What's new
  • ICMag with help from Phlizon, Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest for Christmas! You can check it here. Prizes are: full spectrum led light, seeds & forum premium access. Come join in!

Fertilizatori si insecticide naturale

Rhino cerbu

New member
Ceai de rubarbar 1 – se fierb 0 ,5 Kg (1 pound) frunze tocate de rubarbar in 1litru (1 quart) apa, timp de 30 de minute. Se strecoara si se stropeste impotriva afidelor si a altor daunatori.

Ceai de rubarbar 2 – 0,5 Kg (1 pound) de frunze se lasa sa stea timp de 24 ore in 7 litri (7.3 quart) de apa. Se strecoara si se stropeste.

se aplica contra afidelor, musculitelor albe, acarienilor, omizilor si impotriva altor daunatori.
Ceai de tutun – se pune o cana de tutun in aproximativ 4 litri (1 gallon) de apa si se lasa sa stea 24 ore. Solutia trebuie sa aiba culoarea usor maronie (ca un ceai). Daca este prea intunecata atunci se mai adauga apa.

Atentie sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om.
se aplica contra omizilor, afidelor, fungus gnats, paduchilor ce ataca radacinile, contra viermilor din pamant etc.
nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge.

Ceai de frunze de soc – se fierb aproximativ 230 g (8 ounces) frunze de soc in aproximativ 0,5 l (0.5 quart) apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l (0.5 quart) apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie.
se aplica contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si radacinile, etc.
frunzele de soc pot folosite si ca fungicid ecologic.

Ceai de coada soricelului – se pune o cana de plante in aproximativ 0,5 l (0.5 quart) apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4 l (1 gal) apa si ¼ lingurita de sapun.
se aplica contra afidelor si a altor insecte care sug seva;
coada soricelului este si un bun fertilizator natural.

Ceai din frunze de rosii sau de cartofi – se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 litri (0,5 quart) apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri (0,5 quart) apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.
se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.

Solutie de ulei – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1 l (1 quart) apa.
se aplica contra musculitelor albe, acarienilor, afidelor, daunatorilor morcovilor, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, telinei etc.
se sprayeaza direct pe insecte daca este posibil.

Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru (1 quart) de apa calda.
se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.

Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru (1 quart) de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.
se aplica impotriva a numeroase insecte.

Solutie de sare – se amesteca 2 linguri de sare cu 4 litri (1 gallon) de apa.
se aplica contra acarienilor si a viermilor de varza.

Spray de usturoi si ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 litru (1 quart) de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stropeste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.
se aplica impotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.

Spray de usturoi – se amesteca 2-3 capatani de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuti pisati. Se adauga 1 lingura de ulei de bucatarie, 1 lingurita de detergent lichid si 7 cani de apa. Se amesteca bine, se strecoara si se stropeste cu solutia rezultata.
se foloseste impotriva omizilor, afidelor, diversilor gandaci, furnici etc.


Spray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 litri (1 gallon) de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1litru (1 quart) de apa.
se aplica impotriva insectelor care rod.


Ceai de hrean – se dau in clocot 3 litri de apa (3 quarts). Se da apa la o parte de pe foc si se adauga ¼ radacina de hrean taiata bucati si 2 cani de ardei iute. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se raceste, se strecoara si se sprayeaza.
se aplica contra afidelor, musculitelor albe, omizilor, gandacului de Colorado etc.
hreanul poate fi utilizat si ca fungicid ecologic.




Ceai de galbenele – 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri (0,5 quart) apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri (1,5 quart) apa si un sfert de lingurita de sapun. Cu solutia rezultata se stropeste.

se aplica contra gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosiei, insectelor care rod frunzele.
Ceai din coji de citrice – peste coja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.
se aplica contra afidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.

Ceai de pelin – 250 g (0,5 pound) frunze de pelin se fierb in 2 litri (2 quarts) de apa. Se raceste, se strecoara si se adauga 1 lingurita de sapun. Se stropeste cu aceasta solutie.

se aplica contra afidelor, omizilor etc.
se stropeste direct asupra daunatorilor daca este posibil.
 

Rhino cerbu

New member
Am gasit lista aia de mai sus. Mi se pare destul de interesanta. Nu prea imi dau seama exact care insa ar putea dauna. Nu ma refer la a dauna doar asupra sanatii plantei cat si asypra rezultataului final - gust, miros etc. Inca ceva ce am remarcat este ca hreanul actioneaza ca fungicid ( cu toate ca o stiam de cand eram mic de la bunici) . Deci ar putea actiona asupra mucegaiului.

A si inca ceva... Daca gaseste cineva thread-ul nefolositor va rog sa ma anuntati ca sa nu mai postez chestii aiurea.
 
Last edited by a moderator:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
foloseste butonul edit nu pune 2-3 posturi unul dupa altul..

btw solutiile cu alcool sigur omoara microorganismele din preajma radacinilor, bacteriile benefice mai ales. deci nu sunt indicate.
 

