What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

despre becuri

Paff

Member
Mda... ai dreptate.. nu stiu pe ce posturi am intrat eu, de retinusem ca ar trebui sa fie in jurul la 4000K.M-am uitat pe grafic,...am mai rasfoit putin si ceva nu se pupa.... Daca e sa ma iau dupa graficul de la postul 113, este recomandat pentru cultura la un singur bec ... temperatura de 3000K adica din ce am gasit eu ca s-ar potrivi... http://iluminat-special.ro//pdf_files/mastercolour_cdm_t_150w_830_g12_1ct.pdf
Totusi in graficul cu activitatea clorofilei la 3000k este cea mai scazuta activitate...
Voi merge pana la urma pe HPS bec experimentat de majoritatea forumului...

Paff

Member
Salut!
Azi am fost sa-mi cumpar bec....si la magazin, am cerut sa vad si eu becul si fasung-ul. Mi s-a parut ca fasung-ul ceramic pe care il aveau, era cam mare (voluminos). Am intrebat daca are vre-un fasung mai finut.... sii vanzatorul mi-a zis ca daca vreau ceva mai finut are CDM-T 150W sii i-am cerut sa vad si eu informatiile tehnice acelui bec. Cautand in catalogul cu becuri, am gasit acest bec: http://iluminat-special.ro//pdf_files/mastercolour_cdm_t_150w_942_g12_1ct.pdf
Are temperatura de culoare 4200K. Este mai ok acest bec? Fata de: http://iluminat-special.ro//pdf_files/son_t_150w_220_e40_1sl.pdf .......... avand in vedere ca folosesc acelasi bec, de la germinare pana la floare. Plus ca pe mine m-ar avantaja faptul ca este mult mai subtire Ø 20mm siii ar avea o racire mult mai buna in acel cilindru de sticla, pe care l-am gasit, cu diametrul de Ø 80mm.
Inca ceva.... La acel magazin aveau un balast electromagnetic... destul de compact cu igniter incorporat.Mi-a zis ca e la acelasi pret cu balastul simplu plus ca se evita firaraie si neconcordanta intre igniter si balast... pentru mesterii mai fara experienta... Arata destul de bine... nemtesti sii cica foarte reusite... ca nu s-a intors nici unul vandut.
Voi ce parere aveti?

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
un bec pe e40 are suprafata de transfer termic mai mare decat o sursa compacta. gandeste-te la sursa compacta ca e ca si cum ai avea doar miezul unui bec normal, cu invelis.
eu unul as merge pe becul cu invelis, oricum din 80 mm diametru iti ramane cam jumate, ceea ce e foarte suficient dupa parerea mea.

Paff

Member
Asta am inteles... dar eu gandesc, ca suprafata de racit este mult mai mare iar fluxul de aer care circula prin cool-tube e mai mic pe e40...
Dar cu temperatura de culoare? 4200K CDM-T mi se pare ok fata de HPS

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
pai ala compact e de fapt mh, eu unul as merge pe hps. ca doar mugurii te intereseaza mai mult nu vegetatia.

iar fluxul de aer e acelasi, aerul daca nu va avea loc sa treaca pe langa bec, isi va gasi loc.. ca doar nu il sufli manual bagi ventilator bun.

high4free

Member
legat de led-uri ce parere aveti? merita investitia?

Eu zic ca merita all the way chiar daca inca sunt cam scumpe, dar au avantaje clare: lungimile de unda sunt corespondente fiecarui peak din absorbtia clorofilei, disipa o cantitate neinsemnata de caldura si deci consuma mult mai putin curent.sunt cateva test grows pe forum cu lampile lui LED Girl care chiar cred ca sunt cele mai ok de pe piata.
:2cents:

edster

Member
panourile de LED's inca sunt scumpe...am vazut la Spannabis targ international de expozitii si tehnologii alternative.am sa perg si la editia 2010 sa vad cum mai sunt preturile...poate am sa fac si ceva poze.

dalin

Member
AM TRECUT AZI PRIN CARREFOR SA IMI IAU CEVA SI M-AM UITAT PUTIN SI LA BECURI ....SI AM O INTREBARE:VAZUSEM INTR-UN COLT BECURI CU HALOGENURI METALICE DE 5400 LUMENI DAR ERAU BECURI AUTO??ASTEA SE POT FOLOSI??!PRIMA DAT AM ZIS CA NU ARE CUM CA MERG LA 12 V!DAR VA INTREB SI PE VOI CA ASA AM FACE ECONOMIE FOARTE MARE!!

