What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Discutii legate de LED-uri

eu nu mai am cum sa adaug pentru ca sunt deja 600w de led si se face foarte cald daca mai adaug alta lumina

deci ori adaug fluorescente, ceea ce inseamna bani+caldura+ cabluri sau alta priza etc,,,ori imi iau ochelari de la method

Ma gandeam ca exista ceva filtre pentru aparatele foto si imi fac eu o rama de carton :)))

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
acele flourescente s-ar putea sa adauge si ceva la yeld. mie ledurile fara ceva supliment de lumina alba nu imi plac deloc.
iar daca nu, poti folosi si ochelari de sudura, dar trebuie sa gasesti un shade mai deschis. Si nu va fi corectata diferenta de culoare ca la ochelarii pro, evident.

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
No uite de aia imi plac mie ledurile albe , ca au tot ce trebuie in ele si nu mai trebuie sa ma chinui sa-mi adaptez ochii (sau camera foto) ca sa pot vedea normal.

Si da, lumina colorata, mai ales cea albastra, iti fute rau de tot ochii. Nu uitati ca la aceeasi intensitate luminoasa, lumina albastra poarta de pana la 4 ori mai multa energie decat cea rosie, asa ca atentie mare !

Daca vreti sa va protejati ochii, niste ochelari cu lentila glaben-verde si filtru polarizant ar fi recomandate, insa atunci nu o sa mai vedeti nimic o buna pedioada de timp, pana se acomodeaza atat irisul, cat si retina.

White light rules ! :good:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
aia nu inseamna ca ledurile albe nu sunt periculoase pentru ochi. ba chiar mai periculoase pot fii, prin simplul fapt ca ochiul pare mi obisnuit cu ele, si nu te face sa fugi de sub ele asa repede ca cele rosii/albastre.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e destul de complicata dezlipirea. daca ai stars, cel mai usor e cu suruburi si pasta termo. ce ia pus tu in poza e lipici termo..

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
e destul de complicata dezlipirea. daca ai stars, cel mai usor e cu suruburi si pasta termo. ce ia pus tu in poza e lipici termo..

A spus bine explo. Nu folosi lipici la componentele electronice daca vei vreodata sa le mai muti de acolo. In plus, contactul termic nu este asa de bun. Cu o pereche de suruburi insa, presiunea pe care o exercita ele asigura un contact mult mai bun si un transfer termic mai rapid si eficient, prin eliminarea micilor bule de aer care apar invariabil in momentul lipirii.

eeeldoc

New member
am o intrebare referitor la panourile cu led-uri chipu-ri/diode mici
cam cate cicluri rezista pe medie ? (clar difera de la producator si pret)
dar nu exista riscul distrugerii rapide datorita umiditatii ridicate sau a stropilor evaporati direct spre leduri ?

adica mai bine zis se merita investitia din punctul de vedere al duratei de viata al aparatului ? ..ca am vazut ceva la 15mil dar nu vreau sa dau bani pentru doar cateva luni.
mc

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
ca orice produs electronic, daca are ceva defect sau slabiciune din fabrica se va strica destul de repede. dar.. daca nu, isi va face treaba pe toata durata de viata.
Asta poate sa fie 20K, 30K, 50K sau 100K ore, in functie de cipurile folosite.
Dar nu merita investitia sa iei un panou cu diode mici in momentul de fata, tehnologia e deja depasita. Mai bine mai strangi bani si iei ceva calumea, care sa aiba si putere de penetrare.

eeeldoc

New member
multumesc pentru info.

mda..singura mea panica e sa nu se strice de la umezeala in timp.

cat despre puterea de penetrare inteleg ce zici.
dar o sa fie SCROG deci nu stiu daca am nevoie. si nu vorbim de un numar mare ..iar suprafata este 3mp

intre

http://www.aliexpress.com/store/product/New-led-grow-light-promotion-price-factory-supply-high-power-300w-led-horticulture-lamp-for-garden/1269884_1870239890.html

si asta

http://www.aliexpress.com/store/product/Hot-Sale-Dimmable-300w-Led-Grow-Lights-Factory-Price-with-High-Power-3w-Chips-Application-for/1269884_1935765286.html

care l-ai alege ? ca suma mi se pare acceptabil crezi ca pot gasi ceva mai bun ?

