What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

box 2x400w hps

kov

Polskaaa, bialo-czerwonaaa
Yarcio dobrze mowi, robienie pestek z roslin feminizowanych jest co najmniej ryzykowne ze wzgledu na obawe hermienia. To w teorii bo w praktyce nie znam nikogo znajomego kto by wiarygodne testy przeprowadzil. Jednak rosliny femi to wynalazek ostatnich lat, oldskoolowcy odrzucaja ten experyment, ja tez uwazam ze to moze byc duzy klopot, z biegiem czasu manipulacje genetyczne sprawia ze coraz bardziej nie bedziemy wiedzieli co tam sie nam przytrafi w trakcie hodowli.

Na naszym lokalnym polskim podworku, radze nie krzyzowac roslin femi i rozdawac takich pestek, pojda do kolejnych ludzi i kolejnych...namieszaja w genetyce na maxa.

pozdr, kov

C

cracker4

nasionka juz w drodze hmmm i tak zrobie chyba krzyzowke tego maroka
zobaczymy co z tego wyjdzie mysle ze nasionka nie powinny byc zhermione
skoro matka nie bedzie hermem najwyzej po oucie 2008 niebede dalej ciagnol tej krzyzowki pozyjemy zobaczymy co do wentylacji poza boxem temperatura mysle ze moze spasc ponizej 0 bedzie on w niezamieszkalym domu wiec zastanawiam sie jak powietrze do niego dostarczac puscic je przez lampy?
nie zagrzeje sie zabardzo?
box.bmp

Last edited:

Yarcio

Member
Sa 2 drogi robienia femi: pierwsza, poprze spryskiwanie gibrescolem, czyli zapylanie bez meskiego pylku (tak, to mozliwe!). Teoretycznie powinny wyjsc z tego pestki w 99% femi (jak niczego nie spieprzymy). Druga droga jest wykorzystanie hermow i zapylanie pylkiem herma czystej babki. I tak kilka pokolen . Po pewnym czasie sklonnosci do hermienia sie powinny ustac. Ale nie musza. Przykladowo Zamal ma taka charakterystyke (bodajze): 50% herm, 25% facet, 25% babka. Jest bardzo neiustabilizowana odmiana.

Plantator

Well-known member
Veteran
ale my tu mówimy o maroc femi / z famale seeds , i oni robią raczej tą metodą że mają krzaki matki 100% żeńskie XXXX , i zmuszają je do wypuszczenia męskich kwiatów na siłę , za pomocą gibrescolu czy czegoś w tym stylu . takie rośliny nie powinny się hermić , i tak raczej jest , z roślin od fs trudno herma trafić. jak sie to zapyli czymś to w następnym pokoleniu nie powinno być hermów , bo zapylasz coś co jest żeńskie i to bardziej niż wiele odmian regular w których w genach siedzą hermy. po to właśnie oni szukają plantów które się nie shermią od zmian fotoperiodu i takie tam. bo nawet coś co nie wygląda na herma i niema jajka jednego , może mieć w genach herm , tak jak pisałeś o tym zamalu , pomimo że zapylisz ładne żeńskie bez jajek męskimi to i tak dalej będą hermy. ja puki co zapyliłem es i maroca kilkoma odmianami wczesnymi , taki mix , przetestujemy i się zobaczy , z resztą nie tylko ja zapylałem femi. cracker , zapylaj jak chcesz , nie powinno być problemu , a puki co może się wypowie kto ma więcej na ten temat w głowie :] dawno was nie było widać fubar i diesel !!

jak robią coś w stylu nomercy.nl to jest tak jak mówię , i ty vod , nie powinno być problemów (swoja drogą na tej stronie jest dział po polsku i trochę tam koleś wyjaśnia co i jak)
ps , wpadajcie na czat, trochę nas jest:']

Last edited:

Yarcio

Member
Chyba w FMS jednak nie bawia sie z gibrescolem, bo przy odmianach podana jest szansa na trafienie herma. A moze gibrescol jest czynnikiem "hermogennym" dla roslin?

