What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Przygtownie w boxie do outa czy tak ma byc?

jptasior

New member
Robie 1 przygotowania do outa w malutkim boxiku 28x28 x120 oswietkenie4 x philips 23w przez 7 dni nasietlane 24 na dobe od wczoraj 18/6 wiatrak koputerowy na dole oraz u gory uruchamiany co 45 na 30 min wszystko wydaje mi sie bylo ok ale teraz zastanawia mnie dlaczego liscie roslinki sa tak nachylone do dolu i zastanawia mnie czy nie mam za malych doniczek torfowych bo na spodzie doniczek po tygodniu pojawily sie korzonki i od wczoraj zauwazylem ze rosliny troche zlichly moze zaduzo podlewam , dlatego zdecydowalem zapytac o rade zawodowcow jak sie uda postaram sie dodac zdjecia te po prawej na zdjeciu to PPP a po lewej Snow white.

mozna tez zerknac w galerii.

10487PICT0006-med.JPG

10487PICT0009-med.JPG

10487PICT0004-med.JPG

Last edited:

GReen dreAM

Well-known member
Veteran
Witam !

Osobiscie troche nie rozumiem ludzi ktorzy stosuja doniczki torfowe przy takie ilosci sadzonek, po pierwsze dla roslinek sa nie najlepszym rozwiazaniem w czasie gdy przebywaja w boxie <jak widac na zdjeciu korzonki sie wydostaja> no i po wysadzeniu w glebe bo jednak na poczatku jest lekka przeszkoda dla korzeni sie przedostac, i z drugiej strony patrzac odbierasz sobie przyjemnosc zabawy czyli samego przesadzania kwiatkow....heh

A tak pozatym ladne kwiatki no i powodzenia na dworze !!!!

jptasior

New member
pisze ze robie to 1 raz cala wiedza zaczerpnieta od was z forum oraz z innych for o podobnej tematyce i troche sie niepokoje o moje malenstwa :) czy wszystko z nimi gra na wasze oko??Co proponujecie moze odciac dna od butelek plastikiowych 2 l i dosypac ziemi porobic dziurki i wrzucic te moje torfowe pojermiki do nich zda to egzamin, martwie sie o te korzenie czy im to nie zaszkodzi doniczki stoja na szmacie ktora prawie caly czas jest wilgotna.

Last edited:

Tomu

Well-known member
Veteran
jptasior said:
pisze ze robie to 1 raz cala wiedza zaczerpnieta od was z forum oraz z innych for o podobnej tematyce i troche sie niepokoje o moje malenstwa :) czy wszystko z nimi gra na wasze oko??Co proponujecie moze odciac dna od butelek plastikiowych 2 l i dosypac ziemi porobic dziurki i wrzucic te moje torfowe pojermiki do nich zda to egzamin, martwie sie o te korzenie czy im to nie zaszkodzi doniczki stoja na szmacie ktora prawie caly czas jest wilgotna.
korzenie nie lubia swiatła, jesli dochodzi do nich swiatlo to lepiej cos z tym zrob choc z jednej strony maja dobry dostep do Co2 ktore korzenie lubia i pobieraja do fotosyntezy :chin: najlepiej w doniczki wsadzic tak jakbys to robil na outdoor z tymi butelkami moze byle nie przezroczyste "najlepiej" :woohoo: mozesz czyms oblepic zeby korzenie nie widzialy swiatła ...
pozdro

cannabolic

Member
jptasior, te opadniete liscie to najprawdopodobniej efekt zbyt czestego podlewania. Poprostu maja za mokro. Normalnie w doniczkach na dole sa otwory ktore odprowadzaja nadmiar wody, w doniczkach torfowych ten nadmiar poprostu przesacza sie dnem, ale skoro masz pod nimi mokra szmate to ta woda nie ma gdzie sie podziac wiec zostaje w doniczce, co sprawia, ze jest zbyt wilgotno.
PEACE

