What's new
  • As of today ICMag has his own Discord server. In this Discord server you can chat, talk with eachother, listen to music, share stories and pictures...and much more. Join now and let's grow together! Join ICMag Discord here! More details in this thread here: here.

despre becuri

wee(d)-man

New member
Salut! Sunt nou pe forum si n-am reusit sa gasesc un raspuns concret la intrebarea asta (daca era deja postat pe undeva eu nu am gasit... sry :( ):

Daca vreau sa ma apuc de un grow mic (closet grow sau "box" grow, maxim 3 plante), de ce tip de bec am nevoie ? HPS sau CFL? Sau ambele? Cati watts pentru doar 2-3 plante ? Imi trebuie un tip de bec diferit pentru fiecare stadiu in care e planta ? Mai am nevoie si de ignitors ? Incerc sa fac un calcul cat m-ar costa tot dar nu ma pricep deloc la parte asta electrica.
Poate imi recomandati si un site sau un magazin in Bucuresti. Pe ebecuri de ex. am vazut ca au de toate.

Mersi mult si inca o data sry daca se mai gasea raspunsul in alta parte :p.

kyddye

Member
Simptom: Esti puturos sa citesti ditamai threadu de becuri sau esti prost gramada/incult si te mandresti cu asta - doar e scuza ta #1

Vrei sa cresti si nu stii ce bec sa folosesti?

incandescente ? :nono:
cu vapori de mercur? :nono:
halogenuri? :nono:
neoane de discoteca? :nono:

de ce nu? spectrul nu e bun pt plante.

CFL-uri? :yes:
Neoane? :yes:
HPS? :yes:
MH? :yes:
Leduri? :yes: dar nu merge orice tip de led - si sistemele sunt SCUMPE

mai uita-te si tu pe aici ca mai gasesti din raspunsuri..pace!

wee(d)-man

New member
Apreciez ca mi-ai raspuns asa de repede kyddye, dar parca nici nu mi-ai citit postul. Ce am intrebat eu si ce mi-ai zis tu... Am inteles care tipuri de becuri ar fi bune .. eu intrebam ce imi recomandati ? Vad din semnatura ta ca 3X36w cfl ar fi bine pentru 3 plante sa zicem .. dar tot in jurnalul tau scrii ca treci pe un HPS de 150W. E mai bun HPS decat CFL ? Il pot folosi all the way (si veg si flowering?).

Mersi din nou si sa nu crezi ca nu am dat search pe tot forumul .. dar, cum am scris si mai sus daca citeai, nu am gasit un raspuns concret. Urat raspuns mi-ai trantit sry :good:

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
hps-ul este mai bun deoarece este mai eficient. primele saptamani este mai bine cu cfl, asa faci si ceva economie de curent.

kyddye

Member
faza e ca daca citeai pe aici toate threadurile gaseasi raspuns la toate intrebarile.
Merge atat cfl cat si hps.
Hps este mai eficient decat cfl, dar la hps iti trebuie balast si igniter..
hps se poate folosi atat la veg cat si la flowering, dar MH cica ar fi mai bun decat hps la veg.
pentru primele 2 sapt indiferent ce folosesti ar fi bine sa pui niste cfl-uri.
Eu la veg o sa folosesc 4x36w pentru 2 fetite si 150w hps la flowering..altceva ce intrebari mai ai ?

wee(d)-man

New member
Thank you both, asta vroiam sa aud. Pe langa tot ce am citit pe forumul asta, am citit si pe alte site-uri, si tot felul de "How to grow...." si multe raspunsuri se bateau cap in cap. Am priceput acum, multumesc inca o data si succes cu grow-ul. :eyelash:

tricky1

Member
Aici ai spectrul luminos necesar :
.. a da si am gasit si un grafic .. care arata ce spectru luminos este absorbit mai bine de frunze si fiecare bec ce culoare are in gr. kelv., poate e de ajutor

- si asta :

Am gasit un alt grafic f tare, care compara temperatura de culoare a soarelui in diferite faze ale zilei cu temperaturile de culoare ale diferitelor becuri!