V

vod

to co FS pisze:

Your highest concern is: what’s the chance of a hermie?
First of all, what is a hermie? A real hermie is a plant which creates 50% male flowers and 50% female flowers with hardly no bud formation. This is possible in all seeds, just as much in regular seeds as in well produced female seeds. It's part of nature and happens in very rare cases. All of our seed batches are tested for hermie’s before they are released on the market. Seed batches which have proven to be unreliable are destroyed. Deviations which are uncommon, but possible in female seeds are a few (mostly sterile) male first flowers on the stem of a female plant. After removal of these few balls, the plant will grow into a full female. Hence 99% female seeds. So, what is the chance of you getting a male flower? It’s like the chance of getting involved in an accident whilst driving your car, there is a tiny tiny chance of coming across a male flower in female seeds.

To be on the safe side people these days wear seatbelts to protect themselves during an accident. We would also like to recommend growers to protect themselves from being unfortunate enough to come across a male flower. Therefore our recommendations are to always watch the stem of your plants in the first few weeks of flowering. For some strains the chance of a male pre-flower is lower with a longer vegetation period, while other strains are not susceptible to this at all. Each strain states a reliability rate to advise you on the chances of a male flower in that strain. (see strain descriptions) Taking these kind of precautions, besides your usual input will guarantee you a successful and happy grow. And by being fully informed this way, will give you more confidence in working with female seeds. If you have any further questions, don’t hesitate to contact us.

Ja liczę na to, że nie będzie hermów z krosów z fs, bo zrobiłem ich sporo.
Gdzieś widziałem ich tekst o różnicy jaka jest między ich "feminized" i "female" seeds, ale nie mogę go znaleźć. Ogólny wydźwięk, o ile dobrze pamiętam, był jednak pozytywny i pozwalający na krosowanie "female" z regular bez obaw.

Last edited:
C

cracker4

schemat
co myslicie poza boxem moze byc zimno niemam kurde gdzie wrzucic schematu mam nadzieje ze tym razem bedzie oki
nie bedzie zagoraco wsrodku?

Zathir

Member
Witam
cracker doczekałes sie na te peski z seed.pl? Jesli tak to ile na nie musiałeś czekac, cos ich ekspresowa przesyłka zawodzi...
pozdrawiam

C

cracker4

teoretycznie sie doczekalem w praktyce wyglada to tak ze mialem dostac je do 10 a jeszcze nie dostalem wsumie czekam jakis miesiac-podobno zostaly juz wyslane ciekawy jestem ile w tym jest prawdy
... i zaczynam sie zastanawiac nad odbiorem ich bo to jaja sa... szkoda tylko ze nie ma drugiego sklepu na sztuki
ps niemial bym nic przeciwko gdyby te pestki byly na outa
ale chce zrobic nasionka gdybym je dostal moze wyrobil bym sie z nimi na polowe kwietnia czy cos takiego czyli czas zeby powoli zabrac sie za sadzonki :badday: :badday:
w tym sklepie nie tylko expresowa dostawa szwankuje brak z nimi praktycznie jakiego kolwiek kontaktu chcial bym sie na jego temat dobrze wypowiedziec ale niemoge...

Last edited:

Zathir

Member
Czesc
Ja równiez miałem dostac paczke najdalej 10 grudnia. A co do tego ze podobno zostały juz wysłane, jakos w październiku moj znajomy zamawiał od nich pestki. Czekał i czekał, maile pisał, w koncu dostał odpowiedz ze paczka pare dni temu została wysłana i to dziwne ze ich jeszcze nie ma. Po kolejnych 7 dniach napisał do nich kolejnego maila, w którym napisał ze to sa jaja i nie ma juz zamiaru odbierac tej paczki, zamówił z innego seedbanku (chyba nie musze mówic z jakiego;p) z którego przesyłke otrzymał po 2 dniach, a paczki rzekomo wysłanej z seed.pl nie dostał do dzis. Ja rozumiem z czasem mogą sie zdarzyc problemy ze względu na poczte polska, ale od dawna nie słyszałem aby ktos był zadowolony z czasu dostarczenia paczki z seeda. Moim jedynym powodem dla którego złorzyłem zamówienie na seed.pl był gratisowy Hot Mix, ale cos czuje ze bede musiał wziąsc przykład z kolegi i zmienic dostawce ;p
pozdrawiam

C

cracker4

zathir ja tez zamawialem jakos pod koniec pazdziernika o ile mnie pamiec nie myli
a calej paki niebardzo dlamnie jest sens brac wiec niewiem co robic z tym fantem poczekam do poniedzialku zobaczymy co z tego wyjdzie

Latest posts

Latest posts