sie to uroiło :D widziałem na tym filmiku jak koles gotowe wysuszone zioło wkładał do worka foliowego i napuszczał do niego Co2, orientuje sie ktos co to ma na celu ?@Hot Cargo moze ?

G

gelowas

rogin, kupujesz wegiel aktywowany na allegro za kilkanascie zlotych duza paka (stosowany do filtrow akwariowych) owijasz to w gaze jakas lub opakowanie z dziurkami z obu stron i szafa gra, na podobnej zasadzie dziala pochlaniacz zapachow do lodowek :)

zanotowalem
wyzszosc opakowan prozniowych nad sloikami - nie przelatuje ani odrobina zapachu z wewnatrz, zywica/okruszki po wyjeciu bobow nie zostaje na szklanych sciankach, nie wali poprzednia zawartoscia (jak np sloiki po ogorkach kiszonych)

rberciol

Member
@Hot Cargo a jak Ty suszysz swoje indyjki? Bo mi sie WW ususzyła na pył, i starsznie się kiepsko takie coś pali :(

L&M

Member
@rberciol 3 dni ze skórką jakiegos cytrusa i bedzie zajebiscie, dojdzie smak no i nie zaplesnieje bo owoce sa pryskane pestycydami

rberciol

Member
Aha, a dobrze jakby lampy były włączone?
Rozumiem, że mam powiesić rośliny i pod nimi skórki cytryn?
Co do miejsca to suszyłem w barku, na początku było dobrze, ale później topy stały się jak liście Salvii Divinorum, bądź mięty. Wszystko sie kruszyło. Suszone w ciemni i 0 dostępu do powietrza, jedynie co otwierałem szafkę.

powinieneś suszyć w ciemnym pomieszczeniu z przewiewem świeżego powietrza. ale jeśli już przesuszyłeś to dodaj skórki od cytrynki/pomaranczka :D tylko nie przesadz bo ja raz zaduzo wsadzilem i za mokre było. najdziwniejsze jest jeszcze to ze potem pleśń weszła...

Lewar

Member
szybciej i lepiej bedzie spryskac ziolko zwyklym spryskiwaczem, rozdrobnione na gazecie na male kawalki, pozniej strzepac tylko nadmiar wody

z ta skorka to tylko odrobine jak juz hehe

G

Guest

I nie trzymać skórki za długo w słoiku bo skórka i zioło spleśnieć mogą !!! Mi pleśń na skórce pojawiła się po 2 dniach.

Lewar

Member
nie nie
spryskanie i skorki to opcja w ewentualnosci przesuszenia, wsadzasz do samarki kawalek i czekasz. powies w boksie, wlacz delikatny nawiew, zagladaj co jakis czas. po tygodniu u mnnie juz sa calkiem koszerne i gotowe do degustacji, ale wtedy schna w nieco wyzszej temp

pozdro

G

Guest

Tomu, moze to bylo suchy lód ? I moze curring suchym lodem na owym filmie robili.

Co do water curingu to w moim wypadku zmienil ziółko na lepsze.
2-3 dni w wodzie wymienianej raz bądz dwa razy dziennie, potem suszone normalnie 2-3 dni. Ziolo zapach nadal mialo niezbyt fantastyczny, ale smak sie poprawil. Wydaje mi sie ze jakosc tez sie troszke zamienila i ziomek stwierdzil to samo, jednak moze to tylko sila perswazji.

Last edited:

Latest posts

Latest posts