What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

T

Toxsik 8

nie otwieram zewnetrznych linkow... ale napewno jest w opisie co to cacko potrafi i co zastepuje.. mozesz poszukac tego modelu na for i zobaczysz co to cudo techniki potrafi na danej powierzchni... ale nie ma jak hps... peace

Przem

Active member
Siema wszystkim mam takie pytanie ponieważ idą gorące dni w moim growroomie przy 10 hps 600w może robić się dość gorąco jaki kupić klimatyzator czy wystarczy zwykły przenośny klimatyzator za jakieś 1500PLN by utrzymać temp 29-30 stopni C czy może coś większego? Pomieszczenie ma około 15mkw a te klimatyzatory rzekomo działają do 25mkw a i chcę trochę prze konstruować uprawe i pytanie jeszcze czy na 35 dn wega i cały okres kwitnięcia doniczki 10l wystarczą zawsze używałem 20 litrowych przy takim wegu będzie różnica odminy jakie chce teraz posadzić to norden light i critical z rqs

zerknijcie jeszcze bo nie wiem ale chyba niedobór P lub K
picture.php

picture.php

https://www.icmag.com/ic/picture.php?albumid=53787&pictureid=1254776
To 19 dziń 12/12w maly boksie liście ciemno zielone i fioletowe łodyżki liści tych największych myślałem że to nadmiar azotu i już od tygodnia nie dostały nawozu.

Last edited:

OldRosie

New member
Hej wszystkim, dopiero zalozylem konto na ic i to moj pierwszy post, wiec nie besztajcie mnie od razu ;) sadze od wielu lat outdoory, ale postanowilem teraz zrobic cos fajnego pod dachem, a nie mam w tym temacie zbyt wielkiego doswiadczenia wiec bede mial do was prosbe byscie ocenili i doradzili w sprawie seta jakiego mam plan uzyc. duzo przegladalem icmaga i wydaje mi sie ze jest w miare dobrze ale wiadomo, nie ma to jak oko fachowca. Na razie nie wrzuce zdjec bo nie za bardzo mam czym porobic ale bede sie staral na bierzaco cos dodawac. do rzeczy - kupilem boxa, taka szafe szmaciana na stelazu pol metra2 i 1,5 wys, do srodka folie odblaskowa mam juz, pestki leca do mnie, to bedzie 3x shark attack femi, i teraz moj glowny niepokoj mianowicie oswietlenie: mam 3 swietlowki kompakty kazda ma 1340 lumenow czyli w sumie 4k i czy to wystarczy? bo jak wlacze 3 naraz to bije od nich straszne swiatlo ;) i wydaje mi sie ze spoko no ale jak uwazacie? wentylator mam taki dosyc duzy i mocno dmucha ma jakies 25cm srednicy i go powiesze jakos w srodku na sznurku zeby tam wiaterek powiewal. doradzcie jak cos zle narobilem ;) pozdro

Dystans

Member
Siemanko OR :tiphat:

¦wiat³a masz za ma³o. My¶lê ¿e ok 10k lm ju¿ by starczy³o. Na ¶wietle nie ma co oszczêdzaæ ;) Mo¿esz kupiæ hps 100- 150W, ewentualnie jak masz wiêkszy fundusz jakiego¶ led'a.

Wentylator w ¶rodku spoko, aczkolwiek niezbêdny bêdzie jeden na górze boxa kóry bêdzie wyci±ga³ ciep³e powietrze na zewn±trz, no i jeden na dole który wt³oczy ¶wie¿e.

Przy sk³adaniu "szafy" nie rób prowizorek, i we¼ wszystkie najgorsze scenariusze pod uwagê. Nie trudno pu¶ciæ chatê z dymem ;)

Doczytaj jeszcze i obadaj growlogi innych u¿ytkowników.

Powodzenia :good:

OldRosie

New member
'szmaciana szafa' moglo zabrzmiec troche przerazajaco ;) ale jest calkiem porzadna i mocno sie trzyma. w srodku odblask bedzie jeszcze, na pozar nie ma szans. dokupilem tak jak mowiles swiatla, wiec spoko bedzie mysle. dziekowa za porady, pozdro ;)

