What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

Iarba si tigareta electronica

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pornesc acest thread constient fiind de faptul ca e posibil sa nasca ceva controverse, dar am convingerea ca ce vom discuta in continuare va da de gandit unora dintre voi.

Toti ne dorim legalizarea (sau macar tolerarea) consumului de canabis si aducem ca si (contra)argument efectele negative pe care le are consumul de tutun asupra sanatatii, omitand (cu sau fara intentie) ca de fapt nociv nu intratat continutul tigarilor clasice (adica tutunul) cat mai ales procesul de inhalare a produsilor de combustie, adica fumatul in sine.

Sustinatorii legalizarii enumara numeroasele decese cauzate de tutun (a si citi de fapt fumat) comparandu-le cu cifra nula a deceselor cauzate de consumul de marijuana, dar omit sa faca o comparatie intre cantitatea de fum pe care o inhaleaza un fumator de tutun si cea inhalata de un stoner. Putini sunt cei care fumeaza mai mult de 2-3 cuie pe zi, pe cand numarul celor care dau gata 1-2 pachete de tigari pe zi este imens.

La aceeasi rata de consum, canabisul prezinta un risc (poate) la fel de mare de a genera forme de cancer pulmonar, astm bronsic sau orice alta afectiune cauzata sau favorizata de fumat.

Desi m-am lasat definitiv de fumat tutun de cativa ani buni, mi-am dat seama ca de fapt continui sa-mi otravesc plamanii si intregul organism fumand iarba in mod regulat (adica zilnic). Si cum tigaretele electronice (e-cig) au devenit foarte populare in ultima vreme m-am gandit ca acesta poate fi un o alternativa mai putin daunatoare la fumatul clasic.

Am facut ceva cautari pe net insa nu am gasit suficiente materiale care sa imi raspunda tuturor intrebarilor legate de acest subiect, dar ulterior, prin numeroase incercari , am reusit sa obtin un efect similar celui produs de fumatul unui joint , din numai cateva pufuri de tigareta electronica si doresc sa impart 'invataturile' acumulate, in speranta ca vor fi si altora de ajutor.

In posturile urmatoare voi incerca sa descriu in mod detaliat fiecare pas ce trebuie urmat pentru obtinerea unui e-liquid de calitate.

Inainte insa as dori sa enumar cateva dintre avantajele si dezavantajele tigaretei electronice:

Avantaje
- elimina in totalitate necesitatea combustiei, deci a produsilor toxici si nocivi ;
- elimina senzatia de 'gheara' in gat situatia budului fara flush sau curing suficient;
- elimina problema mirosului caracteristic ;
- ofera posibilitatea alegerii aromei dorite, indiferent de strainul folosit ;
- ofera posibilitatea consumului de nicotina concomitent cu canabioizii (pentru fumatorii inraiti);
- ofera posibilitatea varierii efectului prin combinarea a doua sau mai multe strainuri in aceasi reteta de e-liquid

Dezavantaje
- prepararea unui e-liquid de calitate necesita un timp indelungat ;
- durata de viata a bateriei (depinzi de o sursa de energie pentru a putea vapa);


(va urma)
 
multumesc pt initiativa, hemfield! desi n-am incercat niciodata tincturile din cannabis in tigareta electronica, sunt foarte interesat de acest subiect. daca tot incercam sa fim cat mai eficienti in cresterea plantelor de ce sa nu fim la fel si in consumul lor.
abia astept sa aflu din experienta ta si a altora care au incercat deja.
 

Drackon

Active member
Blanadeurs! Sunt foarte curios cum arata o reteta pentru e-liquid, acum ceva timp ma gandeam a fac e-liquid pentru rudy, sau BHO, dar ideea de a tine din 40 de g-uri (de OG) ceva mai mult de o luna suna mult mai bine! BIg UP! :ying:
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Toate retetele de e-liquid folosesc doua componente de baza: PG (propylene glycol) si VG (vegetable glycerin). Amandoua au o toxicitate redusa si sunt metabolizate complet in organism. PG se foloseste pentru accentuarea aromei si obtinerea unui efect asemanator fumului de tigare , iar VG sporeste cantitatea de vapori produsa, pentru nori spectaculosi sau un fum dens, laptos.

