What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Przesadzanie dorosłej Pani

Ilovedrive

Member
Witam serdecznie.
Dziś po dotarciu na spota mało co nie zemdlałem jak zobaczyłem że 2m od jednej z moich dziewuch ktoś przyciął tataraki i wstawił tam ogrodzenie POD NAPIĘCIEM! :[ spot jest w takich tatarakach że nikt tam nigdy nie wchodził :[ no i moje dziołchy napewno zostały zauważone (nie wiem jak zinterpretowane) .
Planuje 2 dziewczynki przesadzić jakieś 30 m (również tataraki) i mam pytanie czy mogę przesadzić planty po pas albo i troche wyższe? .
Miejscówka jest spalona i tak czy siak musze to zrobić ale może podpowiecie mi co zrobić zeby zminimalizować skutki przeprowadzki ..
czy po prostu obkopać rośline i przenieść z jak największą ilością ziemi ?
Troche sie podłamałem tym spotem i teraz już wiem że "wszystko sie moze zdażyć) :/

Last edited:
O

OrganicShowmen

Czlowieku czemu zakladasz nowego threada ?? Nie mozesz zadac tego pytania w Outdoor Pytania, scisle to dotyczy tamtego tematu. Nie zakladaj threada jak masz pisac takie dyrdymaly przez to bez sensu. Masz strasonego spota. By wykopac tyle zeby nie uszkodzic korzeni bedziesz musial bardzo duzo sie narobic. Nie dasz rady uniesc bryly, ktora wykopiesz. Tak czy owak planty ucierpia na tym i opoznia sie o 2 tygodnie conajmniej. Cheech and Bong cos wie na ten temat, pamietam ze 2 lata temu czy 3 jebal sie kurna jakims kurduplem z kumplem razem z ogromnymi plantami hehe.

Skasuj ten thread czlowieku. Pozdro i czytaj uwazniej na przyszlosc inne tematy. Outdoor Pytania odp. dostaniesz 3x szybciej.

G

gruby

nie ma zadnego problemu z przesadzaniem takich roslin.musisz skorzystac z kalendarza bi dynamicznego ,w dni korzenne ,2 godziny przed zachodem slonca szpablem obetnij korzenie z 15-20 cm od rsliny ,i ja obkop,i wycignij ,postaraj sie jej nie ciagnac ,musisz ja podwazyc.mozesz juz przed wycieciem polac ja woda z ukorzeniaczem ,najlepiej hesi,i daj podwujna dawke 50ml na 10l.i ja przenos ,jak wykopiesz nowa dziure zmieszaj nowa ziemia z perlita,karamzytem ,kokosem (oczywiscie ze z tymi wszystkimi na raz), nawet ze zwirem ,pomoze to korzenia w oddychaniu i latwiejszemu rozwinieciu i odbudowie.i podlewaj ,z ukrzeniaczem.mozesz dodac trichodermy ,mikoryzy,a naewt jak posiadaz to super thiver,to juz jest masakra-palca w dupie ukorzeni.powodzenia i pozdrawiam

G

Guest

W ubiegłym roku przesadzałem z konieczności dwie półtorametrowe zaczynające kwitnąć laski.
Wykop wcześniej nowe porządne dziury w nowej miejscówce. Szpadlem, tak jak mówi gruby, ok 20 cm od rośliny wytnij bryłę korzeniową z ziemi. Im większą bryłę Ci się uda tym lepiej. Nie pozwól na wyschnięcie korzeni ani na to by słońce na nie mocno świeciło. Staraj się nie obkruszać ziemi z korzeni. Przenieś delikatnie w nowe miejsce, zakop, możesz przywiązać do czegoś stabilnego żeby się nie przewracała na wietrze, póki sama słabo się trzyma. Podlej porządnie i nie pozwól aby wyschła na maksa. Przez pierwsze tygodnie będzie wyglądała na mającą umrzeć ale jeśli wszystko zrobisz ok to na pewno przeżyje i da Ci plon jesienią.
Powodzenia i możesz fotorelację z operacji zrobić :D

2 rośliny Bambata x ErdPurT (te wyższe) świeżo po przesadzeniu na nowe miejsce:

Last edited:

