What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

PROBLEME CU PLANTUTA?

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Dupa cum ziceam, am verificat cu atentie peste tot si nu am gasit nici urma de mites. Mai mult, in grow am o buburuza care patruleaza si doi paianjeni care si-au facut culcusul in zona (unul negru si unul pestrit, amandoi cam de 1.5 cm marime - dar din cate vad sunt cam slabanogi, nu prea au ce manca, doar cate un carabus de faina care mai apare din cand in cand).

Azi o sa le dau niste sare epsom, sa vad daca se rezolva problema. Pentru mites o sa le stropesc preventiv cu niste ulei de neem.

Cred ca am gasit cauza petelor :

http://en.wikipedia.org/wiki/Thrips



Sa vad acum daca si cum pot scapa de ei.

L.E. Evident ca ziua de azi mi-am dedicat-o aproape in intregime studierii subiectului Thrips. Pana astazi nici nu stiam de existenta lor, desi mai vazusem prin gradina plante cu aceleasi simptome, insa am crezut ca au fost stropite cu ceva. Cum nu vreau sa bag otravuri in plante am sa incerc sa le vin de hac cu o reteta 100% organica, pe care stiu ca o mai folosea si tata cand ii invadau musculitele albe ghivecele de pe balcon.

Reteta ar fi urmatoare :
- o capatana mare de usturoi ;
- 3-4 ardei iuti (cu cat mai iute cu atat mai bine);
- o lingurita de scortisoara pudra ;
- o lingurita de ulei vegetal (eu o sa folosesc de neem) ;
- zeama de la un pachet de tigari (cu cat mai proaste cu atat mai bine) macerate in apa calduta.
- cativa fulgi de sapun sau picaturi de sapun lichid vegetal (oare daca folosesc Dove va face frunzele mai fine si mai catifelate ? )
- vreo 2-3 cani de apa.

Se amesteca toate chestiile astea in blender pana iese o zeama imputita, se strecoara prin tifon sau hartie de filtru si cu lichidul obtinut se stropesc frunzele (atat la suprafata cat si dedesubt), tulpinile si solul.

Sa vedem ce o iesi. Din cate imi amintesc, din cauza tutunului si a usturoiului pute de ti se intoarce stomacul pe dos, dar mirosul se duce relativ repede (cel putin in balcon se risipea in cateva minute), insa trebuie parasita rapid zona din cauza ardeiului iute (ar fi ca si cum mi-as da singur cu sray de piper in ochi).
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
...(oare daca folosesc Dove va face frunzele mai fine si mai catifelate ? )...
:D

Eu am folosit "bomba codoi" :D - CO2 bomb, tot ce e viu in box da coltzu' cu exceptia plantelor, ca lor le prieste (cu lumina aprinsa), dar la mine vb de micro grow, unde dulapu' era inchis etans si etansam inclusiv intake-ul in momentul administrarii.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Cam greu sa le dau atata C02, ca nici nu am de unde si nici nu am timp sa stau pana isi face efectul. Apropo, ce sursa de C02 ai folosit (tub, pastile) , la ce concentratie l-ai lasat si pentru cat timp ? Stiu ca ar fi ok sa fie atat de mult C02 astfel incat o bricheta sa nu se poata aprinde (sisteme de genul asta au si americanii pe toate portavioanele lor). As putea sa iau vreo 2-3kg de bicarbonat de sodiu si vreo 5litri de otet sa incerc o gazare masiva, insa problema s-ar rezolva doar partial, intrucat ganganiile alea si-au depus oua, si mai mult decat atat, cand se simt amenintate se retrag in caverne din sol, unde pot rezista mult timp, iar acolo cu siguranta nu va ajunge asa de repede codoiul (si daca ajunge se da peste cap tot pH-ul iar radacinile nu s-ar simti prea bine)

In seara asta am verificat cu atentie mai multe frunze si am gasit vreo 2 bestii, dar culmea, sunt moarte. Poate au mancat pana au crapat, sau cine stie ce s-a intamplat cu ele, pentru ca erau culcate pe o parte.

Cu ochiul liber sunt aproape imposibil de depistat. Daca sunt mai multe la un loc pot crea impresia unor urme de rumegus fin raspandit pe frunze. Cum in growbox exista niste grinzi de lemn taiate la circular si nefinisate se mai intampla sa cada rumegus cand umblu pe acolo, asa ca nu am bagat de seama pana acum.