Glicerina vegetala de puritate mare (99.1%) se gaseste relativ usor la preturi accesibile (la magazinele naturiste). PG 'food grade' este mai greu de procurat la noi, dar se pot folosi direct solutii de e-liquid gata aromate (baze) cu continut nul de nicotina, dar pretul este prohibitiv.

Cum glicerina mi s-a parut mult mai accesibila, am decis sa experimentez cu acest lichid pe post de solvent, asa ca m-am pus pe cercetat si cea mai mare parte a informatiilor de care aveam nevoie le-am gasit aici : http://skunkpharmresearch.com/glycerin-extraction/

Am incercat extractii atat la rece cat si la cald, dar nu pot spune ca unul din procedeele descrise acolo produce un extract suficient de potent pentru a reproduce efecte similare fumatului la joint.

Motivul pe care eu l-am intuit este acela ca THC-ul are o solubilitate redusa in glicerina, iar pe langa asta exista alti compusi care se dizolva o data cu THC-ul sau chiar inaintea acestuia, saturand glicerina.

Chiar dupa filtrari repetate, mai toate extractele cu glicerina nu raman limpezi, din cauza cerurilor dizolvate , iar aceste ceruri vor infunda fitilele tigaretelor, ducand la alterarea aromei si chiar arderea rezistentei din atomizor.

In acelasi timp am constatat ca efectul produs de un e-liquid bazat in totalitate pe VG nu este puternic psihoactiv, ci aduce mai degraba cu efectul produselor ingerabile (gen cookies), aparand lent, fiind resimtit preponderent in corp. Din cercetarile facute am inteles ca acest lucru se datoreaza faptului ca molecula de glyecerol este una mare, ce penetreaza greu bariera (membrana) de protectie a celulelor nervoase (daca gresesc sa ma corecteze cineva).

Este nevoie deci de un solvent cu o molecula mai mica si care sa ofere o solubilitate mai mare a THC-ului, dar in acelasi timp sa fie non-toxic si sa permita inhalarea directa, prin vaporizare.

Acest solvent nu este altul decat alcoolul etilic. In comert se gaseste usor de cumparat alcool de 96.1 grade, chiar daca din cauza accizelor pretul este prohibitiv.

Alcoolul etilic insa are si dezavantajul ca pe langa canabioizi, dizolva si extrage din tesuturile vegetale si o sumedenie de alti compusi , precum clorofila sau cerurile. Chiar daca e vorba de bud maturat mult timp, a carui culoare s-a schimbat din verde in gri sau nuante de maroniu, clorofila tot este prezenta, variind doar culoarea si gustul solutiei finale, gust fiind neplacut si care se amplifica in momentul vaporizarii.

Din fericire exista modalitati relativ simple de eliminare a acestor compusi din solutia finala. Prima data trebuiesc eliminati compusii solubili in apa, principalul - si cel mai neplacut - fiind clorofila.

Pentru acest lucru mugurii trebuiesc curatati de clorofila si alte saruri solubile in apa prin procesul numit 'water curing'. Chiar daca am mai descris aces proces in alte posturi, voi spune inca o data in ce consta, si anume in rehidratarea si clatirea foarte lenta a mugurilor in apa demineralizata sau distilata pentru o perioada de 5-10 zile, pana cand apa rezultata este foarte curata. In fiecare zi apa in care stau scufundati mugurii se schimba cu alta proaspata. Principiul pe care se bazeaza acest proces este diferenta de presiune osmotica - apa demineralizata avand o concentratie aproape nula de saruri va extrage substantele solubile din tesuturi, pana cand concentratia in saruri a apei va egaliza concentratia tesuturilor. Schimband in mod repetat apa, concentratia de saruri din tesuturi va scadea foarte mult, eliminandu-se totodata si o mare parte din clorofila.

