What's new
  • ICMag with help from Landrace Warden and The Vault is running a NEW contest in November! You can check it here. Prizes are seeds & forum premium access. Come join in!

POMOCY... nietypowy grow :/

tussin

Member
Witam!
:wave:

Naprawde zalezy mi na tym zeby to pociagnac jak najelpiej do konca a to jest moj PIERWSZY GROW !!!!!!!

Wlozylem w niego sporo kasy i pracy ... juz mialem moment zeby to pierd.. ale nie poddalem sie. Rosliny rosna jak szalone i to jest moj problem :/
Zapraszam do przczytania calej opowiesci

Najpierw przyblize co tu mam.

Rosliny z ziaren / ak48 - nirvana / WWxBB - Femaleseeds...

Swiatlo HPS 400 . ziemia kwiatowa + dolomit + kokos + perlit ... Calosc w duzej skrzyni jest tam ok 200 litrow podloza.

na poczatku bylo 18 doniczek po 3L w szafie... Przez moja nieuwage rosliny doznaly szoku na poczatku maja... przesuszylem je temp w szafie przekroczyla 40 stopni . 3 dni i jak po burzy piaskowej. Calosc wygladala marnie ale nie poddalem sie... zaczoelm je ratowac i sie udalo ...

Dzis planty sa zdrowe....

Skrzynia ma 56 x 100 i jest tam 12 +/- 1 damek !!!!

Calosc rosnie bardzo bujnie jak widac na zalaczonych zdjeciach. Wszystko rozroslo sie tak, ze przeroslo moje oczekiwania i tu zaoczol sie problem..
Wiem, ze na taka powierzchnie to jest za duzo roslin. I wymyslilem...
Musialem rosliny wyciagnac z szafy i przetransportowac je do prowizorycznego grow room'a. Lampa hps oswietla dobrze ok 1m2... wiec moglbym powyginac je na zewnatrz troche ...

I tu zaczol sie problem bo rosliny choc maja calkiem grube lodygi sa gietkie ... wiadomo ze w szafie opieraly sie na scianach....

Prosze o rady co zrobic zeby bylo jakos lepiej ... ??

JESLI potrzebne beda jakies informacje to piszcie... !!!

Nawozy:
Na weg ... humvit + substral .

Obecnie rosliny sa w 6 dniu FLO ... idzie nawoz 10-20-20 + bcuzz bloei

W SZAFIE

Tu widac ogrom plantow ( w szafie nie bylo samych desek ... byl odblysnik z folii termo )

w roomie

Last edited:

Fish131

Active member
Ale jaki jest Twoj problem? Bo jakos nie wiem OCB :/ Chodzi Ci o to ze masz wiotkie rosliny?

Leptosoma

sɔıʇǝuǝ⅁ ʞuoW
ICMag Donor
Veteran
ooo bracie, ale masz tam haszcze !!!

W tej sytuacji jedyne co możesz zrobić to ustabilizować najbardziej wyciągające się pędy za pomocą palików, innego wyjścia nie widzę. Miałem ten sam problem kiedy wyciągałem swoje rośliny z boxa ale to tylko jak coś przy nich robiłem i musiałem zawsze najdłuższe szczyty o coś oprzeć bo roślina wyginała się do poziomu. Radzę jak najszybciej przywrócić pion, jak coś się 'nadłamało' to się nie przejmuj i za pomocą linek przyczepionych np. na ścianach room'u rozmieść szczyty by nie zasłaniały sobie wzajemnie światła, uzyskasz większy plon.
Powodzenia

peace

Last edited:

Fish131

Active member
No ja bym proponowal walnac jakies paliki i poprzywiazywac szczyty do nich. A moze jakby to teraz tak poprowadzic przy poziomie zeby tylko odgalezienia rosly w gore? Taki LST.

rogin

Member
ej bracie moze pomalowal byc sciany na bialo albo chociaz wylozył folią termiczna z apteki, albo nei bo wtedy temp podskocz w hooy to mzoe sama folia alu tez da rade
PEACE

tussin

Member
Bedzie tak:

- rosliny usztywnie palikami - poczekam kilka dni i bede je rozciagac na boki

- poniewaz chce uzyskac wiksza powierzchnie ... zrobilem patent jak na obrazku nizej . odblysniki beda ustawione pod katem beda to plyty styropianowe z naklejana folia termiczna .. w srodku beda otwory a w nich wentyle komputerowe .... ! ? ?! > prosze o opinie

- cos jeszcze ????