Rhino cerbu

New member
Ok. Am bifat ambele observatii. Sper ca spre sfarsit sa iasa o lista de concluzii folositoare pentru toata lumea.
Deocamdata ceea ce mi se pare destul de bun din lista aia ar fi ceaiul de rubarbar si cel de tutun pe care am uitat sa il boldez. Gata acum l-am boldat.
 
Ceaiul de tutun l-am folosit cu niste ani in urma ( 2 din cazuri inainte de 89 ), de vreo 3 ori in ani diferiti, contra paduchilor de plante de la cactusi si alte flori din balcon. Cu rezultate bune, dar nu complete. Am stropit cu pulverizator din ala cu burduf si pompa, din tabla. Se vindea inainte de 89. Atentie, inspirarea de vapori conduce la un fel de drogare destul de ciudata, cu afectarea circulatiei si a tensiunii. Vreau la anul sa incerc si contra mucegaiului dintr-o vie de bolta...
 
M

MJMJ

ce solutie ar fi cea mai indicata pt musculitele alea micute negre?Dauneaza in vreun fel?am cam avut la toate grow-urile si ma enerveaza MAXIM!
 

brebo

Member
eu le gasesc pe unele intepenite pe bud sau frunze, nu misca deloc, se pot lua intre degete si strivi..nimai ca asa mai strici si ceva tricomi..uneori le mai culeg cu o penseta..

sincer cred ca se drogheaza si ele..prea nu mai misca deloc..
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
adevarul e ca nu multe animale au receptori dedicati pentru cannabinoizi, iar fara aia, in functie de structura cerebrala ar putea sa aiba doar o senzatie de relaxare, nu si high-ul.
 

Gigel2

Member
am si eu d`aia ca tine man...deci am musculite d`alea oriunde ...ma oriunde...nu scap de ele :))
Totu a inceput cu niste pamant de cacat cumparat din fata blocului...mortii ma`sii...
 
A

AlexFermieru'

gigel si eu mi-am luat teapa cu pamant de kkt.sa fii fericit ca ai doar musculite, mie mi-a distrus plantele, aveau 10 cm la 1 luna de veg :)
 

Gigel2

Member
aa nu ...ca si mie mi`a distrus vr`o 6 plante...era super fertilizat si l`am pus cam cand aveau plantele 2 saptamani...am completat in vase...dar era atat de "gras"(de la ingrasamant) incat mi`a ars alea mi le`a facut zop... :-j
acum imi tot reapar muste pentru ca eu mi`am dat seama super tarziu ca ala are si "oua" de musca`n el si am combinat cu pamant folosit,perlit ceva ingrasamat solid light si l`am refolosit
 
A

AlexFermieru'

pai daca stii ca era super fertilizat si ai vazut ca ti-a rupt plantele nush la ce l-ai mai folosit :)..lasa ca sunt bune si mustele la ceva, nush la ce dar .. :)
 
S

Shtote

Va salut dragi gradinari !
Anul trecut am avut probleme cu Ostrinia nubilalis ( ).
A fost porumb plantat in apropiere si mi-a vizitat florile foarte des.
Si anul asta o sa am porumb in apropiere ,daca mi-ati putea recomanda ceva v-as fi recunoscator .
Apropos ...Anul trecut am combatut atacul prin contact direct cu inamicul :))..
Urmaream unde a sfredelit si operam budul cu lama/scobitoare pana dadeam de nemernic

Daca va intrebati ce stricaciuni face : Fluturele depune oua(muuulte ) pe varfuri (adica buzi ) ,din oua ies larve care se apuca sa sfredeleasca in bud (il mananca pe interior) si se lasa in jos in tulpina .Cu timpul se observa ca acea creanga paleste si nu se mai dezvolta normal ...



Cheers :tiphat:
 
S

Shtote

Toti au o solutie ?
Nu va grabiti cu raspunsul!
Mai este pana la vara un pic:artist:
 

piramidon

recidivist icmag - OUT-ist convins - microgrower
Veteran
o metoda organica ar fi zeama de tutun. nicotina omoara multe bazdaganii ;) si poti sa dai in dusmanie cu ea, chiar si in flower. iti trebe' doar un pulverizator... :wave:
 
G

greenstep

o alta metoda anorganica ar fi detergent(de vase[cu aloe vera am folosit eu] sau sapun din comert,nu cel de casa contine soda-caustica!) diluat cu apa...proportie 1 ml la 100 ml de apa(se dilueaza in apa fierbinte!)la fel are actiune impotriva multor daunatori si nu pune in pericol planta.
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
orice sapun bun dauneaza plantei. doar cele no name, fara produsi antibacterieni in ele pot fi folosite ca agent de umectare, dar nu omoara nici o vietate.
 
G

greenstep

eu am avut rezultate bune anu trecut cu detergentul de vase(ajax cu aloe :)) )...cine mi-a dat pontu,a zis si de sapun acelasi lucru...anu asta ma gandesc sa amestec si cu extract de tutun...pt o dubla eficienta si de durata
 
Top