What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Potrzebuje pomocy :(

VADER

Member
Jestem początkującym growerem i mam problem- w boxie liscie zaczynaja mi się robić brązowe - od końcowek do środka- i to coraz bardziej, wydaje mi się ,że nie mają za gorąco. Wydaje mi się również ,że dość wolno rosną bo maja juz półtora tygodnia od momentu wyjścia z ziemi a dopiero ledwo 3 partie listków wypuszczaja (licząc od tych pierwszych zaraz po wyjściu z ziemi). Oświetlenie to 4x21W świetlówki OSRAM, odmiana HxS#1. Ziemia ph 5,5-6,5. Co im może dolegać?
Niestety nie mam teraz aparatu więc nie moge zrobić zdjęć :(

VADER

Member
Powierzchnia boxa to 25x25cm(w tej chwili, wcześniej była trochę wieksza ale reszta roślinek mi umarła, za to jest troche przestrzeni nad lampami gdzie gorące powietrze może uciekać) , Wentylacja to tylko jeden wiatrak od kompa który wieje na roślinki. Nasionka wykiełkowały mi wszystkie a zgineło juz 8 :/ Niektóre wyglądały zdrowo i nagle uschły. Innym wykręciło 2 partie listków i uschły ,jednej zaczeły się robić brązowe listki i uschła. Zostały mi 2, jedna wygląda na 100% zdrową ,drugiej jeden listek uschnoł w połowie a drugi zaczyna się robić brązowy. Dałem im odrobine biohumusa 2 razy (oczywiście rozcięczonego z wodą) ponieważ gdy liście zaczeły robić się brązowe myślałem ,że może to niedobór jakiegoś pierwiastka a tak to podlewam zwykłą odstaną wodą. Trudno mi powiedzieć jaka jest tam dokładnie temperatura ale myślę ,że napewno poniżej 30 stopni.

Last edited:
G

Guest

ja mysle ze jak ci tak roslinki usychaja to niema tam coprawie wogule wentylacji i napewno jest WIECEJ niz 30...
ledwo co wykielkowane rosliny podlales biohamusem?
jak tak to one jeszcze niepotrzebuja tyle papu, na poczatku wystarczym im sama ziemia

ps: termometr w boxie to podstawa... mierzysz temperature na oko? :D :chin:

wystaw rosliny na out, i zrob porzadnie boxa

Last edited:

Fish131

Active member
Uuuuuuuuuu Vader wentylator wiejacy na rosliny.
Chlopie przeciez on tylko rusza powietrze wewnatrz boxa a rosliny potrzebuja wymiany go! Musisz zrobic tak ze ten wentylator co masz ma wyciagac powietrze z boxa. Wyrżnij dziure wielkosci wentylatora przy gorze boxa i tam zamontuj wentylator tak aby wyciagal powietrze. A przy dole porob dziury jakims wiertlem zeby powietrze bylo zasysane...
Ja to mam tak zrobione:

Na gorze wyciagajacy a na dole wdmuchujacy powietrze a takze kilka dziurek do zasysania powietrza...
7983nowy1.jpg

A co do niedoborow to takie male planty nie moga miec niedoborow no chyba ze dales im ziemie z ogrodu lol :D.
Nie mozna podlewac zadnym nawozem nawet biohumusem tak mlodych roslin bo one jeszcze maja slabiutki system korzeniowy i wrazliwe korzenie...

Last edited:
G

Guest

rybo ja mysle ze dobrze mu mowisz tylo ze jeden wiatrazek komputerowy nieda rady na 4 kompakty, moze kompakty sie tak niegrzeja jak hps, ale tez niesa takie zimne + do tego jest lato... wedlug mnie musisz dokupic wentylator i zrobic jak mowi fisz

SKREC JESZCZE JEDEN WIATRAK KOMPUTEROWY I KUP TERMOMETR :joint: :wave:

Last edited:

Fish131

Active member
No Madixx najlepszym rozwiazaniem bylo by zrobic tak jak ja mam czyli 2 wentylatory (1 in, 2 out) ale wydaje mi sie ze jezeli zamontuje 1 wentylator na gorze i porobi wloty powietrza w postaci dziur to powinno tez byc dobrze, ale zgadzam sie z Toba my friend 2 wentyle the best :D

Tak jak mowi fisz. Wentylatorek niech wyciaga powietrze z boxa. Pozatym w jakiej odleglosci od roslin masz te zarowki? Nie zablisko? powinny byc w odleglosci 3-5cm...
Pozatym wydaje mi sie ze masz za niska wilgotnosc powietrza w boxie...
pzdr

polak

Active member
mad mi jeden komp. wiatrak wystarczyl :) spisywal sie znakomicie a podpialem go tylko pod 6V :)

moze to kwestia ziemi? GS mial ten problem i... wymiana ziemi byla lekarstwem

G

Guest

polaczku misiu moj ale on ma 4 X 21W a ty miales jednego kompakta :D
mysle ze ma za slaba wentylacje,

wielki robal na dodatek zielony dobrze mowi, moze jest tam zasucho
-jak masz duzo miejsca to narozstawiaj tam jakes naczynia z woda,
-ja radzilem sobie z tym rozwieszajac wilgotny recznik w boxie, spryskiwalem go mocno z rana i z wieczora,

tylko uwazaj prad+woda = bzzzzzzzzzzz :D

moze tez byc to przez ziemie... skad wzieles ziemie?

Last edited:
najlepszy sposob na zwiekszenie wilgotnosci to spryskiwanie pare razy dziennie rosliny woda. ale mozna to zastosowac tylko i wylacznie gdy uprawiamy pod swietlowkami. hps wypali w lisciach dziury bo krople wody dzialaja jak soczewki.
pzdr, wujek

polak

Active member
Madziuś, on ma w sumie 80 pare wat, ja mialem 40 na powierzchni ponad dwa razy mniejszej! Wiec wychodzi na to samo, tak, na moj chlopski rouzm ;)

Latest posts

Latest posts