Ilovedrive

Member
Witam

OrganicShowmen masz racje ze ten post powinien być w Outdoor pytania ale dla początkującego rolnika czasami znaleść tam odpowiedz na jakieś czasami banalne by się wydawało pytania jest trudno a przynajmniej długo ... Obecnie są tam 743 odpowiedzi przez które trzeba przebiać się jak przez gąszcz krzaków i pokrzyw (offtopic) ;] aby znaleść odpowiedz na swoje pytanie lub nie wszyscy mają na to czas dlatego założyłem nowy temat ..
Jestem zapisany na różnych forach i wszędzie jest to jakoś składnie podzielone .
Przydał by sie podział forum na kilka "poddziałów" aby łatwiej się tu było poruszać i łatwiej znaleść odpowiedzi na swoje pytania.
Nie wszyscy są tu od "zawsze" a przydało by się ułatwić znalezienie odpowiedzi świeżym rolnikom którzy nie mogą się tu odnaleść ..
Przecież wszyscy chcemy aby było nas "rolników" coraz więcej :)

Gruby, Grunwald dziękuję wam bardzo! oto mi chodziło :)

A zdjęcia mam (tel) ale na razie nie wiem jak wrzucić

Postaram się następnym razem
pozdrawiam

hodowca

Active member
Veteran
wcale nie trzeba takiej duzej bryly ziemi .... rosliny dobrze sie przyjmują ,a przesadzane -szybciej sie starzeją i dojzeają ,ale daja mniejszy plon

url]

Last edited:
G

gruby

masz racje ,moze byc ze bedzie miala mniejszy plon ,z tego wzgledu ze po przesadzeniu roslina pierwszeeeco robi ,to odbudowuje system korzeniowy, i duzo fosforu a takze potasu roslina zuzywa na odbudowe go,a widomo ze podczas kwitniecia roslina potrzebuje duzo fosforu i potasu.moze wlasnie dlatego roslina rozwija tak maly kwiatosnan.nie wiem to sa tylko takie pomyslunki.jest taki instrumet do badania poziomu cukrow w roslinie ,ktory (jezeli moje myslenie jest trafne)moze pomoc w takich momentach,wiadome ze za poziom i transport cukrowi wody jest odpowiedzialny potas,fosfor za wielkosci rozwoj kwiatostanu.roslina jezeli bedze posiadla ten nie calkiem najnizszy poziom fosoru i potasu nie bedzie pokazywala niedoboru,albo bedzie widoczny ale nie wpostaci czytelnych zmian na liscach ,do ktorych juz tak sie przyzwyczailismy.

Last edited:

Ilovedrive

Member
Witam ponownie .
Roślinka przesadzona ale jak na razie nie wygląda najlepiej ...
Wziąłem ją z jakimiś 5 litrami ziemi :/ reszta się poodkruszała niestety ale mam nadzieje że przeżyje :) Ukorzeniacza niestety nie dałem bo nie miałem kiedy kupić a roślinke przesadziłem w południe (po południu za duży ruch) czyli wszystko na nie :/
Tak czy siak jestem dobrej myśli. Podjeje ją teraz bio florinem aby nic jej nie brakowało i czekam na efekty ..
Jeszcze jedno mnie martwi .. Dostałem tego planta od kolegi jak miał jakieś 50cm wielkości czyli już raz był przesadzany a jeżeli piszecie ze po przesiaddce z miejsca na miejsce roślina opóźnia sie o jakieś 2 tygodnie to ona będzie miała już (jeżeli przeżyje) 4 tygodnie opóźnienia ...
I to mnie teraz najbardziej martwi :/

