LDV
Active member
nie kasowałem swojej wypowiedzi tylko edytowałem z dobrymi zamiarami i stało się 'niechconcy' jak stało
Napisałem moje spostrzeżenia, mogę powtórzyć w skrócie.
Przewód kominowy jest wykonany z cegły - jest chropowaty i ma względnie duże opory. Ty masz najtańszy model wentylatora kanałowego. Wniosek nasuwa się sam. Na pewno nie działa on z wydajnością nominalną.
Rozwijając kwestię słabego wentylatora. Idę o zakład, że jeżeli przewód jest ok i nie masz klienta nad sobą, który też go (kanału wentylacyjnego) używa to zimą wszystko działa ci pięknie i masz elegancki przepływ powietrza.
Latem wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa (chyba, że mieszkasz na parterze, a przewód kominowy ma wylot 30 pięter nad tobą) więc twój wentylatorek musi całą pracę wykonywać sam.
cały czas czy tylko od czasu do czasu (jak zawieje wiatr?) ?
Drożność jak znam życie sprawdzał kominiarz i zrobił to pewnie na zasadzie cośtam przyłożył (równie dobrze mógł papierosa) i powiedzial drożny (w sensie niezatkany). W praktyce kominiarze nie ponoszą konsekwencji za fuszere jaką często robią.
Kolejna sprawa jaką poruszyłem wtedy:
jeżeli nie masz w 100% szczelnego boxa (oprócz wlotów i wylotów) to polecam zamontowanie wentylatora nawiewowego.
Napisałem moje spostrzeżenia, mogę powtórzyć w skrócie.
LDV odpowiedział ale później pewnie zobaczył, że pisałeś o mieszaniu powietrza w boxie i skasował swoją wypowiedź. Wiesz co, nie wiem co poradzić. Fajnie by było zobaczyć jak to tam u Ciebie jest na zdjęciu. Ja bym stawiał na zapchany przewód kominowy albo jakąś blokadę na wejściu do tego przewodu kominowego bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ciekawi mnie też to umiejscowienie wlotów względem tac/donic i względem podłogi oraz to gdzie zamontowałeś ten dodatkowy wentylator 80mm.
Przewód kominowy jest wykonany z cegły - jest chropowaty i ma względnie duże opory. Ty masz najtańszy model wentylatora kanałowego. Wniosek nasuwa się sam. Na pewno nie działa on z wydajnością nominalną.
Rozwijając kwestię słabego wentylatora. Idę o zakład, że jeżeli przewód jest ok i nie masz klienta nad sobą, który też go (kanału wentylacyjnego) używa to zimą wszystko działa ci pięknie i masz elegancki przepływ powietrza.
Latem wentylacja grawitacyjna praktycznie nie działa (chyba, że mieszkasz na parterze, a przewód kominowy ma wylot 30 pięter nad tobą) więc twój wentylatorek musi całą pracę wykonywać sam.
Drożność byla sprawdzana a cug sam kręci wyłączonym wentylatorem wyciągowym.
Zdjęć na razie nie będzie, może w wolonej chwili machnę jakąś wizualizację boxa.
cały czas czy tylko od czasu do czasu (jak zawieje wiatr?) ?
Drożność jak znam życie sprawdzał kominiarz i zrobił to pewnie na zasadzie cośtam przyłożył (równie dobrze mógł papierosa) i powiedzial drożny (w sensie niezatkany). W praktyce kominiarze nie ponoszą konsekwencji za fuszere jaką często robią.
Kolejna sprawa jaką poruszyłem wtedy:
jeżeli nie masz w 100% szczelnego boxa (oprócz wlotów i wylotów) to polecam zamontowanie wentylatora nawiewowego.