WeedTime

Member
wszystko jest ok, troche masz za duzo roslin jak na ta powierzchnie, na 100x50 mysle 4-6 max. zobacz w moim watku ze w tacy 120x120 mam 9 roslin i spojrz pare zdjec dalej jak badzo sie rozrosly. ale wszystko jest w porzadku, poprostu bedziesz mial szczyty tylko na najwyrzej wysunietych lodygach - tam gdzie dociera swiatlo.

poza tym wszystko rosnie bardzo ladnie, masz tam niezly gaszcz ale rosliny wygladaja na zdrowe. jedyne na co musisz byc teraz przygotowany to ostre wyciaganie sie roslin przez pierwsze 2-3 tygodnie 12/12h. - urosna przynajmniej 2-3x tyle ile maja teraz. dlatego przez pierwsze 2 tygodnie kwitnienia dawal bym jeszcze nawoz z przewaga azotu bo rosliny potrzebuja go przy intensywnym wzroscie i pozniej nie pokazuja zoltych lisci w czasie kwitnienia.

pozdr.

tussin

Member
Dzieki za rady

..

Zrobilem tak:

Sama skrzynia ma 100 x 50 (około)

rozstawilem odblysniki wiec rozmiar mam ok 100 x 100 na odblysku...

powbijalem paliki i poprzywiazywalem planty (mozna powiedziec ze je rozczesalem) przez co zwiekszylem obszar swiatla...

Tylko ...

- przypominam ze rosliny byly w 3 tyg niemal wysuszone ... dlatego dalem im wolna reke zeby tylko je uratowac - nie przycianlem / fimowalem ich ...

- i tu pytanie ... skoro rosliny jeszcze rosna i beda rosly przez kilka dni to moze JE PRZYCIAC ????? czy lepiej je zostawic

- i takie pytanie off. ile max moglbym wyciagnac z 12 damek z 400 watt na 1x1 . biorac pod uwage to co mam i jak mam ????

Last edited:

tussin

Member
tu nie ma na zdjeciach . ale mam rosline ktoej wstozek wzrostu w 3 tyg zostal przypalony prez lampe . i ona sie niezle krzaczy ... nast razem zapodam foto

Fish131

Active member
Tussin said:
- i takie pytanie off. ile max moglbym wyciagnac z 12 damek z 400 watt na 1x1 . biorac pod uwage to co mam i jak mam ????

Oj Tussin Tussin. Widac ze to Twoj pierwszy grow. Wiem ze juz nie mozesz sie doczekac i tylko widzisz juz biurko zasypane ususzonym zielem i same nabite cybuchy. Ilosc nie jest wazna liczy sie ogol przyjemnosci! Kiedys pisalem o tym na OG.
Pozdro.

tussin

Member
@ fisz - jestem cierpliwy. i nie zgrywaj super doswiadczonego growera bo widac ze takim nie jestes...

dla mnie naprwde liczy sie ilosc I zaloze sie ze dla kazdego sie liczy, bo to jest wlasnie wskaznikiem twojego poziomu doswiadczenia ... a pytam zupelnie z ciekawosci, bo byc moze, ze to jest moj pierwszy i ost grow ...

p.s zamiast odkrywac modraci o niecierpliwoaci i o tym ze to jest moj pierwszy grow ( bo napisalem to w 1szym psoscie) to bardziej mile widziane sa jakies PORADY ( np. paliki :p )

BTW @ weed dzieki bardzo :)

Fish131

Active member
Hehehe Tussin a czy ja gdzies napisalem ze jestem doswiadczonym growerem? NIE
No wlasnie dla Ciebie liczy sie ilosc ziela, dla mnie nie. Moze nie jestem doswiadczony ale moim everestem i celem uprawy nie jest jak najwiecej ziela...
Mam nadzieje ze kiedys zrozumiesz a poki co powodzenia i JAK NAJWIECEJ KILOGRAMOW lol.

tussin

Member
Witam po przerwie..

Rosliny rosna i jest ok. Tylko pna sie teraz w gore...

Mam 400 watt lampe... i do niej 2 wiatraki 9x9 od zasilaczy komp.

Pytanie: Jaka odleglosc od lampy do roslin jest najbardziej optymalna ???

mless

Active member
U mnie przy HPSie 250W, na ktorym jest plastikowy klosz, 45cm od lampy jest temperatura ~27-8'C, ale to moze dlatego, ze nie mam zadnych wiatrakow...

tussin

Member
witajcie :)

na poczatku chcialbym podziekowac WeedTime'owi za to ze odpowiadal cierpliwiwie na moje pytania i za dobre/bezcenne rady. :bow:

Dzis juz wszystko wyglada calkiem inaczej, krzaczki sa 33 dzien przelaczone na 12/12

Dzis nadszedl czas na sesje fotograficzna w moim skromnym haremie.

Zapraszam do ogladania - zdjecia wyszly jak wyszly, ale daja obraz tego co tam jest :)

Have fun