ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here.
Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!
eu n-am testat in mod special, ci din intamplare, cand verificam calibrarea senzorului de CO2 (tinandu-l po noptiera peste noapte), si tin minte ca atunci cand am vazut aprope 600 cand m-am trezit m-am cam speriat si am crezut ca e defect. pana l-am scos pe geam si am vazut ca indica corect, dupa care am aerisit dormitorul si am observat ca indica bine si ca era doar acumularea de CO2 de peste noapte.
Niste observatii am si eu ... CO2 nu este singura sursa de carbon pentru planta .. Solul ofera cea mai mare sursa de carbon pentru planta (Ex carbohidratii)
Clau= Prelungitor ?
Da poate sa asimileze direct carbohidrati , sopubili in apa , sa zicem . melasa
aici putem sa adaugam si sucurile de pepene , sfecla , morcov ... O sursa extrem de bogata de carbohidrati care sunt disponibili imediat plantei .. ei intra in planta prin sistemul radicular, si ajung in frunze cu ajutorul sistemului de vase lemnoase respectiv xilemul , proto si meta ....
Faptul ca pui melasa in ghiveci nu inseamna ca planta o linge. De lins o ling bacteriile din sol si, cu ajutorul mineralelor trasoare incluse in fertilizatorul organic, produc ceea ce putem numi kk de bacterie (fungi, etc), care poate fi asimilate de planta.
si asta este adevarat dar in planta ajung direct toate substantele din sol care sunt solubile in apa.. inclusiv zaharurile din melasa...
Hai sa ne uitam la cresterea hidroponica... care bacterii sunt responsabile de transformarea Carboload pentru a fii utilizat de catre planta ? ))) nu cumva carboload este asimilat direct radicular?
PS Carboload este un fel de melasa
Melasa in cresterea organica are doua directii . prima ca hrana pentru bacterii , si a doua ca sursa de carbohidrati pentru planta . in ambele situatii , molecule de carbon ajung in planta .
uite , fa tu un experiment ( pune cerneala in apa dintr o vaza , si apoi baga in acea vaza lalele galbene .. vezi ce se intampla cu florile timp de o saptamana
sau daca n ai timp , urmareste asta https://www.youtube.com/watch?v=y9hprlmck44
Cum? Vrem sa demostram ca planta poate absorbi compusi complexi din sol, si facem teste cu lalele taiate? Pai care e treaba? E clar ca transpiratia de la nivel foliar va suge tot ce e in apa aia, deoarece vasele de transport sunt expuse, fara nici o membrana de filtrare intre ele si solutia din vaza.
atunci crezti hidro si faci testul ... Tot ce este suficient de mic sa treaca de scufie , si este implicit solubil in apa, ajunge in planta .... eu cred ca moleculele de fructoza , dextroza sucroza , zaharoza, sunt suficient de mici si suficient de solubile incat sa treaca prin scufie in sistemul radicular...
Nu e vorba doar de dinensiuni, ci si de nivel de presiuni osmotice, de mecanisme de transport. Cu toata onestitatea, nu stiu insa mecanismul. Eu cred ca fara procesarea de catre bacterii, platna nu poate absorbi carbonul din sol. Nu am date care sa imi sustina afirmatia.
Am gasit ceva studii, nu chiar pe cannabis sau pe plante de tip C4, toate ziceau ca absorbtia de carbon din sol este neglijabila comparativ cu cea a CO2-ului, absorbit atat de frunze cat si de radacini. Si am gasit studii mai vechi care aratau ca odata cu cresterea nivelului de CO2 din atmosfera, absorbtia de carbon din sol scade dramatic.
Am mai descoperit si ca un copac absoarbe cateva mg de carbon pe an din sol, restul fiind absorbit din aer (iar mecanismul prin care padurile sechestreaza carbonul din sol este indirect, acesta ajungand intai in atmosfera, prin diferite procese din sol, fiind absorbit apoi tot sub forma de CO2). Dar n-as stii cum sa deduc ce inseamna asta pentru o planta ierbacee precum cannabisul. Tot la neglijabil se ajunge, oricum ai da-o.
Singurul studiu pe care l-am gasit si vorbea de o absorbtie semnificativa de carbon din sol se referea la radacini ranite. Si e usor de inteles cum o radacina ranita poate trage semnificativ mai mult carbon decat una sanatoasa. precum lalelele de care pomenea baranga..
In plus, singurele siteuri ce sustin ca.. carbohidratii pot ajuta in mod direct plantele sunt cele care incearca sa vanda apa cu zahar la preturi de preturi, pentru growerii de cannabis. (sa fie vorba deci de stoner science?)
Odata cu legalizarea asta ce o inceput deja la nivel mondial, probabil ca vom avea studii detaliate pe cannabis in baza carora sa putem trage concluzii mai clare.
si tot asa repede am gasit niste surse ok de Co2 .. la magazinele de acvaristica exista recipiente cu Co2 , aparent pentru acvarii , dar care au si regulatoare de presiune,, sunt sigur ca pot fii adaptate , ma gandesc la un ventilator care sa impinga C02 spre planta ....
Nu merita sa te chinui cu butelii CO2 daca nu ai growroom etans, cu un control bun in temperatura si uiditate. Dar daca vrei neaparat, mai bine iei o lumanare pastila si o pui pe o bucata de gresie si o lasi sa arda, sau pui niste zahar la fermentat. Buteliile alea costa semnificativ mai mult. Acuma, pasiunea e pasiune, insa daca chiar vrei sa iti pui butelie, vei vrea si un senzor de CO2, ca sa nu ai surprize. Si asa se aduna...