Trebuie avut grija ca pe intreaga durata a procesului de water curing ca sa fie bruscati mugurii pentru a nu se desprinde tricomii de pe ei. Este recomandat ca apa care se elimina sa se lase cateva ore la decantat pentru a putea recupera glandele rupte.

La sfarsitul procesului de water curing se obtin niste muguri cu aspect putred, respingator, ce nu tenta pe nimeni sa-i fumeze - nu este insa nici o problema, nici nu ne dorim asta.

Dupa ce se scurge ultima apa, mugurii se intind pe o plasa fina, sau pe o hartie de copt, la uscat, pana devin casanti si faramiciosi.

Unele articole de pe internet sustin ca nu este necesara decarboxilarea anterioara a materialului din care se produce e-liquidul, intrucat vaporizarea lui se produce la temperaturi superioare , dar in urma numeroaselor experimentari am costatat ca decarboxilarea se produce doar partial, din cauza duratei foarte scurte de vaporizare. Decarboxilarea devine absolut necesara daca dorim obtinerea unui e-liquid potent. Exista doua variante de decarboxilare : pre si post extractie.

Decarboxilarea pre-extractie se face prin plasarea mugurilor intr-o tava de sticla, ceramica smaltuita sau cel mai bine o tava din folie de aluminiu de unica folosinta, care se acopera cat mai etans cu folie alimentara de aluminiu. Acest lucru este absolut necesar, mai ales daca locul in care se face decarboxialrea este aproape de vecini, intrucat in acest proces se genereaza foarte mult miros. Se poate folosi in acelasi scop si un borcan de sticla cu capac metalic cu filet, sau orice recipient etans cu pereti cat mai subtiri.

Mugurii astfel ambalati se 'coc' in cuptorul preincalzit la 125*C pentru 20-30 de minute. Daca este posibil , se recomanda monitorizatea temperaturii recipientului cu un termometru cu infrarosu sau laser (tip pistol) incat sa nu depaseasca 125*C. Dupa 20-30 de minute recipientul se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi deschis. Mugurii vor devenii foarte faramiciosi, usor de sfaramat intre degete.

Mugurii se macina cat mai fin, cu ajutorul degetelor, al unei site metalice cu ochiuri un pic mai mari , unui grinder sau chiar a unei rasnite electrice de cafea; important este sa se obtina un material cat mai fin (nu neaparat o pulbere) si omogen. Chiar daca raman codite mai mari, acestea nu se elimina.

Intrucat majoritatea elementelor solubile in apa au fost eliminate in procesul de water curing, nu se justifica extragerea prin metoda QWET (Quick Wash Ethanol). Un proces de extragere la cald este mult mai potrivit in aceasta situatie, asigurand dizolvarea totala a THC-ului .
Intr-un borcan de sticla se introduc mugurii macinati si desupra se adauga alcool etilic de 96.1 grade, incat sa acopere din abundenta tot materialul macinat, fara a se face economie (de exemplu, daca intr-un borcan de 800ml avem 2-3cm de material macinat, se pot adauga pana la 500ml de alcool).
Borcanul se scufunda intr-un vas cu apa si se pune pe foc mic avand grija ca nici apa si nici alcoolul sa nu inceapa sa fiarba.

Atentie ! Spre deosebire de apa alcoolul incepe sa fiarba brusc, aproape exploziv, producand spuma si vapori usor inflamabili. Evitati sa folositi foc deschis, de preferinta utilizati o plita electrica sau una cu inductie.

Borcanul poate fi acoperit cu un capac cu filet pe perioada extractiei, insa fara a-l strange , pentru a evita acumularea de presiune si o eventuala explozie a borcanului. Din cand in cand se amesteca cu o lingurita metalica sau de portelan, pentru a ajuta dizolvarea tricomilor in alcool.

20-30 de minute sunt suficiente pentru o extractie completa. Se scoate borcanul din 'ben-marie' si se lasa la racit, apoi se strecoara printr-o sita metalica cat mai fina. Materia vegetala se preseaza intr-o presa de fructe de mana pentru a scurge tot alcoolul continut.

