Umiditate cred ca este destula avand in vedere ca in fiecare zi scade din pahar cate 2-3 cm de apa. Singura ventilatie este de la coolerul de intake, dar nu bate spre planta..
Sunt 25 de grade in box.
masoara temperatura la nivelul plantei, nu sub ghiveci
Eu folosesc blue CFL in veg ca si tine si ce pot zice e ca CFL-ul trebuie sa fie de calitate. Spre exemplu am testat Osram, Office, Philips, Lohuis, GreenLine si inca un model care nu mi-l amintesc acum.
Dintre toate doar Philips-ul nu a curbat frunzele plantei. Lohuis era okey si el daca il tineam mai la distanta putin caci se incalzea mai tare.
Plus ar trebui specificat ca desi becurile au un wataj scris pe ele nu-s neaparat la puterea de consum specificate. Am gasit CFL-uri din categoria super ieftine... care desi teoretic ele erau de 30 W consumau 19-20 W si la care frunzele se chirceau, curbau ca si la plantele tale. Problema s-a rezolvat intr-o zi dupa ce am schimbat becul cu unul mai de calitate.
Toate acestea le-am remarcat in conditii de umiditate optima -> la 45-55% si 26-28grade Celsius. E posibil, daca nu stii exact cat e umiditatea CFL-ul tau sa fie in regula si minusul sa fie cum zice si ceilalti la umiditate redusa.
Sa stii ca ar fi ceva cu becurile man, ca si la grow-ul trecut mi s-a intampat la fel la una dintre plante, dar pe parcurs si-a revenit.
Majoritatea sunt facute in China dar is standarde diferite.
Spre exemplu lohuis-ul de 32W (care consuma si pe meter 32W) are specificat de producator output de 1632lumeni si e bec de catogoria B de consum. Pretul lui fiind in jur de 25 de lei/bucata; Philips-ul tornado de 23W (care si el consuma pe meter 23W) e bec de categoria A. Costa aprox 15lei/bucata dar are output de 1450lumeni (pe cold) si 1570(pe warm).
Amndoua sunt facute in China. Evident Philipsul se incalzeste mult mai putin si e mult mai eficient dpv a consumului si a pretului. Ideea e ca nu ma deranjeaza ca-s facute in China ci ma deranjeaza emisiile suplimentare care le fac pe langa cea de lumina si care se pare le afecteaza destul de serios pe plante.