What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

INDOOR - PYTANIA

C

canna_brotha

ogolnie dzieki za dobre checi !!!!;)) po tym jak sie wszytsko w boksie rozwijalo jestem w stanie na sto procent stwierdzic ze byl to szok zwiazany ze zmiana zarowki z wysluzonej juz 400w i jej balastu po chyba 5 uprwach (z czego kazda trwala conajmniej 100) na 600w. przelanie nie wchodzilo w gre.. zreszta panny po zmianie na zarnika przez pierwsze 3 dni delikatnie po lisciach gornych mozna bylo zauwazyc ze delikatnie stracily kolor ale po ustabilizowaniu warunkow w boksie wszytsko powoli zaczelo wracac do normy. Byc moze za nisko w pierwszych dniach powiesilem winga, ale juz wszytsko jest ok i efekty mozecie ocenic sami :)
:tiphat:

fotki
25.05 zaraz po zmianie na 600
26.05
28.05
30.05
31.05

Last edited:

MyNameIs...

Member
Siem
w związku z tym że składam nowy setup mam pytanie. Dotychczas używałem balastów półelektronicznych z gib 600w a chce elektroniczny z regulacja 250 - 400W pierwszy mój typ to był oczywiście lumatek ale ostatnio doszukałem się balastu z regulacja firmy gavita, niewiem nic na temat balastów z tej firmy i tu moje prośba do was drodzy przyjaciele czy moglibyście mi coś wiecej napisać o tych balastach, czy warto go kupic zamiast lumateka?

bigup :rasta:

Ghonox

Member
Pytanie z poza tematu o oświetleniu który jest teraz wałkowany :p

Mam małego boxa 27x27x70cm. Lepiej wstawić tam 9 butelek 1,5L po wodzie żywiec (idealnie się mieści 9 butelek) i zrobić SOG z automatami (powiedzmy, że 5g z jednego * 9 = 45g), czy kupić jakąś odmianę indoor i wsadzić w doniczkę 11L, zrobić trening, siatkę? Chodzi mi o to, żeby mieć 'duży' (jak na takiego boxa...) plon w krótkim czasie :s Przy jakiejś indoor odmianie kilka tyg więcej na weg i może kwitnąć dużej, ale może plon większy da radę? Na takiej powierzchni i tak nie można się rozpędzić :/

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
w takiej mini szafce to moim skromnym zdaniem scrog bylby idealny. nie wyobrazam sobie walczyc z taka iloscia topow o ktorej piszesz.
czy myslisz o pestkach? - tymbardziej scrog bo w sog to kazda bedzie rosla w innym tempie i kierunku...

jesli w gre wchodza klony to juz predzej (wowczas osobiscie lecialbym 12/12 od razu gdy sie ukorzenia).

bede kibicowal w kazdym przypadku, a w sog nawet bardziej bo sam chcialbym tak kiedys poleciec :)

korzon3

Member
Ja sobie myślę, że z 1L ziemi można w zależności od odmiany osiągnąć +/- 10g.
to prawda, ale nie w odniesieniu do boxa 27x27x70.
Idąc tym tokiem rozumowania to kolega jak tam wstawi 9 doniczek po 1,5 litra to powinien zebrać ~135g. Tymczasem jak z takiej powierzchni zbierze 20 to bedzie moim zdaniem dobrze.
Box 27x27x70 to jest max na 1-2 rośliny z możliwie dużyi doniczkami.
Z afów bym zrezygnował, szczególnie, że są zwykłe odmiany które dochodzą nawet szybkiej niż automaty a jakość jest nieporównywalna.
Niech kolega sprawdzi moje przygody w galerii. Kiedyś robiłem tylko automaty na CFLach w niedużym boxie. pozdro

Ghonox

Member
Ostatnio z 1 butelki po wodzie wyszło mi 12g automat, ale 9 takich miały by ciasno. Nawet 5g ze sztuki * 9 daje 45, co w przeliczeniu na 1m2 daje aż 615g :O
Jeśli chodzi o częstotliwość podlewania to nie ma problemu. Widzę opinie są podzielone. Wcześniej miałem dwa boxy (niestety musiałem dzisiaj z 1 zrezygnować ;(( ) i plan był taki, żeby zrobić i jedno i drugie dla porównania. Oświetlenie to 4x 23W CFL (razem 5600lm na 3645 wymaganych). Rośliny się nie wyciągają :)
Postanowiłem, że teraz zrobię 9x automaty, a po zbiorach jakaś fajna odmiana indoor i będę trenować tą metodą, że na początku przycinanie, rozrost na nowe odgałęzienia, obrywanie dołu, znowu przycinanie i tak 8 głównych szczytów :p (chociaż to dopiero za pewnie 3 miesiące...).
Dziękuję za aktywny udział!
Korzon, ładne potworki :) Po oglądnięciu żałuję, że dałem już na waciki autosy :/ Ale w szafce jeszcze 9 czeka na wysadzenie na dworze, a nie mam ani czasu, ani miejsca, ani pogody, żeby biegać z nimi na pole :(

