What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

INDOOR - PYTANIA

halzir

New member
2 dni temu montowałem koc ratunkowy, i temp podskoczyla mi tak ze teraz 2 wentyle komp nie daja rady wyssac cieplego powietrza, moim zadaniem trzeba jednak inwestwac w wentyl, albo sciagnac koc rat, mylar. jedno jest pewne to podnosi temp duzu duzo wiecej niz wieksza lampa. Na kocu pisze, jesli jest zimno przykryc srebrna wartswa do ciala, jesli gorąco to zlotą stroną do ciała. szkoda ze nie dziala on na odwrót:( wtedy nie mieli byśmy tych problemów.
Ps. adriano a jakim masz ten wentyl, i czy wywołuje on rezonans tylniej ścianki, bo i z tym mam teraz problem <qrwa ciągle pod górke :( >

to może spróbuj założyć jakieś kolanko i powietrze by szło w górę lub na boki. A co do koca to jakieś tam efekty daje ale myślę, że zamiast się z tym wszystkim dupczyć, denerwować się że koc się targa to można po prostu pomalować ścianki biała farba matowa. Muszę przyznać, że odbicie światła jest lepsze a malując wałkiem uzyskujemy taki teksturowy efekt jak niektóre odbłyśniki do naszych lamp wiec lepiej światło jest rozproszone

ameryki to ja nie odkryłem bo te rozwiązania są znane każdemu "kombinatorowi", po prostu chce pomóc :)

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Po małych modyfikacjach na które złożyły się: wstawienie wentyla ktory wyciaga powietrze bezposrednio spod szyby i niestety wykręceniu jednego kompaktu temp na chwilę obecną 25*C:woohoo: pewnie jeszcze wzrośnie no ale i tak już duzy sukces :).

Finger

Outdoor grower...
Veteran
Sorry ze post pod postem ale nie moge wyedytować :mad:
Kov sklej jak bedziesz mial chwile...z góry thc ;)
parę fotek, box gotowy. 26.3*C przez lekkie zmniejszenie obrotów wentyli :smoke:

Zostalo tylko pomyśleć nad wykonczeniem tej dziury na dole i jakimś podwyższeniem dla siewek.
Dzieki wszystkim za rady pzdr :).

Hera

Member
siema mam pytanie jak najlepiej polonczyc dwa stateczniki bo nie chc zeby mnie kopnol prad sprawdzalem google nie wyskakuje nic , wiecie moze :D

tru tru make a spliff

stryju

Member
Proszę o pomoc uprawiających w hydro lub mających o tym pojęcie.Używałem nawozów GHE 3 part do wody twardej i odstanej wody kranowej i nawet nie żle mi to wyszło, przeczytałem że do hydro lepsza jest woda RO więc kupiłem zestaw GHE 3 part do wody miękkiej i filtr RO no i zaczeły się problemy(małe kwiaty i ciemno zielone liście). Czy do wody RO przed dodaniem nawozów trzeba dodać Mg i Ca (w jakich ilościach ppm) czy dopiero gdy pokażą niedobory. Kupiłem Mg i Ca w hydroonline.pl, na opakowaniu jest napisane dawkowanie 1-2ml/l ale nie wiem czy przy niedoborach czy przy przygotowywaniu pożywki. znalazłem gdzieś na forum taki tekst, czy zgadzacie się z tym? "Basic cheat sheet:
Ec goes up, PH goes down=plants require less nutes.
Ec goes down, PH goes up=Plants require more nutes
Ec stable, PH goes up=Equilibrium=Good thang

C

czaczo

do wody osmotycznej dodaje sie mg ica zeby ph wody byl bardziej stabilniejsze ,oraz zmniejszasz podadtnosc na rozwoj roznego rodzaju bakteri,tak mi to wytlumaczono kiedys,tak tez jest powiedziane w ruznego rodzaju info na temat hydro i wody osmotycznej,oraz ze cannabis sporzywa ,akceptuje duze pozimy magnezu,nawet czasmi jest on najwazniejszym skladnikiem w swoim pozywieniu,bywa to zazwyczaj w momentach stresow .
ale wiem ze nie oto ci chodzi.do prawidlowego uzupelnienia mg ica potrzebujesz uzywania miernika ec ,dodaj ca i mg do 0,3-0.4 ec (w przypadku gdy posiadasz osobno ca i mg,najpierw dodaj ca do 0.2ec)i dopiero na sam koniec dodawania wszystkich skladnikow nawozow ustaw ph.takie dodawanie na oko 1-2 ml ,nie wiem czy zbyd nie podwyzszaja ec,i mozliwe ze wplywa to zle na akceptacje niektorych skladnikow odzywczych.
ale stryju ,jezeli woda w kranie twoim ma ec wyjsciowe mniejsze jak 0,4 to smialo powinenes uzywac tej wody.

