What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Подготовка за Outdoor 2011

yoss33

Well-known member
Veteran
:tiphat: Всичко добро!
:good:
Не виждам, защо толкова се впрягате на gwan. Той си пее неговата, а все пак има право човек на свое мнение, колкото и наивно да е.
Това му е хубавото на форума - можеш да видиш различни хора с различни мнения, някои са откровени глупости, други са ценни. Хората, които четат след това, си преценяват на кого и колко да вярват.

Весело форумиране на всички, и пушете само хубави работи, че да не се сърдите толкова лесно :)

А между другото, някой да има някакви впечатления от ЧКЧ хумуса (червени калифорнийски червеи)? За пръв път тази година се каня да добавя малко към почвата, но се чудя колко. Ще гледам на чернозем, почвата е черна и богата, но не е пореста. Ще изкопая 100-литрови дупки (грубо 50см х 50см х 50см) и ще ги напълня със смес:
60% почва,
20% перлит,
20% торф.
Торфът (влакна) и перлитът (зърна) би трябвало добре да разнообразят структурата. Та се чудя и колко процента хумус от ЧКЧ да сложа, за още малко здраве и плодородие :)

gwan

Member
коя е моята толкова наивна песен друже? колкото и хумос да сложиш няма да згрешиш, стига да е в горната част на почвата.

yoss33

Well-known member
Veteran
...в райони като хиндукуш,квазиленд,мексико,колумбия, калифорния и т.н. има добра трева защото там просто става добра трева с възможно най-малко грижи...

Тревата расте на много места почти без грижи (вкл. в България, където условията са много по-добри от Хинду-Куш). В областите, които си изброил, има добра трева, защото хората там са я селектирали да е такава. Диваците в Колумбия са си пак скапани диваци, ако са дивяли дълго време.
Може да се види как хората от различни култури са ценели различни ефекти и съответно са селектирали за тях. Как иначе да обясним разликата между афганистанските чукове и непалските сативи? И двете са расли в една и съща планинска верига, на 500км едни от други, а ефекта е корено-противоположен. Кое в природните условия прави тази разлика? Дали по-скоро разликата не е между мързеливите араби и медитиращите будисти?

коя е моята толкова наивна песен друже? колкото и хумос да сложиш няма да згрешиш, стига да е в горната част на почвата.

"Наивно" е, че аз съм 4тия човек, който пише това, а ти така и не можеш да проумееш от къде е дошъл ефекта.

gwan

Member
YOSS: трева расте навсякъде,както и домати и грозде и жито,но на едни места от хилядолетия има качествена трева а на други (БГ) шибана трева колкото и да ви е мъчно затова АНАНАС тук няма да има.точно затова има първо-второ и БГ качество???? във Франция има качествено вино,А в Африка има качествен масур, а в Германия има качествена Бира, във Франция има качествено вино, а в Афганистан качествен опиум,А в колумбия качествена кока, а в Казахстан качествен памук, а в Китай качествен Бамбук

E

EverLast

yoss около 20 до 30% макс бих казал аз и ако бях на твое място щях да направя микс със следните пропорции:
40% Пръст
20% Торф
20% ЧКЧ
20% Перлит

Преди години си купувах ЧКЧ от любимата ми агро аптека тогава ако не ме лъже паметта гледах в 2л саксии и слагах по 2с.л на всяка.Но напоследък не съм ползвал от доста време...дали пък да не си взема пак???!!!

Billy Bones

Active member
Перлит не винаги е нужен. Далеч по-евтин и удобен заместител е обикновената слама. Колкото до ЧКЧ-то веднъж споменах, че голяма разлика между калифорнийския и балканския червей няма, затова който има добре угнила оборска тор да не се чуди, а да я ползва вместо да киха левчета за съмнителни торбички.

gwan

Member
така е нищо не слагайте само камък и пепел.без вода той били е прав

yoss33

Well-known member
Veteran
Аз перлит, торф и ЧКЧ имам под ръка и затова ще ги ползвам.
Перлитът е много добре за навън, където се полива по-рядко, защото поема много вода и бавно я освобождава. Това сламата и торфът не го правят.
Само се чудех за ЧКЧ, някой дали не си е изпържвал растенията с него :) Аз така или иначе имам само 2 литра, което на 2 х 100 литра дупки...
Много се вдъхнових нещо от тая тема тук :) http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=159846

Dr_Tre

Active member
ЧКЧ съм слагал по една торба (мисля че 5л.) на корен без никакви ядове - мацките избуяват като отвързани.Ама то си зависи и от растенията.

yoss33

Well-known member
Veteran
Днес засадих момите :jump: Сега всичко е в ръцете на слънцето...
Ето ги точно преди засаждането:

4i4kata

Member
yoss33 брат,чудно изглеждат дечурлигата.:).Нека слънцето бъде с тях,:ying:,успешна жътва :thank you:

yoss33

Well-known member
Veteran

Пожелавам на всеки такава нивичка, само че да не е от дивачки :laughing:
половината ми двор е така, с косата ги косих...

bgrow

Member
:tiphat: Как съм се затъжил да си дръпна един масур :blowbubbles: с няколко бирички и весела компания :smoke out: в нечия БЪЛГАРСКА градинка. :bandit:

focktor

Member
bgrow нямаше да е трудно,ако не се беше развилнел из форума да псуеш сичко живо ;)

g0vnaa

ICE Cream eater
Veteran
picture.php

Sam the Skunkman Original Haze x Skunk
Дано е женско, защото имам само 1 :П
Малко гадничка снимка...

focktor

Member
Малко тъничко стебълце... дано се закрепи.Скънк гените са му малко май ;)