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
depinde de temperatura de culoare... si in plus iti trebuie o instalatie complicata. ca sa aiba 5400 lumeni la 12 v trebuie sa consume o gramada de amperi.

lamijtoo

New member
Salutare,
Am comandat un kit complet (reflector/balast/lampa) de 150W HPS de pe un site de specialitate si as avea cateva intrebari:
1. Credeti ca pentru un spatiu de 0,5 m X 0,5 m X 1,3 m height cu doua ventilatoare de 12" va produce prea multa caldura? (nu am gasit cooltube care sa incapa in acel spatiu)
2. Am incercat sa gasesc o lampa de 150W MH pentru veg insa se pare ca nu exista si cele care exista nu sunt adaptate pentru soclul kitului. Ce sugerati pentru veg: 1X250W MH (din asta am gasit) sau merg pe 150W HPS de la inceput pana la sfarsit (stiu ca sunt inconveniente) - mentionez ca nu prea am loc pentru o instalatie cu lumina fluorescenta.
3. Este oare de ajuns pentru spatiul acesta (in care planuiesc sa cresc 3 plante - 2 X 8 miles high si 1 X wonder woman) mentionez ca spatiul este "imbracat" in meterial reflectorizant 80% - 85% reflective.
Mersi inca odata pentru ajutor!

hamstorg

Member
Ok...prima oara cand dau sfat asa ca daca gresesc sa ma corecteze cineva...

1.Eu voi folosi 1 Scythe cu 133 CFM la un spatiu mai mic,tu cu 2 ventilatoare in spatiul ala ar trebuii sa te descurci (daca ai putea sa ne spui ce CFM au ventilatoarele ar fi excelent)
2.Fiind primul grow(cred?!)poti sa cresti de la inceput pana la sfarsit cu HPS-ul se descurca HPS-ul foarte bine,dar daca chiar vrei sa faci treaba poti sa te duci si sa cumperi CFL-uri(Lampi fluorescente)in loc de MH(MH e periculos mai bine mergi cu cfluri din partea mea).
3.Daca ramai cu 3 plante oarecum ar ajunge 150W HPS,mai bine luai un hps de 250W sau 400W,dar sa zicem ca te descurci si cu 150W...eu vorbesc din ce am citit sunt oameni cu mai multa experienta pe aici..sa ma corecteze ei daca am gresit...si in rest cu multa placere!

Uncle77

Member
150 Watteru scoate si el caldura destula (in lucrez la cooltube).. E bine ca are 130cm in inaltime, poate separa cu un geam zona aia, face 2 gauri un vent si aia e :D

lamijtoo

New member
Mersi de raspunsuri.
Motivul pentru care am ales 150W a fost tocmai problema caldurii.
Kitul pe care l-am cumparat are si reflector (v. foto) insa nu stiu daca il pot inchide cu un geam gaurit.
Nu este primul grow deoarece am mai avut cateva pline de greseli insa cu siguranta este primul in care am incercat sa adun toate echipamentele necesare.

Attachments

• 1196_1.jpg
    1196_1.jpg
    3.8 KB · Views: 41

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
@hamstorg:
tare sunt curios de ce e mai periculos mh-ul... dar totusi de hps zici ca e ok.
pana la urma sunt identice difera doar gazul in care se duce curentul..

lamijtoo

New member
Ok...vad ca a aparut si o alta parere despre MH. Ce zici exploziv, pun o lampa MH de 250W in perioada vegetativa sau merg numai pe HPS.
Am vazut in "150w HPS Club" un tip care a crescut intr-un spatiu aproape identic cu aceeasi sursa cap-coada cu rezultate bunicele.
Off-topic: Cred ca ar fi interesant sa incep un grow jurnal insa fiind mai nou nu stiu la ce anume riscuri ma expun.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e chestie de investitie si munca. daca dispui de banii sa iei si un mh, si ai chef sa schimbi instalatia cand bagi la flower, cu siguranta merita.

eu eram curios cum un mh poate fi periculos. de fapt cum un mh poate fi mai periculos decat un hps... ?? (periculoase pot fi ambele, chiar si un bec cu incandescenta poate fi periculos daca il folosesti altfel decat este el recomandat sa fie folosit.)

Latest posts

Latest posts