G

Guest

Ilovedrive said:
Witam ponownie .
Roślinka przesadzona ale jak na razie nie wygląda najlepiej ...
Wziąłem ją z jakimiś 5 litrami ziemi :/ reszta się poodkruszała niestety ale mam nadzieje że przeżyje :) Ukorzeniacza niestety nie dałem bo nie miałem kiedy kupić a roślinke przesadziłem w południe (po południu za duży ruch) czyli wszystko na nie :/
Tak czy siak jestem dobrej myśli. Podjeje ją teraz bio florinem aby nic jej nie brakowało i czekam na efekty ..
Jeszcze jedno mnie martwi .. Dostałem tego planta od kolegi jak miał jakieś 50cm wielkości czyli już raz był przesadzany a jeżeli piszecie ze po przesiaddce z miejsca na miejsce roślina opóźnia sie o jakieś 2 tygodnie to ona będzie miała już (jeżeli przeżyje) 4 tygodnie opóźnienia ...
I to mnie teraz najbardziej martwi :/

witam. Ukorzeniacz stosuje sie do klonowania roslin...
Twoja roslina sie podniesie musisz zadbac o to by miala przez najblizsze dni dostateczna ilosc wody...bo inaczej padnie.Daj jej cos do jedzenia, cos organicznego np:biohumus.Bioflorin? hmmm no nie wiem...
Badz dobrej mysli, jak wszystko zrobiles tak jak Ci pisali...bedziesz zbieral plon na jesien!

Last edited:
G

gruby

dobra bo sie rozpisalem ,ajuz sam tego nie rozumialem.chodzi oto ze czasami ludzie myslac o ukorzeniaczu myslo o hormonach.ukorzeniacz to to samo co stymulator systemu korzeniowego,,hormon do clonowania ,tez niektorzy nazywaja ukorzeniaczem,i prawdopodobnie takie ,przejezyczenie powstalo.ale co jest troszke niepokojace to ze kolega uzyl juz odzywki,ja bym zaczekal tak z dwa podlania.
tak na marginesie to sa dostepne hormony+ stymulator,ktory sluzy do klonowania i takze jako stymulator do kozeni.
przepraszam aljiah ,bez urazy

Last edited:

Ilovedrive

Member
Witam ponownie
Jeżeli chodzi o "ukorzeniacz" to chodziło mi właśnie o stymulator systemu korzeniowego ..
Mniejsza o to ..
Tak wygląda moja dama :
(da dole butla 5l)

A tak wyglądają jej niektóre listki :

Czego to niedobór ? Czy ona po prostu wysysa wartości odżywcze z liści aby odbudować system korzeniowy ?
pozdrawiam

G

gruby

teraz to bedzie troszke trudno okreslic co sie jesj stalo.jest to niedobor chyba potasu,tylko ciekawe jest to ze pokazal sie w srodkowej czesci rosliny.potas zazwyczaj jest w ziemi moze byc zblokowany przez ph.pierwsze podlania robi sie woda sama ,jedynie sie dodaje roznego rodzaju stymulatory w postaci roznego rodzaju grzybow i hormonow ktore lub bezposrednio stymuluja system korzeniowy lub tworza bakterie i wzbogacaja srodowisko odpowiedzialne wspomaganie rosliny .jest widomo za roslina potrzebuje kazdego dnia pokarm ,i w kazdej ziemi on jest ,w mniejszym lub wiekszym stopni.,jezeli ziemia jest dobra ,ph ziemi umozliwia roslinie prawidlowe wchlanianie wody,roslina przypomocy swoich korzeni zaczyna szukac pokarmu ,czym trudniej jest on dozdobycia ,tym roslina bardziej rozwija korzenie.a teraz wyobraz sobie ,ze ktos wypierdziela ci polowe zebow i lamie ci rece,i wten sam dzien kaze ci jesc .tylko tytaj role zebow odgrywaja korzenie a rak ph.przepraszam za troszke smieszne przedstawienie sprawy.ale wydaje mi sie naprostrzym i skroconym wytlumaczeniem.a teraz jezeli przesadzles rosline dnia 7-8-9 ,to juz wogole fajnie .teraz sobie troszke poczekasz.nie wiem czy nikt naprawde z was nie wiezy w kalendaz biodynamiczny ,i w dni indukcyjne.tutaj ludzie bardzo patrza na ten kalendaz ,nikt w czarne dni na kartkach kalendarza nie utnie klona ,a o przesadzaniu nie wspomne.
tak na koniec do uprawy trzeba podchodzic logicznie ,na drugi raz kolego bedziesz wiedzial ze nie do konca marihuana to chwast.
lej wode dopuki nie pokaze sie niedobor azotu,albo magnezu,i przesuszaj ziemie.ph wody jak bys zaczol ustawiac na 6.5 ,to wyniki by byly troszczke szybciej.mozesz wymieszac jakas czesc ziemi z gownem kurzym i posypac po wiezchu ,za kazdym podlanie bedzie sie uwalniala jakas czsc npk i oligoelemtow ,nie bedzie ona na tyle duza zeby cos moglo sie stac roslinie.pozdrawiam