Haha, observati lumanarea din josul graficului , tehnologia de iluminare in 3000BC Deci lumina lumanarii are 2000 K, comparabil cu 2200 K ai HPS-ului. Aflam lucruri noi . Deci daca aveti plante in floare la HPS si vi se ia curentul, plantele pot sa creasca si la lumina lumanarii .. Binenteles, mai greu este sa obtii 400w de lumina numai cu lumanari

Aici ai detaliile de ce sa nu combini un HPS cu MH.
daca pui un mh pe un ballast de hps care nu este switchable, se poate chiar daca se aprinde sa ii scurtezi drastic durata de viata, sa ii scada intensitatea foarte repede si chiar sa se supraincalzeasca, in timp existand si risc de explozie daca invelisul capsulei cedeaza.

daca nu stii ce faci, daca nu scrie pe el ca ar fi si pentru mh sau un expert nu iti spune ca este bun nu as recomanda asemenea improvizatii.
daca vrei sa folosesti ballast de hps neaparat poti cauta bec CMH, care merge pe ballast de HPS (neaparat cu bobina, nu electronic). becul e mai scump, dar ai avantajul ca folosesti acelasi ballast si are spectru extins.

Aici ai detaliile dupa care , daca stii ce spatiu ai, poti sa calculezi cati lumeni ai nevoie:
How much light is needed for growing?
Depends on the size of plant you are trying to grow. I'll try to answer this "in general" instead of being specific to one size plant. Light seen and perceived with the human eye is measured in Lumens. There is an ideal amount of lumens for growing and a minimum amount of required lumens. The very minimum amount of light required for smaller sized plants grown is around 3000 lumens per square foot. Let me put emphasis on "minimum amount" of light. However, that's not 100% exactly accurate, since although you may have a 10,000 lumen light, the amount of light that reaches the plant varies with the distance between the light and plants, and the reflectivity of the grow area. The ideal amount is somewhere around 7000-10,000 lumens per square foot for average sized plants. As long as the plants do not show burn, as much light can be used as you want to use. (Note, the sun produces about 10,000 lumens per square foot, on a sunny mid summer day). Contracy to "talk" you CAN have too much light.

Approximate light production:
Incandescents: 17 lumens/watt
Mercury vapor: 45-50 lumens/watt
Fluorescents: 60-70 lumens/watt
Metal halide: 90 lumens/watt
High pressure sodium: 107 lumens/watt

Si aici mai ai un post foarte bun :
CFL-urile alea mai scumpe is bune. Ia-ti fie Philips, fie ceva nemtesc (Silvana). Cu alea chinezesti am avut rezultate dezamagitoare. Nu mai stiu exact cat costa alea bune, undeva intre 26 si 38 RON este unul de 20W (1200 lumeni). Se gasesc la orice hipermarket.

Conform postului lui tricky1, autorul textului in engleza recomanda un minim de 32 275 lumeni (treizecisidoua de mii) pt un metru patrat (convertim picior patrat in metru patrat). Deci inchipuie-ti cate cfl-uri de 1200lumeni (20W) iti trebuie..

Eu, pe de alta parte zic ca asta este cantitatea minima IDEALA si nu cantitatea minima NECESARA. Un calcul de bun simt demonstreaza:

La outdoor, soarele ofera 107 584 lumeni/metru patrat in PUNCTUL MAXIM al zilei. Intensitatea luminoasa se diminueaza odata cu lasarea serii si creste treptat incepand cu rasaritul soarelui. Deci dimineata chiar inainte de rasarit intensitatea = 0, la pranz (pnct maxim) = 107 584, iar la apus = 0. Folosind ca estimare media aritmetica, obtinem ca de-alungul zilei, soarele ofera si el (0 + 107584 + 0)/3 = 35 861 lumeni/m2 in medie.

Diferenta dintre outdoor si indoor este ca la out intensitatea ciclului de lumina este inconstanta si la indoor intensitatea ciclului de lumina este constanta. Deci in esenta, la outdoor primesti in medie 36000 lumeni/m2 de-alungul zilei (cantitate ideala pt indoor). Asadar, cantitatea recomandata in postul lui tricky este mai apropiata de cea ideala si nu de cea minim necesara. Este posibil sa obtii rezultate ok si cu 15-16 mii lumeni/m2.

Binenteles, compromisurile in materie de conditii de indoor se reflecta direct in calitatea budului.

Vezi in galeria mea veche de poze, grow-ul meu de Jack Herer la scrog (bine, mai mult o tentativa de scrog, ca nu mi-a iesit uniform). Am avut in total cam 200w de neoane tubulare/cfl. Deci cam 12 000 lumeni la o suprafata de jumatate de m2. Rezultatele se vad in poze.