stryju

Member
rozumiem że wodę do uzupełniania w miejsce odparowanej też mam dorobić w ten sposób, czy EC (ile to w ppm, bo mój ec-metr się skończył i kupuję miernik TDS) ma być też takie samo do klonów jak i do większych roślin? moja kranówa me EC 0,4, mogę w niej spokojnie uprawiać? fotki z mojego pierwszego hydro na wodzie kranowej i GHE.

matki w ziemi

klony w ziemi

muszę uprawiać w hydro bo w bloku kiszka nosić worki z ziemią bo mohery czuwają

ostatnie hydro, kwiaty po 0,5 cm

C

czaczo

eno kolego tylko pozazdroscic,jezeli chodzi o tds to musisz poszukac tabele ,gdzies powinna byc,sa trzy liczniki tds ,musisz na to uwazac,hanna ma inny .
jezeli woda twoja ma w kranie 0.4 to mozesz w niej uprawiac,smialo,i z tego co widac osiagasz dobre rezultaty,musisz nauczyc sie panowac nad wysokimi dawkami ec i naprawde nie powinienes miec zadnych problemow.na ostatnich fotkach widac ze duzym problemem stres(reveg) roslin te 3 palczaste liscie nie powiny sie pojawiac na flo.w takim momecie rosliny robia co moga zeby wrocic do swojego naturalnego wzrostu,bardzo cierpia na tym zbiory,rosliny konsumuje nadnaturalne poziomy magnezu ,zelaza,i reszty makro.przedewszystkim widac ze dawki ec jada na maksymalnym poziomie,hehe.
takze stryju nie jest problemem uzycie wody osmotycznej,choc nie musisz jej uzywac.napewno jest to zajebistym rozwiazaniem , i ztego co widac to nie ca img jest problemem,hehe.tak jak napisalem ,na moje oko to problemem jest stres roslin ,zanim przelaczysz nastepnym razem 12/12 poczekaj az rosliny na wegu wruca do swojego normalnego rytmu wzrostu ,nawet te revegetowane.
naprawde zajebiste masz kwioty ,ach ta zywica hydro ,jakie biale ,sliczne.powodzenia.

JanNowak

New member
picture.php

Które liście moge ucinać a które nie? Czym się kierować?
Czy wyżej podkreślony liść moge usunąć? Zasłaniają niżej rosnące topy:
picture.php

Czy to nie odbije się negatywnie na roślinie?

Patrząc np. na to zdjęcie
http://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/buds/normal_beforeharvest.jpg
Widze że tego typu liście są niepotrzebne, nie zarastają kwiatami a tylko odstają na boki.
Sory że takie pytanie zadałem, ale nie wiem jak rosną kwiaty, to moj pierwszy raz. (tzn. czy łodyga zarasta, czy na górze to co kwitnie piętrzy się w góre)
Tutaj jeśli ktoś zainteresowany szczegółami o roślinie:
http://icmag.com/ic/showthread.php?t=107449&page=38

dzięki za pomoc :joint::respect:

petn

Member
Siemka Jan..Co do twoich roslinek to fajnie i zdrowo wygladaja jak narazie.Najlepiej jak te liscie co zaslaniaja zepniesz jakims sznurkiem w inna strane lub tak zeby nic nie zaslanialo.Powiem ci ze chodowalem juz obcinajac zaslaniajace topy liscie jak rowniez podwiazujac liscie i moim zdaniem ta 2 metoda jest lepsza(mniej stresuje rosline)
A co do Ciebie Hera to meczysz mnie na tym forum.Zaluje ze na tym forum siedza takie osoby jak ty.Wnosisz tylko syf.Ciagle walisz glupimy pytaniami zamiast troche poczytac.Ja na tym forum siedze juz z 1,5 roku.Mam malo postow ale mnie to wali bo nie ide tak jak np ty na ilosc.Mam sie czyms pochwalic to wale fote a od czasu do czasu komus odpisze.Ale jak czytam ciebie to kojarzy mi sie tylko haszysz.com.

stryju

Member
czaczo jak pokażą się pierwsze liście 5 palczaste to mogę przełączać na 12/12 czy też poczekać kilka pięter liści? Nie wiem czemu moim roślinom matkom ostatnio rośną takie 3 palczaste i takie robie klony.