ironCELL

ironRULES
Veteran
'szmaciana szafa' moglo zabrzmiec troche przerazajaco ;) ale jest calkiem porzadna i mocno sie trzyma. w srodku odblask bedzie jeszcze, na pozar nie ma szans. dokupilem tak jak mowiles swiatla, wiec spoko bedzie mysle. dziekowa za porady, pozdro ;)
A ty się o zapach ulatniający z takiej dość mocno przepuszczającej szmacianej szafy nie boisz? Przecież to jeden z głównych aspektów bezproblemowej uprawy indoor. Poza tym, panowie... Mierzenie światła na lumeny jest nieadekwatne. 1340 lumenów mają CFLki około 20W 3x20W=60W, to jest światło dobre na wega. Na flo o ile nie chcesz inwestować w porządne (moim zdaniem wysokoprężne) światło będziesz musiał dokupić CFLek. Bardzo ważne też jest jakie masz te CFLki (jaki producent). Idzie lato więc i wentylacja będzie dość ważna bo tanie CFLki lubią się mocno grzać. Jak chcesz osiągnąć fajne rezultaty to światła na flo będziesz musiał dorzucić jeszcze z 3x tyle co masz. Razem będzie z 240W. Jako tips napiszę Ci, że warto jest mieszać temp. barwową świetlówek a odbłyśnik, o ile będziesz jechał coś budżetowego (własnej konstrukcji/pomysłu) najlepiej pomalować porządnie najjaśniejszą białą matową farbą.

Wentylacja chłopie! To że będziesz miał tam wiatrak co sobie będzie dmuchał na roślinki to bardzo dobrze ale one muszą mieć ciągły dostęp do świeżego powietrza żeby oddychać. Bez tego będzie lipa. Czyli wentylacja wlot/wylot, musisz im to zapewnić.

à propos wiesz ile ja wsadziłem max. do 0,5m2... 660W, hehe. To teraz sobie weź to porównaj do tych 60W co je masz aktualnie. Na 0,5m2 powinno moim zdaniem być około 250W aby uzyskać zadowalające rezultaty. Przy okazji napisze jeszcze, że mając tyle światła będziesz mógł trochę wyżej je trzymać obniżając tym samym temp. przy samych topach. Jednak ogólnie w CFLkach zasada jest jedna. Im bliżej tym lepiej. Mają słabą penetrację a z racji, że same rurki nie grzeją się tak strasznie można i powinno się je właśnie tak trzymać. I tak trzymaj ;)

Powodzenia.

One love,
peace

Last edited:

OldRosie

New member
no to widze ze bede musial sporo dolozyc tego swiatla ;) ale moze tak byc ze wrzuce tam tych swietlowek 10? bo wtedy to bedzie z 200 watow? z zapachem nie bedzie problemu bo mam to w takim miejscu ze moze sobie pachniec do woli, to jest plus... wiatrak tez drugi dokupie tylko musze poszukac jakiegos odpowiedniego po sklepach, na razie i tak czekam na pestki wiec mam chwile zeby boxa dopiescic, i ciesze sie ze pomagacie rada bo w sprawach indoora jestem noob totalny, hehe ;) odblysniki planowalem zrobic z takich tacek aluminiowych, takich talerzy, zdaje mi sie ze dadza rade elegancko ;) zreszta postaram sie jak najpredzej powrzucac foty to zobaczycie jak to wszystko u mnie wyglada...