Azi nu am toate ingredientele necesare pentru a le prepara cocktailul ucigator, insa maine cu siguranta le voi delecta cu niste mujdei iute, asortat cu zeama de scrumiera si sapun.

La inspectia de azi mi-a mai trecut un pic ingrijorarea pentru ca am vazut ca au atacat cu precadere frunzele de jos, care in curand oricum vor disparea pentru ca sunt sub screen si nu vor mai avea lumina suficienta.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
la thrips ma gandeam si eu ieri, dar ai spus express ca ai cautat si nu ai vazut vietuitoare pe acolo.
treaba buna cu co2-ul este ca le poti gaza intr-un spatiu mic. (de exemplu un sac de plastic, si atunci nu iti trebuie mult co2)
daca incerci asta, nu uita ca trebuie sa o repeti pentru a omora intai adultii si larvele si apoi larvele ce urmeaza sa iasa din oua.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
E imposibil sa le bag in sac, pentru ca deja au umplut cam jumatate de screen, iar ala are cam jumatate de metru patrat.

Intradevar ieri nu am gasit nimic ca nu stiam dupa ce sa ma uit. Gargaunii astia sunt asa de mici si de imobili incat pur si simplu ii scapi cu vederea. Astazi dupa ce am studiat problema am aflat ce trebuie sa caut, asa ca m-am uitat cu atentie. Am observat si oua, care din pacate se confunda extrem de usor cu tricomii foarte mici.

O sa-i starpesc cu usturoi, pentru ca are si efect prelungit daca e amestecat cu sapun lichid. Am mai gasit un sfat pe un site de gradinarit in care se spunea ca thripsii pot fi tinuti la distanta daca in vas se planteaza cativa catei de usturoi. Am mai vazut la alti crescatori, dar nu mi-a trecut niciodata prin cap la ce foloseste :)
 

Gantz

Smoke weed and prosper
Veteran
:D Da, daca o folosesti cum trebuie. Buretii umezi de zeama de lamaie ii folosesti pentru a "spala" frunzele. Usor, o singura data. Acidul citric are un ph prea acidic pt majoritatea insectelor.

Am gasit asta acu' ceva timp si m-am intrebat daca nu ar afecta si frunza...


.... ma tem ca nu am avut sansa sa aflu.

Ma ajuti?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
As putea incerca pe o planta mai mica, pentru ca cele din SCROG e imposibil sa le spal individual frunzele (chiar daca as putea tot mi-ar lua o vesnicie, la cat de multe si de mari sunt).

Oricum am vazut ca thripsii astia se hranesc cu seva din frunzele mature, mari si nu prea urca la nivelele superioare. Am mai citit si faptul ca nu le-ar placea deloc rasina secretata de planta, asa ca nu ataca nici buzii si nici frunzele care ii insotesc.

Privind in urma mi-am dat seama ca am mai avut o data problema asta dar nu i-am dat importanta fiind o planta de care nu am ingrijit prea mult si credeam ca are probleme din cauza nutrientilor dozati necorespunzator. Si atunci s-au limitat la primele seturi de frunze fara sa faca pagube prea mari si fara sa omoare dfinitiv nici macar o frunza.

Experimentul cu zeama de lamaie l-as putea face initial pe o frunza individuala, insa ca sa fie relevant ar trebui sa o studiez cel putin o saptamana, doua. Dar o sa incerc sa vedem ce iese.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
avand in vedere ca vor migra pe alte frunze foarte usor, eu zic ca nu are nici un efect daca nu dai cu atentie pe fiecare frunza. si da, frunzele se vor arde putin de la aciditate, daca folosesti zeama de lamaie nediluata. desi, daca ai scapa de daunatori s-ar putea sa merite.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Avand in vedere ca thripsii nu zboara (desi au aripi dar nu sunt apte de zbor - sau cel putin eu asa am inteles) inseamna ca singura metoda de a ajunge pe frunze este catararea pe tulpina, apoi pe petiol si apoi usurel pana la destinatie.

Ma gandeam ca ar fi util sa fac un fel de bariere pe care sa le montez pe tulpina, la cativa centimetrii de sol, bariere care sa contina susbstante repelente (usturoi, ardei iute, nicotina, ulei de neem, sapun, etc).

Oare o solutie de genul asta ar avea succes ? E inspirata din ingenioasa metoda folosita de surorile medicale care activau pe fronturile din zonele tropicale, care puneau picioarele paturilor in cutii de conserve sau castroane umplute cu diferite lichide (dar in special apa) pentru a tine paianjenii departe de suferinzi.