Siem
w związku z tym że składam nowy setup mam pytanie. Dotychczas używałem balastów półelektronicznych z gib 600w a chce elektroniczny z regulacja 250 - 400W pierwszy mój typ to był oczywiście lumatek ale ostatnio doszukałem się balastu z regulacja firmy gavita, niewiem nic na temat balastów z tej firmy i tu moje prośba do was drodzy przyjaciele czy moglibyście mi coś wiecej napisać o tych balastach, czy warto go kupic zamiast lumateka?

bigup :rasta:

Gavita w wersji 400-600W bedzie porownywalna do lumanteka. Te dwie wersje gavit tak naprawde sa skladane na podzespolach philipsa. W srodku siedzi elektryka philipsa + zarowka tej samej firmy. Przewaga gavity i to znaczna uwydatnia sie dopiero w wersji 1000W ktora skladana jest na podzespolach gavity, od philipsa jest tylko zarowka. Jest to nowa technologia HPS'ow z podwojnie zasilana zarowka ktora pracuje pod napieciem 400V a sam balast ponad 100k Hz

https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=204324

https://www.youtube.com/watch?v=5weG40bdumo

kaja

New member
Sklep ganjafarmer.pl

Sklep ganjafarmer.pl

Witam,
Chciałem podpytać starych wyjadaczy co sądzicie o tym sklepie ganjafarmer.pl? Szukałem na forum ale niestety nic nie znalazłem. Czy to jest zaufany sklep? Chce z tamtąd zamówić ale jakoś się boję... Nie chcę zostawiać żadnych śladów. Sami rozumiecie :) Ktoś z Was zamawiał z tamtąd? Bardzo proszę o wypowiedzi. Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam

Ghonox

Member
Nie znam sklepu, ale z tego co wiem, na tym forum nie można pisać o innych sklepach z nasionami :eek:
Ale sklep nie wygląda na wałek, masz nr telefonu, godziny otwarcia, zadzwoń i pogadaj o powiększeniu kolekcji

C

Chucky

Hej szpaku , chyba najrosądniejszą odpowiedzią będzie po żuceniu kośći czas czekać , jeśli jesteś pewien genów ów , zakwitły bywa obserwój dobrze jak byś zdał relacje nawet pisemną co znimi do żniw.

Cięzko odpowiedzieć los natury. Jeśli się mylę zliczujcie mnię :))

Pozdro.

Ghonox

Member
jeśli jest jak mówisz, to musiały być automaty. Wrzuć foty najlepiej
Wszystkie reg to samice? jesteś pewien?
Nawet jeśli kwitły mocno, w ciągu 3 tygodni powinny przestawić się na flow, ilość produkowanych kwiatów będzie spadać prawie do zera (ale ciągle będą nowe topy!!), roślina będzie rosła bardziej na boki, w nowe odgałęzienia, a nie w górę. Taka metoda uprawy nazywa się Monster Coping. Zastosowałem ja w tym roku i jestem bardzo zadowolony. Krzaki na outcie bez treningu mają niezliczoną ilość odgałęzień.

Najlepiej wrzuć foty

Ghonox

Member
Na 1 zdjęciu widać, że to nie preflowery tylko regularny kwiatostan
Cały opis pasuje do odmian automatycznych. Może ktoś kiedyś Ci sprzedał nie takie nasiona jak chciałeś, pomylił się :eek:
Może to były krzyżówki z automatem, które u Ciebie zapylił jakiś auto... Gdybać można.
Może odkryłeś nową odmianę :)

Giet

Member
Chce zaadoptować duzą ubudowe z pc na box, ale zastanawiam się czy narazie mógłbym tam wstawić lampke biórkową z świetlówką 120w, czy takie coś ma sens, narazie bym chciał sadzonkować kilka outów i zostawić ze 3 ak auto i lr2, takie 5 roślinek w małych doniczkach dałyby jakokolwiek plon?

Awareness

Member
Witam. Chcialbym za rok sobie boxa pyknac takiego pre-outdoor. Czyli 25 sadzonek na 3 tygodnie. Mysle nad zakupem oswietlenia CFL, czyli zarowy 125W. Prawdopodobnie boxa zmontuje z jakis plyt. Nie mam zielonego pojecia na temat indoora, czego bede potrzebowal jeszcze?

NKOTS

follow the pink rabbit!
Veteran
kolego, pomysl nad swietlowkami rurowymi bo chyba szkoda zachodu z majsterkowaniem przy CFL gdy mozesz to zalatwic 1 lub 2 rurami (moim skromnym zdaniem).

porozgladaj sie po okolicy za szafka, ktora bedzie szeroka a niekoniecznie wysoka - przez 3 tyg. rosliny nie urosna wysokie, a potrzebujesz sporej powierzchni aby zmiescilo sie ich 25.

np. ok. metra szerokosci, ok. 40 cm glebokosci i powiedzmy 40 wysokosci.

ponadto wentylacja by sie przydala chociaz przez 3 tygodnie daloby rade i bez tego.

pozdr i powodzonka :wave:

Latest posts

Latest posts