ironCELL

ironRULES
Veteran
no to widze ze bede musial sporo dolozyc tego swiatla ;) ale moze tak byc ze wrzuce tam tych swietlowek 10? bo wtedy to bedzie z 200 watow? z zapachem nie bedzie problemu bo mam to w takim miejscu ze moze sobie pachniec do woli, to jest plus... wiatrak tez drugi dokupie tylko musze poszukac jakiegos odpowiedniego po sklepach, na razie i tak czekam na pestki wiec mam chwile zeby boxa dopiescic, i ciesze sie ze pomagacie rada bo w sprawach indoora jestem noob totalny, hehe ;) odblysniki planowalem zrobic z takich tacek aluminiowych, takich talerzy, zdaje mi sie ze dadza rade elegancko ;) zreszta postaram sie jak najpredzej powrzucac foty to zobaczycie jak to wszystko u mnie wyglada...
Tacki sobie odpuść. Lepiej to zmontować na jednej białej płycie. Napisałem 12 bo tyle wychodzi najfajniej. Poza tym dwie ci nie zrobią różnicy. Konfiguracja jaką proponuję to 8x2700K 20/25W i 4x6400K 20/25W. w trzech rzędach po cztery żarówki. połączenia na drugiej stronie płyty. Masz skilla techniczego w ręku trochę? To pomyśl o tym żeby zamontować je tak aby cała oprawka się chowała w stronę połączeń. Odpowiednio wywiercona dziura otwornicą i oprawka osadzona na stalowej wygiętej pod wymiar świetlówki blaszce załatwi problem. Zbliżenie rurek ze świetlówki do blatu odbłyśnika polepszy odbicie i rozproszenie światła. Ale jak nie masz skilla to po prostu oprawki przymocuj do białej strony odbłyśnika i wywierć tylko małe dziurki na przewody bo jednak je powinieneś mieć po drugiej stronie płyty. Płyta nie musi być strasznie gruba 15mm grubości wystarczy aby to utrzymać. Do tak zmontowanej płyty haki i to na easy rollsa albo łańcuch i jedziem. Co do went. to ja powiem tak, jak faktycznie możesz się nie martwić zapachem to.. Zostaje jeszcze jedna rzecz. Mianowicie hałas wentylatora. Jeśli to też nie jest problemem to fajnie. Po taniości mógł byś kupić dwa kanałowe osiowe, jeden do wdmuchiwania jeden do wyciągania. Trzeba w namiocie wyciąć dziury jedna na górze do wyciągania powietrza a jedna max. na dole do zasysania świeżego. Ten wentylator mieszający jak byś tę płytę zawiesił w 4ech punktach a nie dwóch to spokojnie mógł byś go przymocować do niej. Jak by hałas jednak był problemem to musisz pomyśleć o cichym wentylatorze kanałowym ale promieniowym na wyciąg a zasys zostawić pasywny z taką ilością otworów aby nie zasysało do środka materiału szafki i tyle. Timer i jedziemy. Went. proponuję zostawić na stałe włączoną ale można ją włączać tylko z lampami i powiedzmy z 2razy na krótko w "nocy".

P.S. Pamiętaj świetlówki podłączamy równolegle nie szeregowo.

Last edited:

OldRosie

New member
tak, z wentylacja dokladnie tak zrobie, ze jedna dziura na dole wsysajaca a druga na gorze wyciagajaca. te swietlowki to nie lepiej zeby byly poziomo? bo mam takie dobre oprawki, ze elegancko siada zmontowac je w dwoch rzedach w poziomie bo wtedy chyba wieksza powierzchnia swieca w dol nie? a odblysnik to juz z czegos zrobie byleby odbijal dobrze swiatlo nie? z jakiej blachy czy czegos, cos wymysle...;)

ironCELL

ironRULES
Veteran
tak, z wentylacja dokladnie tak zrobie, ze jedna dziura na dole wsysajaca a druga na gorze wyciagajaca. te swietlowki to nie lepiej zeby byly poziomo? bo mam takie dobre oprawki, ze elegancko siada zmontowac je w dwoch rzedach w poziomie bo wtedy chyba wieksza powierzchnia swieca w dol nie? a odblysnik to juz z czegos zrobie byleby odbijal dobrze swiatlo nie? z jakiej blachy czy czegos, cos wymysle...;)
Zależy jakie masz świetlówki. Ja swój zamysł oparłem o takie: one lepiej jak są pionowo do odbłyśnika.

Jeśli masz takie: to faktycznie lepiej jak byś je dał poziomo.

Amnnesia

Member
Witam ekipe :)

Powiedzcie mi na ile skuteczne sa te wszystkie cuda do neutralizacji zapachu ONA (kostki , spray-e,gele itd) i czy to faktycznie pochlania(neutralizuje) zapach czy raczej dziala na zasadzie zabicia zapachu innym zapachem ?

Zrolowany

Member
ja testowałem ona mist dispenser, zabija zapach na 1 dzień, później wszystko wraca do normy. Bo zapach stał się mocniejszy bardzo szybko. To jest dobre na 1 roślinkę. kostki w ogóle są do dupy, śmierdzą i wcale nie maskują zapachu. Czuć rośliny i kostki. Jedynie co neutralizowało zapach to olejki eteryczne. Ale te z kolei tak mocno było czuć w mieszkaniu, że po chwili głowa bolała. Miałem zapach grapfruit i mandarynka. Polecam tylko filtry z węglem. i sam mam takie pytanie, może trochę podstawowe ale jak lepiej umieścić filtr w moim przypadku: Powietrze będzie ciągnięte bezpośrednio z nad radiatora od ledów.. I lepiej dać filtr nad nim, a wentylator bliżej wylotu czy wentylator i dopiero filtr? Może sam sobie odpowiem ale wydaje mi się, że wentyl będzie wydajniejszy jak będzie zasysał powietrze?