acest pricerange mi se pare inca ok ...adica din trecut stiu ca pe HPS as plati dublu la curent in cateva luni si daca tine macar 3 cicluri lampa eu voi fi multumit.

apreciez sfaturile tale !:huggg:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
scrog pe 3 mp e ceva de munca.. sigur stii in ce te bagi?
n-am testat nici unul din acele modele deci n-as stii care e mai bun, si oricum fiecare din acele modele il gasesti de la peste 10 producatori, asa ca nu stii niciodata ce calitate primesti. e un risc, in functie de cum iti place tie sa joci poate sa merite sau nu.
oricum, daca iei ledurile nu uita caa va trebui sa le stingi pe perioada cat lucrezi la plante, care e o perioada destul de mare cand trebuie sa aranjezi topurile in plasa de scrog..
altceva nush, ti-as recomanda sa incepi cu un singur panou, sa vezi daca merge bine si apoi sa mai cumperi. daca iei din start 6 panouri ca sa acoperi 3 mp.. si se strica 2-3 dintre ele din cauza ca-i calitatea proasta... poti sa zici ca ai aruncat banii pe fereastra. Asa.. poti lua unul, il bagi in priza, te uiti si in el cat de calitate sunt piesele si lucratura.. si daca iti place mai comanzi inca 5. Si daca te pricepi la negociat o sa obtii si reducere.

si din calculele mele, daca iei aceste panouri si te tin doar 3 growuri, ar fi mai ieftin sa mergi pe hps din start. eu zic ca trebuie sa tina 3-4 ani lejer, sa zici ca si-au facut treaba.

succes pe acolo.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Primu e doar un UFO rebranduit si cu pretul umflat.

Si in cazul diodelor.. cat dai atata face. Daca esti dispus sa stai sa schimbi la ele pe masura ce se ard.. da-i inainte. "eipleds" :D

deepstate

Active member
Chiar daca se ard, la banii aia poti schimba lejer, ies aproape la 1 leu bucata. Dar nu stiu cat de eficiente sunt. Din pacate comentariile de pe dx.com nu pot fi luate ca baza deoarece siteul respinge comentariile negative :)

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Pentru un microgrow ar merge. Eu am avut de 2 W, adica 1 W real, si pana am nimerit numai leduri care sa nu se mai arda a trebuit sa schimb vreo 20 bucati. Mai multa munca decat rezultate. Si la un leu bucata is foarte scumpe, ori n-ai calculat bine, ori sunt asa de scumpe ca nu le cumpara nimeni. Cele de 2W eu le-am luat la 5 USD 50 bucati. si la 9 usd erau 100 bucati.. Cele de 3W nu erau decat cu cativa dolari mai scumpe.
Mult mai ok mi se pare sa iei un chip de cateva zeci de W..

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Nu-mi place cum suna White + Light Yellow.. cred ca e o variatie mare intre diode.. Oricum, nu stiu daca ai mai lipit pana acum sute sau macar zeci de diode, e ceva de munca, si nu prea merita avand in vedere ca la final te alegi cu un produs deja depasit din punct de vedere al tehnologiei. Gandeste-te bine inainte sa te bucuri la cativa dolari.

deepstate

Active member
Totusi, daca ai putea teoretic sa le lipesti toate intr-un grow ai avea 500W la 25USD. Mai sunt si alte cheltuieli, dar tot nu ajungi la preturile exorbitante de pe piata de gata asamblate.
Spre exemplu cel mai ieftin led de 500w de pe ebay costa 199 GBP ~ 1200 RON. Comparat cu 25 USD ~ 100 RON.
Incluzand restul cheltuielilor, tot iesi de 10x mai ieftin.

Eu oricum sunt amator de HPS, dar incerc sa inteleg care-i faza cu ledurile astea.