Metoda asta am folosit-o cu succes si la stupi ca sa scapam de furnica rosie si alte insecte care faceau prapad daca ajungeau inauntru, numai ca in loc de apa am folosit ulei ars de masina, pacura si un pic de sulf.

As face niste discuri cu diametru de 4-5cm din izopren de 1cm grosime, pe care le-as pune ca un manson pe tulpina (fiind suficient de moale nu sugruma tulpina).

Pe partea inferioara as lipi banda dublu-adeziva pentru lipit mocheta (e foarte lipicioasa si rezistenta si nu cred ca vreo taratoare de genul asta ar mai putea scapa de pe ea) iar pe partea superioara moscoli-o cu un amestec de usturoi, ardei iute, neem, nicotina si sapun. Nefiind in contact direct cu planta, zeama asta ar putea fi concentrata, nu in solutie.

Cum vi se pare ideea ? E prea complicata ?

Ieri am petrecut vreo 10-15 minute benoclandu-ma prin microscop la vreo doi gargauni din astia si am vazut cum isi fac ei veacul pe frunzele mele. Nu sunt foarte rapizi si la prima vedere par foarte delicati (in sensul ca se vede cum circula mancarea - a se citi clorofila - prin ei). Mananca, se caca, mananca , se caca. Se mai opresc un pic sa se odihneasca si din cand in cand se invart in cerc fara nici un sens aparent apoi iar se pun pe mancat. Din cand in cand se opresc sa cace cate un ou.
 
De ce nu incerci sa faci un ceai foarte concetrat de tutun ? La outdoorul de anu trecut am avut si eu niste probleme cu insectele (aveam ceva viermi de tulpina si omizi). Am luat 2 pachete de tigari (Doina parca se numeau), am pus niste apa la fiert (~0.6 0.7L )am pus 1 pachet de tigari in apa care tocmai a fiert. L-am lasat la racit cu capacul pus, iar celalat pachet de tigari l-am pus intr-o sticla de 0.5 peste care am turnat ceaiu facut pe aragaz. L-am lasat ~48ore si am mers cu o paspasiutoare
Solutie_spalat_geamuri_600_.jpg
si am stropit toate plantele. Rerzultatele le-am vazut in ~5min, Omiziile pur si simplu picau de pe planta si nu mai miscau. Am folosit metoda si sa nimicesc un musuroi.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Tutunul e un remediu foarte bun pentru paduchii plantelor si pentru omizi. Asa cum am zis, in cocktailul respectiv pun si nicotina - pentru ca asta e ingredientul care nu le place insectelor.

Am citit insa pe ici pe colo ca nicotina din ceaiul de tutun este absorbita in planta si ramane acolo pentru aproximativ 40 de zile. Nicotina este la fel e toxica atat pentru insecte, cat este si pentru oameni. Din cauza ca intra in frunze, este antrenata apoi si in muguri, atunci cand acestia se dezvolta.

O sa le dau de toate, cu ura, sa le stea in gat. Pentru stropit folosesc si eu o 'paspasiutoare' de la un deodorant de camera pe baza de apa, pentru ca are atomizorul mai bun (iese efectiv o ceata din el) si stropii sunt mult mai mici si mai uniformi.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
sa nu uitam ca tutunul poate purta TMV, si atunci nu merita dat decat ca o solutie disperata, in lipsa altora mai bune.