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
Filtry przede wszystkim, ona gel pro jest super ale drogo bardzo wychodzi jeśli się tego sporo potrzebuje, mając mały projekt można postawić słoik z żelem blisko drzwi gdzie stoi projekt i to faktycznie pomaga. Dobrze jest mieć słoik przy drzwiach wejsciowych do domu, dobry też może być niewielki ozonator. Większość produktów, tak jak Amnesia pisze zakrywa jeden zapach innym, tutaj ona pro rządzi imho.

peace

Taniej wychodzi kupić ONA w płynie pomieszać z wodą 1 czesc ONA do 3 części wody dodać hydrożelu najlepiej jak najgrubszego i to wszystko ona gel gotowy. Do tego dorabiamy rozpylacz z wiadra i wentylatorka i tani zestaw gotowy. Po więcej info odsyłam na google DIY ONA BUCKET

Ps. Nie polecam stawiac w pokoju z roślinami albo w suszarni bo cale ziolo będzie jebalo mydlem.

:tiphat:

OldRosie

New member
hej, to ja wrzucam foty ;)

Attachments

• ZdjÄ™cie0246[1].jpg
    Zdjęcie0246[1].jpg
    60 KB · Views: 29
  • ZdjÄ™cie0245[1].jpg
    Zdjęcie0245[1].jpg
    48.2 KB · Views: 26
  • ZdjÄ™cie0241[1].jpg
    Zdjęcie0241[1].jpg
    50.9 KB · Views: 23
  • ZdjÄ™cie0244[1].jpg
    Zdjęcie0244[1].jpg
    50.2 KB · Views: 24
  • ZdjÄ™cie0240[1].jpg
    Zdjęcie0240[1].jpg
    48.1 KB · Views: 25

OldRosie

New member
sory ze w 2 postach ale nie bylem pewien czy mi sie uda, hehe tak na dzis wyglada ten moj prowizoryczny box, rosliny maja 2 tyg - nie sa to potwory ale moze cos z nich bedzie.;) dzisiaj poprzesadzalem do wiekszych doniczek, dolozylem 2 swietlowki i teraz jest 7x20 watow, na flo doloze drugie tyle i mysle ze becdzie dobrze.. nawoz kupilem cos ala biohumus, potem jeszcze dokupic mam zamiar cos na kwitnienie, jakies pk.. troche zepsulem raz, bo zapomnialem podlac przez jeden dzien i mi przyschly niektore i dlatego pozolkly liscie.nie wiem czy to nie jest za duzo jak na taki box bo jest 9 roslin tylko ze shark ataki sa duze i ladne a reszta to automaty i one w sumie sa dosyc mizerne i male, wiec zostawiam na razie je w boxie. probowalem na outa dac maxi goma ale kroliki zezarly to mig wiec nawet sie nie nastawiam na polne wycieczki.. aha nie uchwycilem wentylatora na fotografiach - on stoi z boku i dmucha i ogolnie cyrkulacja powietrza ma tam miejsce musze dokupic drugi jescze, zrobie to na dniach i zorganizuje tam wtedy fajny przedmuch;) pozdro panowie i co tam u was ? ;)

Amnnesia

Member
Przyjacielu cyrkulacja powietrza nie polega jedynie na wstawieniu wentylatora do boxa przede wszystkim wazna jest wymiana powietrza w procesie fotosyntezy roslina pobiera z powietrza CO2 a wydala tlen jesli nie dostarczasz dwutlenku wegla w inny sposób to wyniki beda mierne do tego dokladanie cfl na 100% bedzie powodem wzrostu temp z ktorym mozesz nie poradzic sobie bez wentylacji niepokojem jest dla mnie to co napisales o nie podlaniu przez jeden dzien strasznie szybko ci medium wysycha jaka temp.jest u ciebie w boxie na wys stożka wzrostu jaka wilgotnosc powietrza? wez sobie do serca brak wentylacji czyli wymiana powietrza w boxie to koniecznosc!

OldRosie

New member
wiem wzialem sobie do serca bardzo wentylacje i ja zrobie bardzo szybko tak jak to ma byc. wyschlo tak szybko bo to byly male automaty w takich malych bardzo pojemnikach do kielkowania, no i zapomnialem podlac i zorientowalem sie jak oklaply troche ale podlalem i sie od razu podniosly tylko troche pozolkly konce lisci. wczoraj poprzesadzalem do wiekszych doniczek, do dobrej gleby wiec juz sa na prostej ;)

Latest posts

Latest posts