Ilovedrive

Member
Dobre to porównanie z zębami :) . Rośliy nie przesadziłęm w dni które podałeś Jak dla mnie również nie ma to za bardzo znaczenia ale może sie mylę.
Teraz cały czas pada także podlewana jest czystą deszczówką .
Jutro rzuce troche kurzaka na glebe skoro piszesz że nie powinno jej to zaszkodzić.
Wiem że maria to nie do końca chwast i dlatego staram się nią w miare możliwości opiekować a ze nie mam wystarczającej wiedzy odnośnie rolnictwa to korzystam z Forum czyli z waszej wiedzy za co dziękuję wam bardzo :jump:
Szczególnie Tobie gruby .

G

gruby

to teraz nalezalo by skonczyc przyjacielu .zapodaj jakies info ,jak sie to zakonczylo .jak roslinka .pozdro

Ilovedrive

Member
witam ponownie
Ano roślinka rośnie można by powiedzieć że aż za dobrze :) a pisze że za dobrze ponieważ zaczyna wystawać z tataraków i zaczyna ją być widać .

I w związku z tym mam pytanie .. . czy moge ją przestawić na flo przez podanie jej nawozu dobrego do kwitnienia ? znajomy mówi ze podanie Florowitu do kaktusówi sukulentów może to zainicjować czy to prawda ? On stosuje ten nawóz zawsze na flo i mówi że o lepszym nie słyszał .. Chciałbym aby ta roślina nie rosła już w góre bo ktoś może ją wyczaić :/ Próbowałem kupić ten nawóz ale u mnie w mieście nie moge tego znaleść :/ Florowity są do wszystkiego również do roślin kwitnących ale tamtego nie ma :/ czy ten Florowit do roślin kwitnących będzie ok na flo ?? czy polecicie coś innego ?

Nie pisałem wcześniej o dwóch innych plantach bo za bardzo nie było o czym ale teraz już jest :D tamte bestie zaczęły również rwać w górę co mnie cieszy .. (wkrótce wrzuce foto)

pozdrawiam

G

gruby

widac ze kolego zbyt nie zaglebiales sie w temat zycia mari,nie wiesz co decyduje otym kiedy roslina przechodzi do zakwitania.
florowit?
rosline nagnij ,wbij koleczk i szurkiem ja naciagnij.wten sposob zredukujesz jej wysokosc nie tracac przy tym wielkosci zbiorow ,nawet mozesz cos tam zyskac wiecej.pozdro

Ilovedrive

Member
No niestety jestem początkujący :/ Ale wiem ze ma na to wpływ ilość światła lecz czy nie jest tak że podając roślinie różne składniki nawozu np można tto przyśpieszyć? Tak czy siak dziękuję . Pomysł z nagięciem to strzał w 10 :pimp3:

V

Varg

gruby, co sadzisz o naginaniu rosliny, ktora zaczela kwitnac? passion#1 :)

G

gruby

uf ,na ten temat to musi ktos odpowiedziec z starych oudorowcow.mysle ze jak odchylisz ja od pionu 20 cm to sie nic nie stanie.chodzi oto ze ta strona na ktoro ja bedziesz ja zginal zostanie pozbawina w jakiejs czesci swiatla.roslina na out nie akceleruje wzrostu w poczatkowej fazie flo tak jak to robi w indoor.takze ja mysle ze w tym momecie mozesz poprostu stracic na wielkosci zbiorow,mysle ze lepiej juz takich roslin nie dotykac .ale lepiej niech wypowiedza sie inni ktorzy maja juz jakies praktyki w tym temacie.pozdro

G

Guest

Eeee śmiało można naginać i to o 90*. Byle roślina była trochę przesuszona do tej operacji. Wtedy staje się giętka, elastyczna i ciężko ją złamać. Roślin podlanych nie polecam giąć. Bardzo łatwo złamać!