pierwsze klony

ostatnie

C

czaczo

siemka
gdy puszcza 5 palczaste ,to oznacza ze wrocila do tzw.bezstresowego wegu.prawdopodobnie scinasz klony w ktoryms tygodniu flo?bo zazwyczaj wtedy tak sie dzieje ,po przejsciu 12/12 mniejwiecej po uplywie 6 dni powrot roslin do wegetacji powoduje stres ktory konczy sie roznymi mutacjami,nawet niektore femi moga stac sie hemafrodytami i nietylko femi.duzo ludzi wstawia klony zaraz po ukorzenieniu pod cfl zeby nabraly tzw ciala.hehe poprostu chodzi oto zeby zaczely wegetacje.ja osobiscie kilka razy mialem czyste indiki z ktorych zebralem klony po prawie 3 tygodniach flo,klony strasznie sie zbieraly dlugo do wrocenia do normalnego rozwoju.ponoc indiki niektore potrafia pod 4 tygodnie wracac ,i tak tez bylo w moim przypadku.kiedys robilem fotoleracje na icmagu z tego typu mutacji northen light.teraz robie w ten sposb ze mniejwiecej w drugim tygodniu wegu ,przelaczam swiatlo z 18/6 na 12/12 ale nie wiecej jak na 5 dni,pozniej wracam ponownie do 18/6 .roslin do 10 dni sie okreslaja,pokazuja plec ,wynajduje te wedlug mnie najlepsze rosliny,scinam z nich material na klony,(wazne tez jest zeby niebyly to galezie z samego dolu i slabo rozwiniete,czasmi lepiej przedluzyc jeden tydzien weg poto zeb moc sciac naprawde dobry material)taka dobra podpowiedz dla ludzi scinajacych klony,zanim zetniesz klony ostatnie podlanie zrob sama woda(mozna tez opryskac liscie rosliny woda z auksyna).przyspiesza to ukorzenianie.po scieciu klonow w tym momecie (weg)nigdy nie powoduje tak duzego stresu zeby roslina zaczela poszczac 3 palczaste liscie ,jak zazwyczaj mam to miejsce przy revegu.nie chcem powiedziec ze nie wolno albo cos w tym rodzaju scinac klonow podczas flo,mozna scinac i to smialo mozna to robic ,tylko trzeba sie liczyc z tym ze roslina popadnie roznego rodzaju stres - mutacje ,ale wroci do normalnego rozwoju wegetacyjnego,tylko do tego trzeba troszke czasu i odpowiedniego odrzywiania rosliny.
fajny kacik masz.hehe.powodzonka

C

ChaosX

chyba nie ma to sensu, jesli chcesz inwestowac w system aero za 4500 pln i dawać do tego HPS 600W? poza tym 2m2 to za dużo na 600W.

stryju

Member
te większe krzaki to matki. faktycznie ostatnio rosną dziwnie bo rosną liście nawet jedno palczaste a ja klony brałem z dołu roślin żeby rosła w górę i były nowe klony. chyba czas je przesadzić do nowej ziemi.

te po bokach to matki

znalazłem kilka fotek jak odmłodzić matki, myślicie że jest to dobry sposób?

C

czaczo

stryju z jakiegos powodu popadaja w stres.nie wiem co ci moge napisac oprocz tego co juz napisalem.i napewno ten stres jest spowodowany zmiana czasu fotoperiodu(moze tez byc tak ze podczas nocy swieci sie cos i rosliny popadaj w stres,choc podczas vegu,to malo prawdopodobne).ten sposb odmlodzenia matek,nie wiem ja troszke starej szkoly jestem,ale jestem ciekawy ile czasu potrzeba zeby ta roslina odbudowala system korzeniowy.po jakim czasie ta matka jest zdolna do rozwoju.pozdro

stryju

Member
jutro sprawdzę czy matki mają suchą ziemie i ogarnę jedną z 3 matek w ten właśnie sposób, porobię fotki i dam znać jak to się odbiło na zdrowiu. pozdro

Butelka

Member
Panowie potrzebuję podpowiedzi.
jestem na etapie kończenia setupu i zastanawiam się nad filtrem Odorstok
czy ktoś mial okazję uzytkować te filtry.? jaja jest skuteczność..? czy warto go kupić...

będę wdzięczny za info.
bless ya!

massiwo

Member
siemano, powiedzcie jak czesto i jak duzo przycinacie rosline ? chodzi o to zeby z dolu odrosty odciac bo i tak nie dojda do swiatla, teraz pytanie jak duzo uwalacie odrostow ? powiedzmy ze roslina ma ok 20 to ile odcinac ?
jak ktos ma jakis opis jak i kiedy takie operacje robic to prosze o info,.

pozdro
massiwo

Latest posts

Latest posts