Cu toate acestea, s-a simtit ca produsul final nu era la potentialul sau maxim in ceea ce priveste taria si cantitatea de tricomi. E drept, budul fresh arata f cristalin, dar odata uscat tricomii s-au micsorat si nu mai arata chiar atat de cristalin budul. Am tras concluzia ca rasina era un pic "apoasa". La grow-urile cu HPS, rasina devine mai consistenta, groasa si in consecinta produsul este net superior.

In concluzie, precum a spus si VanVulpen nu prea merita sa cresti cu neoane/cfl-uri. Este mai eficient din toate punctele de vedere sa cresti cu becuri cu descarcare luminoasa de intensitate mare (mh, hps).

Un HPS de 400w are undeva pe la 30 000 lumeni, exact cam cat iti trebuie pentru un metru patrat in mod ideal. Daca ai spatiu mai mic de un m2, sunt si HPS-uri de 70/120/250w.

Spor la treaba!

Si cred ca ajung, deocamdata.

p.s: stau si ma intreb, tu ce ai citit si unde?! BAFTA.

edit: se pare ca graficele nu se vad, dar tot ce e aici e in primele 2 pagini https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=131006

wee(d)-man

New member
Mersi mult tricky1! Te-ai dat peste cap pentru mine,apreciez,si m-ai lamurit cum trebuie ! Chiar azi ma duc sa caut materiale !
Multumesc inca o data la toti! :kissgrin:

D

DmX

Gasii 90W LED Grow Light echivaleaza cu hps de 400-600w =)) grr ma nene da si 200 euro bleah cam scump are spectru de lumina rece si calda intr-un singur bec super tare:D

yohji

Member
salut baieti..nu stiu dak va mai amintiti ce am postat eu pe aici ..oricum va reamintesc. am inceput grow ul cu hps ptr k am crezut eu k e bine asa..totusi dupa 2 sapt rezultatele intarziau sa apara si am trecut la 6 neoane philips coolwhite asa cum m ati sfatuit. asta era acum 2 sapt,intre timp le am dat si fert si s au facut fetitele mele frumoase si sanatoase.. va multumesc ptr ajutor. Acum am alta dilema dupa ce am citit ultimile pagini de pe thread ul asta.de inflorit nu sunt gata fetele dar ma gandeam sa le trec sub hps 20/4 sau 18/6 avand in vedere k deja au depasit perioada cand erau mai vulnerabile si k neoanele astea nu au prea multi lumeni.Daca tot am 2 hps uri de 600 w macar sa le folosesc .Ce spuneti le mai las sub neoane sau skimb ?

yohji

Member
mersi ..de maine vor trece 24/0 ..debea astept sa vad skimbarile.vreau sa pun si poze dar nu stiu cum sa fac..

yohji

Member
skuze..am uitat sa va intreb la ce distanta pun hps ul de plante? ..mi e frica sa nu fac vreo tampenie. neoanele le tineam f aproape ,pe astea nu prea mai pot sa le tin asa.

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
e aceasi regula, pui spatele palmei, vezi unde nu mai se simte caldura becului prea tare si le pui acolo.
daca nu ai cooltube, poti pune un ventilator care sa bata intre bec si varful plantelor sa te poti apropia mai mult.

yohji

Member
e aceasi regula, pui spatele palmei, vezi unde nu mai se simte caldura becului prea tare si le pui acolo.
daca nu ai cooltube, poti pune un ventilator care sa bata intre bec si varful plantelor sa te poti apropia mai mult.
Mersi.Am lampi normale,fara cooltube. au venit in skimb cu un spreader ,o bucata de metal gaurita care se pune sub bec.. e ok treaba aia ptr perioada asta sau se foloseste doar ptr flower?

yohji

Member
explo imi aduc aminte k ai scris o data o kestie de genul k sub un hps de 600 nu se pun mai mult de 4 plante dak vrei sa iasa treaba treaba..eu fiind la inceput m am speriat si am pus 14 plante cu gandul k din 14 poate se fac 7 ,8,9. Au crescut in skimb toate si acum uite cum nu le mai gasesc loc sub lampi.. Ce zici dau toate rezultate pana la urma sau treb sa mai renunt la cateva k sa le fie bine celor ramase?

E

evilkid

depinde cu cate ramai....poti pune si cate 6-8 sub un hps de 600w...spatiul sa ai

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
nu stiu daca am scris ca e maxim 4, sau daca am scris spuneam si ceva de veg, cat ar trebui tinute in el.

poti pune 9, dar trebuie vegetate mult mai putin. mai mult de 9 nu cred ca ajuta cu ceva.

Latest posts

Latest posts