Lichidul obtinut va avea de cele mai multe ori culoare chihlimbarului. Urmeaza procesul de filtrare, decantare si concentrare.

(va urma)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Pentru ca tot am vorbit ceva mai devreme despre prima etapa - water curing, si pentru ca aveam disponibil ceva bud din recolta de anul trecut de outdoor , am zis ca ar fi bine sa insotesc toate aceste explicatii si cu cateva imagini.

Intr-un borcan de 800ml am au incaput 30g de bud si aproximativ ~600ml de apa filtrata RO :



La nici 6 ore de cand am pus mugurii la rehidratat apa capatase deja culoarea chihlimbarului, asa ca am decis ca e timpul pentru prima schimbare de apa.




Desi puternic colorata, apa scursa din borcan e foarte limpede si nu am observat nici o urma de sediment la baza recipientului, semn ca tricomii nu au avut de suferit si nu s-au spart. Are un miros care aduce cu a iarba, dar foarte estompat, predominant insa o aroma intepatoare de praf. Apa va fi pastrata pana la urmatorul schimb, pentru a compara atat coloritul cat si conductivitatea electrica (EC-ul).






Am umplut borcanul cu apa filtrata RO proaspata si in cateva secunde am constatat ca incepe sa se coloreze, semn ca procesul de 'spalare' continua.



Peste alte sase ore urmeaza a doua operatiune de schimbat apa.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Sase ore mai tarziu am facut o noua schimbare de apa. De data aceasta apa scursa din borcan e un pic mai deschisa la culoare, dar tot de culoarea chihlimbarului.

Prima apa:


A doua apa:


Din pacate n-am avut nici un EC-metru la indemana ca sa masor cunductivitatea electrica a solutiilor rezultate, dar poate il gasesc pana la urma.




Mugurii incep sa capete o culoare galbuie, iar tricomii rezista fara nici o problema. Am schimbat apa , iar urmatoarea schimbare va fi maine dimineata .
 

awy

Member
hemp, cu ce te ajuta sa sti conductivitatea electrica a acelei solutii, oricum o arunci... stiu ca cu cat mai multe impuritati cu atat mai conductiva, dar pentru ce?
 
cu cat conductivitatea e mai mica cu atat apa e mai curata si procesul de water curing se apropie de sfarsit.
insa as avea si eu alta intrebare: care ar fi diferenta intre water curing cu mugurii uscati si cea cu mugurii verzi? as economisi niste timp, dar as pierde din potenta?
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
hemp, cu ce te ajuta sa sti conductivitatea electrica a acelei solutii, oricum o arunci... stiu ca cu cat mai multe impuritati cu atat mai conductiva, dar pentru ce?

Cand conductivitatea electrica a apei scurse de pe bud nu mai creste deloc e semn ca nu mai sunt substante solubile in apa in tesuturi, deci procesul de water curing e finalizat.

cu cat conductivitatea e mai mica cu atat apa e mai curata si procesul de water curing se apropie de sfarsit.
insa as avea si eu alta intrebare: care ar fi diferenta intre water curing cu mugurii uscati si cea cu mugurii verzi? as economisi niste timp, dar as pierde din potenta?

Daca te grabesti poti folosi si muguri verzi, insa rezultatele nu vor fi la fel de bune. In primul rand trebuie sa fi sigur ca toate tesuturile vegetale sunt moarte. Daca pui muguri proaspat taiati in apa, la intuneric, te poti trezi ca prin radacini. E posibil sa obti rezultate mai bune daca inainte de prima scufundare in apa lasi mugurii in congelator peste noapte pentru a sparge peretii celulelor prin inghetare. Nu am folosit niciodata acest procedeu pentru ca tesutul verde este mult mai sensibil decat cel gata uscat si sunt sanse mai mari sa apara greseli care sa duca la stricarea materialului.