T

technoMAXgrower

Nie jest zle, spoko se rosna planciki. Z takimi malenstwami sa czesto problemy, a donice torfowe nigdy mi nie podchodily wedlug mnie sa do bani przemoczone zaczynaja plesniec ogolnie to z nimi to tylko problem jest. Kubki styropianowe ssa duzo lepsze z ziemia/kokosem zmieszanym z perlitem 1:1. Ja zebu uniknac ciurchania sie z maluchami wale je krazek jiffy bezposrednio w duze donice tak 5l albo 7,5l i wtedy zawsze ida bezproblemowo latwiej mozna regulowac wilgotnosc podloza nie ma mozliwosci ze przelejesz czy przesuszysz jeszcze tak male korzonki i wzrost sadzonki jest duzo szybszy. To takie pojscie na latwizne ale potrzebne jest do tego niestety duzo wiecej miejsca w boxie.

jptasior

New member
niezle, niezle bo jak swir dogladam :crazy: dzis 10 dzien zauwazylem na 2 roslinach rdzawe plamki co to moze byc jak jej pomoc czy nie zdechnie?

Tomu

Well-known member
Veteran
Trudno powiedziec moze to byc jakis niedobor, uzywasz jakiegos nawozu ? to 1 pietro lisci oibumiera i opada naturalnie, nie mozesz tez przesadzac z nawozem w tak wczesnym stadium zycia roslnek ziemia kupiona w sklep. ogro.. starcza na ten czas plus kilka dodatkow spulchniaczy itp najlepiej stosowac naturalne naowzy biohumus itp. moze to byc deficyt azotu, lub jakis niedobor narazie slabo widac jak dla mnie :) ale opisz jaka mieszanke ziemi robiles nawozy itp

jptasior

New member
stosuje biohumus rozcienczony z woda a takze spryskuje nim liscie ziemia kupiona w ogrodniczym do kielkowania roslin wczoraj jak przesadzalem pomieszalem ta ziemie z ogrodowa tak pol na pol i dalej oszczednie podlewam zeby nie przelac dzis zrobilem jeszcze dawke florowitu mniejsza niz stezenie podane na etykiecie ale jeszcze nie podlewalem tym na razie mysle podlewac czysta woda do czasu widocznej poprawy.

Tomu

Well-known member
Veteran
Tak woda powinna przeplukac jesli to nadmiar jak niedobor to nie bardzo :) czas pokarze lepsza ziemia kupiona w ogrodniczym o ph 6,5 7,0 do tego dobry perlit.

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
jptasior said:
na razie mysle podlewac czysta woda do czasu widocznej poprawy.

Cze jptasior, witaj na ICmagu, od poczatku powinienes tak robic, wszelkie nawozy sa niepotrzebne i jak widzisz niewskazane we wczesnym etapie zycia rosliny.
Przez pierwsze 3tyg-miesiac roslina nie potrzebuje nic oprocz tego co ma juz w ziemi. Jezeli wtedy zauwazasz jakies nieprawidlowosci to raczej wina srodowiska w boxie a nie jakiegos niedoboru.

Te rdzawe plamki to przenawozenie wlasnie, bez leku dawaj im tylko wode, bedzie dobrze.

pozdr, kov

jptasior

New member
Witam wszystkich na imagu tak pochloniety bylem roslinkami ze w 1 moim poscie zapomnialem sie przywitac ale co sie odwlecze to nie uciecze podlewam teraz sama woda i wydaje sie ze wszystko wyglada ok choc u kilku innych tez wyszly plamki ale juz mniejsze a najwazniejsze widze ze rosna az milo jutro wrzuce pare fotek.

10487PICT00061-med.JPG

10487PICT00051-med.JPG

10487PICT00041-med.JPG

10487PICT00031-med.JPG

10487PICT00011-med.JPG

11 dzien od wyjscia z ziemi.

wszystkie mi zdechly niestety wysadzilem pod koniec kwietnia i wszystkie zmarzly o jaki bylem zly.

Last edited:

Latest posts

Latest posts