ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
Tak ale czemu mają działać dwa komputery?, Tym bardziej że ten drugi nie ma żaden klawiatury, ani monitora to jest Server Box Stealh Grow. Zostały mi wentyle i filtr to wszystko.
Update będzie, spokojnie. Na razie czekam na wentylator artic - ponoć bardzo cichy (18dB) jak na swoją cenę (10zł), ponieważ jeden był za bardzo głośny. Dzisiaj już skończę robić lampy. Jedynie co mogę wam dzisiaj pokazać na daną chwilę to moje filtry.
nie wierz we wszystko co pisza w danych technicznych...kazdy jeden jest 'super silent cooler' z tymze wiekszosc slychac w 2. pokoju jak drzwi otwarte.
Polecam Fander, bo ma regulacje szybkosci pracy (glosnosci), na maxa jest mega-wydajny, z reszta wyregulujesz go sobie do potrzeb, a cena coz...34zl za 92mm nie jest jakas z kosmosu.
Polecam ustawic go na wywiew pod sufitem obudowy (przy stateczniku bo on najbardziej sie grzeje), a wlot pozostawic bierny po przeciwnej stronie growboxa u dolu.
O taki o kiedys se schemacik stworzylem:
moze komu sie przyda.
Powodzenia zycze, czekamy na fotorelacje twojego micro growa!
Tzn o tych coolerach przeczytałem na forum co prawda nie najlepszym: haszyszu, no ale zobaczymy, jak przyjdzie. Nie mam źródła dochodów, oprócz rodziców, dlatego nie mam już kasy na takiego wiatraka.
Box zbudowany, wystarczy jeszcze małe dziurki pozaklejać. Występuje jednak problem..
Mam 4 żarówki Philips, każda po 1500 lm. Czy taka ilośc musi być, czy może być mniej? Temperatura wynosi 31C, gdy wiatrak wysysający jest ustawiony na 12 V. Problem jest taki, że to ma być stealh grow, i nie może to głośno działać (w nocy!). Może powinienem zamontować wyłączniki światła, i wyłączać 2 lampy (z 4) na noc? A może kupić dodatkowy wiatrak? Tylko problem będzie z umiejscowieniem go.
1) kompakty licz jako 2/3 podanej mocy na opakowaniu - jedna czesc swieci zawsze w sufit boxa i trzeba to odfac od całosci dostarczanego swiatła
2) zamontuj b.szczelna (dokładnie przycieta) 2 warstwowa szybe zaraz pod swietlówkami i przedziel boxa na 2 czesci, w kazdej niech pracuja 2 wentylatory po jednym wtłaczajacym i wyciagajacym, temp. nawet przy 9v. padnie z 30 stopni do 27-6.
troche ciężko będzie ją zamontować, jakieś propozycje? Te szyby muszą mieć między sobą odstęp? Powietrze jest izolatorem. Kompletnie nie mam pomysło jak tę szybę zamontować
To jest filtr żeby zapach nie wylatywał, on ogranicza ciąg powietrza, jednakże jakby była szyba to bym nie musiał robić filtra, bo smród byłby tylko na dole .
Kolega ma tate szklarza, i mi załatwi szyby. Problem tylko jak drugą szybę zamontuje, pod spodem. Jedna to nie ma problemu, ale z drugą może być. Niedługo powinien wpaść i zobaczymy czy coś poradzi.
Fakt, ale chcę by się ktoś zainteresował opuszczonym rberciolem . A tak poważnie, mam taką gąbkę do szyb, ona by dała jakiś odstęp 1 cm, chyba żeby złączyć dwie. Czuję. że znam rozwiązanie!
Mam pytanie, czy dwa wentylatory, obok siebie u góry na polce ponad szybą musiałyby być czy wystarczył by jeden? Po tej samej stronie? Z drugiej strony nie mam jak zamontować wentylatora
Witam, ponownie, piszę ten post pod moim wcześniejszym postem z czystego ... egoizmu. Chcę aby ktoś zobaczył, że napisałem i z nadzieją mi odpisze. Mianowicie, szyby dzisiaj będę miał, ale jak z wentylacją? Mogę zamontować jeden wiatrak wyciągający, obok zostawić dziurę. Z drugiej strony obudowy wiatraka nie da rady wstawić. Plantator radził mi zrobić rurkę i przeprowadzić ją na żarówkami do końca boxa, by była cyrkulacja. Ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Będę mógł zamontować kolanko ale ono nie jest długie, jednakże nie będzie światłą widać. Co do rurki, nie wiem jak mam obniżyć żarówki, nie mam już kompletnie pieniędzy nawet na zwykłą blachę do pieczenia i łańcuchy. Proszę o pomoc!
Wnioski jakie mi się nasunęły, albo budowanie growboxa jest sztuką, albo nie tylko sztuka wymaga poświęceń. Całe ręce sobie porozcinałem montując to.
Jutro podłączam kable do lamp, wentylatory, i robie cyrkulacje powietrza a pomocą rur od węża ogrodowego i rolki papieru
Co do editów, coś długo forum mi się ładuje, więc robie to z czystego lenistwa. Fakt, dopiero teraz zauważyłem, że gdyby nie wasze wtrącenia co do editów, to napisałem 5 postów bez edita
Rberciol mógłbyś zamieścic jakis plan tego Twojego filtra węglowego? Też bym jakiś chciał zmątować, ale nie bardzo wiem jak to uczynić tak, żeby wiatrak był wstanie przedmuchać przez niego powietrze...