Prin procesul de uscare, membrana celulara se altereaza, facilitand accesul apei in interiorul celulelor in procesul de water curing, deci o curatare mai profunda. In acelasi timp, odata uscat tesutul, clorofila incepe sa se degradeze, fiind mai usor de extras si de indepartat.

Avantajul procedeului de water curing consta in faptul ca nu trebuie sa faci curing inainte, ci doar sa usuci materialul foarte bine. Eu doar le culeg si le las atarnate la uscat intr-un dulap intunecos si racoros pana le vine randul prelucrarii. In felul asta operatia de triming nu trebuie sa fie foarte stricta, se limina doar frunzele mari, care nu prezinta tricomi pe ele.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
A treia spalare a lasat apa mai limpede, insa cu acelasi colorit specific, de chihlimbar. Daca lucrurile merg in aceeasi directie este posibil ca la final rasina extrasa sa aiba o culoare galbuie, insa mai avem de asteptat pana atunci.











Nu stiu daca se observa din imagini, insa mugurii incep sa piarda din ce in ce mai mult din culoare. Nici de data aceasta nu am observat tricomi desprinsi in apa scursa.
 
multumesc pt raspuns hempfield! o sa mai "sacrific" o saptamana si pt uscare. astept cu nerabdare continuarea. ca la un serial bun:)
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Si-a pastrat mirosul?


Nu stiu pe cine ai intrebat daca si-a pastrat mirosul, dar eu iti pot spune ca la fiecare schimbare de apa constat acelasi miros puternic de iarba degajat in aer. Apa doar aduce la miros a iarba, mirosul e puternic, intepator si un pic fetid, aducand un pic cu ceapa sau usturoiul, dar foarte putin.

Mult mai puternic se simte mirosul atunci cand arunc apa mai ales daca las sa curga apa fierbinte in chiuveta, semn ca se evapora si se descompun compusii volatili ce constituie mirosul.
 
hempfield, as avea o intrebare pt tine, daca esti amabil. ce crezi ca e mai bine sa folosesc pt a prepara o tinctura pt e-cig: glicerina sau vodca de 40?:biggrin:pt ca alcool de concentratie mare nu gasesc pe aici.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Tinctura in glicerina se face greu, chiar foarte greu, iar glicerina poate dizolva putina rasina in comparatie cu alcoolul.

Alcoolul de 40 de grade nu-i prea bun pentru ca are foarte multa apa in el si cum rasinile ce ne intereseaza pe noi nu sunt solubile in apa, va ramane o mare parte de rasina nedizolvata.

Cu putin 'talent' poti sa scoti alcool de peste 90 de grade din vodka cu ajutorul unui distilator micut. Daca poti sa cumperi un kit de distilare pentru laburatoare scolare de chimie te-ai scos, e joaca de copil sa obtii acool concentrat. Daca nu, ti-l poti confectiona singur din borcane, recipiente de plastic si 2-3 metri de furtun de transparent de 8-10mm diametru si un termometru.

Ar mai fi si optiunea cu alcool izopropilic, dar sincer nu-ti recomand, pentru ca acasa e foarte greu de curatat urmele de alcool , chiar si prin evaporare la cald, si alea nu fac deloc bine , alcoolul izopopilic fiind toxic.

Esti sigur ca nu se gaseste alcool etilic concentrat taman in tara aia civilizata ? Ai cautat si pe net si nu ai gasit ?
 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
poate sunt taxele prea mari la alcool, sau vor sa reduca productia casnica de bauturi spirtoase.
 

hempfield

Organic LED Grower
Veteran
Dupa 7 zile de clatiri succesive procesul de water curing s-a incheiat iar mugurii au fost pusi la uscat pe o sita fina pentru urmatoarele 48 de ore.

Mirosul pe care il emana in timpul uscarii este foarte 'domol' , abia perceptibil.





 

exploziv

pure dynamite
Administrator
Veteran
Arata bine. Parca is si decolorati, corect?
Cantitatea ai ideea cam cat a scazut?
 

Latest posts

Latest posts

Top