aa.. si bud-ul pe care il stropesti cu tutun e safe sa il fumezi, chiar si imediat dupa uscare, nu vei absorbi prin plamani atata nicotina incat sa mori de la fumat. conteaza sa nu faci edibles/drinks cu bud-ul si sa nu il tii prea mult in contact cu pielea.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
E imposibil sa le bag in sac, pentru ca deja au umplut cam jumatate de screen, iar ala are cam jumatate de metru patrat...
Sacii sunt de mai multe dimensiuni, ia unul mare de 100+ litri, imbraci planta cu el, ii faci o gaura (foarfeca, etc) in "varf" sau colt, unde montezi o "valva" - gat de sticla plastic eventual topita un pic pe taietura sa nu gaureasca sacul. In alt sac (50L) faci amestecul - 5-10 plicuri de praf de copt + otet - la acelasi sac (50L) ii pui o alta "valva" si cu ajutorul furtunului transferi codoiu'. Peste 90% din CO2 intra la planta fara sa-l fortezi. Restul, il "storci" un pic si gata.
Metoda "codoi" desi e veche, am prins-o p-aici de la explo, care recomanda 5 plicuri de praf de copt si otet intr-un sac de gunoi. Eu ii puneam "valva" pe care venea un furtun gros cat sa vina fest pe gura sticlei (din piata la metru) si storceam sacul pana se golea de codoi. Voiam sa pun un articol in atelier dar n-am mai avut timp. Sau mi-a fost lene. Sau amandoua :D
Cert este ca ultima reconfigurare a boxului am facut-o tinand cont de administrarea CO2-ului, in permanenta aveam un bidon (sau 2) de 5L care fermenta - apa+ zahar+ drojdie, gem (invechit- suna matusile, iti dau astea o tona), fructe si resturi de fructe, etc. Plus odata pe sapt administram cate o bomba CO2, in prima 1/2 ora de lumina.
Pentru imbunatatirea rezultatelor din box, ii acord cel mai mult credit lui explo, care mi-a indicat tehnicile astea, elementare dealtfel. :tiphat: Crede-ma, se cunoaste IMEDIAT diferenta.
Si mai acord credit major lui Gantz (parca:D) care mi-a atras atentia ca plantele se uda si pe jos (torni apa-n tavitza). Desi o stia toata lumea, eu nu ma gandeam la asta si simplul fapt ca a pomenit de metoda, pe mine m-a ajutat enorm. Restul se numeste aquavalve si costa 50 de lei :D
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Mai oameni buni, praful de copt este bi-carbonat de amoniu. prin reactie cu un acid se elibereaza atat CO2 , amoniac si alte saruri. cred ca mult mai bun e bicarbonatul de sodiu. prin reactie cu acidul acetic din otet rezulta co2, acetat de sodiu si apa, deci fara amoniac. Amoniacul distruge foarte repede clorofila.

Cel mai recomandat ar fi amestecul bicarbonat de sodiu cu acid clorhidric. iese doar sare (clorura de sodiu) si codoi.

Am patit-o o data cu un bidon de 10l de plastic umplut pe jumatate cu fructe, malai si drojdie, pe care din neglijenta l-am uitat inchis si a bubuit de am crezut ca se darama casa. Norocul meu ca nu era in grow room ca sigur facea ravagii acolo.

O sa fac un generator de co2 cu bicarbonat si acid, dintr-un dozator de mancare de pesti, ca sa scoata gazul uniform si constant.
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
Mah, io le-am dat cu praf de copt si n-au murit, ba chiar au explodat in crestere. Nu mai vb de bud... Dar am retinut ideea cu bicarbonatul si mersi pt ea. ;)
Oricum, pe viitor planuiesc sa fac ceva futurist, copiind cateva tehnologii existente si recombinandu-le intr-un micro box ultradotat - lumina mai buna + reflexie corespunzatoare, control mai strict al temperaturii, al fluxului aer si suplimentare cu CO2, plus tehnici de uniformizare pt sog (gen lollipoping). La care adaug consum extrem de redus si temperaturi de exploatare minime. Practic, vreau sa merg pe led-uri, primele teste o sa le fac cu banda led (led strip). Multi vor rade de ideea asta, insa am vazut un micro grow al unui tip in PC, care a facut treaba f buna cu led strip si ma intreb daca nu ar merge si pe o suprafata un pic mai mare asta.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
http://ro.wikipedia.org/wiki/Praf_de_copt

Praful de copt este un ingredient alimentar granular care se folosește în panificație. Din punct de vedere chimic, praful conține o bază, de obicei bicarbonat de sodiu, și un acid cristalizat, ambele amestecate cu amidon pentru a se menține uscate.

bicarbonat de sodiu scria pe ce luam eu..

ma indoiesc ca s-ar face cu amoniac, cine l-ar mai folosi??
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Recunosc ca nu am mai cumparat de mult praf de copt. Dar in copilarie praful de copt pe care il folosea bunica-mea, luat de la alimentara, era de amoniu. Chiar iti muta nasul din loc daca il miroseai. O data stiu ca era sa imi ard nasul cand am inspirat adanc, crezand ca e zahar vanilat. Chiar si bunicul meu a avut o intamplare mai putin fericita cand a luat o lingurita de praf de copt in loc de bicarbonat pentru a-si calma arsurile gastrice si s-a umflat ca o minge de credeam ca ii explodeaza stomacul.
 

Latest posts

Latest posts

Top